Als je zwanger bent, wil je dan probiotica gebruiken? Je wilt natuurlijk alles doen wat het beste is voor jou en je baby. Gezonde voeding en voedingssupplementen kunnen een belangrijke rol spelen in het bevorderen van een gezonde zwangerschap. 

Probiotica zijn daarbij een populair onderwerp geworden, omdat ze de gezondheid van de darmen ondersteunen. Daarom ook de vraag: is het eigenlijk verstandig om probiotica te gebruiken als je zwanger bent? In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp en bekijken we de feiten rond probiotica tijdens en na de zwangerschap.

Geschatte leestijd: 9 minutes

probiotica

Probiotica tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap ondergaat je lichaam tal van veranderingen, en een daarvan heeft betrekking op je darmgezondheid. Een gezonde darmflora is van vitaal belang voor een goede spijsvertering en een sterk immuunsysteem. Probiotica zijn micro-organismen, zoals bacteriën en gisten, die gunstig kunnen zijn voor je darmflora. Ze worden vaak aangetroffen in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir en gefermenteerde groenten, evenals in supplementvorm.

Het belang van een gezonde darmflora tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kunnen hormonale veranderingen de spijsvertering beïnvloeden en soms leiden tot constipatie of indigestie. Een gezonde darmflora kan helpen bij het verminderen van deze ongemakken. Bovendien speelt een evenwichtige darmflora een rol bij het reguleren van ontstekingen en het ondersteunen van het immuunsysteem, wat cruciaal is voor de gezondheid van zowel de moeder als de baby.

Onderzoek naar de effecten van probiotica tijdens de zwangerschap

Er is groeiend wetenschappelijk onderzoek naar het gebruik van probiotica tijdens de zwangerschap. Sommige studies suggereren dat probiotica gunstig kunnen zijn bij het verminderen van zwangerschapscomplicaties zoals pre-eclampsie en zwangerschapsdiabetes. Andere onderzoeken richten zich op het verminderen van gastro-intestinale symptomen bij zwangere vrouwen.

Vitamine D3

Veiligheid en aanbevolen doseringen van probiotica voor zwangere vrouwen

Het is belangrijk om de veiligheid van probiotica tijdens de zwangerschap te overwegen. Over het algemeen worden probiotica als veilig beschouwd, maar het is essentieel om met je zorgverlener te overleggen voordat je een nieuw supplement aan je dieet toevoegt, vooral als je zwanger bent.

Probiotica en borstvoeding

Na de geboorte is borstvoeding een belangrijk aspect van de zorg voor je baby. Het is bekend dat moedermelk essentiële voedingsstoffen bevat voor de groei en ontwikkeling van de baby. Maar wist je dat probiotica ook via borstvoeding aan je baby kunnen worden doorgegeven?

Overdracht van probiotica van moeder op baby via borstvoeding

Moedermelk bevat van nature probiotica en prebiotica, die de darmgezondheid van de baby kunnen ondersteunen. Tijdens de zwangerschap bereidt het lichaam van de moeder zich voor op de borstvoeding door deze gunstige micro-organismen te produceren. Wanneer de baby borstvoeding krijgt, worden deze probiotica en prebiotica overgedragen, wat kan bijdragen aan de ontwikkeling van een gezonde darmflora bij de baby.

Voordelen van probiotica voor de gezondheid van de moeder en de baby tijdens borstvoeding

Het gebruik van probiotica tijdens de borstvoedingsperiode kan voordelen bieden voor zowel de moeder als de baby. Voor de moeder kunnen probiotica helpen bij het herstellen van de darmflora na de bevalling en het verminderen van gastro-intestinale ongemakken. Voor de baby kunnen probiotica bijdragen aan een gezonde spijsvertering en een versterkt immuunsysteem.

Aanbevolen probiotische supplementen voor vrouwen die borstvoeding geven

Als je ervoor kiest om probiotica als supplement te nemen tijdens de borstvoedingsperiode, is het belangrijk om de juiste probiotische stammen te kiezen. Praat met je zorgverlener over welk probioticum het meest geschikt is voor jou en je baby.

Beste probiotica voor (zwangere) vrouwen

Probiotica zijn niet alleen relevant tijdens de zwangerschap en borstvoeding, maar ook gedurende andere levensfasen van vrouwen. Het kiezen van het juiste probioticum kan een positieve invloed hebben op je algehele gezondheid.

Specifieke probiotische stammen die gunstig zijn voor zwangere vrouwen

Verschillende probiotische stammen zijn gunstig voor vrouwen, ongeacht hun levensfase zoals zwangerschap. Hier zijn enkele van de specifieke stammen die bekend staan om hun voordelen voor vrouwen:

1. Lactobacillus rhamnosus

Deze stam van probiotica wordt vaak aangetroffen in gefermenteerde zuivelproducten en supplementen. Lactobacillus rhamnosus kan helpen bij het handhaven van een gezonde vaginale flora, wat kan bijdragen aan het voorkomen van vaginale infecties, zoals bacteriële vaginose en schimmelinfecties.

2. Lactobacillus reuteri

Lactobacillus reuteri is een andere probiotische stam die gunstig kan zijn voor vrouwen. Het heeft de potentie om de symptomen van het prikkelbare darmsyndroom (PDS) te verminderen, wat vaak voorkomt bij vrouwen.

3. Lactobacillus fermentum

Deze stam kan helpen bij het handhaven van een gezonde darmflora en spijsvertering. Het kan ook bijdragen aan de algehele immuniteit van het lichaam, wat vooral belangrijk is voor vrouwen tijdens stressvolle periodes.

4. Bifidobacterium lactis

Bifidobacterium lactis is een probiotische stam die gunstig kan zijn voor de algemene darmgezondheid. Het kan helpen bij het verminderen van darmklachten en het verbeteren van de spijsvertering.

Hormony

Overweeg je specifieke behoeften

Bij het kiezen van het beste probioticum voor jou als vrouw is het belangrijk om rekening te houden met je specifieke behoeften en gezondheidsdoelen. Sommige vrouwen kunnen baat hebben bij probiotica voor vaginale gezondheid, terwijl anderen zich meer richten op het bevorderen van een gezonde darmflora.

Probiotica voor vrouwen in de overgang

De overgang, ook wel de menopauze genoemd, is een levensfase die veel veranderingen met zich meebrengt in het lichaam van vrouwen. Deze veranderingen kunnen gepaard gaan met symptomen zoals opvliegers, stemmingswisselingen en gewichtstoename. Probiotica kunnen ook tijdens de overgang gunstig zijn.

Ondersteuning van hormonale balans

Sommige probiotische stammen kunnen helpen bij het handhaven van een gezonde hormonale balans tijdens de overgang. Dit kan helpen bij het verminderen van opvliegers en andere symptomen die verband houden met schommelende hormonen.

Bevordering van de darmgezondheid

Tijdens de overgang kunnen vrouwen gevoeliger worden voor spijsverteringsproblemen. Probiotica kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering en het verminderen van darmklachten, zoals constipatie en een opgeblazen gevoel.

Ondersteuning van de botgezondheid

Tijdens en na de overgang lopen vrouwen een hoger risico op osteoporose, een aandoening waarbij de botten broos en zwak worden. Sommige probiotische stammen kunnen bijdragen aan de botgezondheid door de opname van calcium te verbeteren.

Praat met je zorgverlener

Als je overweegt om probiotica te gebruiken tijdens de overgang, is het verstandig om dit met je zorgverlener te bespreken. Ze kunnen je adviseren over de juiste probiotische stammen en doseringen die het meest geschikt zijn voor jouw situatie.

Vaginale probiotica: probiotica voor de vagina

Een specifiek gebied waar probiotica van belang kunnen zijn voor vrouwen is de vaginale gezondheid. De vaginale flora kan uit balans raken door verschillende factoren, zoals antibiotica, hormonale schommelingen en stress. Dit kan leiden tot vaginale infecties en ongemakken.

Hoe vaginale probiotica werken

Vaginale probiotica bevatten specifieke probiotische stammen die de gezonde balans van micro-organismen in de vagina kunnen ondersteunen. Ze kunnen helpen bij het voorkomen van vaginale infecties, zoals bacteriële vaginose en schimmelinfecties, door schadelijke bacteriën te remmen.

Aanbevolen stammen voor vaginale gezondheid

Bepaalde probiotische stammen zijn bijzonder effectief gebleken bij het ondersteunen van de vaginale gezondheid. Lactobacillus rhamnosus en Lactobacillus reuteri zijn twee veelvoorkomende stammen die worden aangetroffen in vaginale probiotica.

Hoe vaginale probiotica te gebruiken

Vaginale probiotica zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder vaginale zetpillen, crèmes en orale supplementen. De keuze van de vorm hangt af van je persoonlijke voorkeur en de aanbevelingen van je zorgverlener. Sommige vrouwen geven de voorkeur aan lokale behandelingen zoals zetpillen en crèmes, terwijl anderen de voorkeur geven aan orale supplementen voor een algehele ondersteuning van de vaginale gezondheid.

Tips voor het gebruik van vaginale probiotica

Als je overweegt om vaginale probiotica te gebruiken, zijn hier enkele tips om in gedachten te houden:

  1. Overleg met je zorgverlener: Praat met je gynaecoloog of huisarts voordat je vaginale probiotica gebruikt. Ze kunnen de juiste stammen en doseringen aanbevelen.
  2. Volg de instructies: Zorg ervoor dat je de instructies op de verpakking of de aanbevelingen van je zorgverlener nauwgezet opvolgt.
  3. Wees consistent: Vaginale probiotica werken het beste wanneer ze regelmatig worden gebruikt. Volg het aanbevolen behandelingsregime.
  4. Let op bijwerkingen: Hoewel vaginale probiotica over het algemeen als veilig worden beschouwd, kunnen sommige vrouwen milde bijwerkingen ervaren, zoals irritatie of jeuk. Als dit optreedt, stop dan het gebruik en raadpleeg je zorgverlener.

Conclusie

In conclusie, het gebruik van probiotica tijdens de zwangerschap kan een verstandige keuze zijn, mits dit wordt gedaan onder begeleiding van een zorgverlener en met de juiste stammen en doseringen. Wetenschappelijke onderzoeken suggereren dat probiotica gunstige effecten kunnen hebben op de gezondheid van zowel de moeder als de zich ontwikkelende baby.

Verschillende studies hebben aangetoond dat probiotica de spijsvertering kunnen ondersteunen, constipatie kunnen verminderen, en het risico op zwangerschapsgerelateerde aandoeningen zoals pre-eclampsie kunnen verlagen. Bovendien kunnen probiotica helpen bij het handhaven van een gezonde darmflora, wat van cruciaal belang is voor het immuunsysteem en de algehele gezondheid.

Het is echter van essentieel belang om met je zorgverlener te overleggen voordat je probiotica gebruikt tijdens de zwangerschap. Ze kunnen de juiste stammen en doseringen aanbevelen op basis van jouw individuele behoeften en medische geschiedenis. Als je besluit om probiotica te nemen, kies dan voor hoogwaardige producten en volg de instructies zorgvuldig op. 

Kortom, met de juiste begeleiding en een bewuste aanpak, kunnen probiotica een positieve rol spelen tijdens de zwangerschap en bijdragen aan een gezonde en gelukkige periode van verwachting.

Stap naar een gezondere spijsvertering

Probiotica kun je met recht een SUPER supplement uit de natuur noemen met talrijke gezondheidsvoordelen. Wanneer je het opneemt in je voedingspatroon zet je een gezonde stap naar een vitaler, actiever leven waarin je jezelf opgelucht voelt en geniet van een verbeterende stofwisseling!

Nutrifoodz Probiotica is een zeer gezond voedingssupplement met maar liefst 100 miljard kolonie vormende eenheden (CFU’s) per gram.

Wil je dus op een makkelijke manier je spijsvertering verbeteren, je stofwisseling versnellen zodat je lichaam beter vet verbrandt, vermoeidheid tegen gaan en je terug fit en opgelucht voelen, probeer dan eens een Nutrifoodz Probiotica.

Nutrifoodz Probiotica is verder samengesteld met 7 brede Spectrum SUPER Stammen en bevat 100 miljard CFU’s per gram.

Dit maakt Nutrifoodz Probiotica krachtiger dan bijna elk ander probiotica supplement. In één capsule Nutrifoodz Probiotica zitten drie tot vier keer zoveel nuttige darm-bacteriën dan in vergelijking met de meeste andere toonaangevende merken.

Nutrifoodz Probiotica is klinisch getest op haar zuiverheid en werking.

Het helpt je spijsvertering te verbeteren, bestrijdt lome vermoeidheid, verbetert je darmstelsel waardoor jij je terug fitter en opgelucht voelt en nog zoveel meer om weer te genieten van een vitaal, actief leven vol comfort.

Hier vind je meer informatie over wat je verder nog meer gaat beleven met je Nutrifoodz Probiotica en wat het voor je gezondheid en stofwisseling betekent…

Geniet ervan!

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Nutrifoodz

P.S. Gebruik jij een Probiotica Supplement of ben je dit van plan?

Nutrifoodz Probiotica is uiteraard ook vegan en glutenvrij. Dit is voedsel, geen medicijn. Nutrifoodz Probiotica streeft ernaar ingrediënten van de hoogste kwaliteit te gebruiken, zonder toevoegingen.

De speciale plant capsules zijn maagzuur resistent zodat de probiotica bacteriën ook effectief door de maagwand geraken. Op deze manier kunnen ze effectief je spijsvertering verbeteren, je stofwisseling versnellen en lome vermoeidheid tegen gaan.

Bestel hier je Nutrifoodz Probiotica en geniet weer van een vitaler leven waarin je jezelf terug fitter en opgelucht voelt!

Bronnen en verwijzingen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3056676/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8308823/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9330652/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8624890/