Progesteron speelt een centrale rol in het vrouwelijk lichaam, met name als het gaat om de menstruatiecyclus en zwangerschap. Met de complexiteit van hormonale balans, zoeken veel vrouwen naar manieren om hun progesteron gehalte aan te vullen of in evenwicht te brengen, vooral als er sprake is van tekortkomingen of onevenwichtigheden.

Daarom zijn er diverse supplementen beschikbaar die specifiek zijn geformuleerd voor dit doel. In dit artikel verkennen we de verscheidenheid aan progesteron supplementen en belichten we de voornaamste ingrediënten die kunnen helpen bij het stabiliseren van dit essentiële hormoon.

Geschatte leestijd: 12 minuten

Welke soorten progesteron supplementen zijn er?

Progesteron crèmes

Wanneer je denkt aan een progesteron supplement, is de kans groot dat je eerst denkt aan crèmes. Progesteroncrèmes zijn topische producten die je direct op de huid aanbrengt. Na het aanbrengen wordt de crème opgenomen en komt het progesteron direct in de bloedbaan terecht. Voor velen is dit een voorkeursmanier vanwege het gebruiksgemak en de snelle opname.

Progesteron tabletten

Tabletten zijn een andere veel voorkomende vorm van progesteron supplementen. Ze zijn ontworpen om oraal te worden ingenomen en werken door progesteron vrij te geven in het spijsverteringssysteem, waarna het in de bloedbaan terechtkomt. Tabletten zijn vaak de keuze voor degenen die de voorkeur geven aan een systemische benadering in plaats van een topische.

Progesteron injecties

Voor sommigen kunnen injecties een effectievere methode zijn om progesteron direct in het lichaam te krijgen. Door een injectie komt het progesteron direct in de bloedbaan, waardoor het snel kan werken. Het is belangrijk op te merken dat injecties meestal door een professional moeten worden toegediend.

Progesteron gels

Gels zijn vergelijkbaar met crèmes, maar hebben vaak een lichtere textuur en kunnen sneller worden opgenomen. Ze worden topisch aangebracht en zijn ontworpen om progesteron direct via de huid in het lichaam te brengen.

Progesteron poeders

Hoewel minder gebruikelijk, zijn er progesteron poeders die kunnen worden gemengd met dranken of voedsel. Deze zijn ontworpen om oraal te worden ingenomen, en eenmaal geconsumeerd, wordt het progesteron vrijgegeven in het spijsverteringssysteem.

Welke ingrediënten zitten er vaak in progesteron supplementen?

Wanneer je overweegt om een progesteron supplement te gebruiken, is het essentieel om een grondig begrip te hebben van de ingrediënten en de onderliggende wetenschap achter hun potentiële effectiviteit. Een van de meest voorkomende ingrediënten in dergelijke supplementen is Maca.

Maca

Maca is een wortelgewas afkomstig uit de hooglanden van de Andes in Zuid-Amerika. Deze wortel is een adaptogeen, wat betekent dat het het lichaam kan helpen zich aan te passen aan stressvolle situaties, zowel fysiek als mentaal. Wetenschappelijk onderzoek naar Maca is nog aan de gang, maar enkele studies suggereren een verband tussen het gebruik van Maca en een evenwichtige hormonale huishouding.

Een van de voornaamste redenen waarom Maca in progesteron supplementen wordt opgenomen, is vanwege zijn mogelijke effect op de endocriene functie. De endocriene klieren in het lichaam zijn verantwoordelijk voor de productie en regulatie van hormonen. Maca bevat bepaalde verbindingen die als voedingsstoffen voor deze klieren kunnen fungeren, wat kan bijdragen aan hun optimale werking.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel Maca bepaalde voordelen kan bieden in termen van ondersteuning van de hormonale balans, het geen directe bron van progesteron is. In plaats daarvan werkt het mogelijk indirect door het ondersteunen van de algehele endocriene gezondheid.

Voordat je besluit om Maca of enig ander supplement te nemen, is het essentieel om uitgebreid onderzoek te doen en, indien mogelijk, overleg te plegen met een gezondheidsprofessional. De reactie van elk individu op supplementen kan variëren, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander.

Ashwagandha

Ashwagandha, wetenschappelijk bekend als Withania somnifera, is een kruid dat zijn oorsprong vindt in de traditionele Ayurvedische geneeskunde. Het staat vooral bekend als een adaptogeen, wat impliceert dat het het lichaam kan helpen zich aan te passen aan verschillende vormen van stress, waaronder zowel psychische als fysiologische stressoren.

Vanuit een wetenschappelijk perspectief bevat Ashwagandha verschillende bioactieve stoffen zoals withanolides, die worden onderzocht op hun mogelijke voordelen voor de menselijke gezondheid. Wat betreft de hormonale balans, zijn er aanwijzingen uit studies die suggereren dat Ashwagandha de cortisolspiegels kan moduleren, het stresshormoon dat, wanneer het chronisch verhoogd is, de productie en balans van andere hormonen, waaronder progesteron, kan verstoren. Door mogelijk de cortisolspiegels te reguleren, kan Ashwagandha bijdragen aan een betere hormonale homeostase.

Vitex (Monnikspeper)

Vitex Agnus-Castus, beter bekend als Monnikspeper, is een kruid dat al eeuwenlang in de traditionele geneeskunde wordt gebruikt, met name in Europa. Het heeft een rijke geschiedenis van gebruik voor aandoeningen gerelateerd aan de menstruatiecyclus.

Wetenschappelijk gezien zijn er stoffen in Monnikspeper die de hypofyse lijken te beïnvloeden, een belangrijke klier in de hersenen die betrokken is bij de hormoonregulatie. Door het moduleren van de afgifte van bepaalde hormonen in de hypofyse, zoals prolactine, kan Vitex indirect de niveaus van progesteron en andere geslachtshormonen in balans brengen.

Zwarte cohosh

Zwarte cohosh, ook wel bekend als Actaea racemosa, is een plant die oorspronkelijk voorkomt in Noord-Amerika en die al lang wordt gebruikt door inheemse volkeren voor een verscheidenheid aan kwalen, waaronder menopauzale symptomen.

Op het gebied van wetenschappelijk onderzoek naar zwarte cohosh en zijn effecten op hormonen, zijn de bevindingen gemengd. Sommige studies suggereren dat zwarte cohosh kan helpen bij het moduleren van oestrogeenspiegels, maar het exacte mechanisme is niet volledig begrepen. Wat bekend is, is dat het bepaalde serotonerge paden kan beïnvloeden, wat zou kunnen bijdragen aan zijn effecten op menopauzale symptomen zoals opvliegers. Het directe effect van zwarte cohosh op progesteron is echter minder duidelijk en vereist meer onderzoek.

Zoals altijd is het belangrijk om te onthouden dat de reactie op supplementen kan variëren tussen individuen, en het is raadzaam om met een zorgverlener te overleggen alvorens nieuwe supplementen te introduceren in je routine.

Wild yam

Wild yam, wetenschappelijk bekend als Dioscorea villosa, is een plant die zijn oorsprong vindt in Noord-Amerika en al eeuwenlang wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde. Wat wild yam bijzonder maakt, is de aanwezigheid van diosgenine, een fytochemische stof. Diosgenine is een voorloper van verschillende steroïden en kan in het laboratorium worden omgezet in progesteron, oestrogenen en andere steroïde hormonen.

Hoewel wild yam en zijn extracten diosgenine bevatten, is het belangrijk te begrijpen dat het menselijk lichaam deze stof niet direct omzet in progesteron. De transformatie van diosgenine naar progesteron gebeurt via een laboratoriumproces. Daarom gebruiken veel fabrikanten van natuurlijke progesteroncrèmes wild yam als uitgangsmateriaal om progesteron te produceren voor hun producten.

B-vitaminen, vooral B6

B-vitaminen zijn een groep van essentiële voedingsstoffen die een cruciale rol spelen in verschillende metabole processen in het lichaam. Vitamine B6, ook bekend als pyridoxine, is een van deze vitaminen die specifiek van belang is voor de hormonale gezondheid.

Vitamine B6 is betrokken bij verschillende enzymatische reacties die gerelateerd zijn aan de stofwisseling van aminozuren, de bouwstenen van eiwitten. Bovendien speelt het een rol bij de productie van neurotransmitters zoals serotonine en dopamine. Wat betreft hormonale gezondheid, hebben sommige studies aangetoond dat vitamine B6 kan helpen bij het ondersteunen van de luteale fase van de menstruatiecyclus. De luteale fase is het deel van de menstruatiecyclus dat volgt op de ovulatie en eindigt met het begin van de menstruatie. Gedurende deze fase is er een verhoogde productie van progesteron, wat essentieel is voor het handhaven van de baarmoederslijmvlies in voorbereiding op een mogelijke zwangerschap.

Hoewel het exacte mechanisme waarmee vitamine B6 de hormonale balans beïnvloedt nog steeds onderwerp van onderzoek is, wordt aangenomen dat de vitamine de progesteronspiegels kan ondersteunen door zijn rol in neurotransmitterproductie en zijn invloed op de hypofyse en andere endocriene klieren.

Dong quai

Dong quai, ook wel bekend als Angelica sinensis, is een plant die vaak wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Het staat ook bekend als “vrouwelijke ginseng” vanwege zijn algemene voordelen voor vrouwelijke gezondheid en wordt vaak aanbevolen voor menstruatieklachten zoals krampen, een onregelmatige menstruatiecyclus of menopauzale symptomen.

Hoewel Dong quai al eeuwenlang wordt gebruikt, is er nog steeds veel dat wetenschappers niet begrijpen over hoe het precies werkt, vooral in relatie tot hormonale balans. Van de verbindingen in Dong quai, zoals ferulinezuur en ligustilide, wordt gedacht dat ze een ontstekingsremmende en spierontspannende werking hebben, wat zou kunnen bijdragen aan de verlichting van menstruatiekrampen.

Desalniettemin is het effect van Dong quai op de progesteronniveaus niet duidelijk vastgesteld in wetenschappelijk onderzoek. Hoewel het anekdotische bewijs sterk is, zijn klinische studies en onderzoeken nodig om zijn exacte effecten en werkingsmechanismen beter te begrijpen.

Evening primrose oil (Teunisbloemolie)

Teunisbloemolie, afgeleid van de zaden van de Oenothera biennis plant, is populair vanwege zijn rijke gehalte aan gamma-linoleenzuur (GLA), een type omega-6-vetzuur. GLA wordt in het lichaam omgezet in prostaglandinen, wat bioactieve lipiden zijn die verschillende fysiologische functies hebben, waaronder het reguleren van ontstekingen en het balanceren van de spiercontracties in de baarmoeder.

Vrouwen die aan premenstrueel syndroom (PMS) lijden, ervaren vaak een reeks symptomen die verband kunnen houden met hormonale schommelingen. Teunisbloemolie wordt vaak aangeraden om enkele van deze symptomen, zoals borstpijn, stemmingswisselingen en irritatie, te verlichten. Hoewel teunisbloemolie niet direct het progesteronniveau beïnvloedt, kan het bijdragen aan het algemene welzijn tijdens de menstruatiecyclus door de prostaglandineproductie te ondersteunen.

Net zoals bij andere supplementen en kruiden, is het belangrijk om te benadrukken dat reacties op teunisbloemolie kunnen variëren en dat het raadzaam is om voor gebruik een arts of gezondheidsdeskundige te raadplegen.

Hormony van Nutrifoodz is een hemels chocoladedrankje, verrijkt met krachtige plantenextracten waaronder maca, ashwagandha en monnikspeper, dat bijdraagt aan hormonale balans, intieme gezondheid en algeheel welzijn voor vrouwen.

Waar moet je op letten bij het kopen en gebruiken van progesteron supplementen?

Wanneer je overweegt een progesteron supplement te nemen, zijn er diverse factoren waar je rekening mee moet houden. Dit zowel voor je eigen veiligheid als om de effectiviteit van het supplement te waarborgen. Hier zijn enkele essentiële punten om te overwegen:

1. Kwaliteit van het product:

Kies altijd voor een betrouwbaar merk dat hoge kwaliteitsnormen hanteert. Kijk of het product is gecertificeerd door onafhankelijke derde partijen. Deze certificeringen kunnen garanderen dat het product zuiver is en geen ongewenste of schadelijke stoffen bevat.

2. Lees de ingrediëntenlijst:

Zorg ervoor dat je weet wat je inneemt. Hoewel een product wordt verkocht als een progesteron supplement, kan het andere actieve ingrediënten bevatten die invloed hebben op je lichaam.

3. Mogelijke bijwerkingen:

Hoewel bijwerkingen van progesteron supplementen meestal mild zijn, variëren ze van persoon tot persoon. Symptomen kunnen zijn: hoofdpijn, vermoeidheid, stemmingswisselingen of spijsverteringsproblemen. Als je een nieuw supplement begint, houd dan je lichaam goed in de gaten en noteer eventuele veranderingen.

4. Interacties met medicijnen:

Sommige supplementen kunnen interageren met medicijnen die je mogelijk al gebruikt, zoals antistollingsmiddelen of schildkliermedicatie. Raadpleeg altijd een arts of apotheker voordat je met een nieuw supplement begint.

5. Dosering:

Volg altijd de aanbevolen dosering op het etiket, tenzij anders geadviseerd door een zorgverlener. Meer is niet altijd beter, en een overdosering kan gezondheidsproblemen veroorzaken.

6. Overleg met professionals:

Het is een goed idee om je huisarts of een specialist te raadplegen voordat je een progesteron supplement gaat gebruiken. Zij kunnen je adviseren over de geschiktheid van het product, mogelijke interacties met andere medicijnen en aanbevolen doseringen.

7. Luister naar je lichaam:

Iedereen reageert anders op supplementen. Wat voor de een werkt, werkt mogelijk niet voor de ander. Als je bijwerkingen opmerkt, stop dan met het gebruik en raadpleeg een arts.

8. Bewaaradvies:

Net als andere supplementen en medicijnen, moet progesteron op een koele, droge plaats buiten het bereik van kinderen worden bewaard.

9. Wees voorzichtig met online kopen:

Hoewel online winkelen gemakkelijk en vaak goedkoper is, zijn er ook veel vervalsingen op de markt. Koop alleen van gerenommeerde websites of apotheken.

Conclusie

Progesteron supplementen bieden veel mogelijkheden voor diegenen die op zoek zijn naar hormonale balans, maar het is cruciaal om te begrijpen dat niet alle supplementen gelijk zijn gemaakt. Zoals we hebben gezien, zijn er verschillende vormen, waaronder crèmes, tabletten, poeders, gels en injecties. Elk van deze heeft zijn eigen toepassingen en potentiële voordelen, afhankelijk van de individuele behoeften van de gebruiker.

Bovendien is de wereld van supplementingrediënten rijk en gevarieerd. Van traditionele kruiden zoals maca en ashwagandha tot stoffen als wild yam en vitamine B6, elk ingrediënt heeft zijn eigen unieke profiel van voordelen en wetenschappelijke ondersteuning. Kennis van deze ingrediënten en hoe ze werken, kan je helpen een weloverwogen keuze te maken.

Ten slotte, zoals met elk supplement of medicatie, is het van het grootste belang om veiligheid voorop te stellen. Van het kiezen van een hoogwaardig product tot het luisteren naar je eigen lichaam en het herkennen van mogelijke bijwerkingen, de zorg voor je gezondheid vereist een proactieve en geïnformeerde benadering. Het raadplegen van een arts of gezondheidsdeskundige voordat je begint met een nieuw supplement kan je ook helpen om mogelijke valkuilen te vermijden en ervoor te zorgen dat je de beste resultaten behaalt.

Kortom, progesteron supplementen kunnen een waardevolle aanvulling zijn op je gezondheidsregime, maar zoals altijd is het belangrijk om jezelf te informeren, bewuste keuzes te maken en, bovenal, naar je eigen lichaam te luisteren.

Duik als vrouw in de harmonieuze wereld van Hormony

Zeg als vrouw vaarwel tegen de soms overweldigende uitdagingen van PMS, een onzuivere huid, vermoeidheid, stemmingswisselingen, en die moeilijk te weerstane trek in zoetigheid. Met Hormony bieden we een smakelijke, verfrissende oplossing voor vrouwen die snakken naar harmonie en evenwicht.

Waarom is Hormony van Nutrifoodz zo bijzonder?

Het geheim zit hem in onze doordachte combinatie van cacao, kokosmelkpoeder, maca, shatavari, citroenmelisse, monnikspeper, kaneel, brandnetel en ashwagandha. Elk ingrediënt is zorgvuldig geselecteerd om de vrouwelijke gezondheid optimaal te ondersteunen. 

Ontdek Hormony, je dagelijkse dosis hemelse chocolade. Gemengd met water of plantaardige melk, biedt deze romige drank, gezoet met stevia, een luxe moment.

De MCT-vetten uit kokosmelk stabiliseren je bloedsuikerspiegel, terwijl flavonolen in cacao je welzijn ondersteunen. Shatavari en maca regulariseren je menstruatiecyclus* en verhogen de vruchtbaarheid*. Monnikspeper en citroenmelisse optimaliseren de intieme gezondheid*.

Voor dagelijkse rust en balans*, reken op ashwagandha, en voor een energieboost, vertrouw op brandnetel die ook bijdraagt aan een stralende huid*.

Ervaar Hormony zelf!

Gun jezelf de zachte, natuurlijke ondersteuning die je verdient.

Bestel Hormony nu en voel de balans en harmonie in je lichaam terugkeren.

Met harmonieuze groeten,

Het Nutrifoodz Team

P.S. Klaar om je hormoonbalans te herstellen? Voeg Hormony toe aan je dagelijkse routine en voel de verandering!

*Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating.

Wetenschappelijk onderzoek

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20691074/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23439798/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19678775/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2783540/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11428178/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10334745/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9418683/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23625331/