7 handige tips voor het reinigen van je groenten en fruit
Waarom is het reinigen van groenten en fruit juist zo belangrijk?
Al deze verontreinigende stoffen kunnen ernstige ziekten veroorzaken, zoals diarree, voedselvergiftiging, etc. Bovendien heeft de COVID-19-pandemie het belang van het reinigen van groente- en fruitproducten naar een nieuw niveau getild. Aangezien het coronavirus zich op deze producten kan nestelen, kan jij, als je ze niet goed reinigt voordat je ze consumeert, met dat virus in contact komen.
Als je rauw fruit eet, moet je het grondig wassen om de verontreinigende stoffen kwijt te raken en door voedsel overgedragen ziekten te voorkomen. Bovendien is het wassen van groenten en fruit belangrijk om ze langer vers te houden.
Reinig dus alles goed, ook als je ze pelt of kookt, voordat je ze consumeert. Voor sommige minder duurzame groenten en fruit, zoals bessen en groene bladeren, wordt aanbevolen ze niet te wassen voordat u ze gaat eten. Door ze te wassen zou er namelijk extra vocht vrijkomen, wat een gunstige voorwaarde is voor bacteriën om te groeien.
De oppervlakken van groenten en fruit zijn zeer poreus. Als je groenten en fruit reinigt met een schoonmaakmiddel, is de kans groot dat er ongewenste stoffen in je producten terechtkomen. Dit zal de smaak van je producten aantasten en extra schade aanrichten.
Zelfs een zachte zeep die je gebruikt om je gezicht te wassen, kan maagklachten veroorzaken. Deskundigen raden daarom aan geen extra schoonmaakmiddel of zeep te gebruiken om fruit en groenten te wassen.
Gebruik ook geen heet water, dat beschadigt namelijk de cellen en de schors van je groenten en fruit en zorgt ervoor dat ziekteverwekkers en ziektekiemen kunnen binnendringen. Bovendien vermindert heet water de levensduur van je producten. Gebruik dus alleen koud water om ze te wassen en spoel ze grondig gedurende 1 minuut voor consumptie.
Verwijder alle zichtbare vlekken of beschadigingen op je fruit of groenten, want die kunnen bacteriën bevatten. Dompel ze vervolgens in een kom met koel water en schrob hard om alle ongewenste bestanddelen te verwijderen. Ververs daarna het water en doe hetzelfde.
Voeg een theelepel zuiveringszout toe aan het water en laat de producten 12 tot 15 minuten weken. Was ze daarna grondig zoals eerder beschreven.
Hoewel deze bacteriën misschien niet zo schadelijk zijn dat ze ziektes kunnen veroorzaken, kunnen ze je groenten of fruit snel beschadigen en hun levensduur verminderen. Je zou dan dus snel kunnen opmerken dat je groenten en fruit al aan het rotten zijn, en dat wil je uiteraard niet!
Droog ze dus altijd goed na het reinigen. Je hoeft ze echter niet te drogen als je van plan bent om ze meteen na het wassen te consumeren.
Kruisbesmetting moet je dus ten alle kosten vermijden tijdens het reinigen van je groenten en fruit. Probeer dus om nooit dezelfde kom te gebruiken om groenten en ander rauw voedsel te reinigen, en ververs telkens het water wanneer je andere producten gaat reinigen.