De helende krachten van de natuur

Er is geen mens die zich niet verfrist voelt na een rustgevende wandeling door een bos, of na een tijdje in een park te hebben gezeten. Groen en natuur hebben een helende werking op onze geest, voor de meesten onder ons is dit een welgeweten feit, en dus oud nieuws.

Maar wat nu wel nieuw is, is dat ook de wetenschap het daar mee eens is. Verschillende studies hebben bevestigd dat de natuur een grote invloed heeft op ons lichaam en vooral op onze hersenen.

En toch verdwijnen bomen en groen over de hele wereld met de seconde. De lucht, de bodem en het water van de wereld zijn vervuild, er sterven dieren uit en het klimaat verandert.

Een groot deel van de schuld hiervoor ligt bij de menselijke bewoners van deze planeet. Ironisch genoeg hebben al deze dingen langdurige gevolgen voor het menselijk lichaam, en met name de menselijke hersenen.

In dit artikel gaan we het hebben over de verbazingwekkende dingen die de natuurlijke omgeving doet voor onze hersenen.

Het heeft uitvoerende aandacht-herstellende voordelen

Heb je de laatste tijd moeite om je te concentreren? Maak dan een wandeling in het bos of in een groot park.

Stedelijke omgevingen waarin we leven worden overladen met prikkels en informatie, en onze aandacht wordt voortdurend gegrepen door het één of het ander. Als gevolg daarvan wordt onze aandacht korter, omdat ons gerichte aandachtsvermogen overuren maakt en in te veel verschillende richtingen wordt getrokken.

De natuur herstelt het vermogen om landurig geconcentreerd te zijn bij zowel fysieke als geestelijke taken.

Uit een recent onderzoek van de Universiteit van Michigan blijkt dat zelfs een wandeling van 10 minuten door een natuurlijke omgeving, zoals een park of een bos, je aandachtsvermogen kan verscherpen. Prikkels in een stedelijke omgeving vangen onze aandacht op een ’top-down’ manier, door onze aandacht erop te vestigen.

Natuurlijke omgevingen daarentegen hebben zachtere en meer intrigerende stimuli, die je aandacht niet afdwingen, maar je toestaan om dingen op te zoeken – een ‘bottom-up’ aandachtsproces. Dit geeft je de tijd om uit te rusten en je overwerkte uitvoerende aandachtscapaciteiten aan te vullen.

Het verlaagt het risico op depressie

Uit een recent onderzoek van de ‘Stanford University’ is gebleken dat blootstelling aan de natuur het risico op depressie aanzienlijk kan verlagen en een verlichting kan zijn voor mensen met deze aandoening.

In het onderzoek maakten twee groepen een 90 minuten durende wandeling, waarbij één groep dit deed door een drukke stadsstraat en de andere door een bosrijke omgeving. Er was geen fysiologisch verschil tussen de twee groepen na de wandeling, behalve in hun hersenen.

De groep die wandelde in de natuur had beduidend verminderde activiteit in een hersengebied genaamd de ‘prefrontale cortex’. Dit is het gebied dat herkauwingen (herhaling van negatieve gedachten en emoties in onze hersenen) controleert – een proces dat kan leiden tot depressie. Bij de groep die in de stedelijke omgeving wandelde, traden dergelijke veranderingen niet op.

Het verlicht angst en verbetert de algehele geestelijke gezondheid

Hoe vaak heb je het gevoel dat je te veel op je bord hebt op een dag? Eén van de grootste problemen van het moderne leven is het tempo – de wereld en de technologie ontwikkelen zich te snel en het menselijk brein heeft moeite om daarmee om te gaan.

Angst en een gevoel van overweldiging is een veel voorkomend kenmerk van ons leven. Onze ervaring van tijd is relatief, en hoe meer werk we te doen hebben, hoe sneller de tijd voor ons voorbij gaat.

Tijd doorbrengen in de natuur helpt om het leven in perspectief te zien.

Recent onderzoek in de neurowetenschappen suggereert dat we ’tijd’ anders ervaren in een natuurlijke omgeving. In plaats van ons te concentreren op taken en prikkels, krijgen we het gevoel deel uit te maken van iets groters dan onszelf.

Dit blijkt gevoelens van angst en ontoereikendheid te verlichten, die tegenwoordig zo vaak voorkomen. Slechts 5 minuten in een groene bosrijke omgeving kan je rustiger doen voelen, en verhuizen naar een gebied met natuurlijke groene ruimtes kan je algehele mentale gezondheid op de lange termijn verbeteren.

Helpt creativiteit en het oplossen van problemen

Uit een onderzoek uit 2012 bleek dat een meeslepende ervaring in de natuur onze creativiteit en probleemoplossend vermogen met maar liefst 50% verhoogt. Het onderzoek liet de deelnemers een 4-daagse kampeertrip in de natuur maken zonder enige technologische snufjes.

Sommige deelnemers kregen een probleemoplossende test voor aanvang van de reis; de andere groep deed dezelfde test op de laatste dag van de reis. De laatste groep presteerde uitzonderlijk beter.

Een pauze van technologische apparaten in combinatie met het kalmerende effect van een natuurlijke omgeving, scherpt en verbetert onze cognitieve vermogens aanzienlijk.

Slotwoord

We zijn geneigd te vergeten dat de natuur niet slechts een ‘deel’ is van de wereld waarin we leven, het is de wereld. Het ene onderzoek na het andere legt een verband tussen geestelijke gezondheidsproblemen en cognitieve problemen, en het krimpen van natuurgebieden over de hele wereld.

De natuur heeft ons oneindig veel te geven. Indien we minder druk bezig zouden zijn met haar uit te buiten, dan zouden we haar beter kunnen leren begrijpen, om ten volle van haar te kunnen genieten. We hebben de natuur nodig en kunnen niet zonder haar.

Door samen te blenden met de natuur, voelen we haar aan en komen we tot het besef dat we deel van haar uitmaken, en zij van ons… Wij zijn de natuur! Door haar te beschermen en te respecteren, respecteren we en beschermen we onszelf.

De bescherming van het milieu is niet allen onze plicht…, onze overleving hangt ervan af!

– We are nature! –

Auteur: Joshua

Gepassioneerd door sport, muziek en het nastreven en promoten van een healthy lifestyle. Mijn carrière als sportmodel en fitnesscoach is het fundament van de roeping om mijn kennis met een groter publiek te delen. Daarom heb ik me gericht op het schrijven van motiverende en instruerende blog artikels voor Nutrifoodz. Ook is mijn missie om mensen te inspireren om hun geest, lichaam en ziel in balans te brengen, zodat ook zij hun eerste stappen kunnen zetten naar het creëren van hun beste zelf en een betere wereld.