7 handige tips voor het reinigen van je groenten en fruit

Het reinigen van groenten en fruit is erg belangrijk om de veiligheid van je gezondheid te garanderen. In dit artikel ontdek je een aantal effectieve manieren om je groenten en fruit op de juiste manier te reinigen om ze veilig en langer vers te houden.

Waarom is het reinigen van groenten en fruit juist zo belangrijk?

De groenten en het fruit dat jij in de supermarkt koopt hebben een lange weg afgelegd van de boerderij tot jouw handen. Hierbij komen ze in contact met verschillende verontreinigingen zoals vuil, stof, was, bacteriën, virussen, enz

Al deze verontreinigende stoffen kunnen ernstige ziekten veroorzaken, zoals diarree, voedselvergiftiging, etc. Bovendien heeft de COVID-19-pandemie het belang van het reinigen van groente- en fruitproducten naar een nieuw niveau getild. Aangezien het coronavirus zich op deze producten kan nestelen, kan jij, als je ze niet goed reinigt voordat je ze consumeert, met dat virus in contact komen.

Als je rauw fruit eet, moet je het grondig wassen om de verontreinigende stoffen kwijt te raken en door voedsel overgedragen ziekten te voorkomen. Bovendien is het wassen van groenten en fruit belangrijk om ze langer vers te houden.

1.Reinig alle producten
Reinig al je groenten en fruit zodra je thuiskomt van het boodschappen doen. Probeer geen enkel stuk ongereinigd te laten als je het in dezelfde koelkast gaat bewaren. De kans bestaat dat de ongereinigde stukken ziektekiemen verspreiden.

Reinig dus alles goed, ook als je ze pelt of kookt, voordat je ze consumeert. Voor sommige minder duurzame groenten en fruit, zoals bessen en groene bladeren, wordt aanbevolen ze niet te wassen voordat u ze gaat eten. Door ze te wassen zou er namelijk extra vocht vrijkomen, wat een gunstige voorwaarde is voor bacteriën om te groeien.

2. Gebruik enkel koud water
Misschien overweeg je het wel om zeep of een speciale reiniger of spray te gebruiken om je fruit en groenten te ontsmetten. De huidige pandemische situatie kan je namelijk aan het denken zetten. Maar het is zeker geen verstandige keuze!

De oppervlakken van groenten en fruit zijn zeer poreus. Als je groenten en fruit reinigt met een schoonmaakmiddel, is de kans groot dat er ongewenste stoffen in je producten terechtkomen. Dit zal de smaak van je producten aantasten en extra schade aanrichten.

Zelfs een zachte zeep die je gebruikt om je gezicht te wassen, kan maagklachten veroorzaken. Deskundigen raden daarom aan geen extra schoonmaakmiddel of zeep te gebruiken om fruit en groenten te wassen.

Gebruik ook geen heet water, dat beschadigt namelijk de cellen en de schors van je groenten en fruit en zorgt ervoor dat ziekteverwekkers en ziektekiemen kunnen binnendringen. Bovendien vermindert heet water de levensduur van je producten. Gebruik dus alleen koud water om ze te wassen en spoel ze grondig gedurende 1 minuut voor consumptie.

3. Was ze grondig
Een bad met koud water is voldoende om de verontreinigingen uit je producten te verwijderen. Maar je moet ze wel grondig wassen. Als je groenten zoals kool, sla of andere bladgroenten wast, verwijder dan eerst de buitenste laag van de bladeren en maak daarna de binnenste lagen goed schoon.

Verwijder alle zichtbare vlekken of beschadigingen op je fruit of groenten, want die kunnen bacteriën bevatten. Dompel ze vervolgens in een kom met koel water en schrob hard om alle ongewenste bestanddelen te verwijderen. Ververs daarna het water en doe hetzelfde.

4. Voeg een theelepel baking soda toe
Moest het zo zijn dat enkel met koud water reinigen je niet tevreden kan stellen, kan je eventueel wat baking soda (zuiveringszout) aan het water toevoegen om een stap verder te gaan. Baking soda is zeer effectief om giftige stoffen uit fruit en groenten te verwijderen.

Voeg een theelepel zuiveringszout toe aan het water en laat de producten 12 tot 15 minuten weken. Was ze daarna grondig zoals eerder beschreven.

5. Gebruik indien nodig een borstel of spons
Sommige groenten zijn moeilijk schoon te maken met blote handen, vooral wortelsoorten en knolgewassen zoals aardappel, biet, wortel, radijs, enz. Daarom kan je tijdens het reinigen een borstel of spons gebruiken om ze goed schoon te maken.
6. Droog je groenten en fruit goed af na het reinigen
Als je groenten en fruit na het wassen wilt bewaren, is het belangrijk dat je ze ook goed droogt. Vocht herbergt namelijk bacteriën en biedt een geschikte omgeving om op te groeien.

Hoewel deze bacteriën misschien niet zo schadelijk zijn dat ze ziektes kunnen veroorzaken, kunnen ze je groenten of fruit snel beschadigen en hun levensduur verminderen. Je zou dan dus snel kunnen opmerken dat je groenten en fruit al aan het rotten zijn, en dat wil je uiteraard niet!

Droog ze dus altijd goed na het reinigen. Je hoeft ze echter niet te drogen als je van plan bent om ze meteen na het wassen te consumeren.

7. Vermijd kruisbesmetting tijdens het reinigen
Kruisbesmetting is een veel voorkomend fenomeen in keukens. Het gebeurt wanneer rauw voedsel zoals vlees, vis, gevogelte en groenten met elkaar in contact komen, zelfs tijdens het wassen. Het vormt een groot risico voor de voedselveiligheid.

Kruisbesmetting moet je dus ten alle kosten vermijden tijdens het reinigen van je groenten en fruit. Probeer dus om nooit dezelfde kom te gebruiken om groenten en ander rauw voedsel te reinigen, en ververs telkens het water wanneer je andere producten gaat reinigen.

– Keep calm, and clean your veggies! –

Auteur: Joshua

Gepassioneerd door sport, muziek en het nastreven en promoten van een healthy lifestyle. Mijn carrière als sportmodel en fitnesscoach is het fundament van de roeping om mijn kennis met een groter publiek te delen. Daarom heb ik me gericht op het schrijven van motiverende en instruerende blog artikels voor Nutrifoodz. Ook is mijn missie om mensen te inspireren om hun geest, lichaam en ziel in balans te brengen, zodat ook zij hun eerste stappen kunnen zetten naar het creëren van hun beste zelf en een betere wereld.

Onze 100% Geen-Risico Belofte

Bestel nu zonder zorgen. Probeer het gewoon 14 volle dagen uit en als het voor jou niet zou werken, dan krijg jij je gezonde investering gewoon terug! Er is absoluut geen enkel risico om het even te proberen. Zelfs indien je de smaak niet lekker zou vinden, krijg jij je geld terug!