Home / Body /

Hoe kom je aan krakende gewrichten en wat kan je er aan doen?

We maken het allemaal wel eens mee: knieën die knakken als we opstaan, een nek die kraakt als we ons hoofd draaien en enkels die knappen wanneer we ze draaien.

Vaak is het kraken van gewrichten redelijk luid en dat maakt het soms misschien een beetje verontrustend. Het is niet abnormaal dat veel mensen denken dat er iets mis is met hun gewrichten wanneer ze regelmatig dit gekraak horen.

Krakende en knakkende gewrichten kunnen vervelend zijn, maar zijn in feite vaak niets om je zorgen over te maken. Het is een normaal, veel voorkomend verschijnsel.

Echter, als het regelmatige gekraak gepaard gaat met constante pijn of zwelling, dan kan dit wel een teken zijn dat er iets mis is. Als je dit zou vaststellen, dan is dat het moment om eens naar de dokter te gaan. Zolang het niet pijnlijk is, is gewrichtsruis OK. Als het pijn doet, kan er sprake zijn van een verwonding die behandeld moet worden.

Waarom kraken gewrichten?

Veel mensen merken dat hun gewrichten meer lawaai lijken te maken naarmate ze ouder worden. Dat is ook zo en daar is een goede reden voor. Hoe ouder je wordt, hoe meer lawaai je gewrichten kunnen maken, omdat een deel van je kraakbeen wegslijt, en dit is een onderdeel van het normale verouderingsproces. Dan worden deze oppervlakken wat ruwer en krijg je dus meer geluid als ze tegen elkaar wrijven.

Gewrichtsgeluiden kunnen komen en gaan, afhankelijk van hoe je je lichaam positioneert wanneer je zit en/of ligt, en hoe je je lichaam gebruikt wanneer je in beweging bent.

Krakende gewrichten komen echt heel vaak voor. Gewrichten maken nu eenmaal geluid.

Wat is het geluid van krakende gewrichten?

Er zijn een paar redenen waarom je gewrichten knakken en kraken. Als je bijvoorbeeld in de sportschool repetitieve oefeningen doet, zoals gewichtheffen of opdrukken, hoor je misschien een klikkend of zacht knappend geluid telkens wanneer je een arm of been buigt.

Dit geluid duidt er meestal op dat een spier gespannen is, en wrijving veroorzaakt rond het bot. Het geluid kan ook ontstaan doordat pezen over het bot wrijven. Probeer in dat geval voorzichtig te stretchen, en het knakken zou moeten afnemen of verdwijnen.

Veel mensen ervaren dat ze dit soort geluiden uit hun schouders horen komen. De schouder is namelijk het luidruchtigste gewricht, omdat het zoveel bewegende delen bevat en zoveel pezen die over botten bewegen.

Hoe kunnen krakende gewrichten voorkomen worden?

Een manier om krakende gewrichten te voorkomen, is om overdag zo veel mogelijk op te staan en te bewegen.

Men zegt wel eens dat beweging “lotion” is. Hoe meer je beweegt, hoe meer je lichaam zichzelf smeert. Wanneer je zit of ligt beweegt de vloeistof in de gewrichten niet. Hoe actiever je bent, hoe meer je gewrichten zichzelf dus smeren.

Hoewel sommige krakende gewrichten normaal kunnen zijn, is artritis aan een opmars bezig, vooral bij jonge mensen. In haar boek “Healing Arthritis” waarschuwt Susan Blum (oprichter van het Blum Center for Health in Rye Brook, New York) dat één van de grootste misvattingen over de ziekte is dat deze alleen ouderen treft.
Van de vele soorten artritis is artrose de “slijtagevariant” die vooral atleten treft. Mensen die veel tillen en hurken krijgen het vaak in hun knieën of heupen en nu ziet men het ook op jongere leeftijd gebeuren. Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte en begint meestal op de leeftijd van veertig jaar. Soms wordt deze ziekte nu dus ook al gediagnosticeerd rond de leeftijd van twintig en dertig jaar.

Er zijn een aantal factoren die bijdragen aan deze verschuiving, waaronder genetica, stress, maar ook infecties of verwondingen aan de gewrichten. Maar een aangetast microbioom en een gebrek aan diversiteit in de darmen (wat het gevolg kan zijn van een slecht dieet en dus verhoogde kansen op ontsteking) brengen je in een groter risicogebied.

Als je al last hebt van gewrichtspijn na de training, artritis in de familie hebt of gewoon de mogelijke negatieve effecten wilt tegengaan, kan het toevoegen van voedingsmiddelen die rijk zijn aan polyfenolen aan je dieet zowel ontstekingen tegengaan als de darmen ondersteunen.
Ontstekingsremmende voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten:
  • Blauwe bosbessen: Blauwe bessen zijn enorm rijk aan antioxidanten en polyfenolen. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat blauwe bessen een ontstekingsremmend effect in het lichaam hebben. Zo liet een laboratoriumstudie in 2014 zien dat de polyfenolen in het fruit de activiteit van verschillende ontstekingsmarkers remde.
  • Thee: Naast het vermogen om vrije radicalen te bestrijden, kan de verbinding L-theanine in thee stress minimaliseren door ontspanning te bevorderen. Vervang je koffie 's morgens door zwarte, groene of rode thee en drink 's middags nog een tweede kopje om de dagelijkse ophoping van oxidatieve stress, die de gewrichten kan belasten, te verminderen.
  • Artisjokken: Naast gunstige fytonutriënten bevat deze groente ook prebiotica - onverteerbare vezels - die gezonde bacteriën in de darmen voeden en dus kans op ontsteking verminderen.
  • Camu camu: Camu Camu is een bessoort uit het amazonewoud dat wordt gezien als rijkste natuurlijke bronnen van vitaminen C. Men heeft aangetoond dat de suppletie van vitamine C een positief effect heeft op artritis doordat het eveneens oxidatieve stress vermindert.
  • Olijfolie: Kies altijd voor “extra vierge” olijfolie, die wordt één keer koud geperst en bevat de meeste polyfenolen. ”Vierge” olijfolie wordt twee keer koud geperst, waardoor het aantal afneemt, en de goedkopere normale olijfolie gaat door drie extracties, waardoor dat positieve ontstekingsbestrijdende effect nog meer wordt geminimaliseerd.
  • Walnoten: Deze zijn rijk aan omega 3's, die niet alleen ontstekingen bestrijden, maar ook de gezondheid van het hart en een goed cholesterolgehalte bevorderen.
  • Gember: Gember staat bekend als een krachtige ontstekingsremmer en kan je helpen bij een groot scala aan chronische klachten en ziektes. De actieve stof in gember wordt 6-gingerol genoemd. Gember helpt enerzijds deze chronische ontstekingen tegen te gaan, maar bestrijdt ook de pijn.
  • Kurkuma: Kurkuma is een zeer krachtige en doeltreffende, natuurlijke ontstekingsremmer die bijna even goed werkt als ontstekingsremmende medicatie. De werkzame stof in kurkuma heet “curcumine”, het is een antioxidant da ook ontstekingsremmend werkt vanwege de biosynthese van eicosanoïden.
Nutrifoodz GOLD helpt ook bij het bestrijden van gewrichtsklachten. Beweeg weer vrij zonder pijn te voelen. Gold zit boordevol herstellende kruiden (waaronder Gember en Kurkuma) die speciaal zijn gekozen om te reageren op het ongemak van je lichaam. GOLD bevat zacht gedroogde bladeren, wortels en SUPERFOODS die al duizenden jaren worden gebruikt in oude Indiaanse, Aziatische en Noord-Afrikaanse culturen om het lichaam te helpen ontspannen, pijnen te verlichten en beter te slapen.
-“Everything in life is about balance.”-

Auteur: Joshua

Gepassioneerd door sport, muziek en het nastreven en promoten van een healthy lifestyle. Mijn carrière als sportmodel en fitnesscoach is het fundament van de roeping om mijn kennis met een groter publiek te delen. Daarom heb ik me gericht op het schrijven van motiverende en instruerende blog artikels voor Nutrifoodz. Ook is mijn missie om mensen te inspireren om hun geest, lichaam en ziel in balans te brengen, zodat ook zij hun eerste stappen kunnen zetten naar het creëren van hun beste zelf en een betere wereld.

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure
Let op: Haal nu het pakket in huis, probeer het 14 dagen zonder risico. Deze exclusieve aanbieding is beschikbaar zolang de voorraad strekt.

Onze 100% Geen-Risico Belofte

Bestel nu zonder zorgen. Probeer het gewoon 14 volle dagen uit en als het voor jou niet zou werken, dan krijg jij je gezonde investering gewoon terug! Er is absoluut geen enkel risico om het even te proberen. Zelfs indien je de smaak niet lekker zou vinden, krijg jij je geld terug!

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *