Misschien heb je wel eens overwogen om een magnesium supplement te nemen om je inname te verhogen. Maar weet je eigenlijk wel welke soorten er zijn en hoeveel je zou moeten nemen? Waar je op moet letten bij het kopen van een supplement?

In deze blogpost gaan we dieper in op deze vragen en helpen we je de wereld van magnesium supplementen te ontcijferen.
We lichten verschillende soorten magnesium supplementen toe, verkennen de aanbevolen dagelijkse dosering, en geven je handige tips bij de aanschaf van een supplement.

Of je nu een ervaren supplement-gebruiker bent, of een beginner op het gebied van voedingsondersteuning, deze blogpost biedt waardevolle inzichten en adviezen. Lees verder en ontdek alles wat je moet weten over magnesium supplementen.

Geschatte leestijd: 8 minuten

Wat is magnesium en welke rol speelt het in het lichaam?

Magnesium is een belangrijk mineraal voor het lichaam. Het heeft verschillende functies zoals het reguleren van de hartslag, het behouden van gezonde botten en het ondersteunen van het functioneren van de spieren en zenuwen. Helaas krijgen veel mensen niet genoeg magnesium binnen via hun dieet. Dit is waar een magnesium supplement van pas kan komen.

Naast de bovengenoemde functies heeft magnesium nog meer voordelen voor het lichaam. Zo kan het helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van de slaapkwaliteit. Magnesium is ook belangrijk voor de energieproductie in het lichaam, omdat het betrokken is bij de omzetting van voedsel naar energie.

Het is belangrijk om voldoende magnesium binnen te krijgen via voeding of supplementen, omdat een tekort aan magnesium kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Symptomen van een magnesiumtekort zijn onder andere spierkrampen, vermoeidheid en een verhoogde bloeddruk.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat te veel magnesium ook schadelijk kan zijn voor het lichaam. Een teveel aan magnesium kan leiden tot diarree, misselijkheid en een onregelmatige hartslag. Daarom is het belangrijk om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium niet te overschrijden.

Kortom, magnesium is een belangrijk mineraal voor het lichaam dat betrokken is bij vele functies. Zorg ervoor dat je voldoende magnesium binnenkrijgt via voeding of supplementen, maar let op dat je niet te veel binnenkrijgt.

Wat zijn de voordelen van het nemen van Magnesium supplementen?

Een belangrijke factor om te overwegen bij het kiezen van een magnesium supplement is de reden waarom je het wilt gebruiken. Magnesium heeft namelijk verschillende voordelen voor het lichaam. Onder meer het ondersteunen van de spierfunctie, het reguleren van de bloeddruk en het bevorderen van een goede nachtrust.

Als je het supplement wilt gebruiken om spierkrampen te verminderen, dan is het aan te raden om te kiezen voor een supplement met magnesiumcitraat of magnesiummalaat. Deze vormen van magnesium worden namelijk goed opgenomen door de spieren en kunnen daardoor helpen om krampen te verminderen.

Als je het supplement wilt gebruiken om een goede nachtrust te bevorderen, dan kun je het beste kiezen voor magnesiumbisglycinaat. Deze vorm van magnesium heeft namelijk een ontspannende werking op het lichaam. Daardoor kan het helpen om sneller in slaap te vallen en beter te slapen.

Als je het supplement wilt gebruiken om de bloeddruk te reguleren, dan is het aan te raden om te kiezen voor magnesiumtauraat. Deze vorm van magnesium kan namelijk helpen om de bloedvaten te ontspannen, waardoor de bloeddruk kan dalen.

Naast het kiezen van de juiste vorm van magnesium, is het ook belangrijk om te kijken naar de dosering van het supplement.
Overdosering van magnesium kan namelijk leiden tot diarree, misselijkheid en andere maagklachten. Het is daarom aan te raden om te beginnen met een lage dosering. Je kan deze dan langzaam opbouwen tot de aanbevolen dagelijkse dosering.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium verschilt per leeftijd en geslacht. Over het algemeen wordt een hoeveelheid van 300-400 milligram per dag aangeraden voor volwassenen. Zwangere vrouwen hebben iets meer nodig: zo’n 350-450 milligram per dag.

Naast de aanbevolen dosering zijn er nog andere factoren die van invloed kunnen zijn op de juiste dosering van magnesium supplementen. Zo kan de mate van stress die iemand ervaart ook een rol spelen. Mensen die veel stress ervaren hebben vaak meer magnesium nodig. Dat komt omdat magnesium een belangrijke rol speelt bij het ontspannen van de spieren en het verminderen van stress.

Welke soorten zijn er?

Wat is Magnesiumoxide

Magnesiumoxide is een vorm van magnesium die wordt gebruikt als een supplement om de magnesium niveaus in het lichaam te verhogen. Het wordt vaak gebruikt als een behandeling voor maagzuur en indigestie, omdat het de zuurgraad in de maag kan verminderen.

Hoewel magnesiumoxide een goedkope en gemakkelijk verkrijgbare vorm van magnesium is, wordt het niet goed opgenomen door het lichaam. Dit betekent dat het minder effectief kan zijn dan andere vormen van magnesiumsupplementen, zoals magnesiumcitraat of magnesiumglycinaat.

Wat is Magnesiumbisglycinaat

Magnesiumbisglycinaat is een vorm van magnesium die is gebonden aan het aminozuur glycine. Het wordt beschouwd als een van de best opneembare vormen van magnesium, omdat het gemakkelijk door het lichaam kan worden opgenomen en gebruikt.

Magnesiumbisglycinaat kan helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit, het verminderen van stress en angst, en het verlichten van spierkrampen. Het wordt ook vaak gebruikt als een behandeling voor aandoeningen zoals fibromyalgie en chronisch vermoeidheidssyndroom.

Wat is Magnesiumcitraat

Magnesiumcitraat is een vorm van magnesium die is gebonden aan citroenzuur. Het wordt beschouwd als een van de best opneembare vormen van magnesium en wordt vaak gebruikt als een supplement om de magnesium niveaus in het lichaam te verhogen.

Magnesiumcitraat kan helpen bij het verminderen van stress en angst, het verbeteren van de slaapkwaliteit en het verlichten van spierkrampen. Het wordt ook gebruikt als een behandeling voor aandoeningen zoals migraine en premenstrueel syndroom (PMS).

Wat zijn de beste Magnesium supplementen om te kopen?

Er zijn verschillende soorten magnesium supplementen beschikbaar. Zo zijn er supplementen in de vorm van tabletten, capsules, poeders en sprays.

Verschillende mensen hebben uiteenlopende behoeften als het gaat om magnesiumsupplementen. Bovendien zijn er talrijke opties op de markt die aan deze variëteit aan behoeften kunnen voldoen. Voor sommigen is een supplement gebaseerd op magnesiumcitraat het meest geschikt, omdat dit type magnesium bekend staat om zijn snelle en hoge opname in het lichaam.

Voor anderen, die bijvoorbeeld intensief sporten, onder veel stress staan of een tekort aan magnesium hebben, kan een supplement met een hogere dosering van magnesium een betere optie zijn. Dergelijke producten bieden een krachtige dosis, wat kan bijdragen aan het verminderen van vermoeidheid en het ondersteunen van spierfuncties.
Bovendien hebben sommige mensen specifieke voorkeuren als het gaat om het type capsule (bijv. vegetarisch, gelatine), de grootte van de pil, of de aanwezigheid van extra ingrediënten zoals vitaminen of kruiden.

De beste manier om het geschikte magnesiumsupplement te kiezen is door je individuele behoeften en voorkeuren in overweging te nemen. Lees altijd de etiketten van de producten zorgvuldig en aarzel niet om advies in te winnen bij een gezondheidsprofessional om de meest geschikte optie voor jou te vinden.

Magnesium Complex van Nutrfoodz is een van de meest hoogwaardige magnesium supplementen. Ga zeker eens een kijkje nemen in de shop.

Zijn er nog ander manieren om Magnesium binnen te krijgen?

Naast voedingssupplementen zijn er ook andere manieren om uw magnesiuminname te verhogen. Het nemen van een warm bad met epsomzout, dat magnesiumsulfaat bevat, kan bijvoorbeeld helpen om uw magnesiumgehalte te verhogen. Bovendien kan regelmatige lichaamsbeweging ook bijdragen aan een gezonde magnesiumbalans.

Gelukkig zijn er veel voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium, zoals spinazie, amandelen, avocado’s en volkoren granen.

Want het kan ook zo zijn dat je lichaam niet goed reageert op magnesium supplementen. Zo kan het zijn dat je last krijgt van allergische reacties, zoals huiduitslag of jeuk. Ook kan het zijn dat je last krijgt van hoofdpijn of duizeligheid.

Als je merkt dat je last krijgt van bijwerkingen of andere klachten na het gebruik van magnesium supplementen, is het belangrijk om hier niet te lang mee door te lopen. Neem contact op met een arts of apotheker om te bespreken wat de beste vervolgstappen zijn.

Conclusie

We hebben een lange reis door de wereld van magnesium supplementen gemaakt. Van het begrijpen van de verschillende soorten, tot het bepalen van de juiste dosering en het navigeren door de talloze opties bij het aanschaffen van een supplement.

Er is geen twijfel mogelijk dat magnesium een essentieel mineraal is voor onze gezondheid, betrokken bij honderden biologische processen. Met de juiste informatie ben je nu beter uitgerust om een weloverwogen keuze te maken en een supplement te vinden dat aan jouw specifieke behoeften voldoet.

Of je nu kiest voor een supplement op basis van magnesiumcitraat voor een snelle opname, of misschien een supplement met magnesiumoxide voor een hoger magnesiumgehalte, het belangrijkste is dat je nu weet waar je op moet letten.

Bedenk altijd dat, hoewel supplementen een goede manier kunnen zijn om je magnesiuminname te verhogen, het ook belangrijk is om een gebalanceerd dieet te volgen rijk aan magnesium bevattende voedingsmiddelen.