Home / Body /

6 Oefeningen tegen ronde schouders

Ronde schouders en kromme ruggen, we zien ze steeds meer, zelfs bij jongeren. De reden hiervoor is uiteraard de huidige digitalisering en hoewel die heel wat voordelen biedt om het dagelijks leven eenvoudiger te maken, lijdt het menselijk lichaam er toch wat onder.

De oorzaak hiervan ligt bij langdurig voorovergebogen achter een beeldscherm zitten, smartphone gebruik, onderuitgezakt autorijden of een combinatie van dit alles! Voeg hier zwakke rug- en buikspieren, gebrek aan beweging en overmatige belasting aan toe en we hebben een perfect recept voor pijn en klachten.

Een goede houding zijn niet alleen belangrijk voor het lichamelijk welzijn, ze bepalen ook hoe iemand ‘staat’ in de wereld.

Ronde schouders vormen zich door stijve borstspieren (pectoralis minor en major) en stijve nekspieren (trapezius en levator scapulae) die de schouderbladen naar voor trekken, een begrip gekend als protractie.

Daartegenover staat dat de spieren die schouderbladen naar achteren bewegen (retractie) hierdoor vaak verzwakt zijn en onze rechte houding niet meer ondersteunen. Door het schoudergewricht en de ruggengraat regelmatig te bewegen kunnen we alvast heel wat verbeteren.

Hierbij 7 oefeningen die:
  • de borstspieren stretchen
  • de ruggengraat mobiliseren
  • rugspieren verstevigen
  • het postuur verbeteren
Voor een effectieve aanpak van ronde schouders is het aan te raden om 2 tot 4 keer per week deze routine in 2 sets uit te voeren.
1) Pec Minor Release
Maakt triggerpoints los in de spier en stimuleert de doorbloeding. Doe dit voor 60 seconden.
2) Table Top Liftt
Mobiliseert het schoudergewricht, stretcht de borstspieren en verstevigd de core spieren. Doe deze oefening 6 keer.
3) Inlocations
Mobiliseren het schouderblad en schoudergewricht. Doe de oefening 10 keer.
4) Band Pull Apart Prone
Versterken de rhomboids en lage vezels van de trapezius. Doe deze oefening 10 keer.
5) Plank to dog
Verstevigt de core, rekt de schouder in flexie en stretch.
6) Liggende Twist
Mobiliseren de ruggengraat, strecht de borstspieren en schouders. Doe deze oefening 8 keer.

Auteur: Egon

Personal Trainer - Yoga & Workouts
De oorsprong van Egon’s holistische trainings vorm komt van zijn jarenlange ervaring in gevechtsporten, yoga en functional fitness. Zijn missie is om mensen niet enkel sterker te maken maar hen ook the gidsen naar een bewegelijker lichaam en een gezonde geest. Zijn passie als personal trainer, groepslesgever en yoga leraar bracht hem reeds naar verre uithoeken van de wereld met werkervaringen in Spanje, Frankrijk, Australië, Bali en Portugal. Zijn benadering van een gezond en vitaal leven komt overeen met de missie van Nutrifoodz: Creating better Humans door een fit lichaam, rustig hoofd en gebalanceerde levensttijl.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *