Home / Food /

10 Handige tips voor het behouden van een platte buik

Overtollig buikvet is niet alleen een risicofactor voor verschillende aandoeningen maar het kan er ook voor zorgen dat je je opgeblazen en ontmoedigd voelt.

Gelukkig zijn er verschillende strategieën waarvan is aangetoond dat ze bijzonder effectief zijn om je tailleomvang te verminderen.

In dit artikel ontdek je een tiental nuttige tips die je kunnen helpen bij het verkrijgen en behouden van een mooie platte buik.

1. Verlaag je algemene calorie-inname, maar overdrijf niet

Het is een algemeen bekend feit dat je je calorie-inname moet verlagen om gewichtsverlies te produceren. Een populaire aanpak is om je dagelijkse inname te verminderen met 500-1000 calorieën om dan ongeveer 0,5 tot 1 kg in lichaamsgewicht per week te verliezen.

Echter is het wel zo dat wanneer je je calorie-inname te veel gaat beperken dit ook een averechtse werking kan hebben. Het eten van te weinig calorieën kan namelijk leiden tot een vertraging van je stofwisseling, of anders gezegd, het aantal calorieën dat je dagelijks verbrandt.

In een onderzoek met een groep mensen die 1.100 calorieën per dag aten, vertraagde de stofwisselingssnelheid meer dan twee keer zo veel als degenen die gedurende vier opeenvolgende dagen ongeveer 1.500 calorieën per dag consumeerden.

Deze metabolische vertraging kan zelfs een lange tijd aanhouden, ook wanneer je weer wat meer gaat eten, en dan wordt het dus nog problematischer.

Daarom is het belangrijk dat je je calorie-inname niet te veel en niet te lang beperkt.

2. Eet regelmatig vezelrijke voeding

Om een mooie platte buik te behouden is het belangrijk dat je aandacht hecht aan de gezondheid van je darmen. Om gezonde darmen te onderhouden is het dan weer belangrijk om voldoende vezels te consumeren via je voeding.

Voedingsvezels zijn in feite harde en taaiere stoffen in je voeding die niet afgebroken kunnen worden door je lichaam. Je maag kan ze niet oplossen en ze komen dan onverteerd aan in het darmstelsel, maar daar hebben ze wel een belangrijke functie.

Voedingsvezels fungeren als voedingsbron voor de goede bacteriën die in je darmen leven. Deze bacteriën bevinden zich vooral in de dikke darm en zetten voedingsvezels om in boterzuur (butyraat), dat vervolgens wordt geabsorbeerd door de cellen van de dikke darm en omzet in energie.

Regelmatig vezelrijke voeding consumeren, draagt dus bij aan behouden van een platte buik, de gezondheid van je darmen en het stimuleert een vlotte spijsvertering.
Voorbeelden van vezelrijke voedingswaren:
 • Groene bladgroenten
 • Erwten
 • Braambessen
 • Ananas
 • Amandelen
 • Frambozen
 • Linzen
 • Havermout
 • Zwarte bonen
 • Pompoenpitten
 • Chiazaad
 • Lijnzaad
 • Boekweit
 • Volkoren granen
 • Alle gedroogde vruchten

3. Neem Probiotica

Probiotica zijn levende micro-organismen die een gunstig effect hebben op onze gezondheid.
Je kunt ze vinden in voeding of in de vorm van een voedingssupplement. Ze verminderen de hoeveelheid schadelijke en ziekteverwekkende bacteriën, ondersteunen het immuunsysteem en beschermen de darmwand.

De bekendste probiotica zijn melkzuurbacteriën zoals “Lactbacillus en Bifidobacterium” maar er bestaan meerdere probiotica stammen waarbij elke stam een ander effect heeft op het lichaam.

Probiotica kunnen dus gebruikt worden om spijsverteringsproblemen en darmklachten te behandelen door het evenwicht van de darmflora te herstellen. Alsook kunnen ze preventief gebruikt worden om mogelijke verstoring van de darmflora, bijvoorbeeld door antibioticagebruik, te voorkomen.

Probiotica kunnen ook een nuttige rol spelen bij het afvallen. Ze kunnen je langer een verzadigd gevoel geven, meer calorieën doen verbranden en minder vet laten opslaan.

Dit komt mede doordat probiotica een positieve invloed hebben op bepaalde hormonen zoals GLP-1. Dit is een hormoon dat ervoor zorgt dat de maag langer vol blijft en dat je minder snel cravings krijgt.

In een onderzoek waar vrouwen een afslankdieet volgden, ontdekten men dat de vrouwen die probiotica in hun dieet implementeerde, tot 50% meer gewicht verloren dan zij die het zonder probiotica deden.

4. Drink Eiwitshakes

Eiwitshakes zijn handig en ideaal voor eender wie zijn lichaam op een snelle en efficiënte manier wil voorzien van de nodige eiwitten. Ze zijn vooral gunstig voor mensen met een actieve en drukke levensstijl en atleten die constant onderweg zijn, maar zijn ook de perfecte oplossing voor mensen die willen afvallen.

Volgens onderzoekers helpen eiwitrijke diëten je meer vet te verliezen en vooral in de buikstreek. In een studie ondernamen deelnemers een dieet met 25 procent van de calorieën uit eiwitten. Zij verloren in 12 maanden 10 procent meer buikvet, vergeleken met degenen die de helft van die hoeveelheid consumeerden.

Hieruit kan men dus concluderen dat eiwitshakes je kunnen helpen bij het afvallen en specifiek bij het verbranden van buikvet. Bovendien kan een verhoogde eiwitinname het metabolisme stimuleren, waardoor je dagelijks meer calorieën zult verbranden.

5. Eet voedsel dat rijk is aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren

Enkelvoudig onverzadigde vetzuren zijn vloeibaar bij kamertemperatuur en worden meestal gerekend tot de "goede vetten". Studies tonen aan dat diëten met veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren de ophoping van buikvet kunnen voorkomen.

Het mediterrane dieet is een voorbeeld van een dieet dat rijk is aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Het is in verband gebracht met veel gezondheidsvoordelen, waaronder een verminderd risico op centrale obesitas.

Voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren zijn bijvoorbeeld olijfolie, avocado's, noten en zaden.

6. Voeg wat biologische appelciderazijn toe aan je dieet

Wist je dat dagelijks 1 tot 2 eetlepels appelciderazijn (verdund in water) drinken, je kan helpen afvallen en tevens meerdere gezondheidsvoordelen biedt? Dagelijks appelciderazijn consumeren kan helpen bij gewichtsverlies wanneer je het combineert met een caloriearm dieet en regelmatige lichaamsbeweging.

Een studie uit 2018 bij 39 mensen analyseerde de impact van een caloriearm dieet met appelciderazijn vergeleken met een caloriearm dieet zonder de appelciderazijn gedurende 12 weken. Onderzoekers ontdekten dat de deelnemers die appelcider azijn namen meer gewicht verloren, een lagere BMI hadden en hun cholesterol en triglyceride niveaus verbeterden.

Als je dit overweegt, probeer dan steeds voor de biologische versie te kiezen om de gezondheidsvoordelen en effecten te vergroten.

7. Beperk je inname van (geraffineerde) koolhydraten

Het beperken van je koolhydraat-inname is een efficiënte manier om gewichtsverlies te bevorderen. Meerdere studies hebben aangetoond dat koolhydraatarme diëten meerdere gezondheidsvoordelen hebben en het vet aanpakken dat zich rond je organen nestelt wat je taille doet uitzetten.

Sommige studies geven ook aan dat je je metabolische gezondheid aanzienlijk kunt verbeteren en je taille kunt verminderen door simpelweg geraffineerde koolhydraten te vervangen door onbewerkte koolhydraten.

Dit betekent dus dat je eerder voor aardappelen, zoete aardappelen, quinoa en volkoren rijst kiest in tegenstelling tot brood, cornflakes of pasta.

8. Doe aan weerstandstraining

Het verlies van spiermassa is een veelvoorkomend neveneffect van diëten. Ook dit kan nadelig zijn voor je stofwisseling, omdat het verlies van spieren het aantal calorieën verlaagt dat je dagelijks verbrandt.

Wanneer je regelmatig weerstandsoefeningen doet kan dit verlies in spiermassa voorkomen worden, en dus vervolgens helpen bij het behouden of zelfs verbeteren van je stofwisselingssnelheid.

Zware oefeningen voor grote spiergroepen zoals bijvoorbeeld “squatten”(benen) kunnen ook een cardiovasculaire werking hebben en tevens vet verbranden.

9. Doe geen buikspieroefeningen om buikvet te verbranden

Veel mensen hebben de veronderstelling dat ze hun buikvet kunnen reduceren door extra veel buikspieroefeningen te doen. Maar helaas werkt het niet zo.

Door je buikspieren te trainen worden ze sterker en kunnen ze ook groter worden, maar het vetlaagje dat bovenop de spieren ligt, gaat er niet van weg. Het is zelfs mogelijk dat als je je buikspieren regelmatig zwaar traint dat ze groter worden en dat de vetlaag bovenop de spieren meer naar voor wordt geduwd, waardoor je buik nog dikker lijkt.

Echter, wat wel werkt om lichaamsvet te verbranden alsook het vet rond je buik, is cardiovasculaire training zoals hardlopen of fietsen.

10. Probeer H.I.I.T (High Intensity Interval Training)

Dagelijks 30-45 minuten aan cardiovasculaire oefeningen doen zoals fietsen, lopen, zwemmen zal je ongetwijfeld helpen afvallen. Maar als de traditionele cardio-oefeningen niets voor jou zijn, dan zou je eens HIIT-workouts kunnen proberen.

Intervaltraining met hoge intensiteit (HIIT), ook wel intermitterende oefeningen met hoge intensiteit (HIIE) of sprintintervaltraining (SIT) genoemd, is dus een vorm van intervaltraining.

Het is een cardiovasculaire trainingsstrategie waarbij korte perioden van intense anaërobe training worden afgewisseld met minder intense herstelperioden, totdat men te uitgeput is om door te gaan. Hoewel er geen universele duur van HIIT-sessies is, duren deze intense trainingen meestal minder dan 20 minuten.

HIIT-workouts zorgen voor een verbeterde atletische capaciteit en conditie en het versnelt je metabolisme. Studies hebben aangetoond dat HIIT-regimes aanzienlijke reducties teweegbrengen in lichaamsvet en met name rond de buikstreek.
-A GOAL without A PLAN is just A WISH!-

Auteur: Joshua

Gepassioneerd door sport, muziek en het nastreven en promoten van een healthy lifestyle. Mijn carrière als sportmodel en fitnesscoach is het fundament van de roeping om mijn kennis met een groter publiek te delen. Daarom heb ik me gericht op het schrijven van motiverende en instruerende blog artikels voor Nutrifoodz. Ook is mijn missie om mensen te inspireren om hun geest, lichaam en ziel in balans te brengen, zodat ook zij hun eerste stappen kunnen zetten naar het creëren van hun beste zelf en een betere wereld.

Onze 100% Geen-Risico Belofte

Bestel nu zonder zorgen. Probeer het gewoon 14 volle dagen uit en als het voor jou niet zou werken, dan krijg jij je gezonde investering gewoon terug! Er is absoluut geen enkel risico om het even te proberen. Zelfs indien je de smaak niet lekker zou vinden, krijg jij je geld terug!

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *