Vitamine B1, ook bekend als thiamine, is een essentiële voedingsstof die een cruciale rol speelt in het functioneren van ons lichaam. Een tekort aan vitamine B1 kan leiden tot een scala aan symptomen en gezondheidsproblemen. In dit artikel gaan we dieper in op deze symptomen en de impact van een vitamine B1-tekort. We bespreken ook hoe je een tekort kunt voorkomen en aanvullen.

Geschatte leestijd: 9 minuten

Hartfalen en oedeem

Een van de meest opvallende symptomen van een vitamine B1-tekort is hartfalen en oedeem. Dit zijn serieuze aandoeningen die levensbedreigend kunnen zijn. Bij beriberi, een ziekte die vaak wordt geassocieerd met een vitamine B1-tekort, kunnen deze symptomen optreden.

Hartfalen bij een vitamine B1-tekort kan leiden tot kortademigheid, vermoeidheid en vochtophoping in de longen. Het hart kan niet effectief pompen, wat resulteert in een verminderde bloedcirculatie.

Oedeem, of vochtophoping, is een ander kenmerkend teken van beriberi. Het treedt op wanneer overtollig vocht zich ophoopt in de weefsels, meestal in de benen, enkels en voeten. Dit kan leiden tot zwelling, pijn en ongemak.

Droge beriberi

Droge beriberi is een vorm van beriberi die voornamelijk het zenuwstelsel aantast. Dit kan leiden tot een reeks neurologische symptomen, waaronder:

 • Spierzwakte: Een van de meest voorkomende symptomen van droge beriberi is spierzwakte. Dit kan variëren van milde zwakte tot ernstige spieratrofie, wat resulteert in moeite met bewegen.
 • Tintelingen en gevoelloosheid: Sommige mensen met een vitamine B1-tekort ervaren tintelingen en gevoelloosheid in de ledematen. Dit wordt vaak geassocieerd met schade aan de perifere zenuwen.

Natte beriberi

Natte beriberi is een andere variant van beriberi en treedt op wanneer het cardiovasculaire systeem wordt aangetast. De symptomen van natte beriberi zijn onder andere:

 • Hartkloppingen: Onregelmatige hartslag en hartkloppingen kunnen optreden als gevolg van een vitamine B1-tekort. Dit kan leiden tot duizeligheid en flauwvallen.
 • Kortademigheid: Een tekort aan vitamine B1 kan leiden tot kortademigheid, zelfs bij lichte lichamelijke inspanning. Dit komt doordat het hart niet goed kan pompen.

Infantiele beriberi

Infantiele beriberi is een vorm van beriberi die voorkomt bij zuigelingen die borstvoeding krijgen van moeders met een vitamine B1-tekort. De symptomen bij zuigelingen zijn onder andere:

 • Irritabiliteit: Zuigelingen met beriberi kunnen prikkelbaar en onrustig zijn.
 • Gewichtsverlies: Ze kunnen gewicht verliezen en moeite hebben met groeien.
 • Verminderde eetlust: Een verminderde eetlust kan leiden tot onvoldoende voeding.
 • Spierzwakte: Zuigelingen kunnen zwakke spieren hebben en kunnen moeite hebben met zuigen en slikken.
 • Ademhalingsproblemen: Ernstige gevallen van infantiele beriberi kunnen ademhalingsproblemen veroorzaken en zelfs levensbedreigend zijn.

Andere symptomen van een vitamine B1-tekort

Naast de specifieke symptomen die verband houden met verschillende vormen van beriberi, kunnen er ook andere tekenen zijn van een vitamine B1-tekort:

 • Vermoeidheid en weinig energie: Een veelvoorkomend symptoom van een vitamine B1-tekort is vermoeidheid. Je kunt je lusteloos en uitgeput voelen, zelfs na voldoende rust.
 • Gewichtsverlies: Onverklaarbaar gewichtsverlies kan optreden bij mensen met een vitamine B1-tekort.
 • Veranderingen in stemming en cognitie: Sommige mensen ervaren stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en cognitieve problemen zoals concentratieproblemen en geheugenproblemen.
 • Coördinatieproblemen en spierzwakte: Naast droge beriberi kunnen coördinatieproblemen en algemene spierzwakte optreden, wat dagelijkse activiteiten bemoeilijkt.

Het is belangrijk op te merken dat de ernst van deze symptomen kan variëren van persoon tot persoon en afhankelijk is van de duur en de ernst van het vitamine B1-tekort. Als je een of meer van deze symptomen ervaart, is het raadzaam om medisch advies in te winnen voor een grondige evaluatie en mogelijke behandeling.

Wat zijn de ervaringen van mensen met een b1 tekort?
Mensen met een vitamine B1-tekort kunnen uiteenlopende ervaringen hebben, afhankelijk van de ernst en duur van het tekort. Enkele veelvoorkomende ervaringen zijn:

Fysieke ongemakken: Veel mensen met een vitamine B1-tekort ervaren fysieke symptomen zoals vermoeidheid, spierzwakte, tintelingen in de ledematen, kortademigheid, zwelling en hartkloppingen.

Neurologische symptomen: Bij droge beriberi kunnen mensen te maken krijgen met ernstige neurologische symptomen, waaronder spierzwakte, coördinatieproblemen en gevoelloosheid in de ledematen.

Stemming en cognitieve veranderingen: Sommige individuen melden stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, concentratieproblemen en geheugenproblemen als gevolg van een vitamine B1-tekort.

Gewichtsverlies en verminderde eetlust: Onverklaarbaar gewichtsverlies en een verminderde eetlust kunnen ook voorkomen bij mensen met een tekort aan vitamine B1.

Bij zuigelingen: Zuigelingen met infantiele beriberi kunnen prikkelbaar zijn, gewichtsverlies ervaren, moeite hebben met groeien, zwakke spieren hebben en zelfs ademhalingsproblemen ontwikkelen.

De ervaringen variëren van persoon tot persoon en kunnen afhangen van de mate van het tekort en hoe snel het wordt behandeld. In alle gevallen is het van essentieel belang om medische hulp te zoeken om de oorzaak van de symptomen vast te stellen en een passende behandeling te krijgen.De rol van de lever

Nu je meer weet over de symptomen van een vitamine B1-tekort, laten we eens kijken hoe de rol van de lever kan bijdragen aan het ontstaan van dit tekort in het lichaam.

 • Opslag: De lever slaat vitamine B1 op in de vorm van thiaminepyrofosfaat. Hoewel deze opslagfunctie nuttig is om het lichaam te voorzien van vitamine B1 in tijden van lage inname, kan het ook een risico vormen als de opgeslagen hoeveelheid ontoereikend is voor de behoeften van het lichaam gedurende langere perioden.
 • Regulering: De lever speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de hoeveelheid vitamine B1 in de bloedbaan. Het kan de vrijgave van vitamine B1 in het bloed verhogen of verminderen op basis van de behoeften van het lichaam. Echter, als de lever om welke reden dan ook niet goed functioneert, kan dit leiden tot een verstoorde regulering en onvoldoende beschikbaarheid van vitamine B1 in de bloedbaan, wat uiteindelijk kan resulteren in een tekort.”

Vitamine B1 alcohol

Een van de factoren die kan bijdragen aan een vitamine B1-tekort is overmatig alcoholgebruik. Alcohol kan de opname, opslag en omzetting van vitamine B1 in het lichaam verstoren.

Hoe alcohol vitamine B1 beïnvloedt

 • Verminderde opname: Alcohol kan de opname van vitamine B1 in de darmen verminderen, waardoor minder van deze vitamine beschikbaar is voor gebruik in het lichaam.
 • Verhoogde uitscheiding: Alcohol kan ook de uitscheiding van vitamine B1 via de urine verhogen, wat resulteert in een verlies van deze voedingsstof.
 • Interferentie met metabolisme: Alcohol kan het normale metabolisme van vitamine B1 verstoren, waardoor het minder effectief wordt in het omzetten van koolhydraten in energie.

Vitamine B1 tekort oorzaak

Nu we de symptomen en de rol van de lever en alcohol hebben besproken, laten we eens kijken naar de verschillende oorzaken van een vitamine B1-tekort.

Dieetgerelateerde oorzaken

Een van de meest voorkomende oorzaken van een vitamine B1-tekort is een ontoereikend dieet. Dit kan gebeuren als je niet voldoende voedingsmiddelen eet die rijk zijn aan vitamine B1. Enkele van deze voedingsmiddelen zijn:

 • Volkoren granen: Volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkoren pasta zijn goede bronnen van vitamine B1.
 • Peulvruchten: Bonen, linzen en erwten bevatten ook aanzienlijke hoeveelheden vitamine B1.
 • Vlees en vis: Varkensvlees, zalm, forel en tonijn zijn rijk aan vitamine B1.
 • Noten en zaden: Zonnebloempitten, pijnboompitten en cashewnoten zijn enkele voorbeelden van noten en zaden die vitamine B1 bevatten.

Alcoholisme

Zoals eerder besproken, kan overmatig alcoholgebruik leiden tot een vitamine B1-tekort. Alcoholisten hebben vaak een verstoord dieet en een verminderde opname van vitamine B1, wat bijdraagt aan het tekort.

Medische oorzaken

Verschillende medische aandoeningen kunnen de opname en het gebruik van vitamine B1 in het lichaam verstoren, waaronder:

 • Maagdarmaandoeningen: Aandoeningen zoals de ziekte van Crohn, coeliakie en chronische diarree kunnen de opname van vitamine B1 verminderen.
 • Gastric Bypass-chirurgie: Mensen die een gastric bypass-operatie hebben ondergaan, lopen een risico op een verminderde opname van vitamine B1.
 • HIV/AIDS: HIV/AIDS en het gebruik van sommige medicijnen die worden gebruikt om deze aandoening te behandelen, kunnen de vitamine B1-status beïnvloeden.

Andere risicofactoren

Naast de bovengenoemde oorzaken zijn er nog enkele andere factoren die het risico op een vitamine B1-tekort kunnen verhogen. Deze omvatten:

 • Zwangerschap en borstvoeding: Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, hebben mogelijk een verhoogde behoefte aan vitamine B1.
 • Intense lichamelijke activiteit: Mensen die regelmatig intensieve lichamelijke activiteit beoefenen, kunnen meer vitamine B1 nodig hebben vanwege het hogere energieverbruik.
 • Stress: Ernstige fysieke of emotionele stress kan de behoefte aan vitamine B1 verhogen.

Vitamine B1 tekort aanvullen

Als je denkt dat je risico loopt op een vitamine B1-tekort of als je symptomen ervaart die op een tekort kunnen wijzen, is het belangrijk om actie te ondernemen. Het aanvullen van vitamine B1 kan je gezondheid aanzienlijk verbeteren.

Dieetveranderingen

Een van de eerste stappen om een vitamine B1-tekort aan te vullen, is het aanpassen van je dieet om ervoor te zorgen dat je voldoende vitamine B1 binnenkrijgt. Hier zijn enkele voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B1 en die je kunt opnemen in je dagelijkse maaltijden:

 • Volkoren granen: Kies voor volkoren brood, volkoren rijst en volkoren pasta.
 • Peulvruchten: Eet regelmatig bonen, linzen en erwten.
 • Vlees en vis: Inclusief mager vlees zoals varkensvlees, kip en vis in je dieet.
 • Noten en zaden: Geniet van noten zoals zonnebloempitten, cashewnoten en pijnboompitten.

Vitamine B1-supplementen

In sommige gevallen kan het nodig zijn om vitamine B1-supplementen te gebruiken om een tekort aan te vullen. Deze supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder tabletten, capsules en vloeibare vormen. Het is belangrijk om medisch

Conclusie

In conclusie kunnen symptomen van een vitamine B1-tekort variëren van hartfalen, oedeem, en neurologische problemen zoals spierzwakte en gevoelloosheid tot hartkloppingen, kortademigheid en prikkelbaarheid bij zuigelingen. Andere mogelijke tekenen zijn vermoeidheid, gewichtsverlies, cognitieve problemen, en coördinatieproblemen. 

Om een vitamine B1-tekort vast te stellen, is het belangrijk om medisch advies in te winnen en een arts te raadplegen. De arts kan een lichamelijk onderzoek uitvoeren en bloedtests bestellen om de thiaminestatus in je lichaam te beoordelen. Als een tekort wordt vastgesteld, kan de behandeling bestaan uit het aanvullen van vitamine B1 via voedingssupplementen of veranderingen in je dieet.


Om een vitamine B1-tekort vast te stellen, is het belangrijk om medisch advies in te winnen en een arts te raadplegen. De arts kan een lichamelijk onderzoek uitvoeren en bloedtests bestellen om de thiaminestatus in je lichaam te beoordelen. Als een tekort wordt vastgesteld, kan de behandeling bestaan uit het aanvullen van vitamine B1 via voedingssupplementen of veranderingen in je dieet.

Bronnen en verwijzingen 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482360/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10568373/

https://www.sciencedirect.com/topics/food-science/vitamin-b1

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30143411/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537204/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6875731/