Heb je ooit gehoord over prebiotica en je afgevraagd wat ze precies zijn? In dit artikel nemen we je mee op een reis door de wereld van prebiotica, een essentieel onderdeel van een gezonde voeding. We verkennen wat prebiotica zijn, hoe ze verschillen van probiotica, hun voordelen, bronnen en nog veel meer.

Geschatte leestijd: 10 minutes

Wat is prebiotica

Prebiotica zijn speciale soorten voedingsvezels die een belangrijke rol spelen in de gezondheid van het spijsverteringsstelsel. Deze vezels zijn niet verteerbaar door het menselijk lichaam, wat betekent dat ze onveranderd de dikke darm bereiken. In de dikke darm worden ze gefermenteerd door de daar aanwezige gunstige bacteriën, met name bifidobacteriën en lactobacillen. 

Deze fermentatieproces resulteert in de productie van korteketenvetzuren, zoals butyraat, acetaat en propionaat, die essentieel zijn voor de gezondheid van de darmwand en het hele lichaam.

Prebiotica zijn te vinden in veel natuurlijke voedingsmiddelen, waaronder:

 • Groenten zoals artisjokken, uien, knoflook, prei, en asperges.
 • Fruit zoals bananen, appels en bessen.
 • Granen zoals haver, gerst en volkoren producten.

Deze vezels spelen ook een rol in andere gezondheidsaspecten, zoals het verbeteren van de stoelgang, het ondersteunen van het immuunsysteem en het bevorderen van de opname van mineralen zoals calcium.

Verschil tussen pre- en probiotica

Het fundamentele verschil tussen pre- en probiotica ligt in hun samenstelling en werking. Prebiotica zijn, zoals eerder vermeld, niet-verteerbare voedingsvezels die selectief de groei en activiteit van heilzame bacteriën in de darmen stimuleren. 

Ze hebben geen levende organismen in hun samenstelling en zijn puur gericht op het voeden van de bestaande microbiële populaties in de darm.

Probiotica daarentegen bevatten levende micro-organismen, zoals bacteriën en soms gisten, die een gezondheidswinst kunnen bieden wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd. Deze micro-organismen zijn vergelijkbaar met de gunstige bacteriën die van nature in het menselijk darmstelsel voorkomen. Probiotica worden vaak aangetroffen in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir, zuurkool, en kimchi, en ze zijn ook verkrijgbaar als voedingssupplementen.

In essentie, terwijl probiotica zich richten op het toevoegen van levende, gunstige bacteriën aan het spijsverteringsstelsel, focussen prebiotica op het ondersteunen en voeden van de reeds aanwezige gezonde bacteriën. 

Door zowel pre- als probiotica in je dieet op te nemen, kun je de gezondheid van je darmflora optimaliseren, wat weer een positief effect heeft op je algehele gezondheid.

De Probiotica van Nutrifoodz bevat een mix van 7 unieke probiotische stammen en 4,5 miljard probiotica. Geniet van een hernieuwde darmgezondheid in slechts een paar dagen, geen weken. Neem een kijkje in onze Nutrifoodz Shop.

probiotica

Prebiotica in voeding

Prebiotica zijn aanwezig in een breed scala aan voedingsmiddelen, voornamelijk in plantaardige producten. Deze voedingsmiddelen bevatten natuurlijke vezels die een cruciale rol spelen in het voeden en ondersteunen van de darmbacteriën. Hier zijn enkele uitstekende bronnen van prebiotica:

 • Knoflook: Knoflook is niet alleen een smaakmaker, maar het bevat ook hoge niveaus van inuline en fructo-oligosacchariden (FOS), beide krachtige prebiotische verbindingen.
 • Uien: Net als knoflook zijn uien rijk aan inuline en FOS. Ze zijn gemakkelijk toe te voegen aan diverse gerechten, waardoor ze een uitstekende bron van prebiotica zijn in de dagelijkse voeding.
 • Prei: Prei behoort tot dezelfde familie als uien en knoflook en is een goede bron van inuline.
 • Asperges: Deze groente bevat aanzienlijke hoeveelheden prebiotica en kan gekookt of gegrild worden gegeten.
 • Bananen: Vooral onrijpe (groene) bananen zijn rijk aan resistente zetmeel, een vorm van prebiotica. Rijpe bananen bevatten minder resistente zetmeel, maar zijn nog steeds een goede bron van prebiotische vezels.
 • Volle granen: Granen zoals haver, gerst en volkoren producten zijn rijk aan bèta-glucanen, een type prebiotische vezel.

Deze voedingsmiddelen zijn niet alleen rijk aan prebiotica, maar bieden ook een scala aan andere voedingsstoffen, waaronder vitaminen, mineralen en antioxidanten. Door een dieet te volgen dat rijk is aan deze voedingsmiddelen, kun je de gezondheid van je darmflora ondersteunen en tegelijkertijd profiteren van de vele andere gezondheidsvoordelen die ze bieden.

Wanneer kan je prebiotica het beste innemen

Hoewel er geen specifiek ‘beste’ moment is om prebiotica in te nemen, is het belangrijk om ze regelmatig en als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet te consumeren. Hier zijn enkele richtlijnen en overwegingen:

 • Integreer in Dagelijkse Maaltijden: Prebiotica kunnen gemakkelijk worden opgenomen in je dagelijkse maaltijden. Bijvoorbeeld, start de dag met een ontbijt van haver met banaan, voeg uien en knoflook toe aan je lunch en diner, en kies voor tussendoortjes zoals asperges of een kleine, onrijpe banaan.
 • Consistentie is Belangrijk: Het regelmatig consumeren van prebiotica is belangrijker dan de specifieke tijd van de dag. Dit zorgt ervoor dat de goede bacteriën in je darmen continu worden gevoed.
 • Luister naar je Lichaam: Aangezien elk lichaam anders reageert, is het belangrijk om aandacht te schenken aan hoe je je voelt na het eten van prebiotische voedingsmiddelen. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld gevoelig zijn voor bepaalde soorten vezels, wat kan leiden tot opgeblazenheid of ongemak. In deze gevallen kan het nuttig zijn om de inname geleidelijk te verhogen of verschillende voedingsmiddelen uit te proberen.

Door deze richtlijnen te volgen, kun je de voordelen van prebiotica maximaliseren en een gezonde darmflora onderhouden, wat een sleutelrol speelt in je algehele gezondheid en welzijn.

De betekenis van prebiotica

Prebiotica zijn meer dan alleen vezels; ze zijn een essentiële component in het ondersteunen van een gezonde darmflora. Ze voeden selectief de gunstige bacteriën in de darmen, met name bifidobacteriën en lactobacillen, die cruciaal zijn voor de spijsvertering en algehele gezondheid. Deze ondersteuning biedt meerdere voordelen:

 • Verbetering van de Darmgezondheid: Door de groei van gezonde bacteriën te stimuleren, dragen prebiotica bij aan het behoud van een evenwichtige darmflora. Dit evenwicht is cruciaal om spijsverteringsstoornissen zoals opgeblazenheid, constipatie en diarree te verminderen.
 • Versterking van het Immuunsysteem: Een gezonde darmflora is nauw verbonden met een goed functionerend immuunsysteem. Prebiotica kunnen helpen om de immuunrespons te versterken, waardoor het lichaam beter in staat is om infecties te bestrijden.
 • Absorptie van Voedingsstoffen: Een gezonde darmflora, ondersteund door prebiotica, verbetert de absorptie van essentiële voedingsstoffen, zoals calcium en magnesium, wat belangrijk is voor de algehele gezondheid.

Prebiotica en gewichtsverlies

Hoewel prebiotica geen directe oplossing zijn voor gewichtsverlies, kunnen ze een waardevolle rol spelen in gewichtsbeheersing en het bevorderen van een gezonde levensstijl:

 • Bevordering van Volheid en Vermindering van Eetlust: Prebiotica kunnen het gevoel van volheid bevorderen door de productie van hormonen die de eetlust reguleren te stimuleren. Dit kan leiden tot een verminderde calorie-inname en bijdragen aan gewichtsverlies.
 • Positieve Effecten op de Stofwisseling: Door de groei van gunstige bacteriën te bevorderen, kunnen prebiotica helpen om de stofwisseling te optimaliseren. Dit kan een rol spelen in het beheren van het lichaamsgewicht.
 • Ondersteuning bij Insulineresistentie: Er is enig bewijs dat prebiotica kunnen helpen bij het verbeteren van de insulinegevoeligheid, wat belangrijk kan zijn voor mensen die worstelen met overgewicht of metabole aandoeningen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat prebiotica het beste werken als onderdeel van een algehele gezonde levensstijl, inclusief een evenwichtig dieet en regelmatige lichaamsbeweging. Het combineren van prebiotische voedingsmiddelen met andere gezonde gewoonten kan de meest effectieve strategie zijn voor gewichtsbeheersing en het bevorderen van algehele gezondheid.

Prebiotica en vezels

Vezels zijn een essentieel onderdeel van een gezond dieet, en prebiotische vezels vormen hierin een belangrijke subcategorie. Deze specifieke soort vezels, zoals inuline en fructo-oligosacchariden (FOS), bieden unieke voordelen voor de spijsvertering:

 • Ondersteuning van de Darmgezondheid: Prebiotische vezels worden niet verteerd in de dunne darm en bereiken de dikke darm intact, waar ze dienen als voedsel voor de goede bacteriën. Dit proces van fermentatie helpt bij het handhaven van een gezonde darmflora, wat cruciaal is voor een goede spijsvertering.
 • Regulatie van de Stoelgang: Door de consistentie van de ontlasting te verbeteren en de frequentie van de stoelgang te reguleren, kunnen prebiotische vezels helpen bij het voorkomen van zowel constipatie als diarree.
 • Preventie van Spijsverteringsproblemen: Regelmatige consumptie van prebiotische vezels kan bijdragen aan de preventie van bepaalde spijsverteringsaandoeningen, zoals prikkelbare darm syndroom (PDS) en diverticulitis.

Prebiotica en inuline

Inuline is een van de meest onderzochte prebiotische vezels en wordt gewonnen uit verschillende planten, waaronder cichoreiwortel, artisjokken, uien en knoflook. De voordelen van inuline omvatten:

 • Groei van Gunstige Bacteriën: Inuline dient als voedselbron voor de gunstige bacteriën in de darmen, met name bifidobacteriën en lactobacillen. Dit draagt bij aan het onderhouden van een gezonde darmflora.
 • Verbetering van de Mineralenabsorptie: Er is bewijs dat inuline de absorptie van bepaalde mineralen, zoals calcium en magnesium, kan verbeteren, wat belangrijk is voor de botgezondheid.
 • Regulatie van de Bloedsuikerspiegel: Inuline kan een rol spelen in de regulatie van de bloedsuikerspiegel, wat vooral belangrijk is voor mensen met insulineresistentie of diabetes type 2.
 • Ondersteuning bij Gewichtsbeheersing: Door het gevoel van volheid te vergroten en de eetlust te verminderen, kan inuline bijdragen aan gewichtsbeheersing.

Samenvattend, prebiotica en hun vezels, met name inuline, zijn niet alleen belangrijk voor een gezonde spijsvertering, maar hebben ook bredere gezondheidsvoordelen, waaronder de ondersteuning van de darmgezondheid, verbetering van de opname van mineralen, regulatie van de bloedsuikerspiegel, en bijdrage aan gewichtsbeheersing. 

Door regelmatig prebiotische vezels te consumeren, kun je bijdragen aan een gezonde darmflora en algehele gezondheid.

Prebiotica als supplement

Prebiotische supplementen bieden een handige manier om de inname van prebiotische vezels te verhogen, vooral voor mensen die moeite hebben om voldoende hoeveelheden uit hun normale dieet te halen. Deze supplementen kunnen verschillende vormen aannemen en bieden diverse voordelen:

 • Concentratie van Prebiotische Vezels: Prebiotische supplementen bevatten vaak een hoge concentratie van specifieke prebiotische vezels zoals inuline, FOS (fructo-oligosacchariden), GOS (galacto-oligosacchariden) of combinaties daarvan. Dit zorgt voor een efficiënte levering van prebiotica aan de darmen.
 • Gemak en Consistentie: Voor mensen met een drukke levensstijl of dieetbeperkingen kunnen supplementen een gemakkelijke en consistente bron van prebiotica bieden, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over het bereiden van specifieke voedingsmiddelen.
 • Diversiteit in Prebiotische Typen: Sommige supplementen combineren verschillende soorten prebiotische vezels, wat kan bijdragen aan de diversiteit van de darmflora.

Het is belangrijk om te overwegen dat supplementen bedoeld zijn als aanvulling op, en niet als vervanging van, een gezond en uitgebalanceerd dieet.

Prebiotica kopen

Bij het kopen van prebiotische supplementen zijn er een paar belangrijke overwegingen om in gedachten te houden:

 • Ingrediëntenlijst: Controleer de ingrediëntenlijst zorgvuldig. Kies voor producten die een hoge concentratie van prebiotische vezels bevatten en weinig tot geen onnodige toevoegingen of vulstoffen.
 • Type Prebiotische Vezel: Sommige prebiotica zijn specifiek gericht op bepaalde soorten darmbacteriën. Het is belangrijk om te kiezen voor een supplement dat past bij je specifieke gezondheidsbehoeften.
 • Kwaliteit en Zuiverheid: Zoek naar supplementen die zijn getest op kwaliteit en zuiverheid. Betrouwbare merken zullen vaak informatie verstrekken over de bron van hun ingrediënten en de productiemethoden die zij gebruiken.
 • Certificeringen en Keurmerken: Certificeringen van derde partijen kunnen extra zekerheid bieden over de kwaliteit en veiligheid van het supplement.

Wat is de beste prebiotica?

De ‘beste’ prebiotica zijn die welke een mix van verschillende soorten vezels bevatten. Zo krijg je een breed scala aan prebiotische voordelen. Zoek naar producten die vezels bevatten zoals inuline, FOS (fructo-oligosacchariden), GOS (galacto-oligosacchariden) en resistente zetmeelsoorten, aangezien deze een breed spectrum aan prebiotische effecten hebben.

Conclusie

Prebiotica zijn een cruciaal element voor een gezonde darmflora en spelen een belangrijke rol in onze algehele gezondheid. Ze zijn te vinden in alledaagse voedingsmiddelen zoals knoflook, uien, en volkoren producten, en bieden ondersteuning aan gunstige darmbacteriën. 

Voor wie onvoldoende prebiotica uit voeding haalt, kunnen supplementen een waardevolle aanvulling zijn. Bij het kiezen van prebiotica is het essentieel om te letten op kwaliteit en concentratie van de vezels. 

Door regelmatig prebiotica op te nemen in je dieet, kun je je spijsvertering optimaliseren, bijdragen aan een beter immuunsysteem en zelfs ondersteuning vinden in gewichtsbeheersing. Prebiotica vormen zo een eenvoudige, doch effectieve stap naar een gezonder leven.

Stap naar een gezondere spijsvertering

Probiotica kun je met recht een SUPER supplement uit de natuur noemen met talrijke gezondheidsvoordelen. Wanneer je het opneemt in je voedingspatroon zet je een gezonde stap naar een vitaler, actiever leven waarin je jezelf opgelucht voelt en geniet van een verbeterende stofwisseling!

Nutrifoodz Probiotica is een zeer gezond voedingssupplement met maar liefst 100 miljard kolonie vormende eenheden (CFU’s) per gram.

Wil je dus op een makkelijke manier je spijsvertering verbeteren, je stofwisseling versnellen zodat je lichaam beter vet verbrandt, vermoeidheid tegen gaan en je terug fit en opgelucht voelen, probeer dan eens een Nutrifoodz Probiotica.

Nutrifoodz Probiotica is verder samengesteld met 7 brede Spectrum SUPER Stammen en bevat 100 miljard CFU’s per gram.

Dit maakt Nutrifoodz Probiotica krachtiger dan bijna elk ander probiotica supplement. In één capsule Nutrifoodz Probiotica zitten drie tot vier keer zoveel nuttige darm-bacteriën dan in vergelijking met de meeste andere toonaangevende merken.

Nutrifoodz Probiotica is klinisch getest op haar zuiverheid en werking.

Het helpt je spijsvertering te verbeteren, bestrijdt lome vermoeidheid, verbetert je darmstelsel waardoor jij je terug fitter en opgelucht voelt en nog zoveel meer om weer te genieten van een vitaal, actief leven vol comfort.

Hier vind je meer informatie over wat je verder nog meer gaat beleven met je Nutrifoodz Probiotica en wat het voor je gezondheid en stofwisseling betekent…

Geniet ervan!

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Nutrifoodz

P.S. Gebruik jij een Probiotica Supplement of ben je dit van plan?

Nutrifoodz Probiotica is uiteraard ook vegan en glutenvrij. Dit is voedsel, geen medicijn. Nutrifoodz Probiotica streeft ernaar ingrediënten van de hoogste kwaliteit te gebruiken, zonder toevoegingen.

De speciale plant capsules zijn maagzuur resistent zodat de probiotica bacteriën ook effectief door de maagwand geraken. Op deze manier kunnen ze effectief je spijsvertering verbeteren, je stofwisseling versnellen en lome vermoeidheid tegen gaan.

Bestel hier je Nutrifoodz Probiotica en geniet weer van een vitaler leven waarin je jezelf terug fitter en opgelucht voelt!

Bronnen en verwijzingen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6041804/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6463098/