Home / Food /

De functie van eiwitten: Wat doen ze in je lichaam? En, waar zijn ze goed voor?

Wellicht hoorde je al eens dat sportmannen veel eiwitten nodig hebben, en dat je een slank figuur kan krijgen door af te vallen met een eiwitrijk dieet. Maar wat zijn eiwitten eigenlijk, en wat doen ze in je lichaam?

Eiwitten bestaan uit meerdere verschillende bouwstenen. Deze bouwstenen noemen we aminozuren. Ons lichaam heeft nood aan eiwitten die we consumeren via onze voeding, zodanig dat het de aminozuren in ons lichaam kan aanvullen om de groei en het behoud van cellen en bindweefsels te kunnen garanderen.

De hoeveelheid eiwitten die een mens uit zijn voeding zou moeten halen, varieert met de leeftijd, maar ook met de levensstijl. Een sportman wiens spieren regelmatig belast en getraind worden, zal meer eiwitten moeten consumeren om zijn spieren correct te herstellen.

Er bestaan zowel dierlijke als plantaardige eiwitten, en deze kunnen verschillen in kwaliteit en in verteerbaarheid. Om gezond te zijn is dit niet van fundamenteel belang, zolang de aanbevolen dagelijkse eiwitinname gerespecteerd wordt. Voor een sportman speelt de kwaliteit en de juiste bron van eiwitten echter wel een belangrijkere rol om optimaal herstel en spiergroei te bevorderen. Kwaliteit en variatie maken hierbij zeker het verschil!

Eiwitten vormen een belangrijk onderdeel van elke cel in je lichaam, zelfs je haar en nagels bevatten eiwitten! Je lichaam gebruikt ook eiwitten om enzymen, hormonen en andere lichaamseigen chemicaliën aan te maken. Eveneens zijn je botten, spieren, kraakbeen, huid en je bloed een samenstelling van eiwitten. Samen met vetten en koolhydraten behoren eiwitten tot de “macronutriënten“, wat betekent dat het lichaam er relatief grote hoeveelheden van nodig heeft.

Vitaminen en mineralen, die slechts in kleine hoeveelheden nodig zijn, noemen we “micronutriënten“. Het grote onderscheid dat eiwitten maken met koolhydraten en vetten, is dat eiwitten niet door het lichaam kunnen worden opgeslagen. Wanneer je lichaam een eiwit tekort ervaart, zal het eiwitten uit je eigen spieren moeten halen (katabolisme).

Waaruit bestaan eiwitten?

Eiwitten bestaan uit meerdere ketens van verschillende aminozuren. Er bestaan twintig verschillende soorten aminozuren die je zowel in plantaardige als dierlijke producten kan terugvinden. Een klassiek eiwit bestaat uit ongeveer 300 aminozuren.

Elk type eiwit heeft een bepaald aantal en een bepaalde unieke combinatie van aminozuren. Afhankelijk van het aantal aminozuren en de sequentie waarin ze mekaar opvolgen zal het eiwit een welbepaalde vorm aannemen. Deze vorm is zeer belangrijk, aangezien het de functie van het eiwit zal bepalen. Elk levend organisme heeft zijn eigen specifieke eiwitten.

Er bestaan twee types aminozuren, namelijk essentiële en niet-essentiële aminozuren. Essentiële aminozuren kan het menselijk lichaam NIET zelf aanmaken en moeten dus verkregen worden via VOEDING. Niet-essentiële aminozuren worden echter WEL aangemaakt door het lichaam!

Essentiële aminozuren:

 • Lysine
 • Tryptofaan
 • Leucine
 • Isoleucine
 • Valine
 • Threonine
 • Methionine
 • Fenilalaline
 • Histidine

Niet-essentiële aminozuren:

 • Alanine
 • Arginine
 • Aspargine
 • Aspartate
 • Cysteine
 • Glutamaat
 • Glutamine
 • Glycine
 • Proline
 • Serine
 • Taurine
 • Tyrosine

Welke functie hebben eiwitten in je lichaam?

Je lichaam bestaat uit duizenden verschillende eiwitten, en zo heeft elk eiwit zijn eigen specifieke functie. Zowel je cellen, bindweefsels, enzymen en hormonen bestaan uit eiwitten. Deze eiwitten in je lichaam worden doorheen je leven hersteld en vervangen indien nodig. Dit proces noemen we de eiwitsynthese en deze moet constant aangevuld worden met nieuwe aminozuren.

Sommige aminozuren kunnen gerecycleerd worden door de afbraak van lichaamseiwitten, maar dit is een onvolledig proces dat het lichaam enkel in gevallen van nood zal toepassen ( bv. bij uithongering). Dit wil zeggen dat je in feite verplicht bent om eiwitten te consumeren als je je lichaam van de nodige aminozuren wilt voorzien.

Eiwitten zijn namelijk essentieel voor de constructie en voor de groei van cellen en bindweefsels. Bovendien is het consumeren van voldoende eiwitten van uitzonderlijk belang tijdens periodes van snelle groei zoals de kindertijd, pubertijd, zwangerschap (en borstvoeding).

De rol van eiwitten bij meerdere functies in het lichaam:

 • Digestieve enzymen helpen bij interne chemische reacties
 • Ondersteunen spiercontracties en bewegingen
 • Antilichamen ondersteunen het immuunsysteem
 • Transporteren essentiële moleculen door het lichaam
 • Hormonen coördineren lichaamsfuncties
 • Ondersteunt de regulering van DNA en RNA
 • Geeft ondersteuning aan het gehele lichaam

Welke voordelige effecten hebben eiwitten op je lichaam?

Eiwitten zorgen voor een toename van spiermassa en kracht:

Het eten van eiwitten helpt niet alleen spierafbraak te voorkomen, maar het kan ook helpen bij het opbouwen en versterken van je spieren. Het combineren van regelmatige activiteit en lichaamsbeweging met een hoge eiwitinname bevordert de spiergroei en spierversterking. Hoogwaardige eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren en zijn rijk aan vertakte keten aminozuren (BCAA's).

Leucine is één van deze BCAA's die een belangrijke rol speelt bij het bevorderen van spiergroei en het herstel van je spieren na weerstands-en duurtraining. Deze hoogwaardige eiwitten komen voor in dierlijk eiwitrijk voedsel zoals mager gevogelte, rundvlees, vis, zuivelproducten en eieren.

Maar er bestaan ook plantaardige eiwitten van hoge kwaliteit die je terugvindt in peulvruchten en rijstsoorten. Atleten supplementeren hun lichaam vaak met eiwitpoeders, vooral na het sporten wanneer eiwitrijke voedselbronnen vaak minder toegankelijk zijn.

Eiwitshakes zijn handig en ideaal voor eender wie die zijn lichaam op een snelle en efficiënte manier wil voorzien van de nodige eiwitten. Ze zijn vooral gunstig voor mensen met een actieve en drukke levensstijl en atleten die constant onderweg zijn, maar zijn tevens ook de perfecte oplossing voor mensen die willen afvallen.

Bij eiwit eiwitpoeders met dierlijke eiwitten gebruikt men de eiwitten uit zuivelproducten, plantaardige eiwitpoeders zoals Nutrifoodz Complete gebruiken meestal de combinatie van erwteneiwit en eiwitten uit bruine rijst omdat deze combinatie een compleet essentieel aminozuurprofiel bevat.

Regulering van je bloedsuikerspiegel

Onze bloedsuikerspiegel in controle houden, vormt tegenwoordig een belangrijke uitdaging. De hoeveelheid mensen die leiden aan ziekten die gekoppeld zijn aan een te hoge bloedsuikerspiegel en insuline intolerantie, stijgt exponentieel.

Mensen krijgen simpelweg veel te snel de neiging om ongezonde en suikerige voeding naar binnen te werken van zodra ze cravings hebben of een energie dipje. Deze worden veroorzaakt wanneer de bloedsuikerspiegel laag is, en in de hoop om snelle energie te verkrijgen uit zoete en hartige tussendoortjes. Maar dit is helaas een vicieuze cirkel, aangezien snel verkregen energie ook snel afneemt, met nieuwe cravings als gevolg. Zo blijft je bloedsuikerspiegel doorheen de ganse dag schommelen, en deze schommelingen hebben een zeer nadelig effect op je gezondheid!

Een eiwitrijke snack zoals bijvoorbeeld een eiwitshake, een salade met tonijn of een heerlijke toast met huisgemaakte hummus, geeft je een gezonde en meer stabiele bron van energie. Zo zal je ook geen last hebben van stemmingswisselingen, concentratieproblemen en eetbuien die veroorzaakt worden door onstabiele bloedsuikerspiegels.

Eiwitten helpen je bij het afvallen

Een veelvoorkomend symptoom bij een te kort aan eiwit is de constante aanwezigheid van CRAVINGS! Of anders gezegd, de ongecontroleerde drang om zoete en hartige snacks te consumeren tussen de hoofdmaaltijden. Cravings kunnen werkelijk een hel zijn wanneer je probeert af te vallen. Jammer genoeg weten weinig mensen hoe ze hun cravings onder controle kunnen houden en dit wordt dan vaak de ondergang van hun dieet.

Eiwitten produceren allerlei soorten peptiden die bij consumptie ervoor zorgen dat de maag minder snel geleegd wordt. Aldus zal dit de productie van Grehline (het hormoon dat ons hongergevoel opwekt) vertragen.

Eiwitten geven je een mooie en stralende huid

Aangezien eiwitten de bouwstenen zijn van elke type weefsel in je lichaam, zijn ze dit ook voor huidweefsels. Voldoende inname van complete eiwitten is dus van essentieel belang voor het in standhouden van een mooie en gezonde huid.

Eiwitten bevatten de aminozuren L-lysine en L-proline die de productie van collageen stimuleren! Collageen zorgt ervoor dat de huid jong en elastisch blijft en werkt verouderingsprocessen tegen. Dit resulteert in een stralende, vollere en mooiere huid.
Ziezo! We hebben je nu een duidelijker beeld gegeven van wat eiwitten juist zijn, wat hun functie is en waar ze goed voor zijn. In een volgend blogartikel zullen we wat meer uitleg geven over hoeveel eiwitten je precies nodig hebt en hoe je ze kan implementeren in een dieet om af te vallen of om meer spiermassa aan te maken.
"Eiwitten, noodzakelijk voor de spiergroei!".

Auteur: Joshua

Gepassioneerd door sport, muziek en het nastreven en promoten van een healthy lifestyle. Mijn carrière als sportmodel en fitnesscoach is het fundament van de roeping om mijn kennis met een groter publiek te delen. Daarom heb ik me gericht op het schrijven van motiverende en instruerende blog artikels voor Nutrifoodz. Ook is mijn missie om mensen te inspireren om hun geest, lichaam en ziel in balans te brengen, zodat ook zij hun eerste stappen kunnen zetten naar het creëren van hun beste zelf en een betere wereld.

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+49.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+49.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+49.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

Onze 100% Geen-Risico Belofte

Bestel nu zonder zorgen. Probeer het gewoon 14 volle dagen uit en als het voor jou niet zou werken, dan krijg jij je gezonde investering gewoon terug! Er is absoluut geen enkel risico om het even te proberen. Zelfs indien je de smaak niet lekker zou vinden, krijg jij je geld terug!

Vergeet niet dat het kan gebeuren dat we tijdelijk geen voorraad hebben - omdat dit een volledig natuurlijk en hoogwaardig product is, hebben we een zeer beperkt aanbod van alle afzonderlijke ingrediënten.

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+49.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+49.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+49.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *