Home / Body /

Nuttige tips om het jojo effect te vermijden - Deel 1

Een jojo gaat op en neer naar boven en dan weer naar beneden. En net als een jojo is dit bij een heleboel mensen ook het geval met hun lichaamsgewicht. Vandaar dus de bekende term: het Jojo effect. Er zijn zo veel mensen die kampen met overgewicht en dit overgewicht heeft dan ook vaak een kwaadaardig effect op zowel hun geestelijke als lichamelijke gezondheid. Gelukkig bestaat er hier genoeg bewustwording rond en proberen veel mensen daadwerkelijk iets te doen aan hun overgewicht door extra te sporten en te diëten. Maar is dit wel voldoende? Is dit de juiste oplossing?
Kan je door te sporten en te diëten jezelf voor goed verlossen van die vervelende extra kilo's? Is diëten wel gezond? En wat is juist dat jojo-effect, en hoe vermijd je het dan?

We geven je in dit artikel de juiste antwoorden op deze vragen rond sporten, afvallen op een gezonde manier en het omzeilen van het vervelende jojo-effect!

Wat is het jojo effect, en hoe ontstaat het jojo effect?

Er bestaan zoveel verschillende diëten om je te helpen afvallen. Sommigen diëten helpen je langzamerhand gewicht te verliezen, terwijl andere diëten zich richten op voedingsschema's waarmee je bijvoorbeeld 3 tot 5 kg in een week zou moeten afvallen.

Terwijl ze allemaal op hetzelfde hoofddoel gefocust zijn, nemen ze je mee door verschillende strategieën om een sportief, slank en aantrekkelijk silhouette te verkrijgen. Bovendien hebben ze verschillende doelen na afloop. Er zijn diëten die een onderhoudsplan bieden, terwijl andere zich enkel richten op een bepaald gewichtsverlies doel. In de meeste gevallen zijn er ook absoluut geen garanties dat je het gewichtsverlies op lange termijn ook daadwerkelijk weghoudt. Zodra je stopt met het dieet, kom je al het verloren gewicht weer aan en in sommige gevallen eindig je met nog meer gewicht dan ooit tevoren. Dit jojo effect heeft zowel psychische als fysieke oorzaken en gevolgen.

Op deze manier afvallen kan zeer gevaarlijk zijn en verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken.

In feite is het jojo effect een oersysteem dat nog steeds aanwezig is in het menselijke lichaam. Het is een beschermingsmechanisme dat ervoor zorgde dat de mens in de oertijd kon overleven in momenten van voedselschaarste. In de periodes van het jaar waar zowel fauna als flora voldoende middelen bood om de mens te voeden, ging het lichaam voedingstoffen en lichaamsvetten opslaan als reserves om te overleven tijdens de minder vruchtbare seizoenen.

Wanneer je gaat diëten, ga je feitelijk dit oersysteem aanwakkeren waardoor je metabolisme vertraagd wordt. Je lichaam krijgt dan meer de neiging voedingstoffen en lichaamsvet op te slaan zodra je stopt met diëten en je oude eetgewoontes weer aanneemt.
Wat kan je nu doen om dit jojo effect te vermijden?

Verander jouw mindset rond gewichtsverlies

Veel mensen hebben de verkeerde mindset wanneer het om gewichtsverlies gaat. De redenen waarom ze gewicht willen verliezen zijn vaak oppervlakkig, en iets wat slechts oppervlakkig is kan nooit lang standhouden. Ze willen gewicht verliezen omdat ze een uiterlijk willen opbouwen dat hen meer zelfvertrouwen geeft. Maar in werkelijkheid komt de ware vorm van zelfvertrouwen van binnenuit, en niet van je uiterlijk. Of ze willen afvallen omdat iemand anders dat van hun eist, en krijgen zo zelfs niet eens de kans om op zoek te gaan naar persoonlijke, diepliggende redenen om gewicht te verliezen. Soms willen mensen afvallen omdat ze zichzelf een deadline geven om in een bepaalde jurk of maatpak te passen voor een opkomend event. En dat event wordt dan ook hun einddoel.

Deze doelstellingen zijn oppervlakkig en van korte termijn en hoewel ze wel motiverend kunnen zijn, creëeren ze vaak de verkeerde mindset. Want zodra je je doel bereikt hebt, wat ga dan doen? Heb je nu nog een einddoel in zicht? Heb je nu nog een reden om te blijven gaan? Zou het nu misschien kunnen dat je oude eetgewoonten je terugroepen? Als een klein stemmetje in je achterhoofd dat tegen je fluistert: "Je mag het weer". "Je hebt je doel al bereikt."
Jouw traject richting gewichtsverlies mag niet gericht zijn naar slechts 1 doel. Het doel in je geest is jouw eerste stap, vanaf het punt dat je dit bereikt hebt is het tijd om een tweede doel te stellen, enzovoort. Het hoort een strategie te zijn van lange termijn, waarin je het beter rustig aan doet en op je eigen tempo kleine stappen neemt. Je volgende doelstelling zou kunnen zijn om simpelweg het behaalde gewicht te behouden voor het komende event waarop je wilt schitteren in je favoriete outfit. Een komende doelstelling zou eveneens kunnen zijn om nog een extra kilootje of twee te verliezen, of om wat meer spiermassa te kweken.

Kleinere en meer realistische doelen stellen voor een lange termijn, zal je veel meer en langdurige motivatie geven. Probeer een mindset te verkrijgen waarin jouw gezondheid altijd de allerbelangrijkste reden is waarom je wilt afslanken. Een gezond lichaam gaat gepaard met een gezonde geest, en dit zal ervoor zorgen dat je je lekker in je vel voelt en straalt van zelfvertrouwen. Met deze mindset zal geen enkele jojo een effect op je kunnen hebben!

Betrek je hele lichaam in jouw afslankschema door dagelijks aan sport te doen

Een goed plan om lichaamsgewicht te verliezen is slechts voor 75% gericht op dieet en eetgewoonten. De overige 25% mogen nooit verwaarloosd worden als je het jojo effect ten alle tijden wilt vermijden. Deze 25% is gericht op lichaamsbeweging. In jouw afslankschema hoort dus ook een trainingsschema te zitten dat zowel gericht is op cardio als op krachttraining. Zo zal je cardiovasculaire gezondheid verbeteren, zal je extra lichaamsvet en calorieën verbranden en zal je extra spieren opbouwen. Al deze resultaten hebben een symbiotische verhouding met elkaar. Of anders gezegd, hoe completer jouw trainingsschema is in relatie met je voedingsschema, hoe beter alle componenten ervan samenvallen als puzzelstukken van jouw gehele gezondheid en fysiologie.

Je hebt dus een goede en evenwichtige trainingsroutine nodig die je in je dagelijkse levensstijl implementeert. Dit klinkt misschien in eerste instantie een beetje beangstigend als dagelijks sporten niet je gewoonte is, maar vergeet niet dat je niets voor niets krijgt in het leven en dat je altijd hard zal moeten werken als je je doelstellingen wilt bereiken.
Elke keer dat je twijfelt, of wat minder gemotiveerd bent, neem dan rustig de tijd om nog eens stil te staan bij jouw persoonlijke redenen, en niet de redenen van een ander. En denk nog eens aan het belang van je gezondheid, en hoe je je altijd super lekker en trots voelt wanneer je klaar bent met sporten. Dit is namelijk hoe je zelfdiscipline opbouwt. Je lichaam en je geest zullen je dankbaar zijn.

Gezondheidsdeskundigen adviseren om gemiddeld 150 minuten per week aan sport te doen om je gezondheid te bevorderen. Dit getal mag je verdubbelen als je effectief wilt afvallen, we komen dan op een gemiddelde van 30 tot 60 minuten per dag. Dat is minder dan 5% van je dag! Bekijk het zo, en voel je motivatie groeien. Doe het op je eigen ritme, dat is helemaal ok! Als dit in de eerste fase te veel voor je is, dan mag je het gerust opsplitsen in 2 x een kwartiertje per dag. Op deze manier zal je veel makkelijker gewicht verliezen, en je behaalde resultaten behouden zodat je geen last hebt van een jojo effect, en stelselmatig maar zeker progressie blijft boeken in een stijgende lijn.
In het tweede deel van dit artikel geven we je nog meer nuttige tips om op een gezonde manier af te vallen, en om nooit meer last te hebben van dat vervelende jojo effect.
- JE KUNT HET, DUS DOE HET! -

Auteur: Joshua

Gepassioneerd door sport, muziek en het nastreven en promoten van een healthy lifestyle. Mijn carrière als sportmodel en fitnesscoach is het fundament van de roeping om mijn kennis met een groter publiek te delen. Daarom heb ik me gericht op het schrijven van motiverende en instruerende blog artikels voor Nutrifoodz. Ook is mijn missie om mensen te inspireren om hun geest, lichaam en ziel in balans te brengen, zodat ook zij hun eerste stappen kunnen zetten naar het creëren van hun beste zelf en een betere wereld.

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure
Let op: Haal nu het pakket in huis, probeer het 14 dagen zonder risico. Deze exclusieve aanbieding is beschikbaar zolang de voorraad strekt.

Onze 100% Geen-Risico Belofte

Bestel nu zonder zorgen. Probeer het gewoon 14 volle dagen uit en als het voor jou niet zou werken, dan krijg jij je gezonde investering gewoon terug! Er is absoluut geen enkel risico om het even te proberen. Zelfs indien je de smaak niet lekker zou vinden, krijg jij je geld terug!

Vergeet niet dat het kan gebeuren dat we tijdelijk geen voorraad hebben - omdat dit een volledig natuurlijk en hoogwaardig product is, hebben we een zeer beperkt aanbod van alle afzonderlijke ingrediënten.
100% Geen-Risico Belofte

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *