Home / Food /

Alles over de supergezonde eigenschappen van linzen

Linzen behoren tot 's werelds oudste gezonde voedingsmiddelen. In 8000 v. Chr. werden deze bonen voor het eerst geteeld in het Midden-Oosten, en sindsdien hebben ze zich een weg naar het westen gebaand. Terwijl de Grieken deze peulvruchten aanschouwden als voedsel voor de armen, werden ze door de Egyptenaren als koninklijke kost beschouwd.

Linzen kwamen naar Amerika in het begin van de 16e eeuw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden linzen populair als een goedkope, zeer voedzame en eiwitrijke vleesvervanger.

De lensvormige boon bestaat in verschillende variëteiten. De meest voorkomende zijn bruin, groen en rood. Ze zijn lekker van smaak, vullen goed, bevatten geen gluten en zitten boordevol voedzame nutriënten. Daarom worden ze ook vaak aangeraden door diëtisten en behoren ze tot één van de standaard ingrediënten van de meeste vegetarische en veganistische eetpatronen.

Linzen bevatten veel darm-vriendelijke vezels

Met 15 gram vezels per kop is het geen verrassing dat linzen goed zijn voor je darmen. Als je onvoldoende vezels binnenkrijgt, verschuift je gezonde darmflora. Dit leidt tot meer ontstekingen, insulineresistentie en vetophoping rond het midden en gewichtstoename.

Eén kop linzen levert meer dan de helft van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels en ze zijn een geweldige bron van oplosbare vezels, waarvan een deel wordt beschouwd als prebiotische vezels.

Prebiotica, die net zo belangrijk voor je darmen kunnen zijn als probiotica, fungeren als voedsel voor onze goede darmbacteriën. Dit type vezel, ook te vinden in voedingsmiddelen zoals bonen, knoflook en uien, bevordert de verspreiding en overleving van deze goede bacteriën en houdt je microbioom gelukkig en gezond.

Het behoud van een goede darmgezondheid kan een positieve invloed hebben op vanalles, van je stoelgang tot het reguleren van je eetlust en je humeur.

Linzen kunnen het cholesterolgehalte helpen verlagen

De oplosbare vezels in linzen zijn niet alleen goed voor de darmgezondheid, maar kunnen zelfs helpen je LDL-cholesterolgehalte te verlagen. Tijdens de spijsvertering binden oplosbare vezels zich met galzouten in de darm, die dan uiteindelijk samen het lichaam verlaten. Om deze verloren zouten te vervangen, moet het lichaam er meer aanmaken en cholesterol is daarbij een belangrijk ingrediënt.

Cholesterol wordt aan de bloedbaan onttrokken voor de productie van galzouten waardoor het LDL-niveau effectief wordt verlaagd. Een studie heeft aangetoond dat het toevoegen van slechts één portie linzen aan je dieet per dag het LDL-cholesterolgehalte met wel 5% kan verlagen.

Bovendien kunnen linzen een geweldige vleesvervanger zijn als je je inname van cholesterol of verzadigd vet wilt verminderen. Vanwege het hoge eiwitgehalte, de vele nutriënten en de stevige textuur zijn linzen ook een zeer populair ingrediënt in vele vegetarische en vegan gerechten.

Vervang het rundvlees in Bolognesesaus eens door groene linzen of doe linzen in je favoriete broodjes. Het is een heerlijke en makkelijke manier om vlees te vervangen en je inname van gezonde vezels te verhogen.

Linzen bevatten een belangrijke voedingsstof voor zwangerschap

Je weet waarschijnlijk dat B-vitaminen, vooral folaat en de supplementaire vorm foliumzuur, zeer belangrijk zijn tijdens de zwangerschap. Men dringt er zelfs op aan bij alle vrouwen in de vruchtbare leeftijd, om elke dag 400 mcg foliumzuur binnen te krijgen, zelfs als ze niet proberen zwanger te worden.

De reden hiervoor is dat de inname van voldoende foliumzuur voor en tijdens de zwangerschap neurale buisaandoeningen en andere grote geboorteafwijkingen kan voorkomen.

Neurale buisaandoeningen treden op in de eerste 28 dagen van de ontwikkeling, vaak voordat een vrouw zelfs weet dat ze zwanger is, dus het is van cruciaal belang om de consumptie van foliumzuur op peil te houden. En regelmatig linzen eten is hier een makkelijke en heerlijke manier voor. Slechts een kop linzen bevat 90% (of 358 mcg) van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van foliumzuur.

Uiteraard moet je als je zwanger bent of probeert te worden, aan veel meer denken dan alleen linzen aan je dieet toevoegen. Overleg met je arts of een diëtist hoe je je dieet het beste kunt samenstellen (een mediterraans dieet wordt vaak aanbevolen, maar is zeker niet de enige optie) en welk soort supplementen nodig kunnen zijn.

Linzen zijn een geweldige bron van ijzer

Buiten het feit dat linzen een hoog folaat-gehalte hebben zijn ze tevens een zeer goede bron van plantaardig ijzer. IJzer is essentieel voor de productie van rode bloedcellen en het transport van zuurstof door het lichaam, wat eveneens zeer belangrijk is tijdens de zwangerschap.

Dit komt omdat tijdens de zwangerschap de bloedproductie en het bloedvolume tot 50% toenemen om de groeiende foetus te ondersteunen. Als u niet voldoende ijzer binnenkrijgt om aan de toegenomen vraag te voldoen, kan dit leiden tot bloedarmoede door ijzertekort, vermoeidheid en een vroegtijdige bevalling.

Het is ook belangrijk om voldoende ijzer via je voeding binnen te krijgen als je een hevige menstruatie hebt, omdat je via de menstruatie elke maand een aanzienlijke hoeveelheid ijzer kunt verliezen. Linzen leveren ongeveer 40% (of 6,6 mg) van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan ijzer.

Men heeft aangetoond dat vitamine C de absorptie van ijzer uit plantaardig voedsel bevordert. Het is dus maar goed dat vitamine C-rijke voedingsmiddelen zoals tomaten, rode paprika's en citroensap goed samengaan met gekookte linzen. Probeer deze dus zeker te combineren.

Linzen bevatten voedingsstoffen die goed zijn voor huid, haar en nagels

De samenstelling van voedingsstoffen in linzen maakt ze bijzonder geschikt voor het ondersteunen van een gezonde huid en de groei van haar en nagels. De eiwitten, het ijzer en de B-vitaminen in linzen spelen hierbij allemaal een belangrijke rol. Haar, huid en nagels bestaan uit een harde proteïne, keratine genaamd.

Het consumeren van voldoende eiwitten is dus cruciaal voor de keratineproductie, met name het aminozuur L-lysine. L-lysine is een essentieel aminozuur dat voorkomt in linzen, eieren en noten en waarvan is aangetoond dat het helpt overmatig haarverlies te voorkomen bij vrouwen die vatbaar zijn voor deze aandoening.

Het innemen van voldoende ijzer uit voedingsbronnen zoals linzen kan ook helpen om haar, huid en nagels te verstevigen en sterker te maken. IJzer helpt niet alleen bloedarmoede te voorkomen, het is ook noodzakelijk voor een gezonde celproductie en celgroei. Tekenen van ijzertekort zijn broos haar, een bleke huid en zwakke nagels.

Linzen zijn ook een goede bron van B-vitaminen, waaronder vitamine B7, ook bekend als biotine. Biotine staat in de frontlinie om de effecten van veroudering tegen te gaan met zijn rol in de vetzuursynthese, wat cruciaal is voor een gezonde huid. Biotine heeft zelfs de bijnaam "vitamine H" gekregen vanwege zijn rol in de gezondheid van het haar.
-We cannot make FOOD better than NATURE!-

Auteur: Joshua

Gepassioneerd door sport, muziek en het nastreven en promoten van een healthy lifestyle. Mijn carrière als sportmodel en fitnesscoach is het fundament van de roeping om mijn kennis met een groter publiek te delen. Daarom heb ik me gericht op het schrijven van motiverende en instruerende blog artikels voor Nutrifoodz. Ook is mijn missie om mensen te inspireren om hun geest, lichaam en ziel in balans te brengen, zodat ook zij hun eerste stappen kunnen zetten naar het creëren van hun beste zelf en een betere wereld.

Onze 100% Geen-Risico Belofte

Bestel nu zonder zorgen. Probeer het gewoon 14 volle dagen uit en als het voor jou niet zou werken, dan krijg jij je gezonde investering gewoon terug! Er is absoluut geen enkel risico om het even te proberen. Zelfs indien je de smaak niet lekker zou vinden, krijg jij je geld terug!

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *