Home / Body /

Hoe kan je zelf je lichaam ontgiften?

Detoxen (ontgiften) en algemeen meer gezondheidsbewust leven zijn disciplines en levensstijlen die de laatste jaren blijven stijgen in populariteit.

Mensen worden meer bewust van het belang van zowel geestelijke als lichamelijke gezondheid, en velen zijn bereid hun levensstijl aan te passen om deze te optimaliseren.

Waarom je lichaam ontgiften?

Giftige materialen en giftige stoffen bevinden zich overal om ons heen. Van milieu gifstoffen die onze voedsel- en waterbronnen verontreinigen tot giftige stoffen in onze medicijnen, we worden in feite allemaal en voortdurend blootgesteld aan giftige stoffen.

Er zijn tal van manieren waarop giftige stoffen in je lichaam terechtkomen.
Toxines kunnen door de huid worden geabsorbeerd in situaties waarin er sprake is van direct contact met een giftige stof. Toxines kunnen ook via de longen worden ingeademd en vervolgens direct in de bloedtoevoer terechtkomen.
Bovendien kunnen giftige stoffen via voedsel of drank worden ingenomen en via het darmstelsel opgenomen worden.

Giffen en toxines zijn bijna onmogelijk te vermijden tenzij we met verstand en voorzorg de bronnen van ons voedsel en water in het oog houden, rekening houden met de chemicaliën in onze medicijnen, en gebieden die betrokken zijn bij de blootstelling aan giftige stoffen in het milieu vermijden.

Hoe beschadigen giftige stoffen je lichaam?

Er zijn echter belangrijke redenen om je lichaam te ontgiften. Gifstoffen zijn per definitie schadelijk voor je lichaam, maar er zijn veel verschillende manieren waarop ze de normale biologische en fysiologische functies van je lichaam kunnen aantasten.
 • Toxines verplaatsen structurele mineralen, wat resulteert in zwakkere botten.
 • Toxines beschadigen de essentiële organen.
 • Toxines beschadigen de DNA-synthese, wat de snelheid van veroudering en degeneratie verhoogt.
 • Toxines veranderen de gen expressie, wat kan leiden tot kanker.
 • Toxines beschadigen de celmembranen, zodat de cellen niet normaal kunnen functioneren.
 • Toxines interfereren met hormonen en neurotransmitters en kunnen zo tekorten in de lichaamshomeostase veroorzaken.

Misvattingen rond zogenaamde “DETOX” diëten

Van detox-diëten wordt gezegd dat ze toxines uit je lichaam elimineren, de gezondheid verbeteren en gewichtsverlies bevorderen.

Vaak gaat het bij deze diëten om het gebruik van laxeermiddelen, diuretica, vitaminen, mineralen, theeën en andere voedingsmiddelen waar men vanuit gaat dat ze ontgiftende eigenschappen hebben.

Of ze bestaan enkel uit het drinken van vruchten -en groentesapjes waardoor er een groot tekort aan eiwitten ontstaat.
Wil je je lichaam correct ontgiften, dan moet je ook genoeg eiwitten consumeren.

Dit is namelijk essentieel omdat je lichaam voldoende aminozuren nodig heeft voor de opbouw van enzymen en andere moleculen die integraal deel uitmaken van de ontgiftingsroutes.
Bovendien is het zelden zo dat populaire detox diëten de specifieke toxines behandelen die ze willen verwijderen of het mechanisme waarmee ze deze toxines horen te elimineren.

Overigens is er geen bewijs dat deze diëten werkelijk toxines verwijderen of duurzaam gewichtsverlies garanderen.
Je lichaam bevat reeds een zeer verfijnde manier om toxines te elimineren, waarbij de lever, de nieren, het spijsverteringsstelsel, de huid en de longen betrokken zijn. Toch kunnen deze organen, alleen als ze gezond zijn, ongewenste stoffen effectief vernietigen.
Dus, terwijl zogenaamde “DETOX” diëten niets doen wat je lichaam niet zelf kan, kan jij het natuurlijke ontgiftingssysteem van je lichaam wel zelf optimaliseren. En dit door je algemene levensstijl aan te passen!

Hoe kan je dan je levensstijl aanpassen om zelf je lichaam te ontgiften?

Ga bewuster om met je slaap

Jezelf elke nacht opnieuw van een degelijke en kwalitatieve slaap verzekeren, is een must om de gezondheid en het natuurlijke ontgiftingssysteem van je lichaam te ondersteunen.
Door te slapen kunnen je hersenen zich herorganiseren en kunnen ze de giftige bijproducten die zich gedurende de dag hebben opgehoopt, verwijderen.

Een van deze afvalproducten is een eiwit dat beta-amyloïde wordt genoemd en dat bijdraagt aan de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer.

Bij slaaptekort heeft je lichaam geen tijd om deze functies uit te voeren, waardoor gifstoffen zich kunnen ophopen en verschillende aspecten van je gezondheid kunnen aantasten.
Slechte slaap is eveneens gekoppeld aan korte- en langetermijngevolgen voor je algemene gezondheid, zoals stress, angst, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en obesitas.

Het is dus uiterst belangrijk dat je dagelijks 6 tot 8 uur slaapt om een goede gezondheid te bevorderen en te zorgen dat je lichaam correct kan ontgiften.

Drink minder alcohol

Meer dan 90% van de alcohol die je drinkt wordt in de lever verteerd.
Lever-enzymen metaboliseren alcohol tot acetaldehyde, een bekende kankerverwekkende stof.

Acetaldehyde wordt door je lichaam herkend als een toxine en wordt vervolgens door de lever omgezet in een onschadelijke stof, acetaat genaamd, die later uit het lichaam wordt verwijderd.
Terwijl observationele studies hebben aangetoond dat laag tot middelmatig alcoholgebruik (met name rode wijn) gunstig is voor de gezondheid van het hart, kan overmatig drinken een groot aantal gezondheidsproblemen veroorzaken.

Het kan namelijk je leverfunctie ernstig beschadigen door het veroorzaken van vetophopingen, ontstekingen en littekens.
Wanneer dit gebeurt, kan je lever niet meer degelijk functioneren en zijn noodzakelijke taken uitvoeren, inclusief het filteren van afval en andere giftige stoffen.
Daarom is het beperken of volledig afzien van alcohol één van de beste manieren om te garanderen dat je lichaam ten alle tijden optimaal kan ontgiften.

Eet minder suiker en bewerkte voedingswaren

Suiker en verwerkte voedingsmiddelen worden geacht aan de basis te liggen van de huidige volksgezondheidscrisissen.

Een hoge consumptie van suikerhoudende en sterk bewerkte voedingsmiddelen wordt gekoppeld met obesitas en andere chronische ziekten, zoals hartziekten, kanker en diabetes.
Deze ziekten belemmeren het vermogen van je lichaam om zichzelf op natuurlijke wijze te ontgiften door organen die een belangrijke rol spelen, zoals je lever en nieren, te beschadigen.
Zo kan een hoge consumptie van suikerhoudende dranken leiden tot een vette lever, een aandoening die de leverfunctie negatief beïnvloedt. Door minder junkfood te consumeren, kan je dus het ontgiftingssysteem van je lichaam gezond houden!
Het vervangen van junkfood door gezondere keuzes zoals noten, fruit en groenten is de beste en meest gezonde manier om je suiker consumptie te verminderen.

Een andere manier om je suiker cravings onder controle te krijgen is het drinken van de combinatie: vers fruit + een voedzame plantaardige eiwitshake die je snel verzadigt en langdurig energie geeft.
Lees meer over de verslavende werking van suiker en hoe je jezelf hiertegen kan beschermen in dit artikel.

Drink meer water

Water doet zoveel meer dan enkel je dorst lessen. Het reguleert je lichaamstemperatuur, smeert de gewrichten, helpt de spijsvertering en dus de opname van voedingsstoffen, en bovendien helpt het je lichaam te ontgiften door het verwijderen van afvalstoffen
De cellen in je lichaam moeten voortdurend worden hersteld om optimaal te kunnen functioneren en voedingsstoffen af te breken, zodat je lichaam deze als energie kan gebruiken.

Bij deze processen komen echter afvalstoffen vrij ( in de vorm van ureum en kooldioxide) die schade veroorzaken als ze zich in je bloed ophopen.
Water transporteert deze afvalstoffen en verwijdert ze efficiënt via urine, je ademhaling of transpiratie. Het is dus uiterst belangrijk om steeds goed gehydrateerd te blijven voor de ontgifting van je lichaam.
Suiker en verwerkte voedingsmiddelen worden geacht aan de basis te liggen van de huidige volksgezondheidscrisissen. E

en hoge consumptie van suikerhoudende en sterk bewerkte voedingsmiddelen wordt gekoppeld met obesitas en andere chronische ziekten, zoals hartziekten, kanker en diabetes.
Het wordt aangeraden om dagelijks zeker tussen 1,5 en 3,5 liter water te drinken.

Eet regelmatig voeding die rijk is aan antioxidanten

Antioxidanten beschermen je cellen tegen schade veroorzaakt door moleculen die vrije radicalen worden genoemd. Oxidatieve stress is een aandoening die wordt veroorzaakt door overmatige productie van vrije radicalen.
Je lichaam produceert deze moleculen op natuurlijke wijze voor cellulaire processen, zoals de spijsvertering. Echter kunnen alcohol, tabak, een slecht dieet en blootstelling aan vervuilende stoffen overmatige productie van vrije radicalen veroorzaken.
Door lichaamscellen te beschadigen zijn deze moleculen betrokken bij een aantal aandoeningen, zoals dementie, hart- en vaatziekten, leverziekten, astma en bepaalde soorten kanker.
Het volgen van een dieet dat rijk is aan antioxidanten kan je lichaam helpen bij het bestrijden van oxidatieve stress.
Voorbeelden van antioxidanten zijn vitamine A, vitamine C, vitamine E, selenium, lycopeen, luteïne en zeaxanthine.

Voedingswaren die rijk zijn aan antioxidanten:
Groenten:
 • Broccoli
 • Spinazie
 • Boerenkool
 • Tomaten
 • Bieten
 • Spruiten
 • Bloemkool
 • Sla
 • Maïs
 • Uien
Fruit:
 • Blauwe bessen
 • Braambessen
 • Frambozen
 • Aardbeien
 • Veenbessen
 • Goji bessen
 • Vijgen
 • Granaatappels
 • Avocado's
 • Kaki's
Andere:
 • Kiemen
 • Noten
 • Pure chocolade
 • Kurkuma
 • Gember
 • Knoflook
 • Peterselie
 • Basilicum
 • Chiazaad
 • Lijnzaad

Ga bewuster om met je zoutinname

Sommige mensen detoxen om zich van overtollige waterretentie te ontdoen.

Als je te veel zout consumeert, kan je lichaam overtollig vocht vasthouden, met name als je een aandoening hebt die je nieren of lever aantast of als je niet voldoende water drinkt.
Hoewel het misschien contra-intuïtief klinkt, is het verhogen van uw waterinname één van de beste manieren om het overtollige watergewicht te verwijderen dat je door een te hoge zoutinname verkregen hebt.
Dat komt omdat wanneer je te veel zout en te weinig water inneemt, je lichaam een antidiuretisch hormoon afgeeft dat voorkomt dat je gaat plassen, en dus ontgift.
Door het verhogen van je waterinname vermindert je lichaam de afscheiding van dit hormoon en ga je regelmatiger plassen, waardoor meer water en afvalproducten worden verwijderd.
Regelmatig kaliumrijk voedsel eten (wat een tegenwicht vormt voor sommige effecten van natrium) kan ook helpen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan kalium zijn o.a. aardappelen, pompoen, bonen, bananen en spinazie.
Jouw eigen lichaam is het meest krachtige ontgiftingsmechanisme ter wereld! Maar nu het is ook jouw taak om het zorgvuldig te onderhouden en te voorzien van de juiste brandstoffen.
- Take Care Of Your Precious Body! -

Auteur: Joshua

Gepassioneerd door sport, muziek en het nastreven en promoten van een healthy lifestyle. Mijn carrière als sportmodel en fitnesscoach is het fundament van de roeping om mijn kennis met een groter publiek te delen. Daarom heb ik me gericht op het schrijven van motiverende en instruerende blog artikels voor Nutrifoodz. Ook is mijn missie om mensen te inspireren om hun geest, lichaam en ziel in balans te brengen, zodat ook zij hun eerste stappen kunnen zetten naar het creëren van hun beste zelf en een betere wereld.

Onze 100% Geen-Risico Belofte

Bestel nu zonder zorgen. Probeer het gewoon 14 volle dagen uit en als het voor jou niet zou werken, dan krijg jij je gezonde investering gewoon terug! Er is absoluut geen enkel risico om het even te proberen. Zelfs indien je de smaak niet lekker zou vinden, krijg jij je geld terug!

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *