Je hormonen spelen een cruciale rol in je gezondheid en welzijn. Een van de belangrijkste hormonen voor vrouwen is progesteron. Het handhaven van de juiste balans tussen progesteron en oestrogeen is essentieel voor een gezond lichaam. In dit artikel gaan we dieper in op het verhogen van progesteron en de situaties waarin dit belangrijk kan zijn.

Geschatte leestijd: 8 minuten

Wat is progesteron?

Progesteron is een van de belangrijkste vrouwelijke geslachtshormonen die worden geproduceerd in de eierstokken en in kleinere hoeveelheden in de bijnieren. Dit hormoon speelt een vitale rol bij de regulatie van de menstruatiecyclus, de zwangerschap en andere aspecten van de voortplanting en de algehele gezondheid van vrouwen.

Tijdens de menstruatiecyclus stijgt het progesterongehalte na de eisprong. Het bereidt de baarmoeder voor op een mogelijke zwangerschap door het baarmoederslijmvlies dikker te maken, wat de implantatie van een bevruchte eicel vergemakkelijkt. Als er geen zwangerschap optreedt, daalt het progesterongehalte en begint de menstruatie.

Tijdens de zwangerschap neemt de productie van progesteron sterk toe. Het helpt de baarmoeder ontspannen, voorkomt vroegtijdige bevalling en ondersteunt de ontwikkeling van de placenta. Daarnaast heeft progesteron invloed op het borstweefsel en de borstvoeding.

Waarom is het soms belangrijk om progesteron te verhogen?

Er zijn verschillende situaties waarin het verhogen van progesteron belangrijk kan zijn voor de gezondheid van vrouwen:

 • Onregelmatige menstruatiecyclus: Vrouwen met onregelmatige menstruatiecycli, vooral als gevolg van een gebrek aan ovulatie (anovulatie), kunnen profiteren van het verhogen van hun progesterongehalte. Een gezonde ovulatie is essentieel voor een regelmatige cyclus.
 • PMS (Premenstrueel Syndroom): Sommige vrouwen ervaren ernstige PMS-symptomen, zoals stemmingswisselingen, pijnlijke borsten en krampen. Het verhogen van progesteron kan helpen deze symptomen te verminderen.
 • Herstel van de menstruatie na stoppen met anticonceptie: Na het stoppen met hormonale anticonceptie kunnen sommige vrouwen een tijdje een onregelmatige cyclus hebben. Het verhogen van progesteron kan helpen de cyclus te herstellen.
 • Behoud van zwangerschap: Bij vrouwen die een geschiedenis hebben van miskramen als gevolg van een tekort aan progesteron, kan suppletie met progesteron tijdens de zwangerschap nuttig zijn om een succesvolle zwangerschap te behouden.
 • Menopauze: Tijdens de menopauze neemt de productie van progesteron sterk af. Het verhogen van progesteron kan sommige menopauzesymptomen verlichten, zoals opvliegers en stemmingswisselingen.

Oestrogeen verlagen

Oestrogeen is een ander belangrijk hormoon in het vrouwelijk lichaam. Wanneer oestrogeenniveaus te hoog zijn in verhouding tot progesteron, kan dit leiden tot hormonale onevenwichtigheden. Er zijn verschillende manieren om oestrogeen te verlagen, waaronder:

 • Gezonde voeding: Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, zoals groenten en volle granen, kan helpen om oestrogeen uit het lichaam te verwijderen.
 • Lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan de hormonale balans ondersteunen en oestrogeenniveaus in toom houden.
 • Gewichtsbeheersing: Het handhaven van een gezond gewicht kan helpen bij het reguleren van oestrogeenniveaus, aangezien overtollig vetweefsel oestrogeen kan produceren.

Oestrogeen en progesteron in balans brengen

Het handhaven van een gezonde hormonale balans tussen oestrogeen en progesteron is van essentieel belang voor je algemene welzijn. Deze twee hormonen, hoewel verschillend in hun functies, werken in harmonie samen om verschillende aspecten van je gezondheid te beïnvloeden. Hieronder bespreken we uitgebreider hoe je een evenwicht tussen oestrogeen en progesteron kunt bereiken en waarom dit zo belangrijk is:

Waarom is een evenwicht tussen oestrogeen en progesteron cruciaal?

Oestrogeen en progesteron zijn twee van de belangrijkste hormonen in het vrouwelijk lichaam, hoewel ze ook in mannen aanwezig zijn in kleinere hoeveelheden. Deze hormonen werken samen om een breed scala aan lichaamsfuncties te reguleren, waaronder de menstruatiecyclus, vruchtbaarheid, botdichtheid, stemming en meer.

Een gezond evenwicht tussen oestrogeen en progesteron is cruciaal om te zorgen dat deze lichaamsfuncties soepel verlopen. Wanneer dit evenwicht verstoord raakt, kunnen hormonale problemen ontstaan die diverse gezondheidsproblemen met zich meebrengen.

Hormoonvervangende therapie (HRT)

In sommige gevallen kan hormoonvervangende therapie (HRT) worden voorgeschreven door een arts om de hormonale balans te herstellen. HRT omvat het innemen van hormoonmedicatie, zoals synthetisch progesteron of oestrogeen, om de hormonale niveaus aan te passen.

HRT kan gunstig zijn voor vrouwen die last hebben van ernstige symptomen van hormonale onevenwichtigheden, zoals opvliegers tijdens de menopauze, ernstige menstruatiepijn of hormoon-gerelateerde gezondheidsproblemen. Het is echter essentieel om HRT alleen te overwegen onder medisch toezicht, aangezien het risico’s en bijwerkingen met zich mee kan brengen.

Levensstijlaanpassingen

Een andere benadering om hormonen in balans te brengen, en een die vaak wordt aanbevolen, zijn levensstijlaanpassingen. Dit omvat het wijzigen van bepaalde gewoonten en praktijken om een gezondere hormonale balans te bevorderen. Enkele nuttige levensstijlaanpassingen zijn onder andere:

 • Stressmanagement: Chronische stress kan leiden tot hormonale onevenwichtigheden. Het beoefenen van ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie en diepe ademhaling kan helpen stress te verminderen en hormonale balans te herstellen.
 • Dieetverbeteringen: Het eten van een gezond en uitgebalanceerd dieet kan een aanzienlijke invloed hebben op je hormonen. Het verminderen van de inname van bewerkte voedingsmiddelen, suikers en geraffineerde koolhydraten kan helpen om de hormonale balans te bevorderen. Daarnaast kunnen voedingsmiddelen rijk aan vezels, vitaminen en mineralen, zoals groenten, fruit en volle granen, bijdragen aan een gezondere hormoonproductie.
 • Lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan de hormonale balans ondersteunen en bijdragen aan een gezonde stofwisseling. Zowel aerobe oefeningen als krachttraining kunnen nuttig zijn.

Natuurlijke supplementen

Sommige mensen overwegen het gebruik van natuurlijke supplementen en kruiden om hormonale balans te bevorderen. Er zijn verschillende kruiden en supplementen waarvan wordt beweerd dat ze de hormonen in evenwicht brengen, zoals vitex agnus-castus (monnikspeper), dong quai, zwarte cohosh en meer.

Het is echter van het grootste belang om dergelijke supplementen alleen te gebruiken na overleg met een arts of gekwalificeerde zorgverlener. Hoewel sommige natuurlijke remedies nuttig kunnen zijn, kunnen ze ook bijwerkingen hebben en kunnen ze interageren met andere medicijnen die je mogelijk gebruikt.

Te laag progesteron

Een tekort aan progesteron kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken. Het is belangrijk om de tekenen en symptomen van een laag progesterongehalte te herkennen, waaronder:

 • Onregelmatige menstruatie: Een van de meest voorkomende tekenen van een laag progesteron is een onregelmatige menstruatiecyclus.
 • Miskramen: Lage progesteronspiegels kunnen het risico op miskramen verhogen.
 • Prikkelbaarheid en stemmingswisselingen: Hormonale onevenwichtigheden kunnen leiden tot stemmingswisselingen en prikkelbaarheid.

Oestrogeendominantie

Oestrogeendominantie is een aandoening waarbij oestrogeenniveaus significant hoger zijn dan progesteron. Dit kan leiden tot hormonale problemen en gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om te begrijpen hoe oestrogeendominantie kan optreden en hoe het kan worden aangepakt:

 • Oorzaken van oestrogeendominantie: Oestrogeendominantie kan optreden als gevolg van hormonale stoornissen, milieu-invloeden en zelfs voedingskeuzes.
 • Effecten op de gezondheid: Oestrogeendominantie kan leiden tot symptomen zoals opgeblazenheid, gewichtstoename en onregelmatige menstruatie.
 • Behandeling: De behandeling van oestrogeendominantie kan levensstijlaanpassingen, voedingssupplementen en soms medicijnen omvatten.

Progesteron tekort aanvullen

Als je te maken hebt met een tekort aan progesteron, zijn er verschillende opties om dit aan te vullen. Het is echter cruciaal om deze opties alleen te overwegen na overleg met een arts:

 • Hormoonsuppletie: Hormoonsupplementen kunnen worden voorgeschreven om progesteron aan te vullen en hormonale balans te herstellen.
 • Natuurlijke methoden: Sommige vrouwen kiezen voor natuurlijke methoden, zoals het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan progesteronbevorderende voedingsstoffen.

Progesteron verhogen voeding

Voeding speelt een belangrijke rol bij het reguleren van hormonen, inclusief progesteron. Hier zijn enkele voedingsmiddelen die je kunt opnemen in je dieet om je progesteronniveaus te ondersteunen:

 • Zalm: Zalm is rijk aan omega-3-vetzuren, die de hormonale balans kunnen bevorderen.
 • Noten en zaden: Amandelen, walnoten en lijnzaad zijn goede bronnen van progesteronbevorderende voedingsstoffen.
 • Donkere bladgroenten: Spinazie en boerenkool bevatten voedingsstoffen die kunnen helpen bij het reguleren van hormonen.

Oestrogeen verlagen supplement

Soms kunnen supplementen worden overwogen om oestrogeen te verlagen, maar dit moet altijd gebeuren onder medisch toezicht. Hier zijn enkele supplementen die soms worden gebruikt:

 • DIM (Di-Indolylmethaan): DIM wordt soms gebruikt om oestrogeen te helpen in evenwicht te brengen.
 • Calcium-D-Glucaraat: Dit supplement kan helpen bij de uitscheiding van overtollig oestrogeen.

Conclusie

In dit artikel hebben we uitvoerig besproken hoe je progesteron kunt verhogen en wanneer dit belangrijk kan zijn voor je gezondheid. Progesteron is een essentieel hormoon voor vrouwen, dat een cruciale rol speelt bij de regulatie van de menstruatiecyclus, zwangerschap en algemene welzijn.

Situaties waarin het verhogen van progesteron belangrijk kan zijn, omvatten een onregelmatige menstruatiecyclus, het behandelen van ernstige PMS-symptomen, het herstellen van de menstruatie na het stoppen met anticonceptie, het behoud van een gezonde zwangerschap en het verlichten van menopauzesymptomen.

We hebben ook besproken hoe oestrogeen en progesteron in balans moeten worden gebracht, aangezien een gezond evenwicht tussen deze hormonen van cruciaal belang is voor diverse lichaamsfuncties. Er zijn verschillende benaderingen om deze balans te bereiken, waaronder hormoonsuppletie, levensstijlaanpassingen, en in sommige gevallen, natuurlijke supplementen.

Het is van het grootste belang om alle stappen om progesteron te verhogen en oestrogeen in balans te brengen alleen te overwegen onder medisch toezicht. Zelfmedicatie kan bijwerkingen en gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Het raadplegen van een arts of gekwalificeerde zorgverlener is de veiligste manier om hormonale gezondheid te bevorderen en te behouden.

Bronnen en verwijzingen

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35197354/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3604830/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK558960/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3987350/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3640235/