Vitamine B3, ook wel bekend als niacine, is een essentiële voedingsstof die een belangrijke rol speelt in verschillende lichaamsfuncties. In dit uitgebreide artikel gaan we dieper in op vitamine B3, wat het is, waar het goed voor is, hoe je ervoor kunt zorgen dat je voldoende binnenkrijgt en meer. Laten we beginnen!

Geschatte leestijd: 11 minutes

Nutrifoodz Complete Protein

Wat is vitamine B3?

Vitamine B3, ook wel niacine genoemd, is een in water oplosbare vitamine die behoort tot het B-complex. Het bestaat in verschillende vormen, waaronder nicotinezuur, niacinamide en nicotinamide. Deze vitamine is essentieel voor een goede gezondheid en welzijn, omdat het betrokken is bij verschillende biochemische reacties in je lichaam.

Waar is vitamine B3 goed voor?

Vitamine B3 heeft tal van functies in je lichaam, en het is essentieel voor verschillende processen. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van vitamine B3:

1. Energieproductie

Een van de belangrijkste rollen van vitamine B3 is het helpen bij de productie van energie in je lichaam. Het speelt een cruciale rol bij de omzetting van voedsel in energie door deel te nemen aan enzymatische reacties die glucose en vetzuren afbreken.

2. Hart- en vaatgezondheid

Vitamine B3 kan gunstig zijn voor je hart- en vaatgezondheid. Het kan helpen het niveau van triglyceriden (een type vet) in je bloed te verlagen en HDL-cholesterol (het “goede” cholesterol) te verhogen, wat kan bijdragen aan een gezond hart.

3. Huidgezondheid

Niacinamide, een vorm van vitamine B3, staat bekend om zijn positieve effecten op de huid. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen, het reguleren van talgproductie en het verbeteren van de algehele huidbarrière.

4. Antioxidanteffecten

Vitamine B3 fungeert ook als een antioxidant in je lichaam, wat betekent dat het helpt om schadelijke vrije radicalen te neutraliseren. Dit kan helpen bij het verminderen van oxidatieve stress en het beschermen van cellen en weefsels tegen schade.

5. DNA-reparatie

Je lichaam heeft vitamine B3 nodig voor DNA-reparatie en -onderhoud. Dit is essentieel om genetische informatie te behouden en celschade te herstellen.

Vitamine b3 en de huid: een diepere kijk

De invloed van vitamine B3, in het bijzonder niacinamide, op de gezondheid van je huid is een fascinerend onderwerp dat de moeite waard is om grondig te verkennen. Laten we een diepere kijk nemen op hoe deze vitamine een positieve rol speelt in het behouden en verbeteren van je huidgezondheid.

Vermindering van acne

Acne is een veelvoorkomend huidprobleem dat veel mensen treft, vooral tijdens de adolescentie. Gelukkig kan niacinamide, een vorm van vitamine B3, een waardevolle bondgenoot zijn in de strijd tegen acne. Hoe werkt het?

 • Talgproductie verminderen: Niacinamide heeft de mogelijkheid om de talgproductie in de huid te verminderen. Dit is cruciaal, want overmatige talgproductie kan leiden tot verstopte poriën en de vorming van acne.
 • Ontstekingsremmende eigenschappen: Niacinamide staat ook bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan helpen ontstekingen in de huid te verminderen, waardoor rode, pijnlijke puistjes minder vaak voorkomen en sneller genezen.
 • Minder rode vlekken: Na het verdwijnen van een puistje kunnen er vaak rode vlekken of littekens achterblijven. Niacinamide kan de roodheid verminderen en de huid helpen sneller te herstellen na een acne-uitbraak.

Huidbarrièreverbetering

Je huidbarrière is als een beschermende muur die je huid beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals vervuiling en bacteriën. Een gezonde huidbarrière is essentieel voor een gehydrateerde en gezonde huid. Niacinamide kan hierbij helpen door:

 • Versterking van de huidbarrière: Niacinamide versterkt de huidbarrière, waardoor deze beter bestand is tegen schadelijke invloeden. Hierdoor wordt vochtverlies verminderd en blijft je huid gehydrateerd.
 • Vermindering van voortijdige veroudering: Een gezonde huidbarrière is ook belangrijk om voortijdige veroudering van de huid te voorkomen. Een verzwakte huidbarrière kan leiden tot fijne lijntjes en rimpels, terwijl niacinamide helpt bij het behouden van een jeugdige uitstraling.

Verheldert de huid

Een gelijkmatige teint en het verminderen van hyperpigmentatie zijn belangrijke doelen voor veel mensen als het gaat om huidverzorging. Niacinamide kan hierbij helpen door:

 • Remming van Melanineproductie: Melanine is het pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van je huid. Niacinamide kan de productie van melanine reguleren, waardoor hyperpigmentatie, zoals ouderdomsvlekken en sproeten, minder zichtbaar wordt.
 • Vermindering van Donkere Vlekken: Voor mensen met donkere vlekken of verkleuringen op hun huid, kan niacinamide een positief effect hebben. Het kan helpen deze vlekken te verminderen en een egale teint te bevorderen.

Vermindering van roodheid

Roodheid en irritatie zijn veelvoorkomende problemen, vooral voor mensen met een gevoelige huid. Niacinamide kan bijdragen aan het kalmeren van de huid door:

 • Ontstekingsremmende werking: Door ontstekingen te verminderen, kan niacinamide roodheid en irritatie verminderen. Dit maakt het geschikt voor mensen met huidaandoeningen zoals rosacea.
 • Comfortabele huid: Met niacinamide kun je genieten van een meer comfortabele huid, vrij van vervelende irritaties en jeuk.

Kortom, vitamine B3, in het bijzonder niacinamide, kan een waardevolle aanvulling zijn op je huidverzorgingsroutine. Het helpt niet alleen bij het verminderen van acne en roodheid, maar bevordert ook een gezonde huidbarrière, een egale teint en een jeugdige uitstraling. Overweeg om producten met niacinamide op te nemen in je dag

Vitamine B12

Wat doet vitamine B3 in het lichaam?

Vitamine B3 heeft verschillende functies in je lichaam, waaronder:

Co-enzymen vormen

Vitamine B3 speelt een rol bij de vorming van co-enzymen, zoals NAD (nicotinamide-adenine-dinucleotide) en NADP (nicotinamide-adenine-dinucleotide-fosfaat), die essentieel zijn voor enzymatische reacties in je lichaam. Deze co-enzymen zijn betrokken bij de energieproductie en de stofwisseling van voedingsstoffen.

DNA-reparatie en -onderhoud

Het is nodig voor het repareren en onderhouden van je DNA, wat cruciaal is voor de genetische integriteit van je cellen.

Neurotransmitterproductie

Vitamine B3 speelt een rol bij de productie van neurotransmitters, de chemische boodschappers in je hersenen die betrokken zijn bij de overdracht van signalen tussen zenuwcellen.

Ontgifting

Het helpt bij de ontgifting van schadelijke stoffen in je lichaam, waaronder alcohol en drugs.

Vitamine B3 kopen en suppletie

Als je denkt dat je niet voldoende vitamine B3 uit je voeding haalt of als je een specifieke medische aandoening hebt die kan leiden tot een tekort, overweeg dan vitamine B3-supplementen. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

Wanneer zijn vitamine b3 supplementen nodig?

In de meeste gevallen kun je voldoende vitamine B3 uit je dieet halen door voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan deze vitamine. Deze omvatten vlees, vis, gevogelte, noten, zaden, groene groenten en volkoren granen. Suppletie is meestal niet nodig als je een uitgebalanceerd dieet volgt.

Dosering en veiligheid

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor vitamine B3 varieert afhankelijk van leeftijd, geslacht en andere factoren. In de meeste gevallen ligt de ADH tussen 14 en 16 milligram voor volwassenen. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering niet te overschrijden, tenzij dit onder medisch toezicht gebeurt.

Overleg met een zorgverlener

Voordat je vitamine B3-supplementen gaat gebruiken, is het verstandig om advies in te winnen bij een zorgverlener. Ze kunnen bepalen of supplementatie nodig is en de juiste dosering aanbevelen op basis van jouw individuele behoeften en gezondheidssituatie.

Vitamine B1 en B3

Vitamine B1 (thiamine) en vitamine B3 (niacine) behoren beide tot het B-complex van vitaminen, maar ze hebben verschillende functies in het lichaam.

Vitamine B1 (Thiamine)

Vitamine B1 is essentieel voor de omzetting van koolhydraten in energie en speelt een rol bij de werking van zenuwcellen. Een tekort aan vitamine B1 kan leiden tot aandoeningen zoals beriberi.

Vitamine B3 (Niacine)

Vitamine B3, daarentegen, is betrokken bij de energieproductie, de stofwisseling van voedingsstoffen en heeft ook gunstige effecten op de huid en hartgezondheid.

Vitamine B3 tekort symptomen

Een tekort aan vitamine B3 kan leiden tot verschillende symptomen en gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om deze symptomen te herkennen en indien nodig actie te ondernemen. Enkele veelvoorkomende symptomen van een vitamine B3-tekort zijn:

Huidproblemen

Een tekort aan vitamine B3 kan leiden tot huidproblemen zoals dermatitis, huiduitslag en een verkleuring van de huid. Als je last hebt van een onverklaarbare huidirritatie, kan dit een teken zijn van een tekort.

Mond- en oogproblemen

Riboflavine is essentieel voor de gezondheid van je mond en ogen. Scheurtjes en zweren bij de mondhoeken, een gezwollen en pijnlijke tong, en oogirritaties zoals jeuk en roodheid kunnen wijzen op een tekort aan vitamine B3.

Neurologische symptomen

Een tekort aan vitamine B3 kan ook invloed hebben op je zenuwstelsel. Symptomen zoals gevoelloosheid, tintelingen, vermoeidheid en hoofdpijn kunnen allemaal tekenen zijn van een tekort aan vitamine B3.

Spijsverteringsproblemen

Vitamine B3 is ook belangrijk voor een gezonde spijsvertering. Als je last hebt van spijsverteringsklachten of een verminderde eetlust, kan dit duiden op een tekort aan vitamine B3.

Bloedarmoede

Een tekort aan vitamine B3 kan bijdragen aan bloedarmoede. Symptomen zoals bleekheid en kortademigheid kunnen duiden op een tekort aan vitamine B3, vooral als ze gepaard gaan met andere hierboven genoemde symptomen.

Vitamine B3 bijwerkingen

Het is belangrijk om bewust te zijn van mogelijke bijwerkingen van vitamine B3-supplementen, met name van de vorm nicotinezuur. Überhaupt is het belangrijk om de bijwerkingen van een teveel aan vitamine B3 te herkennen. Hoewel vitamine B3 over het algemeen als veilig wordt beschouwd wanneer het via voeding wordt ingenomen, kunnen hoge doses supplementen bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken, zoals:

Flushing

Nicotinezuur kan tijdelijke blozen of roodheid van de huid veroorzaken, bekend als “flushing.” Dit kan ongemakkelijk zijn maar is meestal onschadelijk.

Maagklachten

Sommige mensen kunnen maagklachten ervaren, zoals misselijkheid, braken, diarree of buikpijn na het innemen van hoge doses vitamine B3.

Leverproblemen

In zeldzame gevallen kunnen zeer hoge doses vitamine B3 leverproblemen veroorzaken, dus het is belangrijk om de aanbevolen dosering niet te overschrijden.

Andere bijwerkingen

Andere mogelijke bijwerkingen zijn duizeligheid, jeuk, hoofdpijn en veranderingen in de bloedsuikerspiegel.

Vitamine B3 in voeding

Het is altijd het beste om je voedingsstoffen uit natuurlijke voedingsmiddelen te halen. Hier zijn enkele voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B3:

 • Vlees (kip, kalkoen, rundvlees)
 • Vis (tonijn, zalm, makreel)
 • Noten en zaden (pinda’s, zonnebloempitten)
 • Groene groenten (asperges, broccoli)
 • Volkoren granen (rijst, tarwe, gerst)

Het eten van een gevarieerd dieet met deze voedingsmiddelen kan je helpen voldoende vitamine B3 binnen te krijgen zonder de noodzaak van supplementen.

Conclusie

Vitamine B3, ook bekend als niacine, is een essentiële voedingsstof met diverse functies in je lichaam. Het is betrokken bij de energieproductie, ondersteunt een gezonde huid en ogen, fungeert als antioxidant en speelt een rol bij de DNA-reparatie.

Als je overweegt vitamine B3-supplementen te nemen, is het essentieel om dit met een zorgverlener te bespreken om de juiste dosering en veiligheid te waarborgen. Het herkennen van de symptomen van een vitamine B3-tekort is ook belangrijk om mogelijke gezondheidsproblemen te voorkomen.

Onthoud altijd dat voeding de basis is voor een gezonde levensstijl en dat een gevarieerd dieet de sleutel is tot het verkrijgen van alle benodigde voedingsstoffen, waaronder vitamine B3. Zorg goed voor jezelf en blijf gezond!

Ontdek de ultieme ondersteuning voor jouw keto-levensstijl met Complete Keto!

Stel je voor: een volledige, gebalanceerde maaltijdshake die binnen één minuut klaar is en je helpt bij het bereiken van je afslankdoelen binnen het kader van een keto-dieet.

Complete Keto biedt precies dat – een heerlijke, vullende drank die niet alleen je honger stilt, maar ook je lichaam voorziet van de essentiële voedingsstoffen die het nodig heeft tijdens je reis naar een gezonder gewicht binnen de context van een ketogeen dieet. Of je nu een maaltijd wilt vervangen of gewoon behoefte hebt aan een voedzame snack rijk aan goede vetten en laag in koolhydraten, Complete Keto is jouw antwoord op gemak, voeding en smaak.

Beeld je in: een harmonieuze vanillesmaak met een overvloed aan voordelen die verder gaan dan alleen een heerlijke smaaksensatie.

complete keto

Laat Complete Keto je verrassen met:

 • Een royale portie van 18,6g goede vetten per 50g, zorgvuldig samengesteld om je te ondersteunen bij een vetrijk dieet tijdens je gewichtsbeheersingsreis.
 • Slechts 3,2g koolhydraten per 50g, waardoor het perfect past binnen de beperkingen van een keto-levensstijl.
 • Een extra dosis hoogwaardige plantaardige eiwitten – een indrukwekkende 27,6g per 50g – om je lichaam te helpen bij het bereiken van je gewichtsdoelen.
 • Complexe koolhydraten afkomstig van keto-vriendelijke bronnen, wat zorgt voor een constante energievoorziening terwijl je aan je gewicht werkt.
 • Essentiële vetten, inclusief evenwichtige omega-3, omega-6 en enkelvoudig onverzadigde vetten die je een uitstekend vetzuurprofiel bieden tijdens je afslankreis.
 • Vezelrijk met oplosbare en onoplosbare vezels voor een gezonde spijsvertering en verzadiging, ondersteunend bij gewichtsbeheersing.
 • Verzadigd met phytonutriënten – voedingsstoffen rechtstreeks uit planten – die deze shake omtoveren tot een ware voedingsbom!

Complete Keto is meer dan alleen een maaltijdshake; het is jouw nieuwe reisgenoot voor een actieve levensstijl en welzijn tijdens het werken aan je gewichtsdoelen binnen het kader van een keto-dieet.

Bestel nu en ontdek de kracht van Complete Keto voor gewichtsbeheersing binnen de context van jouw ketogeen dieet. Geef jouw lichaam wat het verdient en geniet!

Met smakelijke keto-groeten,

Het Nutrifoodz Team

P.S. Ben jij klaar om jouw voedingsroutine te transformeren en te werken aan je gewichtsdoelen binnen een keto-levensstijl?

Complete Keto is een eenvoudige manier om voedingsrijkdom in jouw dagelijkse leven te integreren terwijl je binnen het kader van een keto-dieet aan je gewicht werkt.

Bronnen en verwijzingen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526107/
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Niacin-HealthProfessional/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557728/