Home / Food /

10 redenen om vaker knoflook te eten

Als een van de oudste cultuurgewassen ter wereld is knoflook een culinair hoogstandje in keukens over de hele wereld. Dit is vooral te danken aan zijn lekkere, pittige smaak, maar anderzijds staat knoflook ook bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen.

Hoewel knoflook veel wordt gebruikt als kruid of specerij, is het eigenlijk een groente. Het behoort tot de uienfamilie, samen met prei, bieslook, lente-uitjes, sjalotten en andere pikante planten.

Wanneer de teentjes worden gesneden, geplet of gekauwd, komen er zwavelverbindingen vrij, zoals allicine, die grotendeels verantwoordelijk zijn voor de vele gezondheidsbevorderende eigenschappen. In dit artikel bespreken we een tiental van deze kenmerken.

1. Knoflook heeft antivirale eigenschappen

Onderzoek naar knoflook heeft aangetoond dat het geweldig is in het doden van alle soorten virussen, waaronder griep, rhinovirus, herpes simplex virus, een virale longontsteking, en het rotavirus.

Uiteraard wil dit niet zeggen dat het eten van knoflook zal voorkomen dat je ooit ziek wordt, maar het kan wel een doeltreffende manier zijn om je immuunsysteem te stimuleren.

2. Knoflook kan genezing versnellen

Wanneer je getroffen wordt door een verkoudheid of griep, kan knoflook je sneller weer op de been helpen. In een onderzoek namen 146 deelnemers drie maanden lang ofwel knoflooksupplementen ofwel een placebo.

De resultaten toonden aan dat de groep die knoflook nam 63% minder kans had om verkouden te worden. Wanneer ze toch ziek werden, was de ziekteduur ongeveer 70% korter dan bij de placebogroep.

3. Knoflook kan pijn afweren

Je houdt misschien niet van het idee om je lichaam met knoflookolie in te smeren, maar onderzoek heeft aangetoond dat knoflookolie een krachtige ontstekingsremmer is.

De “Arthritis Foundation” raadt zelfs aan om ontstoken gewrichten en spieren met knoflookolie in te smeren om pijn te verminderen en schade aan het kraakbeen te helpen voorkomen.

4.Knoflook is enorm voedzaam

Ondanks zijn kleine formaat is een teentje knoflook ongelooflijk voedzaam. Knoflook is bijzonder rijk aan vitamine C, vitamine B6 en mangaan. Het bevat ook vitamine A, B1, B2, B12, D en E, en de mineralen calcium, koper, ijzer, fosfor, kalium en selenium.

5.Knoflook is geweldig voor huidproblemen

Knoflook heeft krachtige antibacteriële eigenschappen die kunnen helpen bij een aantal huidproblemen. Een studie heeft bijvoorbeeld aangetoond dat knoflook op een puistje kan helpen om acne-veroorzakende bacteriën te doden.

Een andere studie toonde aan dat het weken van je voeten in knoflookwater of het wrijven van rauwe knoflook op je voeten kan helpen bij het afweren van atleetvoet, die wordt veroorzaakt door een schimmel.

6.Knoflook zit boordevol antioxidanten

Knoflook bevat een breed scala aan antioxidanten. Antioxidanten zijn in feite een verzamelnaam voor allerlei verschillende voedingstoffen zoals mineralen en vitaminen die je lichaam bescherming kunnen bieden tegen oxidatieve stress.

Zo heeft elk type antioxidant zijn eigen specifieke werking. Voorbeelden van antioxidanten zijn vitamine A, C, E, bètacaroteen, zink en selenium.

Antioxidanten kunnen vrije radicalen in je lichaam neutraliseren.
Vrije radicalen zijn agressieve moleculen die ontstaan bij oxidatieprocessen in het lichaam die schade kunnen aanrichten. Antioxidanten beschermen je hiertegen en houden je lichaam langer jong en gezond.

7. Knoflook kan de bloeddruk verlagen

Studies hebben aangetoond dat knoflooksupplementen de bloeddruk kunnen verlagen en oxidatieve DNA-schade bij hypertensie kunnen voorkomen.

Eén studie toonde zelfs aan dat inname van een supplement van 600 - 1.500 mg oud knoflookextract gedurende 24 weken, net zo effectief was als het geneesmiddel Atenolol, wat toegediend wordt voor het verlagen van de bloeddruk.

8. Goed voor de darmen

Aangezien knoflook zowel antibacterieel als prebiotisch is, levert dit een dubbel voordeel op voor een goede darmgezondheid. Een prebioticum is een soort niet-verteerbare vezel die gezonde bacteriën in de darm voedt.

Knoflook bevat inuline en fructo-oligosacchariden, die de groei van gunstige bifidobacterium bevorderen, terwijl het tegelijkertijd de groei van ziekte bevorderende bacteriën helpt te voorkomen. Onderzoek heeft aangetoond dat knoflook een differentiële remming uitoefent tussen gunstige darmmicroflora en potentieel schadelijke enterobacteriën.

9. Knoflook kan atletische prestaties verbeteren

Wist je dat knoflook werd gegeven aan Olympische atleten in het oude Griekenland? Het is zo! En meer moderne studies hebben aangetoond dat ze iets op het spoor waren. Knoflook kan atletische prestaties verbeteren door de piekhartslag te verlagen en zo een betere inspanningscapaciteit bevorderen.

10. Knoflook is lekker en makkelijk op te nemen in je huidige dieet

Knoflook is een aangename aanvulling op de meeste hartige gerechten. Je kan er vrijwel elk gerecht mee verrijken. De sterke smaak van knoflook kan ook een pittige noot toevoegen aan iets flauwere recepten.

Knoflook is ook in verschillende vormen beschikbaar, van hele teentjes en smeuïge pasta's tot poeders en supplementen zoals knoflookextract en knoflookolie.
Zoals je kunt zien aan de 10 voordelen hierboven is knoflook meer dan alleen een smakelijke specerij. Dus twijfel niet en voeg gerust een extra teentje knoflook toe aan wat je aan het koken bent. Het is goed voor je! En, als je niet van de smaak houdt, kan je nog steeds knoflooksupplementen of olie gebruiken om van de voordelen te genieten.
- Spice up your life -

Auteur: Joshua

Gepassioneerd door sport, muziek en het nastreven en promoten van een healthy lifestyle. Mijn carrière als sportmodel en fitnesscoach is het fundament van de roeping om mijn kennis met een groter publiek te delen. Daarom heb ik me gericht op het schrijven van motiverende en instruerende blog artikels voor Nutrifoodz. Ook is mijn missie om mensen te inspireren om hun geest, lichaam en ziel in balans te brengen, zodat ook zij hun eerste stappen kunnen zetten naar het creëren van hun beste zelf en een betere wereld.

Onze 100% Geen-Risico Belofte

Bestel nu zonder zorgen. Probeer het gewoon 14 volle dagen uit en als het voor jou niet zou werken, dan krijg jij je gezonde investering gewoon terug! Er is absoluut geen enkel risico om het even te proberen. Zelfs indien je de smaak niet lekker zou vinden, krijg jij je geld terug!

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *