Home / Food /

Hoeveel verschillende soorten eiwitshakes bestaan er? Waarin verschillen ze?

Eiwitten

Wellicht hoorde je al eens dat sportmannen veel eiwitten nodig hebben, en dat je een slank figuur kan krijgen door af te vallen met een eiwitrijk dieet. Maar wat zijn eiwitten eigenlijk, en wat doen ze in je lichaam?

Eiwitten bestaan uit meerdere verschillende bouwstenen. Deze bouwstenen noemen we aminozuren. Ons lichaam heeft nood aan eiwitten die we consumeren via onze voeding, zodanig dat het de aminozuren in ons lichaam kan aanvullen om de groei en het behoud van cellen en bindweefsels te kunnen garanderen.
De hoeveelheid eiwitten die een mens uit zijn voeding zou moeten halen, varieert met de leeftijd, maar ook met de levensstijl. Een sportman wiens spieren regelmatig belast en getraind worden, zal meer eiwitten moeten consumeren om zijn spieren correct te herstellen.

Er bestaan zowel dierlijke als plantaardige eiwitten, en deze kunnen verschillen in kwaliteit en in verteerbaarheid. Om gezond te zijn is dit niet van fundamenteel belang, zolang de aanbevolen dagelijkse eiwitinname gerespecteerd wordt. Voor een sportman speelt de kwaliteit en de juiste bron van eiwitten echter wel een belangrijkere rol om optimaal herstel en spiergroei te bevorderen. Kwaliteit en variatie maken hierbij zeker het verschil!
Eiwitten vormen een belangrijk onderdeel van elke cel in je lichaam, zelfs je haar en nagels bevatten eiwitten! Je lichaam gebruikt ook eiwitten om enzymen, hormonen en andere lichaamseigen chemicaliën aan te maken.

Eveneens zijn je botten, spieren, kraakbeen, huid en je bloed een samenstelling van eiwitten.

Samen met vetten en koolhydraten behoren eiwitten tot de “macronutriënten“, wat betekent dat het lichaam er relatief grote hoeveelheden van nodig heeft.
Het eten van eiwitten helpt niet alleen spierafbraak te voorkomen, maar het kan ook helpen bij het opbouwen en versterken van je spieren.

Het combineren van regelmatige activiteit en lichaamsbeweging met een hoge eiwitinname bevordert spiergroei en spierversterking.

Hoogwaardige eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren en zijn rijk aan vertakte keten aminozuren (BCAA's).

Eiwitshakes

Eiwitshakes zijn handig en ideaal voor een ieder die zijn lichaam op een snelle en efficiënte manier wil voorzien van de nodige eiwitten.

Ze zijn vooral gunstig voor mensen met een actieve en drukke levensstijl en vooratleten die constant onderweg zijn, maar zijn ook de perfecte oplossing voor mensen die willen afvallen.

Bij eiwitpoeders met dierlijke eiwitten gebruikt men de eiwitten uit zuivelproducten, plantaardige eiwitpoeders zoals Nutrifoodz Complete gebruiken meestal Soya of de combinatie van erwteneiwit en eiwitten uit bruine rijst omdat deze combinatie een compleet essentieel aminozuurprofiel bevat.
Hoewel de voordelen van eiwitshakes vrij duidelijk zijn, bestaat er nog steeds enige verwarring over de verschillende soorten, wat ze doen en wanneer ze moeten worden ingenomen.

Bij het vergelijken van verschillende eiwitten baseert men zich op verschillende kwaliteiten waaronder het aminozuurprofiel, het leucinegehalte, de verteringssnelheid, de effecten op de hormonen en eventuele aanvullende eigenschappen zoals het vezelgehalte of het aantal fyto-oestrogenen.

Elk van deze eigenschappen in verschillende soorten eiwitshakes zal de functionaliteit van de eiwitten en het totale voordeel of effect ervan beïnvloeden.
Hieronder ontdek je de verschillende soorten eiwitshakes die er bestaan:

Soorten Eiwitshakes

Wei-eiwit (Whey)
De bekendste soort eiwitshakes is zonder twijfel wei-eiwit, en het heeft zijn plaats aan de top van de lijst verdiend.

Wei-eiwit heeft één van de beste kwaliteit aminozuurprofielen en het is aangetoond dat het de spiereiwitsynthese in grotere mate stimuleert dan andere vormen.

In een onderzoek heeft men de effecten van wei-, caseïne- en soja-eiwit vergeleken op het stimuleren van de spiereiwitsynthese. Zes deelnemers werden in elke groep geplaatst en voerden een zware belastende en eenzijdige beentraining uit, gevolgd door de inname van één van de drie eiwitten.

Interessant is dat de spiereiwitsynthese (de belangrijkste drijvende kracht achter de spiergroei) 120% hoger was in de wei-toestand dan alleen caseïne en 30% hoger dan bij soja!
De onderzoekers schreven de superieure resultaten toe aan de snelle afbraak van de wei-eiwitten
Wei-eiwit is zuur oplosbaar en wordt dus snel verteerd waardoor de aminozuurafgifte in het bloed en dus in het spierweefsel toeneemt.

Wei-eiwit bevat de grootste hoeveelheid leucine in vergelijking met caseïne en soja.

Wetenschappers hebben aangetoond dat we een specifieke hoeveelheid leucine nodig hebben om de spiereiwitsynthese te stimuleren en ons lichaam het signaal te geven om nieuw spierweefsel aan te leggen.

Zo lijkt het erop dat wei-eiwit een superieur eiwit is voor spiergroei vanwege het hoge leucinegehalte en de snelle afbraaksnelheid.
Hoewel wei-eiwit duidelijk een slimme keuze is, betekent dit niet dat andere soorten eiwitshakes niet heilzaam kunnen zijn, aangezien ze elk hun eigen unieke eigenschappen en toepassingen hebben die we hieronder zullen bespreken.
Caseïne
Caseïne Eiwit is een ander melkderivaat dat lijkt op wei. Het belangrijkste verschil tussen wei en caseïne is de tragere verteringssnelheid.

Hoewel uit eerder onderzoek is gebleken dat caseïne de spiereiwitsynthese niet in dezelfde mate stimuleert als wei, is aangetoond dat caseïne de eiwitafbraak van het hele lichaam remt.

Het menselijk lichaam heeft doorheen de dag zowel anabolische (spieropbouwend) als katabolische (spierafbrekend) momenten.

Daarom is het interessant als je de spierafbraak per dag kunt beperken, terwijl je de spiergroei verhoogt. Zodat de totale netto spiergroei op de lange termijn groter is.
Met dit in gedachten kan je zien waarom caseïne-eiwit een goede keuze is om je lichaam te voeden net voor het slapen gaan of wanneer je lange periodes zonder voedsel moet overbruggen.

In een studie hebben onderzoekers 16 gezonde jonge mannen voorzien van een intensief trainingsprotocol en de anabole respons gedurende de dag gecontroleerd.

Deze onderzoekers voorzagen vervolgens één groep van 40g caseïne-eiwit voor het slapengaan en de andere 40g placebo. De resultaten toonden aan dat bij de groep die caseïne consumeerde voor het slapengaan, de spiereiwitsynthese 22% groter was dan bij de andere groep.
Als je op dit moment moeite hebt met herstel, spierverlies of moeite hebt om je dagelijkse eiwitbehoefte in te nemen, dan is het toevoegen van ongeveer 40g caseïne-eiwit 's nachts voor het slapen gaan geen slecht idee.
Soya-eiwit
Soja-eiwit is één van de eerste soorten plantaardige eiwitshakes die er gemaakt werden, nog voor dat Erwten eiwit en andere soorten plantaardige eiwitshakes op de markt kwamen.

Soja-eiwit wordt vaak vermeden in de bodybuilding -en fitnessgemeenschap omdat het fyto-oestrogenen bevat, die in grote hoeveelheden testosteron kunnen verminderen en oestrogeen kunnen doen toenemen.
Ook heeft soja-eiwit minder leucine dan wei wat het belangrijkste aminozuur is om ons lichaam aan te sporen om nieuw spierweefsel aan te maken.

Een recente recensie suggereerde dat soja-eiwit geen optimale eiwitbron om na de training te consumeren als je spiergroei wilt maximaliseren.
Hoewel soja zeker aanbevolen wordt om in grote hoeveelheden te consumeren, is het belangrijk om te verduidelijken dat soja wel degelijk alle essentiële aminozuren bevat en in gematigde doseringen nog steeds nuttig kan zijn als je geen wei of andere hoogwaardige bronnen kunt consumeren (bijvoorbeeld als je lactose-intolerant of veganistisch bent).
Ei Proteïne
Ei-eiwit is een ander goed alternatief voor mensen die mogelijk melkallergieën hebben of die niet in staat zijn om wei of caseïne goed te verteren.

Eieren bevatten ook hoogwaardige proteïnen met voldoende hoeveelheden leucine en andere essentiële aminozuren.

Eieren zijn ze niet alleen één van de beste eiwitbronnen, maar ze leveren ook een ton aan voedingsstoffen, waardoor ze een van de gezondste hele voedingsmiddelen ter wereld zijn.
Zo is bijvoorbeeld aangetoond dat de eierdooier in eieren gezonde HDL-cholesterol verbetert en het risico op hartziekten zelfs vermindert.

Eieren bevatten ook belangrijke micronutriënten en mineralen en het is aangetoond dat ze gewichtsverlies bevorderen omdat ze de honger verminderen.
Erwteneiwit
Erwten werden al snel één van de meest populaire plantaardige eiwittenbronnen onder fitness enthousiastelingen, krachtsporters en gezondheidsbewuste mensen. Ze bevatten namelijk een grote hoeveelheid essentiële aminozuren.
Men heeft ook ontdekt dat ze goed zijn voor meerdere organen en dat ze behoren tot de beste hypoallergene eiwitbronnen, omdat ze volledig glutenvrij zijn en geen zuivel bevatten.

Een ander voordeel van erwteneiwit is dat je er geen opgeblazen gevoel van krijgt en dit is bij veel eiwitpoeders jammer genoeg wel het geval.
Er bestaat echter veel verwarring rond eiwitten en het assortiment aminozuren waaruit ze bestaan. Dit is ook de reden waarom er vaak gedacht wordt dat plantaardige eiwitten niet voldoende “compleet” zijn om het lichaam te voeden.
Er bestaan twee types aminozuren, namelijk essentiële en niet-essentiële aminozuren. Essentiële aminozuren kan het menselijk lichaam NIET zelf aanmaken en moeten dus verkregen worden via VOEDING.

Niet-essentiële aminozuren worden echter WEL aangemaakt door het lichaam!
Erwten hebben trouwens meer te bieden dan enkel eiwitten met een compleet aminozuurprofiel. Ze behoren tot het kleine aantal peulvruchten waarbij de vitaminen in zodanig gelijke mate verdeeld zijn.

Erwten hebben op gebied van vitaminen en mineralen een zeer uitgebalanceerde samenstelling.
 • Vitamine A
 • Vitamine B1, B2, B3, B6 en B11
 • Vitamine K
 • Vitamine E
 • Kalium
 • Fosfor
 • Zink
 • Magnesium
 • Koper
 • Ijzer
 • Tryptofaan
Wil je graag meer weten over plantaardige eiwitbronnen check dan deze blog:
Extra tip: Drink dagelijks een Nutrifoodz Complete maaltijdshake en voorzie je lichaam van belangrijke voedingsvezels.

Auteur: Joshua

Gepassioneerd door sport, muziek en het nastreven en promoten van een healthy lifestyle. Mijn carrière als sportmodel en fitnesscoach is het fundament van de roeping om mijn kennis met een groter publiek te delen. Daarom heb ik me gericht op het schrijven van motiverende en instruerende blog artikels voor Nutrifoodz. Ook is mijn missie om mensen te inspireren om hun geest, lichaam en ziel in balans te brengen, zodat ook zij hun eerste stappen kunnen zetten naar het creëren van hun beste zelf en een betere wereld.

Onze 100% Geen-Risico Belofte

Bestel nu zonder zorgen. Probeer het gewoon 14 volle dagen uit en als het voor jou niet zou werken, dan krijg jij je gezonde investering gewoon terug! Er is absoluut geen enkel risico om het even te proberen. Zelfs indien je de smaak niet lekker zou vinden, krijg jij je geld terug!

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *