Home / Body /

Nuttige tips om het jojo effect te vermijden - Deel 2

In het eerste deel van dit artikel hebben we het gehad over dat vervelende jojo effect dat zo veel mensen ervaren wanneer ze proberen af te vallen en op hun voeding beginnen te letten. We hebben uitgelegd wat het precies t is, waar het zijn oorsprong vindt en hoe het ontstaat. Vervolgens hebben we al een aantal technieken meegegeven hoe je het jojo effect kan omzeilen.
In het kort
 • De meest diëten zijn enkel gericht op gewicht verliezen, maar niet op het bekomen gewicht in stand te houden
 • Deze diëten bieden geen garanties dat je resultaten blijvend zijn op lange termijn
 • Van zodra je stopt met het dieet, komt het gewicht terug aan en soms zelfs met nog meer kilo's dan voorheen
 • Je kan dan weer van nul beginnen, en dat noemt men nu net het jojo effect
 • Het jojo effect heeft zowel psychische als fysieke oorzaken en gevolgen
 • Het jojo effect kan gevaarlijk zijn en gezondheidsproblemen veroorzaken
 • Het jojo effect is oorspronkelijk een overlevingsmechanisme dat je lichaam nog bezit sinds de oertijd, en dat ervoor zorgt dat je lichaamsvet en nutriënten gaat opslaan in tijden van schaarste.
 • Wanneer je dieet, wordt dit oersysteem geactiveerd en vertraagt het je metabolisme
 • Wil je dit vermijden dan moet je je mindset rond gewichtsverlies gaan veranderen
 • Je moet in kleinere stappen diëten met een plan dat gericht is op een lange termijn, zodat je dieet eerder een lifestyle wordt
 • Wanneer je een doel hebt bereikt, moet je een nieuwe doel stellen, enzovoort..
 • Als je in combinatie met je gezonde voeding, ook dagelijks aan lichaamsbeweging doet, wordt de kans dat het jojo effect zal optreden, drastisch verkleind.
In het tweede deel van het artikel “Nuttige tip om het jojo effect te vermijden” gaan we hier nog wat dieper op in en geven je nog een aantal handige technieken mee.

Vermijd crashdiëten

Uiteraard is het zeer confronterend en onaangenaam als je op de weegschaal gaat staan, en het getal dat weergegeven wordt veel hoger is dan wat jij initieel in gedachten had. Tenzij je aan ondergewicht leidt, een bodybuilder bent of een sumo worstelaar..zal dit je heus niet gelukkig maken.

Zulke situaties kunnen een zeer demotiverend effect hebben op je geest en je heel wat frustraties meegeven. Dit is ook de reden dat mensen vaak uit paniek opteren voor drastische (vaak ongezonde) maatregelen, zoals bijvoorbeeld een crashdieet.

Dit houdt in dat je plots veel minder voeding gaat binnenkrijgen dan wat je lichaam gewend is. Dit namelijk zeer ongezond! Het is inderdaad zo dat je dan op een korte tijd veel kilo's zou kunnen verliezen. Maar deze medaille heeft ongetwijfeld een keerzijde, waarvan het jojo effect een groot deel uitmaakt.

Nadelen en gevaren van een crashdieet:
 • Vertraagt je metabolisme: Een snel een goed functionerend metabolisme is de sleutel tot gewichtsverlies, maar crashdiëten kunnen daadwerkelijk uw stofwisseling vertragen. Bij zulke diëten is er ook veel vaker sprake van spierafbraak (katabolisme). Minder spieren hebben, vertraagt ook je metabolisme waardoor je minder calorieën verbrandt in rusttoestand en dit kan dan uiteindelijk resulteren in een jojo effect waarbij je gewicht later weer toeneemt.
 • Verzwakt je immuunsysteem: Door jezelf te beroven van essentiële mineralen en vitaminen loop je het risico je immuunsysteem te verzwakken. En we weten allemaal dat een laag immuunsysteem het veel waarschijnlijker maakt dat je ziek wordt. Wanneer je alle vette voedingsmiddelen uit uw dieet verwijdert, kan de opname van vetoplosbare vitaminen zoals A, D, E en K problematisch worden. Deze vitaminen zijn noodzakelijk omdat ze jouw immuunsysteem ondersteunen.
 • Kan hartproblemen veroorzaken: Door een crashdieet te volgen zou je hartkwalen kunnen veroorzaken, doordat hartvetspiegels kunnen stijgen. Eender wie van nature uit hartproblemen heeft en het overweegt om een crashdieet te volgen, zou dit eerst met een arts moeten bespreken.
 • Problemen in buik en darmen: Een crashdieet kan er voor zorgen dat je regelmatig buikpijn hebt. Als je niet de juiste voedingsstoffen via je dieet binnenkrijgt, dan kan dit leiden tot onregelmatige of inconsistente stoelgang. Men adviseert om de consistentie van je ontlasting in acht te nemen om uit te zoeken of je dieet gezond is. Wanneer het te lopend is of erg moeilijk door te komen, is dit vaak een indicatie dat je van dieet moet veranderen.
 • Minder vitaliteit en energie: Terwijl een crashdieet kan leiden tot gewichtsverlies, komt het grootste deel van dit gewicht voort uit de vermindering van glycogeen en watervoorraden in het lichaam, wat ongezond is en kan resulteren in het verlies van energie, waardoor je je vaak vermoeid voelt en minder vitaal.

Maak matige maar duurzame veranderingen in je eetpatroon

Ondertussen weten we al dat crashdiëten in de meeste gevallen ongezonde gevolgen hebben en het jojo effect activeren. Het is dus zeker geen goed idee, en we raden je het te strengste af!

Als je wilt afvallen, zal je je eetgewoonten moeten veranderen, daar valt niet rond te discussiëren, maar elke verandering die je maakt zou duurzaam moeten zijn.

Dit wil zeggen dat je deze verandering in je eetpatroon voor een lange termijn aan moet kunnen houden. Vergeet niet dat je lichaamsgewicht verminderen niet je unieke doel is. Jouw doel is om met duurzame veranderingen gewicht te verliezen dat op lange termijn ook wegblijft zodat je niet weer in de val van het jojo effect valt!

Duurzame veranderingen zullen je juist een voller gevoel geven, waardoor je niet eens het gevoel zult krijgen dat je op dieet bent, omdat je eigenlijk weinig verbiedt. Je gaat nu juist op zoek naar manieren waarop je je geest kan misleiden door hem het gevoel te geven dat je bijvoorbeeld snoept, terwijl je in feite een gezond alternatief hebt gevonden.

Deze matige en duurzame veranderingen in je dieet doe je best stelselmatig en één per één, zodat ze makkelijker een gewoonte worden. Het duurt 6 tot 8 weken voordat iets een gewoonte wordt, dus je moet je er gedurende die tijd aan houden. Als je eenmaal bij het punt van 8 weken bent, zul je het makkelijker vinden om je er op de lange termijn aan te houden en zal het jojo effect geen kans meer krijgen.

Zorg ervoor dat je je zo vaak mogelijk vol en verzadigd voelt

Verander de manier waarop je je voeding aanpakt gedurende de dag. Je bent niet verplicht je te houden aan drie maaltijden per dag, met twee tussendoortjes. Je zou dit evengoed kunnen opsplitsen in vijf tot zes kleine maaltijden, als dat jou kan helpen. Zolang jij je aan je dagelijkse calorie inname houdt kan dit absoluut geen kwaad, het kan zelfs je metabolisme lichtjes bevorderen.

Het gaat erom dat je je voldaan voelt. Je wilt je tevreden voelen, zodat je niet het gevoel hebt dat je op dieet bent. Dit is een uitstekende manier om je er aan te houden nadat je je eerste doelen in gewichtsverlies hebt bereikt, zodat je het ook op lange termijn eraf kan houden.

Dit betekent niet dat je moet blijven eten. Het draait namelijk allemaal om het eten van het juiste voedsel. Voedingsmiddelen met een hoog eiwitgehalte en een hoog vezelgehalte zijn de beste opties om aan je dieet toe te voegen. Je hebt nog steeds wat complexe koolhydraten en wat gezonde vetten nodig, maar eiwitten en vezels zijn de twee voedselgroepen waar je je het meest op wilt richten.

Eiwitten en vezels breken namelijk langzaam af in het lichaam. Je voelt je langer vol, en je zult je sneller voldaan voelen tijdens het eten. We raden je ook aan om je tijd te nemen en langzaam te eten. Kauw minstens 10 keer en leg je vork tussen de hapjes door neer om te voorkomen dat je blijft eten scheppen. Zo geef je jezelf ten eerste de kans om te genieten van je eten, je zal je eten beter verteren en je geeft de kans aan je voeding om te zakken. Hoe sneller je eet, hoe makkelijker je gaat denken dat je nog niet vol bent. Probeer ook gedurende de dag en tussen je maaltijden door zoveel mogelijk water te drinken, het zorgt ervoor dat je je voller voelt en meer energie hebt.

Een makkelijke en smaakvolle manier om dagelijks eiwitten, vezels en complexe koolhydraten binnen te krijgen die je bovendien snel verzadigen en langdurige energie bieden, is het drinken van een lekkere Nutrifoodz Complete eiwitshake.
Algemene tips om op een gezonde manier af te vallen zonder een slachtoffer te worden van het jojo effect:
 • Verminder je alcohol inname
 • Drink veel water
 • Verminder je inname van suikerhoudende voedingsmiddelen
 • Verminder je inname van bewerkte voedingsmiddelen
 • Neem meer magere eiwitten op in je dieet
 • Streef naar een dieet dat rijk is aan plantaardige voedingsmiddelen.
 • Vermijd altijd voedingsmiddelen die transvetten bevatten
 • Doe regelmatig aan sport om je metabolisme te versnellen, meer calorieën en vet te verbranden en om je geestelijke gezondheid te bevorderen.
- Alle begin is moeilijk, maar doorzetting wordt altijd beloond. Je kunt het! -

Auteur: Joshua

Gepassioneerd door sport, muziek en het nastreven en promoten van een healthy lifestyle. Mijn carrière als sportmodel en fitnesscoach is het fundament van de roeping om mijn kennis met een groter publiek te delen. Daarom heb ik me gericht op het schrijven van motiverende en instruerende blog artikels voor Nutrifoodz. Ook is mijn missie om mensen te inspireren om hun geest, lichaam en ziel in balans te brengen, zodat ook zij hun eerste stappen kunnen zetten naar het creëren van hun beste zelf en een betere wereld.

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

Niet Tevreden - Geld-Terug
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

Niet Tevreden - Geld-Terug
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

Niet Tevreden - Geld-Terug
secure
Let op: Haal nu het pakket in huis, probeer het 14 dagen zonder risico. Deze exclusieve aanbieding is beschikbaar zolang de voorraad strekt.

Onze 100% Geen-Risico Belofte

Bestel nu zonder zorgen. Probeer het gewoon 14 volle dagen uit en als het voor jou niet zou werken, dan krijg jij je gezonde investering gewoon terug! Er is absoluut geen enkel risico om het even te proberen. Zelfs indien je de smaak niet lekker zou vinden, krijg jij je geld terug!

Vergeet niet dat het kan gebeuren dat we tijdelijk geen voorraad hebben - omdat dit een volledig natuurlijk en hoogwaardig product is, hebben we een zeer beperkt aanbod van alle afzonderlijke ingrediënten.

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

Niet Tevreden - Geld-Terug
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

Niet Tevreden - Geld-Terug
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

Niet Tevreden - Geld-Terug
secure

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *