Home / Food /

Kies volkoren! Waarom je geraffineerde koolhydraten beter kunt vermijden

Geraffineerde koolhydraten zijn graanproducten die door een levensmiddelenfabrikant zodanig bewerkt zijn dat de hele korrel niet meer intact is. Het raffinage- of maalproces verwijdert namelijk vaak de vezels, vitaminen en mineralen uit een voedingsmiddel.

In sommige gevallen gaat men de verloren voedingstoffen tijdens het raffinageproces er weer aan toevoegen, dan spreekt men van verrijkte granen.

Wat zijn geraffineerde koolhydraten?

Geraffineerde granen kunnen deel uitmaken van een gezond dieet, maar ze zijn niet altijd de gezondste keuze. Voedselfabrikanten raffineren of verwerken granen om een voedingsproduct te maken dat zachter en minder volumineus is.

Een populair voorbeeld van geraffineerd koolhydraatvoedsel is witbrood, dat van geraffineerde granen wordt gemaakt. Veel consumenten verkiezen de smaak en textuur van witbrood omdat het zachter en gemakkelijker te eten is dan volumineus volkorenbrood.

Maar als het te weinig voedingsstoffen bevat, kan wit brood een minder gezonde optie zijn dan volkorenbrood.

Om een tekort aan voedingsstoffen te voorkomen, voegen voedselproducenten deze soms toe aan geraffineerde koolhydraten, om de voedingswaarde van het voedsel te “verrijken”. Op deze voedingsmiddelen zie je de woorden “verrijkt meel” of “gemaakt met verrijkte granen”.

Maar houd echter in gedachten dat geraffineerde koolhydraten nog steeds de gezonde vezels missen, die je enkel bij hele ongeraffineerde granen zal binnenkrijgen.

Veel verwerkte koolhydraten zijn bronnen van geraffineerde koolhydraten. Deze producten vindt je meestal terug bij de broodafdeling van de supermarkt of tussen de snacks en deegwaren.

Veel voorkomende bronnen van geraffineerde koolhydraten

 • Pasta (vooral witte pasta)
 • Witte rijst
 • Rijst snacks
 • Crackers
 • Koekjes
 • Donuts
 • Muffins
 • Zacht sandwich brood
 • Suikerbrood
 • Gebakken desserts
 • Gebak
 • Pizzadeeg
 • Hamburgerbroodjes
 • Wafels
Niet alle voedingsmiddelen op deze lijst bevatten geraffineerde granen. De beste manier om het zeker te weten is om even de ingrediëntenlijst te controleren, die onder het voedingswaarde-etiket staat.

Als je ziet dat het voedsel verrijkt meel bevat, weet je dat de koolhydraten geraffineerd zijn.

Zijn glutenvrije voedingsmiddelen geraffineerde koolhydraten?

Als je een speciaal dieet volgt, zoals een glutenvrij dieet, moet je ook letten op geraffineerde koolhydraten. Glutenvrije voeding kan ook een bron van geraffineerde koolhydraten zijn.

Als je een glutenvrij dieet volgt, wordt het door de meeste voedingsdeskundigen aanbevolen om glutenvrije volle granen te zoeken. Voor mensen die een glutenvrij dieet volgen is het juist extra belangrijk om volle ongeraffineerde granen te consumeren om voldoende vezels, mineralen en vitaminen binnen te krijgen.

Bezuinigen op geraffineerde koolhydraten

De eerste stap bij het minderen met geraffineerde koolhydraten is om ze te identificeren in je dieet. De lijst hierboven kan je een idee geven van waar je moet zoeken, maar geraffineerde granen kunnen ook op onverwachte plaatsen schuilen, dus controleer het zeker in de ingrediëntenlijst.

Er zijn wel een aantal eenvoudige, gezonde en smakelijke alternatieven. In principe is het niet moeilijk om in je dagelijkse eetgewoonten, de geraffineerde koolhydraten te vervangen met volkoren granen.

Maak bijvoorbeeld een botherham met volkorenbrood in plaats van met witbrood, en vervang je witte rijst door zilvervliesrijst. Kies eerder voor volkoren crackers en ontbijtgranen gemaakt met volkoren granen. En maak je volgende spaghetti eens met volkoren pasta klaar. Het is zeker even lekker!

Door je geraffineerde koolhydraten te vervangen door volle granen, verhoog je ook je dagelijkse inname van voedingsvezels.

Vezels hebben verschillende voordelen voor de gezondheid, en spelen een zeer belangrijke rol in het dieet van mensen die proberen af te vallen. Een verhoogde vezelinname zorgt ervoor dat je je langer vol voelt en dus minder zult eten gedurende de dag.

– You & your body deserve nothing but the best! –

Auteur: Joshua

Gepassioneerd door sport, muziek en het nastreven en promoten van een healthy lifestyle. Mijn carrière als sportmodel en fitnesscoach is het fundament van de roeping om mijn kennis met een groter publiek te delen. Daarom heb ik me gericht op het schrijven van motiverende en instruerende blog artikels voor Nutrifoodz. Ook is mijn missie om mensen te inspireren om hun geest, lichaam en ziel in balans te brengen, zodat ook zij hun eerste stappen kunnen zetten naar het creëren van hun beste zelf en een betere wereld.

Onze 100% Geen-Risico Belofte

Bestel nu zonder zorgen. Probeer het gewoon 14 volle dagen uit en als het voor jou niet zou werken, dan krijg jij je gezonde investering gewoon terug! Er is absoluut geen enkel risico om het even te proberen. Zelfs indien je de smaak niet lekker zou vinden, krijg jij je geld terug!

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen

secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen

secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen

secure

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *