Home / Food /

Hoe kan je lichaam kurkuma beter opnemen?

Waarschijnlijk ben je al op de hoogte van de vele gezondheidsvoordelen van het sublieme wonderkruid “Kurkuma”. Daarom ook de hoge doseringen "Curcumine" in onze Nutrifoodz Greens Detox en Nutrifoodz Gold. Ontdek onze blogs over deze Superfood. Vandaag ontdek je meer over de opname van kurkuma in je lichaam.

Hoeveel kurkuma kan je lichaam opnemen?

Kurkuma is één van de meest krachtige kruiden die je kunt gebruiken om te koken en bovendien staat hij aan de top van de meest doeltreffende voedingssupplementen om je gezondheid te verbeteren.

Zo kan het inflammatie verminderen en zowel een antibacteriële als antivirale werking hebben in het lichaam. In de Oosterse landen wordt dit kruid al duizenden jaren gebruikt als medicijn tegen bloedend tandvlees, digestieve problemen, chronische pijnen, hart-en vaatziekten en zelfs voor sommige vormen van kanker.

Tegenwoordig heeft dit kruid eveneens een belangrijke plaats verdiend in de westerse geneeskunde voor het bestrijden van neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer en de ziekte van Parkinson en om klachten van depressie te behandelen. De talloze gezondheidsvoordelen hebben kurkuma zo populair gemaakt dat het wordt vervaardigd in allerlei soorten cosmetica en voedingssupplementen die in overaanbod worden verkocht.

Let op want deze producten zijn vaak niet in staat om jou van de gunstige eigenschappen van deze superfood te laten genieten. Het belangrijkste actieve bestanddeel van kurkuma is curcumine en jammer genoeg heeft het menselijke lichaam het erg moeilijk om deze stof te absorberen.

De absorptie van curcumine is afhankelijk van de manier waarop het geconsumeerd wordt. Kurkuma wordt zeer snel afgebroken door je lichaam.

In dit artikel geven we je de nodige tips om te garanderen dat je alles uit kurkuma haalt dat je nodig hebt!

Hoe verhoog je de absorptie van je nutriënten?

De garantie dat je lichaam tussen 10 en 90 % van de nutriënten uit eender welke voeding absorbeert is afhankelijk van een aantal factoren:
 • Je leeftijd
 • Het tijdstip van de dag
 • Anderen voedingswaren die in je maaltijd gecombineerd worden
 • De bereidingswijze van de ingrediënten
 • Medicatie of voedingssupplementen die je gebruikt
 • Biologische beschikbaarheid van de ingrediënten
 • De plaats waar de voedingswaren geoogst of geproduceerd worden
 • Het klimaat en de condities van de omgeving waarin de voedingswaren bewaard worden

Hoe worden nutriënten verteerd en geabsorbeerd?

De voeding die je consumeert komt terecht in het spijsverteringsstelsel waar het grootste aantal nutriënten verwerkt worden in de dunne darm. De dunne darm produceert verteringssappen die zich vermengen in de lever en galwegen met andere digestieve sappen die helpen bij het afbreken van macronutriënten zoals eiwitten, koolhydraten en vetten.

Vitaminen en andere micronutriënten worden eveneens gescheiden terwijl de goede bacteriën in de darmen enzymes produceren die het voedsel verder verwerken. Al wat te groot of complex is wordt afgebroken tot afvalstoffen. De absorptie van kurkuma wordt vermeden door de darmen die het moeilijk kunnen afbreken en het grootste deel ervan uitscheiden via stoelgang en urine.

Waarom je lichaam kurkuma moeilijk verteert

Uit meerder onderzoeken werd aangetoond dat het actieve bestanddeel uit kurkuma, curcumine een zwak vermogen heeft tot absorptie en biodistributie. Dit betekent dat wanneer curcumine oraal geconsumeerd wordt het amper opgenomen wordt door het lichaam, het wordt te snel gemetaboliseerd en verwijderd uit je systeem, nog voor je van de gunstige effecten kunt genieten.

Gelukkig hebben herhaaldelijke onderzoeken toch een manier opgeleverd om deze uitdagende factoren makkelijk te overkomen!

Hoe verbeter je de absorptie van kurkuma?

Combineer het met gezonde vetten

Kurkuma is een vetoplosbaar kruid, dit wil zeggen dat het vet nodig heeft om op te lossen. Zonder vet kan de opname van kurkuma dus niet gegarandeerd worden, omdat het dan moeilijk voorbij de maag geraakt en dus in je bloedsomloop.

Als je van alle gunstige effecten van kurkuma wilt genieten, zorg er dan voor dat je het altijd combineert met gezonde vetten.
 • Wanneer je met kurkuma gaat koken, gebruik dan ook altijd een vorm van olie in je gerecht. Kokosvet is hier zeker een goede keuze, aangezien het ook antibacteriële en antivirale eigenschappen bevat en inflammaties kan verminderen.
 • Regelmatig voedingswaren zoals avocado, noten , amandelboter, kokosvet of olijfolie in je dieet implementeren zal je lichaam zeker helpen bij het verteren van kurkuma.
Probeer altijd voor gezonde plantaardige vetten te kiezen! Ze spelen namelijk een belangrijke rol in een gezond voedingspatroon en promoten goede cholesterol.
De combinatie met zwarte peper

Het werkzame extract uit zwarte peper heet Piperine, deze stof is een antioxidant dat bescherming kan bieden tegen schade aan lichaamscellen maar tevens ondersteunt het de spijsvertering en kan het de absorptie van nutriënten verbeteren. Het gebruik van piperine verbetert de afgifte van enzymen door de alvleesklier die de vertering van vetten, koolhydraten en eiwitten stimuleren.

Uit onderzoek werd aangetoond dat de combinatie van piperine uit zwarte peper en curcumine uit kurkuma de absorptie van curcumine met maar liefst 2000% kan verbeteren. Piperine zorgt ervoor dat curcumine de darmwand makkelijker kan passeren, en het vertraagt het afbraakproces in de lever, waardoor het langer in het bloed aanwezig blijft.
 • Voeg altijd zwarte peper toe aan je warme bereidingen waarbij je kurkuma gebruikt.
 • Wanneer je eender welk type voedingssupplement op basis van kurkuma gebruikt, verifieer dan altijd of deze ook zwarte peper of piperine bevat. Bij veel van deze supplementen is dit namelijk niet het geval.
"Alle producten van Nutrifoodz die Kurkuma bevatten zoals Nutrifoodz Gold en Nutrifoodz Greens Detox bevatten zowel kokosvet als zwarte peper (piperine) zodat kurkuma altijd de kans krijgt om de optimale werking te bieden!"

Auteur: Joshua

Gepassioneerd door sport, muziek en het nastreven en promoten van een healthy lifestyle. Mijn carrière als sportmodel en fitnesscoach is het fundament van de roeping om mijn kennis met een groter publiek te delen. Daarom heb ik me gericht op het schrijven van motiverende en instruerende blog artikels voor Nutrifoodz. Ook is mijn missie om mensen te inspireren om hun geest, lichaam en ziel in balans te brengen, zodat ook zij hun eerste stappen kunnen zetten naar het creëren van hun beste zelf en een betere wereld.

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+49.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+49.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+49.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure
Let op: Haal nu het pakket in huis, probeer het 14 dagen zonder risico. Deze exclusieve aanbieding is beschikbaar zolang de voorraad strekt.

Onze 100% Geen-Risico Belofte

Bestel nu zonder zorgen. Probeer het gewoon 14 volle dagen uit en als het voor jou niet zou werken, dan krijg jij je gezonde investering gewoon terug! Er is absoluut geen enkel risico om het even te proberen. Zelfs indien je de smaak niet lekker zou vinden, krijg jij je geld terug!

Vergeet niet dat het kan gebeuren dat we tijdelijk geen voorraad hebben - omdat dit een volledig natuurlijk en hoogwaardig product is, hebben we een zeer beperkt aanbod van alle afzonderlijke ingrediënten.

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+49.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+49.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+49.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *