Home / Food /

Kaneel: heerlijk kruid dat goed is voor je lichaam

Het zoete, kruidige aroma van kaneel maakt het tot een van de beste specerijen ter wereld. Het wordt al sinds minstens 2800 voor Christus gewaardeerd om zijn smaak en krachtige gezondheidseigenschappen.

Modern onderzoek heeft veel belangrijke gezondheidsvoordelen van kaneel bevestigd. Studies tonen aan dat het krachtige plantaardige bestanddelen bevat die ontstekingsremmend en anti-diabetisch werken. Regelmatige consumptie van kaneel kan ook de gezondheid van hart en hersenen bevorderen.

In dit artikel ontdek je meer over wat dit kruid juist zo krachtig maakt en over de bewezen voordelen voor je gezondheid.

De fascinerende geschiedenis van kaneel

Kaneel is afkomstig van de bast van de Cinnamomum boom. Deze bomen komen oorspronkelijk uit gebieden in Zuidoost-Azië, Zuid-Amerika en het Caraïbisch gebied. China, Sri Lanka, Indonesië en Vietnam zijn tegenwoordig de vier grootste exporteurs van kaneel.

Om de opgerolde kaneelstokjes te maken die je in de winkel koopt, moet de buitenste schors van de bomen worden verwijderd, zodat de binnenste schors zichtbaar wordt. De binnenbast wordt vervolgens geschaafd en te drogen gelegd. Tijdens het drogen rolt het zich op tot de bekende vorm van kaneelstokjes.

Zeggen dat kaneel al sinds de oudheid wordt gewaardeerd, zou een understatement zijn. Kaneel wordt in de Bijbel meerdere malen genoemd als onderdeel van een heilige zalfolie en werd in het oude Egypte gebruikt voor het balsemen.
Kaneel was vroeger zeer duur, zelfs zo duur dat het een aanvaardbaar geschenk was om aan een koning te geven. Celyon, het "thuisland" van de meest waardevolle kaneelsoort, is door vele handen gegaan.

Verschillende landen vochten om de handel in deze veelgevraagde specerij in handen te krijgen. De zoektocht naar kaneel was zelfs één van de drijfveren achter de reizen van Christoffel Columbus en Vasco da Gama.

Gelukkig ontdekte men uiteindelijk dat kaneel ook in andere streken kon worden geteeld. De prijs ervan werd geleidelijk aan voor bijna iedereen betaalbaar, en dat is uiteraard goed nieuws voor ons, enkele eeuwen later.

Buiten een heerlijk en betoverend aroma heeft kaneel ons ook nog heel wat gezondheidsbevorderende nutriënten te bieden. Het bevat verschillende vitaminen en mineralen.

Eén theelepel kaneel in poedervorm bevat ongeveer 22% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid mangaan, en kleinere hoeveelheden calcium, ijzer en vitamine K. Diezelfde theelepel gemalen kaneel bevat ook ongeveer 1,3 g voedingsvezels, wat vrij hoog is voor zo'n kleine hoeveelheid.

Belangrijkste gezondheidsvoordelen van kaneelschors en -poeder

Antioxidanten zijn de sleutel tot bescherming
Antioxidanten zijn de sleutel tot het beschermen van je gezondheid als je ouder wordt. Ze verminderen schade door vrije radicalen en hebben een anti-verouderingseffect op je hele lichaam.

Wanneer je lichaam overladen wordt met vrije radicalen, ontstaat er schade door iets dat oxidatieve stress heet. Oxidatieve stress wordt in verband gebracht met veel chronische ziekten, waaronder kanker, en is grotendeels verantwoordelijk voor vroegtijdige huidveroudering.

De beste manier om oxidatieve stress en schade door vrije radicalen te bestrijden is door regelmatig antioxidanten te consumeren. Kaneel is bijzonder rijk aan antioxidanten en polyfenolen die een aanzienlijke bijdrage leveren aan je algehele gezondheid!
Verlaagt en stabiliseert de bloedsuikerspiegel
Het vermogen van kaneel om de bloedsuikerspiegel te verlagen is één van de meest onderzochte en bekende voordelen. Onderzoek heeft aangetoond dat kaneel de hoeveelheid glucose kan reguleren die na een maaltijd in de bloedsomloop terechtkomt.

Dit komt doordat het de afbraak van koolhydraten in je spijsverteringsstelsel vertraagt. Dit vertraagt vervolgens de opname van glucose in je bloedbaan. Verschillende studies hebben ook bevestigd dat kaneel specifiek kan helpen bij mensen met diabetes type 2.
Verbetert de insulineresistentie
Insulineresistentie is een aandoening waarbij je lichaam niet normaal reageert op het hormoon insuline. Insuline speelt normaal gesproken een grote rol bij het controleren van de hoeveelheid glucose in je bloedstroom.

Wanneer je lichaam resistent is, kan glucose niet gemakkelijk in je cellen terechtkomen en hoopt het zich op in je bloed, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. Onderzoek heeft aangetoond dat kaneel de insulineresistentie aanzienlijk kan verminderen en de insulinegevoeligheid kan verbeteren.

Hierdoor kan het de symptomen van diabetes type 2 helpen voorkomen of verlichten, en kan het je ook helpen om af te vallen.
Ondersteunt de vertering en vetverbranding
Kaneel kan zorgen voor een snellere vetverbranding door je spijsverteringsstelsel te stimuleren en door constipatie op een natuurlijke manier te verlichten. Het helpt om sneller calorieën en overbodige vetreserves te verbranden en zo kan je sneller gewicht verliezen.

Het is echter wel belangrijk dat je kaneel toevoegt aan een gezond dieet dat veel groenten en fruit bevat, als je wilt dat je lichaam optimaal kunnen genieten van de talrijke voordelen van dit krachtige kruid.
Beschermend voor de gezondheid van het hart
Hartaandoeningen blijven de grootste doodsoorzaak in Europa en de rest van de wereld. Kaneel bevat een aantal serieuze gezondheidsvoordelen voor je hart, en dat is goed nieuws!

Men heeft kunnen aantonen dat slechts een halve theelepel kaneel per dag het totale cholesterolgehalte en het "slechte" LDL-cholesterolgehalte verlaagt. Ander onderzoek wijst uit dat kaneel ook het "goede" HDL-cholesterolgehalte kan verhogen.

Naast een hoog cholesterolgehalte is een hoge bloeddruk een andere factor die een groter risico op hartproblemen met zich meebrengt. Meerdere studies hebben geconcludeerd dat kaneel de bloeddruk kan verlagen. De effectieve dosis in het onderzoek was 2 gram per dag, wat gelijk staat aan ongeveer 1 theelepel.

Hoe je het ook bekijkt, elke dag kaneel eten is alleen maar goed voor je hart!
Vermindert ontstekingsniveaus in je lichaam
De meesten onder ons associëren ontstekingen met iets negatiefs, maar het is niet allemaal slecht. Een acute ontsteking is de reactie van je lichaam op schade door bijvoorbeeld een verwonding of infectie. Het is eigenlijk cruciaal voor je overleving.

Chronische ontsteking, aan de andere kant, is niet zo goed voor je. Het is een factor die bijdraagt aan veel ouderdomsziekten en het gaat niet vanzelf over. Het is van cruciaal belang om manieren te vinden die ontstekingsniveaus in je lichaam kunnen verlagen. De krachtige antioxidanten in kaneel maken het een sterk ontstekingsremmend middel.

Een studie heeft zelfs aangetoond dat kaneel kan helpen bij de behandeling van leeftijdsgebonden ontstekingsziekten. Kaneel bestrijdt niet alleen chronische ontstekingen, maar heeft ook pijnstillende eigenschappen, waarschijnlijk omdat het ook acute ontstekingen vermindert.
Verbetert en beschermt de hersenfunctie
Kaneel wordt gemetaboliseerd tot natriumbenzoaat. Het eten van kaneel verhoogt het niveau van natriumbenzoaat in de hersenen aanzienlijk.

Uit een recent rapport in het “Journal of Neuroimmune Pharmacology” van onderzoekers van de “Rush University Medical School” in Chicago blijkt dat natriumbenzoaat veel belangrijke positieve effecten heeft op de hersenfunctie en dat het eten van kaneel een aantal leeftijdsgebonden neurologische aandoeningen kan voorkomen.

Hoe kan dat? Het natriumbenzoaat dat in het lichaam wordt aangemaakt na het eten van kaneel leidt tot een aanzienlijke verhoging van het niveau van een aantal chemische stoffen in de hersenen, neurotrofe factoren genaamd.

Deze factoren stimuleren de aanmaak van nieuwe hersencellen en bevorderen de overleving van bestaande neuronen. Deze twee processen zijn van cruciaal belang voor het behoud van gezonde hersenen.

In het afgelopen decennium hebben veel wetenschappelijke studies ontdekt dat deze neurotrofe factoren een aantal degeneratieve hersenziekten, waaronder de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson, kunnen voorkomen of de voortgang ervan sterk kunnen vertragen.

Tips om dagelijks kaneel te gebruiken

  • Strooi een snuifje op je ontbijtpudding, havermout of fruitsalade
  • Voeg een halve koffielepel toe aan je favoriete smoothie of eiwitshake
  • Strooi wat kaneel op je favoriete thee of chocoladedrank
  • Maak een heerlijke kaneel-appeltaart!
  • Drink elke avond een overheerlijk warm kopje Nutrifoodz GOLD!
Kaneel is mede verantwoordelijk voor de overheerlijke smaak en vele gezondheidsvoordelen van Nutrifoodz GOLD!
-Cinnamon is how i roll! :) -

Auteur: Joshua

Gepassioneerd door sport, muziek en het nastreven en promoten van een healthy lifestyle. Mijn carrière als sportmodel en fitnesscoach is het fundament van de roeping om mijn kennis met een groter publiek te delen. Daarom heb ik me gericht op het schrijven van motiverende en instruerende blog artikels voor Nutrifoodz. Ook is mijn missie om mensen te inspireren om hun geest, lichaam en ziel in balans te brengen, zodat ook zij hun eerste stappen kunnen zetten naar het creëren van hun beste zelf en een betere wereld.

Onze 100% Geen-Risico Belofte

Bestel nu zonder zorgen. Probeer het gewoon 14 volle dagen uit en als het voor jou niet zou werken, dan krijg jij je gezonde investering gewoon terug! Er is absoluut geen enkel risico om het even te proberen. Zelfs indien je de smaak niet lekker zou vinden, krijg jij je geld terug!

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *