Home / Food /

Chiazaden: een rijke bron van antioxidanten, vezels, eiwitten en omega-3

Wat is Chiazaad?

Chiazaden zijn die kleine zwarte zaadjes die verkocht worden als SUPERFOOD en die je vroeger enkel in speciaalzaken en biowinkels kon verkrijgen. Sinds een aantal jaren is hun populariteit enorm gestegen en kan je ze in bijna elke supermarkt kopen, en dit omwille van de ultra potente nutriënten die deze magische zaadjes bevatten.
 • antioxidanten
 • complete eiwitten
 • vezels
 • vezelrijke koolhydraten
 • mineralen
 • omega-3 vetzuren
Ze zijn goed voor je brein, kunnen je helpen afvallen en hebben een extreem gunstig effect op je metabolisme.

Oorspronkelijk zijn de zaden afkomstig van de plantensoort Salvia Hispanica die bij dezelfde familie behoort als de munt plant. Deze plant groeit van nature in Guatemala en Mexico en volgens oude geschiedkundige teksten behoorde het tot een belangrijk onderdeel van het voedselpatroon van de Maya's en Azteken. De zaden van deze planten werden als “heilig” bezien en werden meegegeven aan krijgers die ze konden gebruiken wanneer ze een boost van energie en kracht nodig hadden. Dankzij het hoog gehalte aan verzadigende vezels zorgden de Chiazaden er ook voor dat deze krijgers niet veel moesten eten.

Chiazaden behoren tot de meest gezonde voedingswaren op Aarde, en in dit artikel vertellen we je waar ze allemaal goed voor zijn en hoe je ze kan eten.
Voedingswaarden (per 100 gram):
 • Energie: 472 Kcal
 • Water: 2,1 gr
 • Eiwitten: 19,8 gr
 • Koolhydraten: 12,0 gr
 • Vetten: 30,7 gr
 • Cholesterol: 0,0 gr
 • Vezels: 34,4 gr
 • Gluten: 0,0 gr
Mineralen:
 • Natrium: 16 mg
 • Kalium: 407 mg
 • Calcium: 613 mg
 • Fosfor: 860 mg
 • Ijzer: 7,7 mg
 • Magnesium: 335 mg
 • Koper: 0,92 mg
 • Selenium: 55 ug
 • Zink: 4,58 mg
Men noemt Chiazaad niet zomaar een SUPERFOOD!!! ze bevatten:
 • 8 x meer omega-3 vetzuren dan zalm!
 • 6 x meer calcium dan melk!
 • 15 x meer magnesium dan broccoli!
 • 2 x meer kalium dan bananen!

De voordelen van Chiazaad op jouw gezondheid

Kleine zaadjes met een hoog eiwitgehalte!

Chiazaden zijn werkelijke eiwit bommen. Hoewel deze zaadjes onopvallend klein zijn, behoren ze toch tot de hoogst geconcentreerde plantaardige eiwitbronnen. Bovendien bestaan Chiazaden uit 15 % complete eiwitten met een mooi uitgebalanceerd profiel van aminozuren, dit is zeer hoog en vrij zeldzaam bij planten.

Eiwitten en aminozuren zijn de fundamentele bouwstenen van je spieren en bindweefsels. Ze helpen je dus spieren opbouwen en herstellen, maar helpen je ook vet te verbranden. Daarom zijn eiwitten het meest belangrijke component in het dieet van sporters en gezondheid bewuste mensen.

Boordevol antioxidanten!

Chiazaden zijn schatrijk aan antioxidanten! Deze antioxidanten hebben als functie om de eigen vetzuren van het zaad te beschermen zodat ze niet ranzig worden. Ze bevatten zoveel antioxidanten dat ze deze bescherming tot wel 4 jaar lang kunnen bieden. Onze natuur bevat weinig vruchten die in staat zijn ons zulke hoge concentraties aan antioxidanten te bieden en daarom heeft Chia zaad zijn titel “SUPERFOOD” dubbel en dik verdiend!

Antioxidanten is in feite een verzamelnaam voor allerlei verschillende voedingstoffen zoals mineralen en vitaminen die je lichaam bescherming kunnen bieden tegen oxidatieve stress. Zo heeft elk type antioxidant zijn eigen specifieke werking. Voorbeelden van antioxidanten zijn vitamine A, C, E, beta-caroteen, zink, selenium, etc..

Antioxidanten kunnen vrije radicalen in je lichaam neutraliseren. Vrije radicalen zijn agressieve moleculen die ontstaan bij oxidatieprocessen in het lichaam en die schade kunnen aanrichten. Antioxidanten beschermen je hiertegen en houden je lichaam langer jong en gezond.

Afvallen, en een slank en aantrekkelijk figuur onderhouden!

Chiazaden zijn enorm rijk aan bevatten enorm veel eiwitten en vezels, per 100 gram bevatten ze tot wel 19,8 gram eiwitten en 34,4 gram vezels. Zowel eiwitten als vezels kunnen hongergevoelens tijdelijk onderdrukken, omdat ze een verzadigend effect hebben waardoor ze je een langer voldaan gevoel geven. Bovendien bevatten ze relatief weinig calorieën, wat je ongetwijfeld helpt bij het in stand houden van een slank figuur.

Vezels zorgen er ook voor dat al wat je eet beter verteerd wordt en dat je een stabiele en gezonde stoelgang behoudt. Ze zorgen er ook voor dat bloedsuikerspiegels in het bloed evenwichtig blijven, wat minder insulinepieken veroorzaakt en dus ook minder cravings.

Bovendien bezit Chiazaad nog een andere speciale eigenschap. Zo kunnen deze zaadjes fungeren als kleine sponzen die in staat zijn 9 maal hun eigen gewicht aan vocht te absorberen. In je maag transformeren ze dan in een dikke gel-achtige substantie, die zo volumineus is dat het extra verzadigend werkt. Als je dit effect wilt verkrijgen, is het wel belangrijk dat je Chiazaad met voldoende vocht consumeert, ca. 100 ml voor 10 gram chiazaad. Oftewel drink je op voorhand voldoende water, oftewel kan je de zaadjes toevoegen aan een smoothie of een gezonde portie yoghurt met fruit.

Chiazaad vertraagt ook de afbraak van koolhydraten, vetten en eiwitten. Uiteraard draagt ook dit bij aan een langdurige verzadiging, waardoor je veel minder naar snacks zult verlangen tussen je hoofdmaaltijden door.
Dit is precies wat je nodig hebt als je effectief wilt afvallen of jouw slank en sportief figuur heel het jaar door wilt behouden!

Zeer hoge concentratie Omega 3 vetzuren!

Wanneer men het heeft over gezonde vetten komen OMEGA-3 vetzuren altijd aan bod. Omega-3 vetzuren spelen namelijk een zeer belangrijke rol in een evenwichtig voedingspatroon en bij het in standhouden van een gezond brein en een gezond hart, en eigenlijk nog veel meer..

Omega-3 vetten zijn essentieel, dit wil zeggen dat je lichaam deze moeilijk zelf kan produceren en daarom is het ook belangrijk om ze uit je voeding te halen. In feite kunnen ze dit wel maar enkel wanneer ze ALA vetzuren omzetten in EPA en DHA vetzuren.

ALA vetzuren zijn van plantaardige oorsprong, zo komen ze voor in vette vruchten, noten, zaden, en ze zijn met name in grote hoeveelheden aanwezig in Chiazaden.

EPA en DHA vetzuren vind je terug in algen, schaaldieren en vette vissoorten.

OMEGA-3! Waar is het goed voor en waarom heb je het nodig om een goed functionerend lichaam te hebben?
 • Het verlaagt je bloeddruk: Mensen die last hebben van een te hoge bloeddruk kunnen dit probleem verhelpen door extra omega-3 vetzuren te consumeren.
 • Het bevordert de gezondheid van je brein: Het brein is een vet orgaan en heeft ook nood om gevoed te worden met de nodige gezonde vetten om optimaal te kunnen functioneren! Omega-3 speelt een uiterst belangrijke rol bij de groei en ontwikkeling van je hersenen, eveneens geeft het bescherming tegen neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer, Parkinson en dementie.
 • Het beschermt je hart: Uit verscheidene onderzoeken werd geconcludeerd dat Omega-3 vetzuren een gunstige invloed hebben op het hart, en het risico op hart-en vaatziekten kunnen verminderen.
 • Het houdt je huid jong en stralend: Een groot deel van onze huidcellen bestaat uit DHA. Je kan ze dus gezond houden door extra Omega-3 vetten te consumeren om zo verouderingsprocessen en rimpels te voorkomen.
 • Het verbetert de kwaliteit van je slaap: Een goede slaap behoort bij de allerbelangrijkste componenten van een goede gezondheid! Hoe beter je slaapt, hoe beter je gehele fysiologie functioneert. Omega-3 verbetert de kwaliteit van je slaap en vermindert zo eveneens het risico op depressie, overwicht en andere klachten die slaaptekort veroorzaken

Chiazaad voor stevige botten en een sterk gebit

Wellicht weten we allen dat calcium een zeer belangrijke rol speelt bij het verstevigen en ontwikkelen van sterke beenderen en tanden. Er wordt vaak verondersteld dat je om voldoende calcium binnen te krijgen, extra veel melk en zuivelproducten moet consumeren. Maar wist je dat er ook veel plantaardige voedingsmiddelen zijn die rijk zijn aan calcium? Dit is het geval bij meerdere groentensoorten, noten, pitten en zaden. Zo bevat Chiazaad tot wel 6 maal meer calcium dan melk!

Leuke ideeën om chiazaad te eten

 • In een smoothie: Als je niet gek bent van de textuur van de zaadjes kan je ze gewoon mee door je favorieten smoothie mixen en zo van de talloze voordelen genieten. Bovendien zal je smoothie je dan langer vullen.
 • Salade met chiazaad: Je kan ook al je lekkere en gezonde salades nog interessanter maken door ze te besprenkelen met chiazaadjes. Zo geef je nog een extra bite, mineralen en vezels aan je salade.
 • In yoghurt: Eerst strooi je wat chiazaadjes op een stuk fruit zodat ze het vocht opnemen en daarna roer je het door wat yoghurt. Nog wat honing en kaneelpoeder aan toevoegen en smullen maar!
 • In een eiwitshake: Je vult je blender met amandelmelk, een banaan, een tiental frambozen, een schepje Nutrifoodz Complete en 2 eetlepels Chiazaden. Voila, een heerlijke maaltijdshake verrijkt met Chiazaad.
Dit zijn slechts enkele ideeën , je kan ze toevoegen aan havermout, pancake beslag, fruitpap en zelfs in hartige bereidingen zoals bijvoorbeeld pastasaus. De mogelijkheden zijn oneindig, aan jou om ze te ontdekken

Auteur: Joshua

Gepassioneerd door sport, muziek en het nastreven en promoten van een healthy lifestyle. Mijn carrière als sportmodel en fitnesscoach is het fundament van de roeping om mijn kennis met een groter publiek te delen. Daarom heb ik me gericht op het schrijven van motiverende en instruerende blog artikels voor Nutrifoodz. Ook is mijn missie om mensen te inspireren om hun geest, lichaam en ziel in balans te brengen, zodat ook zij hun eerste stappen kunnen zetten naar het creëren van hun beste zelf en een betere wereld.

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+49.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+49.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+49.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

Onze 100% Geen-Risico Belofte

Bestel nu zonder zorgen. Probeer het gewoon 14 volle dagen uit en als het voor jou niet zou werken, dan krijg jij je gezonde investering gewoon terug! Er is absoluut geen enkel risico om het even te proberen. Zelfs indien je de smaak niet lekker zou vinden, krijg jij je geld terug!

Vergeet niet dat het kan gebeuren dat we tijdelijk geen voorraad hebben - omdat dit een volledig natuurlijk en hoogwaardig product is, hebben we een zeer beperkt aanbod van alle afzonderlijke ingrediënten.

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+49.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+49.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+49.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *