Home / Mind /

Hoe kan je meer dopamine produceren?

Er is veel goed advies over hoe je een leven vol geluk kunt nastreven, maar als het om de hersenen gaat, komt geluk neer op de chemische verbindingen die worden aangestuurd door neurotransmitters. Neurotransmitters zijn chemische stoffen in de hersenen die boodschappen doorgeven van de ene zenuwcel of neuron naar de andere.

Het samenkomen en vermengen van neurotransmitters vormt de basis voor geluk, maar er is er één in het bijzonder, die van vitaal belang is voor het geluksrecept en dat is dopamine.

Er bestaan ongeveer een veertigtal verschillende soorten neurotransmitters, waarbij dopamine ongetwijfeld 1 van de meest belangrijke is. Het helpt onder andere bij het reguleren van stemming, beweging en geheugen.

Dopamine wordt samen met serotonine ook wel het “gelukshormoon” genoemd, omdat het ons beloningssysteem activeert, waardoor aangename gevoelens worden opgewekt.

Wat dopamine zo krachtig maakt, is dat het het beloningssysteem niet stimuleert na het uitvoeren van een gedrag, maar het juist kan activeren in afwachting van een beloning. Wanneer we denken aan iets waarvan ons brein weet dat het lonend is, laat het dopamine vrij om ons aan te moedigen en te motiveren.

Deze motivatiecyclus is de reden waarom dopamine nodig is in het geheugen en een cruciale rol kan spelen in de manier waarop we leren. Nu kunnen we ook zelf onze hersenen stimuleren om dopamine vrij te geven, waardoor we extra gemotiveerd zijn om meer gedaan te krijgen en van het leven te genieten.

In dit artikel onthullen we 3 efficiënte manieren om zelf dopamine te activeren.

Neem een houding van dankbaarheid aan

Eén van de gemakkelijkste manieren om meer dopamine te produceren is door dankbaarheid te omarmen en het gevoel van dankbaarheid bewust op te wekken. Dit houdt meer in dan vaker dank je wel zeggen, hoewel deze eenvoudige woorden kunnen helpen om van dankbaarheid een gewoonte te maken.

Het omarmen van dankbaarheid is actief dankbaar zijn vanaf het moment dat je wakker wordt. Om te beginnen kan je je dag starten met een dankbaarheidsdagboek, waarin je drie dingen opschrijft waar je dankbaar voor bent. Je zou het ook in de avond kunnen doen net voor dat je gaat slapen.

Dit kunnen kleine dingen zijn, zoals het krijgen van een goede nachtrust, of dankbaar zijn dat het mooi weer is. Het kunnen ook grotere dingen zijn, zoals dankbaarheid voor je gezondheid en het feit dat je leeft en niets tekort komt.

Door je dag te starten met 3 dingen waar je dankbaar voor bent, breng je je hersenen automatisch in een positieve gemoedstoestand.

Je zou er bijvoorbeeld ook voor kunnen kiezen om elke dag één persoon je dankbaarheid te tonen. Misschien kan je een vriend opbellen om te laten weten dat je hem waardeert voor wie hij is en het echt apprecieert dat hij je steunt wanneer je daar nood aan hebt.

Probeer zo specifiek mogelijk te zijn wanneer je je dankbaarheid uit. Zo zal het echt oprecht zijn en zal je de dankbaarheid in de vorm van “dopamine” doorheen je hele lichaam voelen stromen.

Hoe meer we dankbaarheid omarmen in ons leven, hoe makkelijker het wordt om de wereld door een dankbare lens te zien. Het vermindert onze stress en helpt ons obstakels en moeilijkheden te overwinnen, omdat we dan eerder geneigd zijn te focussen op het positieve.

Beweeg je lichaam

Wanneer je aan sport doet komt er niet enkel endorfine vrij in de hersenen, maar ook dopamine, waardoor de stemming wordt gereguleerd en een goed gevoel ontstaat. Het goede nieuws hierbij is dat je hier geen uren voor hoeft te bewegen.

Een paar keer per dag vijf tot tien minuten opstaan en bewegen kan zelfs net zo heilzaam zijn als een langere, intensievere workout. Als je op kantoor werkt, is de trap op en af lopen of een stevige wandeling door het gebouw genoeg om je bloed te laten stromen.

Als je thuis bent, kan je een rondje hardlopen, een yogaroutine van vijf minuten doen of een lekker dansje placeren in de woonkamer. Op YouTube en andere apps staan echter veel oefenroutines van vijf minuten die gemakkelijk te leren en te onthouden zijn.

Bovendien starten we bij Nutrifoodz ook met GRATIS LIVE YOGASESSIES vanaf 5/05/2021 waarvoor je jezelf kan aanmelden op onze facebook pagina. Wees erbij! ;)
Deze dopamineboosts zorgen ervoor dat onze hersenen lichaamsbeweging associëren met een goed gevoel. Deze beloningscyclus wordt versterkt naarmate we ons meer bezighouden met zulke kleine spontane oefeningen gedurende de dag.

Naast het vrijkomen van dopamine, verlaagt lichaamsbeweging ook stress en angst, wat onze hersenen ook helpt lichaamsbeweging te koppelen aan geluk.

Leer iets nieuws

Wanneer je iets nieuws leert, wordt je beloningscentrum automatisch geactiveerd. Je hersenen willen initieel werken, en leren is één van de beste manieren om ze de training te geven waar ze naar hunkeren. Het is echter belangrijk dat je begrijpt hoe je de beloningen die je hersenen ontvangen, kunt maximaliseren.

Om het geluk van leren te maximaliseren, moet je het opdelen in kleine, beheersbare stukjes. Dit wil zeggen dat je al je kleine overwinningen effectief en oprecht moet vieren. Neem de tijd om aan jezelf te zeggen: “Nou, dit heb ik echt goed gedaan!” In dit geval zal de zelf geactiveerde dopamineboost er voor zorgen dat je gemotiveerd blijft en minder snel frustraties ervaart.

Stel kleine doelen, zoals vijfentwintig minuten lezen of tien nieuwe woorden of definities onthouden. Wanneer je deze kleine doelen bereikt, gun jezelf dan een beloning. Misschien is het een stukje fruit, een lekkere Nutrifoodz Complete shake of het kijken naar een aflevering van je favoriete show.

De beloning moet iets zijn waar je echt van geniet en alleen iets dat je krijgt wanneer je een leerdoel bereikt. Door het leren in kleine stukjes op te delen en dit proces gedurende de dag te herhalen, voeden we onze hersenen met een aanhoudende dosis dopamine.

Het maakt ons niet alleen gelukkig, maar het helpt ook om wat we leren in ons langetermijngeheugen op te slaan!

Conclusie

Het geheim van geluk is niet ongrijpbaar en vereist geen uren werk. Een paar snelle en eenvoudige hacks kunnen onze hersenen helpen om de hele dag door dopamine vrij te geven, waardoor onze stress afneemt en we minder angstig zijn.

Door dankbaarheid te beoefenen, aan lichaamsbeweging te doen of iets nieuws te leren, kunnen we ervoor zorgen dat onze hersenen genoeg dopamine krijgen om een significant verschil te maken in de manier waarop we de wereld zien.
- Who needs dope, when you've got dopamine? :D -

Auteur: Joshua

Gepassioneerd door sport, muziek en het nastreven en promoten van een healthy lifestyle. Mijn carrière als sportmodel en fitnesscoach is het fundament van de roeping om mijn kennis met een groter publiek te delen. Daarom heb ik me gericht op het schrijven van motiverende en instruerende blog artikels voor Nutrifoodz. Ook is mijn missie om mensen te inspireren om hun geest, lichaam en ziel in balans te brengen, zodat ook zij hun eerste stappen kunnen zetten naar het creëren van hun beste zelf en een betere wereld.

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure
Let op: Haal nu het pakket in huis, probeer het 14 dagen zonder risico. Deze exclusieve aanbieding is beschikbaar zolang de voorraad strekt.

Onze 100% Geen-Risico Belofte

Bestel nu zonder zorgen. Probeer het gewoon 14 volle dagen uit en als het voor jou niet zou werken, dan krijg jij je gezonde investering gewoon terug! Er is absoluut geen enkel risico om het even te proberen. Zelfs indien je de smaak niet lekker zou vinden, krijg jij je geld terug!

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *