Home / Body /

7 Oefeningen tegen een frozen shoulder

Bevroren schouder, ook bekend als adhesieve capsulitis, is een aandoening die wordt gekenmerkt door stijfheid en pijn in het schoudergewricht. Tekenen en symptomen beginnen meestal geleidelijk, maar verergeren na verloop van tijd en verdwijnen dan meestal na één tot drie jaar.

Het risico op het ontwikkelen van een frozen shoulder neemt toe wanneer je herstelt van een medische aandoening of procedure waardoor u uw arm niet kunt bewegen, zoals een beroerte, een chirurgische ingreep, een gebroken arm of een blessure aan de rotator cuff spieren.

De behandeling voor een frozen shoulder omvat bewegingsoefeningen, of bij ernstige gevallen met injecties corticosteroïden die in de gewrichtscapsule worden geïnjecteerd. Bij een klein percentage van de gevallen kan arthroscopische chirurgie nodig zijn om het gewrichtskapsel los te maken zodat het vrijer kan bewegen.

Het is ongebruikelijk dat een bevroren schouder terugkeert in dezelfde schouder. Maar sommige mensen kunnen het echter wel in de tegenovergestelde schouder ontwikkelen omdat ze te weinig gaan bewegen.

Symptomen van een frozen shoulder

Een frozen shoulder ontwikkelt zich langzaam in drie fasen. Elke fase kan een aantal maanden duren.
  • Bevriezend stadium. Elke beweging van de schouder veroorzaakt pijn en het bewegingsbereik van uw schouder begint beperkt te worden.
  • Bevroren stadium. In deze fase kan de pijn beginnen af te nemen. De schouder wordt echter stijver en het gebruik ervan wordt moeilijker.
  • Ontdooifase. Het bewegingsbereik in de schouder begint te verbeteren. Voor sommige mensen verergert de pijn 's nachts en verstoort soms de slaap

Oorzaken van een frozen shoulder

De botten, gewrichtsbanden en pezen waaruit je schoudergewricht bestaat, zijn ingepakt in een capsule van bindweefsel. Bevroren schouders ontstaan wanneer deze capsule dikker en strakker wordt rond het schoudergewricht, waardoor de beweging wordt beperkt.

Artsen weten niet zeker waarom dit bij sommige mensen gebeurt, er bestaat wel een verband bij mensen met diabetes of bij mensen die onlangs hun schouder voor een lange periode hebben moeten immobiliseren, zoals na een operatie of een armbreuk.

Preventie tegen een frozen shoulder

Één van de meest voorkomende oorzaken van een frozen shoulder is langdurige immobiliteit van het gewricht. Voor een vlot herstel is het essentieel dat we de schouder opnieuw gaan bewegen binnen de pijngrenzen en zo stelselmatig de bewegingsvrijheid vergroten.

7 Oefeningen voor frozen shoulders

1. Table Walk Back
2. Pendulum
3. Internal Rotation water fles
4. Wall Protraction / Retraction
5. Wall Overhead reach
6. Dowel Abductie
7. Chair rows

Auteur: Egon

Personal Trainer - Yoga & Workouts
De oorsprong van Egon’s holistische trainings vorm komt van zijn jarenlange ervaring in gevechtsporten, yoga en functional fitness. Zijn missie is om mensen niet enkel sterker te maken maar hen ook the gidsen naar een bewegelijker lichaam en een gezonde geest. Zijn passie als personal trainer, groepslesgever en yoga leraar bracht hem reeds naar verre uithoeken van de wereld met werkervaringen in Spanje, Frankrijk, Australië, Bali en Portugal. Zijn benadering van een gezond en vitaal leven komt overeen met de missie van Nutrifoodz: Creating better Humans door een fit lichaam, rustig hoofd en gebalanceerde levensttijl.

Leave a comment

Your email address will not be published.