Home / Food /

Groenten & Fruit: een regenboog van nutriënten! Wat zeggen de kleuren ons?

Steeds meer mensen worden zich bewust van de vele voordelen van een plantaardig voedingspatroon, eveneens het feit dat je alle essentiële eiwitten die je lichaam nodig heeft uit planten kunt halen. Dat alle groenten en fruitsoorten ontzettend gezond zijn. En dat ze je van alle nodige nutriënten die een gezond lichaam nodig heeft kunnen voorzien. Ook daar was je hoogstwaarschijnlijk al van op de hoogte. Alsook dat je ze in grote hoeveelheden zou moeten consumeren. Men adviseert zelfs om tot wel 5 porties groenten en fruit per dag te eten.

Maar is het echt voldoende om er gewoon meer van te eten? En hoe kan je nu weten welke groenten en fruitsoorten je het beste zou eten en welke combinaties belangrijk zijn of niet?

Je kan je simpelweg laten leiden door het kleurenpalet waarmee moeder natuur je aanwijzingen geeft.

Zo veel mogelijk verschillende kleuren aan groenten en fruit eten is werkelijk een fundamentele tip voor een gezond voedingspatroon. Maar wat betekent dit? Waarom is het belangrijk om een verscheidenheid aan kleurrijke groenten en fruit in je dieet te krijgen?
Misschien kom je wel in de verleiding om een paar gezonde voedingsmiddelen te vinden die jij, je kinderen of je gezinsleden lekker vinden, en om je vervolgens enkel daarop te concentreren. Het kan een makkelijke manier zijn om gezonde routines op te bouwen. Maar de waarheid is echter dat je lichaam baat heeft bij afwisseling. Voor een optimale gezondheid heb je een regenboog aan voedingsstoffen en kleuren nodig.

Sterker nog, de verscheidenheid aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en fytochemicaliën in fruit en groenten hebben een enorme genezende kracht. En veel van die stoffen hebben hun eigen kenmerkende kleur. Het eten van een een grote variatie aan kleurrijke groenten en fruitsoorten kan een gemakkelijke manier zijn om een compleet scala aan vitaminen en mineralen binnen te krijgen die je lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen presteren en functioneren.

Het advies om "de regenboog te eten" wordt vaak gebruikt voor kinderen. En hoewel kinderen vooral behoefte hebben aan gevarieerd voedsel in hun dieet, geld dit ook voor volwassenen.

Waarom verschillen groenten en fruit zoveel van kleur?

Elke kleur in fruit en groenten wordt veroorzaakt door specifieke fytonutriënten. Dat zijn natuurlijke chemicaliën die planten helpen om zichzelf te beschermen tegen ziektekiemen, insecten, schadelijke zonnestralen, en andere bedreigingen.

En elke kleur wijst op een overvloed aan specifieke voedingsstoffen.
ROOD
Rode groenten en fruit helpen kanker te bestrijden, verminderen het risico op diabetes en hartaandoeningen, verbeteren de huidkwaliteit, en nog veel meer. Rood fruit en rode groenten bevatten fytochemicaliën, waaronder lycopeen en ellaginezuur. Deze krachtige voedingsstoffen zijn onderzocht op hun kankerbestrijdende effecten en andere gezondheidsvoordelen. Zo is bijvoorbeeld gebleken dat een dagelijkse dosis verse tomatensaus de progressie van prostaatkanker kan omkeren. Watermeloen bevat zelfs meer lycopeen dan tomaten, en het lycopeen is wellicht biologisch beter beschikbaar. Watermeloen is ook rijk aan een fytonutriënt genaamd citrulline, dat kan werken als een behandeling voor milde tot matige erectiestoornissen. Aardbeien anderzijds blijken slokdarmkanker te voorkomen en zelfs om te keren.

Voorbeelden: rode appels, druiven, granaatappel, kersen.
ORANJE & GEEL
Oranje en gele groenten en fruit verbeteren de immuunfunctie, verminderen het risico op hartaandoeningen, bevorderen de ooggezondheid, en nog veel meer. Oranje en gele groenten en fruitsoorten zijn rijk aan vitamine C en carotenoïden, waaronder bètacaroteen. Sommige carotenoïden, met name bètacaroteen, worden in het lichaam omgezet in vitamine A, wat een gezond gezichtsvermogen en celgroei bevordert. Citrusvruchten bevatten een uniek fytonutriënt namelijk “hesperidine”, dat een goede vasculariteit en doorbloeding bevordert. Dit heeft belangrijke gevolgen voor de gezondheid. Als je vaak last hebt van koude handen en voeten, dan kan het eten van een sinaasappel per dag helpen je handen en voeten warm te houden. Nog belangrijker, het consumeren van citrusvruchten kan ook risico's op beroerten aanzienlijk verminderen.

Voorbeelden: ananas, maïs, papaya, pompoen.
GROEN
Groene groenten en fruit versterken het immuunsysteem, helpen bij het ontgiften van het lichaam, herstellen energie en vitaliteit, en nog veel meer. Avocado, limoenen, broccoli, selderij en andere groene voedingswaren behoren bij de meest gezonde voedingsmiddelen die je kunt eten. Groene groenten en fruit zijn rijk aan luteïne, isothiocyanaten, isoflavonen, en vitamine K wat essentieel is voor de gezondheid van bloed en botten. Bovendien zijn groene groenten rijk aan foliumzuur, dit is een voedingsstof die vooral voor zwangere vrouwen belangrijk is om te consumeren om aangeboren handicaps te helpen voorkomen. Van kruisbloemige groenten, zoals broccoli, is aangetoond dat ze het immuunsysteem verbeteren, terwijl donkere bladgroenten zoals boerenkool de stemming en cognitieve functies kunnen verbeteren. En kiwi's zijn zelfs in staat een gunstige werking te hebben bij het behandelen van een heel scala aan verschillende kwalen, van verkoudheid tot IBS en slapeloosheid. Ze kunnen zelfs schade aan het DNA helpen herstellen.

Voorbeelden: spruiten, erwten, groene appels, Romeinse sla.
BLAUW & PAARS
Blauwe en paarse groenten en fruit bestrijden kanker en ongewenste ontstekingen, eveneens helpen ze je om langer jong en vitaal te blijven. Blauwe en paarse vruchten en groenten zijn rijk aan fytonutriënten, waaronder anthocyaninen en resveratrol, en zijn uitgebreid onderzocht op hun anti-kanker en anti-verouderingseigenschappen. Meerdere studies hebben aangetoond dat de bioactieve fytochemicaliën in bessen werken om schade door oxidatieve stress en ontstekingen te herstellen. Zowel Rode kool (die eigenlijk paars is) als blauwe bessen worden als ware SUPERFOODS aanschouwd omdat ze enorm rijk zijn aan polyfenolen en antioxidanten.

Voorbeelden: pruimen, druiven, vijgen.
WIT & BRUIN
Witte en bruine groenten en fruitsoorten zijn misschien niet zo felgekleurd om hun plaatsje op de regenboog te verdienen, doch zijn nog steeds een gezonde keuze en bevatten ze ook krachtige fytonutriënten. Net als broccoli is bloemkool een kruisbloemige groente die rijk is aan een kankerbestrijdende stof genaamd sulforafaan. Knoflook en uien behoren tot de alliumfamilie van groenten en bevatten de krachtige kankerbestrijdende verbindingen allicine en quercetine. En van fytonutriënten in witte champignons is ontdekt dat ze aromatase-activiteit en de verspreiding van borstkankercellen tegengaan.

Voorbeelden: Aardappelen, paddenstoelen, daikon.

Gezond eten is niet moeilijk! Laat je gewoon leiden door de regenboog wanneer je groenten en fruitsoorten uitkiest, en garandeer zo een optimale werking voor je lichaam en geest.

Auteur: Joshua

Gepassioneerd door sport, muziek en het nastreven en promoten van een healthy lifestyle. Mijn carrière als sportmodel en fitnesscoach is het fundament van de roeping om mijn kennis met een groter publiek te delen. Daarom heb ik me gericht op het schrijven van motiverende en instruerende blog artikels voor Nutrifoodz. Ook is mijn missie om mensen te inspireren om hun geest, lichaam en ziel in balans te brengen, zodat ook zij hun eerste stappen kunnen zetten naar het creëren van hun beste zelf en een betere wereld.

Onze 100% Geen-Risico Belofte

Bestel nu zonder zorgen. Probeer het gewoon 14 volle dagen uit en als het voor jou niet zou werken, dan krijg jij je gezonde investering gewoon terug! Er is absoluut geen enkel risico om het even te proberen. Zelfs indien je de smaak niet lekker zou vinden, krijg jij je geld terug!

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *