De kracht van positief denken

De “kracht van het positieve denken” is een populair concept, en soms kan het misschien een beetje cliché aanvoelen. Maar de fysieke en mentale voordelen van positief denken zijn effectief aangetoond door meerdere wetenschappelijke studies. Een positieve mindset kan je meer zelfvertrouwen geven, je stemming verbeteren, en zelfs de kans op ontwikkeling van aandoeningen zoals hoge bloeddruk, depressie en andere stress-gerelateerde aandoeningen verminderen.

Dit klinkt allemaal geweldig, maar wat betekent de “kracht van positief denken” eigenlijk?

Je kunt positief denken definiëren als positieve beeldspraak, positieve “selftalk” of algemeen optimisme. In dit artikel ontdek je enkele eenvoudige tips waar je zo mee aan de slag kan om de optimist in jou te doen ontwaken.

Start je dag met een positieve affirmatie

De manier waarop jij je ochtend begint, zet de toon voor de rest van je dag. Ben je ooit te laat wakker geworden, in paniek, en heb je daarna het gevoel gehad dat er voor de rest van de dag niets goeds is gebeurd? Dit is waarschijnlijk omdat je je dag begon met een negatieve emotie en een pessimistische kijk, die doorwerkte in elke andere gebeurtenis die je meemaakte.

Maar probeer dit eens in plaats van je hierdoor te laten overheersen. Start je dag met positieve affirmaties. Praat tegen jezelf in de spiegel, zelfs als je je dom voelt, met uitspraken als, “Vandaag zal een goede dag worden” of “Ik ga geweldig zijn vandaag“. Je zult verbaasd zijn hoeveel je dag verbetert.

Je kan meer lezen over het optimaliseren van je ochtend aan de hand van routines in dit blog.

Focus op de goede dingen – hoe klein ze ook zijn

Bijna altijd zul je gedurende de dag obstakels tegenkomen. Het komt namelijk nauwelijks voor dat je een perfecte dag meemaakt en dat is echt OK. Als je zo’n uitdaging tegenkomt, concentreer je dan op de voordelen, hoe klein of onbelangrijk die ook lijken.

Als je bijvoorbeeld vastzit in het verkeer, bedenk dan dat je nu tijd hebt om naar de rest van je favoriete podcast te luisteren. Als het eten dat je wilt klaarmaken niet meer in de winkel te verkrijgen is, denk dan aan de sensatie van het proberen van iets nieuws.

Ga gewoon bewust op zoek naar het positieve tot je het vind. Zo simpel is het!

Vind humor in slechte situaties

Wanneer het moeilijk wordt of de problemen “echt” worden, worden we vaak te serieus in het zoeken naar oplossingen en vergeten we soms wat “lachen” is. We vergeten dat er, zelfs in moeilijke tijden, altijd wel iets om te lachen is.

Humor geeft pit aan het leven, het geneest zielen, het verheft je en het maakt het leven de moeite waard. Het maakt ons duidelijk dat het leven echt niet zo ernstig hoeft te zijn als wij het doen lijken.

Sta jezelf toe om humor te ervaren in zelfs de donkerste of meest beproevende situaties. Herinner jezelf eraan dat deze situatie later waarschijnlijk een goed verhaal zal opleveren en probeer er een grap over te maken.

Leer van je fouten

Je bent niet perfect. Je gaat fouten maken en mislukkingen ervaren in verschillende contexten, op verschillende banen en met verschillende mensen. In plaats van je te richten op hoe je hebt gefaald, denk na over wat je de volgende keer gaat doen en zet je mislukking om in een les.

Conceptualiseer dit in concrete regels en noteer ze. “Je grootste fouten zijn je belangrijkste mentoren” Maak van deze regel je levensmotto en elke situatie wordt een win-winsituatie!

Stop met negatieve “selftalk”

Negatieve “selftalk” kan gemakkelijk de kop opsteken en is vaak moeilijk op te merken. Je denkt misschien: “Ik hier zo slecht in!” of “Dit had ik niet moeten proberen.”. Maar deze gedachten veranderen in geïnternaliseerde gevoelens en kunnen volledig verkeerde opvattingen over jezelf genereren.

Als je merkt dat je dit doet, stop dan en vervang die negatieve boodschappen door positieve. Bijvoorbeeld: Ik ben hier zo slecht in! wordt dan: “Zodra ik meer oefening krijg, zal ik hier veel beter in zijn.” en “Ik had het niet moeten proberen!” wordt dan: “ Het is misschien niet verlopen zoals ik gepland had, maar volgende keer zal het beter gaan.”.

Je kan meer lezen over selftalk en affirmaties in dit blog.

Focus op het heden

De meeste bronnen van negativiteit komen voort uit een herinnering aan een recente gebeurtenis of de overdreven verbeelding van een mogelijke toekomstige gebeurtenis. Blijf in het huidige moment.

Het heden is waar alles gebeurt, dus waarom zou je daar niet meer tijd aan besteden? Hier is een makkelijke manier om je daarbij te helpen:

  • Krul je tenen
  • Haal diep adem
  • Buig je schouders of rol ze
  • Neem waar wat er met je lichaam gebeurt
  • Wordt gewaar van je omgeving
  • Haal nog een keer diep adem en ontspan
Het is snel, makkelijk en kan overal gedaan worden!

Dit soort praktijken liggen aan de basis van meditatie en mindfulness. Dat is ook precies wat mindfulness vertegenwoordigt: leven in het “NU” en er ten volle van genieten. Je kan er meer over lezen in de blogs over mindfulness en meditatie en je relatie met tijd.

Zoek positieve vrienden, mentoren en collega’s

Als je jezelf omringt met positieve mensen, zul je positieve vooruitzichten, positieve verhalen en positieve affirmaties horen. Hun positieve woorden zullen bezinken en je eigen gedachtegang beïnvloeden. Die gedachtegang beïnvloedt vervolgens jouw woorden en draagt op dezelfde manier bij aan de groep.

Het kan moeilijk zijn om positieve mensen te vinden waarmee je je leven kan vullen, maar je moet de negativiteit in je leven elimineren voordat het jou verteert. Doe wat je kunt om de positiviteit van anderen te verbeteren en laat hun positiviteit jou op dezelfde manier beïnvloeden.

Bijna iedereen in elke situatie kan deze lessen op zijn eigen leven toepassen en zijn positieve instelling vergroten. Positief denken levert je steeds meer en meer op dus hoe vaker je het beoefent, hoe meer voordelen je ervan zult hebben.

Uiteindelijk zal jouw positieve gedrag een automatisme worden en transformeer je in een optimistisch persoon die onbewust positieve ervaringen naar zich toe trekt.

-When it rains, look for rainbows. When it’s dark, look for stars.-

Auteur: Joshua

Gepassioneerd door sport, muziek en het nastreven en promoten van een healthy lifestyle. Mijn carrière als sportmodel en fitnesscoach is het fundament van de roeping om mijn kennis met een groter publiek te delen. Daarom heb ik me gericht op het schrijven van motiverende en instruerende blog artikels voor Nutrifoodz. Ook is mijn missie om mensen te inspireren om hun geest, lichaam en ziel in balans te brengen, zodat ook zij hun eerste stappen kunnen zetten naar het creëren van hun beste zelf en een betere wereld.

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen

secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen

secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen

secure
Let op: Haal nu het pakket in huis, probeer het 14 dagen zonder risico. Deze exclusieve aanbieding is beschikbaar zolang de voorraad strekt.

Onze 100% Geen-Risico Belofte

Bestel nu zonder zorgen. Probeer het gewoon 14 volle dagen uit en als het voor jou niet zou werken, dan krijg jij je gezonde investering gewoon terug! Er is absoluut geen enkel risico om het even te proberen. Zelfs indien je de smaak niet lekker zou vinden, krijg jij je geld terug!

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen

secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen

secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen

secure