Home / Food /

Wat maakt broccoli juist zo gezond?

Broccoli staat bekend als een ware SUPERFOOD die zijn populariteit dankt aan zijn vele gezonde eigenschappen. Het is wellicht één van de meest gezonde groenten die moeder natuur ons te bieden heeft! Het is een rijke bron van vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten.

Broccoli bevat een aantal krachtige voedingstoffen die hem juist zo gezond maken:

 • Sulfurofaan: Dit is een superkrachtig antioxidant dat voorkomt in alle kruisbloemige groentesoorten en dat je lichaam bescherming kan bieden tegen kanker en veroudering.
 • Vezels: Het consumeren van vezels helpt bij een vlotte werking van de maag en de darmen en het stimuleert de spijsvertering. De vezels in broccoli zijn oplosbaar en hebben een gunstige invloed op verscheidene functies in het lichaam. Bovendien zorgen vezels voor een langer verzadigd gevoel, wat kan helpen wanneer je minder probeert te eten om af te vallen.
 • Calcium: Calcium geeft stevigheid aan het gebit en het skelet, het speelt ook een belangrijke rol bij het optimaal functioneren van je spierweefsel.
 • Kalium: Kalium is een belangrijk nutriënt bij het instandhouden van een goede vochtbalans en een gezonde bloeddruk. Kalium is ook belangrijk voor je spieren, het zorgt er namelijk voor dat zenuwprikkels goed geleid worden zodat je spieren zich kunnen samentrekken.
 • Vitamine C: Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij het stimuleren van het immunsysteem en het bestrijden van vrije radicalen. Vitamine C helpt ook bij de vorming van bindweefsel, het bevordert de opname van ijzer in het bloed en het ondersteunt je geheugen.
 • Zink: Zink speelt een belangrijke rol bij de werking van het metabolisme. Het helpt bij de opbouw van eiwitten, de groei en ontwikkeling van bindweefsel en een goede werking van het immuunsysteem.
 • Polyfenolen: Polyfenolen zijn de meest overvloedige antioxidanten in onze plantaardige voeding en beschermen celbestanddelen tegen oxidatieve schade. Polyfenolen hebben ook een anti-allergene en ontstekingsremmende werking in het lichaam.
Regelmatig broccoli eten is goed voor je! En biedt je de volgende gezondheidsvoordelen:

Vermindert kans op kanker

Broccoli behoort tot de kruisbloemige groentesoorten, deze bevatten enorm veel antioxidanten die helpen bij het voorkomen van celbeschadiging die tot kanker kan lijden. Sulfurofaan is de stof die broccoli en andere kruisbloemige groenten een licht bittere smaak geven. Sulfurofaan behoort tevens tot een groep plantenstoffen waarvan wetenschappelijk bewezen is, dat ze effectief ingezet kan worden bij het bestrijden van verschillende vormen van kanker. Bovendien beschermt sulfurofaan ook tegen cardiovasculaire en neurodegeneratieve ziekten.

Verkleint de kans op artrose

Artrose is een aandoening waarbij ontstekingen ontstaan in de gewrichten, de kans dat dit gebeurt vergroot naarmate je ouder wordt. Regelmatig broccoli eten kan de ontwikkeling van deze aandoening vertragen of zelfs voorkomen, en dit dankzij de actieve stof sulfurofaan die destructieve enzymen blokkeert die het kraakbeen beschadigen.

Minder rimpels

Broccoli bevat ongeveer even veel Vitamine C als een sinaasappel. Zo bevat 100 gram broccoli maar liefst 115 milligram Vitamine C, en dat is bijna het dubbele van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Uit onderzoek werd aangetoond dat vitamine C een belangrijke factor speelt bij het aanmaken van het eiwit Collageen. Collageen is een belangrijk onderdeel van ons bindweefsel en maakt onze huid stevig en elastisch. Wanneer je ouder wordt gaat je lichaam automatisch minder collageen aanmaken. Broccoli heeft dus ook een gunstig effect op de gezondheid van je huid, door het regelmatig te eten, verhoog je je collageen productie en verminder je de kans op rimpels.

Gezonde ogen

Broccoli bevat Luteïne en Zeaxanthine, deze behoren bij de groep van de carotenoïden. Het bevat eveneens de vitamine A, B, C, E en fosfor. Al deze nutriënten stimuleren de gezondheid van de ogen, doordat ze bescherming bieden tegen oogziekten zoals maculaire degeneratie en cataract

Sterke botten

Broccoli bevat hoge concentraties calcium en vitamine K die beide van uiterst belang zijn voor de gezondheid van de botten en het voorkomen van osteoporose. Vitamine K speelt een essentiële rol bij het aanmaken van osteacalcin, dit is een eiwit dat men enkel in de botten terugvindt. Het is bewezen dat een dieet dat rijk is aan vitamine K, kan helpen bij het voorkomen van beenbreuken. Eet dus regelmatig broccoli en bevorder zo de gezondheid van uw botten.

Voorkomt chronische ziekten

Broccoli is één van de meest vezelrijke groentesoort die er bestaat. Wetenschappers hebben ontdekt dat het eten van grote hoeveelheden vezels het risico vermindert voor de ontwikkeling van chronische ziekten zoals obesitas, diabetes, hoge bloedruk, beroertes en hart-en vaatziekten. Vezels verlagen namelijk je bloeddruk en cholesterolgehalte en stimuleren de gevoeligheid voor insuline.

Verlaagt cholesterol

Net als de meeste plantaardige voedingswaren bevat broccoli enorm veel vezels, die je lichaam helpen bij het wegdrijven van slechte cholesterol. Eveneens zal de sulfurofaan in broccoli hier een belangrijke rol spelen, het zorgt er namelijk voor dat je LDL cholesterol (slechte cholesterol) daalt waardoor de balans van je algemene cholesterolspiegel verbetert. De oplosbare vezels in broccoli helpen ook bij het verlagen van de LDL waarde.

Broccoli om je te helpen afvallen!

Broccoli wordt veel gegeten door atleten omdat deze SUPERFOOD alles bevat om de gezondheid van een sportief lichaam te stimuleren, maar ook omdat het hun helpt een slank figuur te behouden en om af te vallen indien nodig.

Broccoli helpt bij afvallen en draagt bij aan een slank figuur, omdat:
 • Het goed verzadigt dankzij de vezels, en je dus minder eet
 • Het veel eiwitten bevat die ook verzadigend werken
 • Het de spijsvertering en stofwisseling stimuleert
 • Het weinig koolhydraten bevat
 • Het laag in calorieën is
 • Het bloedsuikerspiegels stabiliseert
 • Het de vetverbranding stimuleert

Hoe eet je het?

Om van alle gezondheidsvoordelen van broccoli te kunnen genieten, wordt het aanbevolen om het te stomen, wanneer je broccoli gaat koken gaan er te veel nutriënten verloren in het kookwater. Het is ook beter om het niet langer dan 5 minuten te stomen, hoe langer de groente verhit wordt hoe meer vitamineverlies er optreedt.

In rauwe toestand bevat broccoli zijn maximale hoeveelheid nutriënten. Rauwe broccoli kan je verwerken in salades om ze een extra lekkere en knapperige bite te geven.

Broccolirijst:

Broccolirijst kan je perfect gebruiken als gezond en koolhydraatarm alternatief voor rijst. Je maakt het door een rauwe broccolistronk te raspen of fijn te malen met een foodprocessor tot de stukjes ongeveer de grootte van een rijstkorrel hebben. Broccolirijst wordt overigens ook in de supermarkt verkocht.
Wil je niet dagelijks broccoli eten maar wel van de gezondheidsvoordelen genieten, drink dan elke ochtend een smoothie met Nutrifoodz Greens Detox waarin je ook extracten van broccoli terugvindt.
Ah nee, niet alweer broccoli?!!

Auteur: Joshua

Gepassioneerd door sport, muziek en het nastreven en promoten van een healthy lifestyle. Mijn carrière als sportmodel en fitnesscoach is het fundament van de roeping om mijn kennis met een groter publiek te delen. Daarom heb ik me gericht op het schrijven van motiverende en instruerende blog artikels voor Nutrifoodz. Ook is mijn missie om mensen te inspireren om hun geest, lichaam en ziel in balans te brengen, zodat ook zij hun eerste stappen kunnen zetten naar het creëren van hun beste zelf en een betere wereld.

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+49.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+49.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+49.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure
Let op: Haal nu het pakket in huis, probeer het 14 dagen zonder risico. Deze exclusieve aanbieding is beschikbaar zolang de voorraad strekt.

Onze 100% Geen-Risico Belofte

Bestel nu zonder zorgen. Probeer het gewoon 14 volle dagen uit en als het voor jou niet zou werken, dan krijg jij je gezonde investering gewoon terug! Er is absoluut geen enkel risico om het even te proberen. Zelfs indien je de smaak niet lekker zou vinden, krijg jij je geld terug!

Vergeet niet dat het kan gebeuren dat we tijdelijk geen voorraad hebben - omdat dit een volledig natuurlijk en hoogwaardig product is, hebben we een zeer beperkt aanbod van alle afzonderlijke ingrediënten.

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+49.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+49.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+49.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *