Visolie is een onderwerp dat regelmatig ter sprake komt in gesprekken over gezondheid en voeding. Misschien heb je jezelf weleens afgevraagd wat visolie precies doet voor je lichaam en waarom veel mensen het als supplement gebruiken. 

In dit artikel verkennen we de veelzijdige aspecten van visolie en gaan we in op de wetenschappelijke inzichten die de potentiële voordelen onderbouwen.

Geschatte leestijd: 8 minuten

Visolie voordelen: een wetenschappelijk perspectief

In de afgelopen decennia heeft visolie veel aandacht gekregen binnen de wetenschappelijke gemeenschap en onder gezondheidsbewuste individuen. Met een rijkdom aan omega-3 vetzuren zoals EPA en DHA, biedt visolie een fascinerende reeks potentiële gezondheidsvoordelen die zowel het lichaam als de geest kunnen ondersteunen. Hieronder duiken we dieper in de wetenschappelijk onderzochte voordelen van visolie, op basis van de huidige stand van zaken in de wetenschap.

Ondersteuning van de cardiovasculaire gezondheid

Een van de meest bestudeerde effecten van visolie is de mogelijke invloed op de gezondheid van het hart. De omega-3 vetzuren in visolie zijn onderzocht in verband met verschillende markers voor cardiovasculaire gezondheid.

Regulatie van triglyceridenniveaus: EPA en DHA zijn onderzocht op hun vermogen om triglyceridenniveaus in het bloed te moduleren, wat belangrijk is omdat hoge niveaus van deze vetten gekoppeld zijn aan een verhoogd risico op hartziekten.

Bloeddruk en hartslag: Visolie is ook geassocieerd met mogelijke voordelen voor de bloeddruk en hartslag, wat wijst op een ondersteunende rol in het behoud van een normale bloeddruk en een gezonde hartfunctie.

Cognitieve functie en hersengezondheid

Omega-3 vetzuren spelen een cruciale rol in de gezondheid van de hersenen. De impact van visolie op de cognitieve gezondheid is een opkomend gebied van onderzoek met veelbelovende bevindingen.

Ontwikkeling van de hersenen: DHA is een belangrijke bouwsteen van de hersenen, vooral bij foetussen en zuigelingen, waar het essentieel is voor de normale ontwikkeling van het zenuwstelsel.

Cognitieve achteruitgang: Er wordt onderzoek gedaan naar de rol van visolie in de ondersteuning van de cognitieve functie bij ouderen, met name de mogelijkheid dat het kan helpen bij het behoud van geheugen en andere cognitieve vaardigheden.

Ontstekingsremmende eigenschappen

De ontstekingsremmende werking van visolie is een ander gebied dat wetenschappelijke aandacht trekt. Chronische ontsteking wordt vaak in verband gebracht met verschillende ziektebeelden, en visolie zou hier een modulerende invloed op kunnen hebben.

Auto-immuunziekten: Bij bepaalde auto-immuunziekten kan de ontstekingsremmende werking van EPA en DHA mogelijk bijdragen aan verlichting van symptomen.

Chronische ontstekingsaandoeningen: De rol van visolie bij het beheersen van ontstekingsprocessen zou ondersteunend kunnen werken bij het omgaan met chronische ontstekingen.

Gezamenlijke gezondheid en mobiliteit

Een ander potentieel voordeel van visolie is de ondersteuning van gewrichtsgezondheid. Omega-3 vetzuren kunnen helpen bij het beheren van ontstekingen rondom de gewrichten, waardoor ze een populair supplement zijn geworden voor mensen die op zoek zijn naar natuurlijke ondersteuning voor mobiliteit en comfort.

Gezondheid van de huid

Visolie’s anti-inflammatoire eigenschappen kunnen ook voordelig zijn voor de huidgezondheid. Sommige onderzoeken suggereren dat het nemen van visoliesupplementen kan helpen bij het verminderen van de symptomen van bepaalde huidaandoeningen, zoals eczeem en psoriasis. Daarnaast zou de hydraterende werking van omega-3 vetzuren kunnen bijdragen aan een meer gehydrateerde, veerkrachtige huid.

Visolie en ooggezondheid

DHA, een belangrijk component van visolie, is een cruciale bouwsteen voor het netvlies in het oog. Onderzoek suggereert dat een adequate inname van omega-3 vetzuren essentieel is voor het behoud van goede ooggezondheid en het kan bijdragen aan het verlagen van het risico op maculadegeneratie, een veelvoorkomende oorzaak van verminderd zicht bij ouderen.

Mentale gezondheid en welzijn

Er is ook interesse in de rol die omega-3 vetzuren kunnen spelen bij het ondersteunen van de mentale gezondheid. Enkele studies wijzen op een verband tussen omega-3 supplementatie en een verbetering in stemming en vermindering van symptomen van depressie. Bovendien wordt onderzocht of visolie kan bijdragen aan het beheer van andere mentale gezondheidsproblemen, zoals angststoornissen.

Ondersteuning van zwangerschap en ontwikkeling van de foetus

Voor zwangere vrouwen kan visolie bijzondere voordelen bieden. EPA en DHA zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en ogen van de foetus. Er zijn aanwijzingen dat de inname van visolie tijdens de zwangerschap de ontwikkeling van de hersenen bij de baby kan ondersteunen en mogelijk bijdraagt aan een betere uitkomst op het gebied van cognitieve ontwikkeling en gezondheid van de baby.

Sportprestaties en spierherstel

Sporters gebruiken soms visolie om herstelprocessen na intensieve training te ondersteunen. De omega-3 vetzuren kunnen helpen bij het verminderen van spierpijn en het bevorderen van spierherstel. Bovendien is er enige belangstelling voor de mogelijke rol van visolie bij het verbeteren van lichamelijke prestaties, hoewel het bewijs hiervoor nog gemengd is.

Wat doet visolie: mechanismen en werkingsprocessen

Je vraagt je misschien af hoe visolie deze potentiële voordelen kan bieden. De vetzuren in visolie zijn meer dan alleen een bron van energie; ze zijn cruciaal voor de structuur en functie van celmembranen. EPA en DHA worden geïntegreerd in de membranen en kunnen de fluiditeit en de activiteit van de receptoren in deze membranen beïnvloeden, wat vervolgens invloed kan hebben op cellulaire signaleringspaden.

Deze vetzuren kunnen ook een rol spelen in het moduleren van genexpressie. Door interactie met transcriptiefactoren kunnen ze de expressie van genen die betrokken zijn bij ontstekingsprocessen en metabolisme beïnvloeden. Dit complexe interactienetwerk kan helpen verklaren waarom visolie verband houdt met zulke uiteenlopende gezondheidseffecten.

Visolie: waarom is het noodzakelijk?

Het moderne dieet wordt vaak gekenmerkt door een hoge inname van omega-6 vetzuren en een relatief lage inname van omega-3 vetzuren, wat kan leiden tot een disbalans die geassocieerd wordt met gezondheidsproblemen. 

Visolie kan helpen deze balans te herstellen. Het toevoegen van omega-3 vetzuren via visolie aan je dieet zou ondersteunend kunnen werken bij het verminderen van risicofactoren voor bepaalde chronische ziekten.

Het is echter belangrijk om op te merken dat visolie niet als een wondermiddel moet worden gezien en het best kan worden gebruikt als onderdeel van een algeheel gezond voedingspatroon en levensstijl.

Nutrifoodz heeft een Omega 3 supplement dat 100% vegan is. Het werd gemaakt van algenolie en is dus niet alleen goed voor jou maar ook voor de planeet! Bij het productieproces van algenolie is er een minimale CO2 uitstoot. Dit komt omdat een bijproduct van het productieproces wordt omgezet in biogas voor elektriciteitsproductie. Ga een kijkje nemen in onze shop!

Omega 3

Voordelen van visolie: ondersteund door onderzoek

Het bewijs voor de voordelen van visolie is grotendeels afkomstig van observationele studies en gerandomiseerde gecontroleerde trials. Meta-analyses, die de resultaten van vele studies samenbrengen, geven een breder beeld van hoe visolie kan bijdragen aan de gezondheid. 

Deze studies laten zien dat hoewel visolie niet alle gezondheidsproblemen kan voorkomen of genezen, het wel ondersteunende effecten kan hebben in bepaalde aspecten van gezondheid en welzijn.

Deskundigen hebben richtlijnen opgesteld voor de inname van omega-3 vetzuren, inclusief die uit visolie. Deze richtlijnen variëren afhankelijk van leeftijd, geslacht en gezondheidsstatus. Het is belangrijk om advies te zoeken dat specifiek is voor jouw situatie, met name als je zwanger bent, borstvoeding geeft of een chronische aandoening hebt.

Visolie en gezondheid: toepassing in het dagelijks leven

Wanneer je overweegt om visolie aan je dieet toe te voegen, is het belangrijk om na te denken over de vorm en dosering. Visolie is verkrijgbaar in zowel capsules als in vloeibare vorm, en elk heeft zijn eigen voordelen en nadelen wat betreft gebruiksgemak, smaak en opslag.

Hoewel visolie wordt beschouwd als veilig voor de meeste mensen, kan het bijwerkingen hebben en kan het interacties aangaan met bepaalde medicijnen. Het is daarom essentieel om voorzichtig te zijn en, indien nodig, professioneel medisch advies in te winnen, vooral als je al medicijnen neemt voor bestaande gezondheidsproblemen.

Visolie capsules vs pillen

Als je besluit om visolie te gebruiken, kun je kiezen tussen capsules en pillen. Beide vormen bevatten geconcentreerde bronnen van omega-3 vetzuren, maar er zijn verschillen in opname en biologische beschikbaarheid. Capsules zijn vaak makkelijker in te nemen en hebben minder smaak, terwijl pillen soms goedkoper kunnen zijn.

De keuze tussen capsules en pillen kan ook afhangen van persoonlijke voorkeur. Sommigen geven de voorkeur aan capsules omdat ze geen smaak hebben en makkelijk door te slikken zijn, terwijl anderen pillen kiezen vanwege hun kostenefficiëntie. Het is belangrijk om een product te kiezen dat bij jouw voorkeuren en levensstijl past, en dat is vervaardigd met aandacht voor kwaliteit en zuiverheid.

Stap naar een gezonder leven

Ben jij zoals meer dan 80% van de Nederlanders en Vlamingen die te weinig omega-3 bevattenden planten eten en zodoende te weinig gezonde omega-3 vetzuren binnenkrijgt?!

Een tekort aan omega-3 vetzuren veroorzaakt ziekten die aanvankelijk beginnen door een (chronische) ontsteking, zoals hartaandoeningen, diabetes, Alzheimer/dementie en artritis.

Nutrifoodz Vegan Omega-3 kan met recht een wondermiddel genoemd worden. Niet alleen omdat de omega-3 vetzuren uit algenolie komen maar ook dat het 100% vegan is.

Bovendien heeft het productieproces bij het maken van algenolie minimale Co2 uitstoot! Dit komt omdat een bijproduct van het productieproces wordt omgezet in biogas voor elektriciteitsproductie. Én één ton algenolie bespaart 60 ton wild gevangen vis! Win-win dus!

Ben je 45 of ouder en wil je op een vitale, actieve manier verder van het leven blijven genieten zonder de typische kwaaltjes die, als gevolg van chronische ontsteking, beginnen op te duiken? Dan kan Nutrifoodz Vegan Omega-3 je ondersteunen voor een tweede jeugd.

Want het GOEDE NIEUWS is dat er een gemakkelijkere en natuurlijke manier is om je chronische ontsteking af te koelen, zodat je kunt blijven genieten van de vitaliteit, helderheid en gemoedsrust die gepaard gaat met een goede gezondheid.

Met onze Nutrifoodz Vegan Omega-3 gebruiken wij de schizochytrium algenstam. Deze is een natuurlijke algenstam afkomstig uit de Noordelijke Stille Oceaan en is niet genetisch gemodificeerd. Het eindproduct is daarom een uitzonderlijk pure algenolie met een concentratie van meer dan 50% omega-3-vetzuren.

Nutrifoodz Vegan Omega-3

Omega-3 vetzuren zijn zeer gezond voor je hart, hersenen, bloedsuiker, gewrichten, ogen, cholesterol, ademhaling en huid…en helpen vervroegde veroudering tegen te gaan…

Het geheim achter Nutrifoodz Vegan Omega-3 is de 100% pure, natuurlijke schizochytrium algenstam afkomstig uit de Noordelijke Stille Oceaan en welke niet genetisch gemodificeerd is.

Onze Nutrifoodz Vegan Omega-3 capsules bevatten 70mg EPA en 210mg DHA. En dit slechts in een gemakkelijk te slikken softgel capsule.

Waarom is dit belangrijk?

Omdat je dagelijks omega-3 nodig hebt om cellulaire disfunctie te vermijden en de ondersteuning van het cardiovasculair systeem, lagere bloedruk, hersenmembraan en gezondheid van de gewrichten te ervaren.

Is Omega 3 uit Algenolie beter dan uit Visolie?

Ja, omega 3 uit algenolie is hét duurzame alternatief voor visolie en doet qua kwaliteit niet onder. Algen zijn dé natuurlijke, plantaardige bron van Omega 3. Bovendien halen ook vissen hun hoge Omega-3 waarden uit algen.

Daarnaast bevatten vissen vaak vervuiling uit de oceaan, terwijl algenolie wordt vervaardigd uit algen die gekweekt zijn in een gecontroleerde omgeving. Zo zijn ze ook 100% zuiver.

Omega-3 halen uit vissen is bovendien allesbehalve duurzaam. Algenolie heeft een minimale Co2-uitstoot bij het productieproces en groeien op zonlicht. Het vervaardigen van visolie is goed voor 25% van de visvangst en heeft dus een groot aandeel in overbevissing. Iedereen weet dat dit een groot probleem is voor onze planeet. Door je omega-3 uit algen te halen, draag je jouw steentje bij.

Zoals steeds, doe er je voordeel mee.

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Nutrifoodz

P.S. Wanneer je in het verleden een omega-3 supplement hebt geprobeerd en teleurgesteld was, jij bent niet het probleem.

Zevenenveertig van de meest populaire omega-3 supplementen die vandaag in de winkel liggen en online te koop zijn, werden getest en meer dan 70 procent bevatte NIET de hoeveelheid DHA- en EPA-omega-3’s die op het etiket werd vermeld!

Bronnen en verwijzingen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2813819/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35647665/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18353804/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31215788/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9831136/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22765297/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7362115/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6896351/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21705687/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26925896/