Home / Food /

Wat zijn MCT-vetten?

Gepubliceerd door Joshua voor Nutrifoodz.
MCT staat voor Medium Chain Triglycerides of anders gezegd middellange ketenvetzuren. De populariteit van MCT-vetten is de laatste tijd enorm gestegen tussen de Superfoods en voedingsupplementen omwille van de vele gezondheidsvoordelen. Ze behoren tot de gezonde verzadigde vetten en hebben geen nadelige effecten voor hart en bloedvaten.

Wat MCT-vetten onderscheidt van de meeste andere vetten in onze dagelijkse voeding is de lengte van hun vetzuurketen en dus ook de snelheid waarin ze verteerd worden en in energie worden omgezet .

Ze fungeren namelijk als schone brandstof voor je lichaam en kunnen mitochondriale functies verbeteren, wat bijdraagt aan het verminderen van risico’s op ziekten zoals diabetes, hart-en vaatziekten, epilepsie en neurodegeneratieve ziekten.

De meest gebruikte bronnen van MCT-vet zijn kokosolie en palmolie.

Waarom is MCT vet goed voor je?

GEWICHTSVERLIES
MCT-vetten worden in ons lichaam snel omgezet in energie omdat ze een middellange keten hebben. Vetzuren die een lange keten hebben worden traag omgezet in energie en worden deels ook opgeslagen als lichaamsvet. MCT-vetten worden snel verteerd door het lichaam, vanuit de maag worden ze rechtstreeks naar de lever gestuurd en worden daar omgezet in energie. Doordat ze zo snel afgebroken worden, worden ze niet in het lichaam opgeslagen en dit is ideaal voor mensen die gewicht proberen te verliezen.

Uit onderzoek is gebleken dat MCT-vet de aanmaak van de hormonen “Peptide YY” en “Leptine” stimuleert. Deze hormonen geven het lichaam een verzadigd gevoel en verminderen dus ook het hongergevoel. MCT-vetten hebben ook een positieve werking op de darmflora, ze kunnen de aanmaak van goede bacteriën in de darmen optimaliseren. Dit zal dus de werking van de spijsvertering verbeteren en kan dus ook zo een bijdrage leveren aan gewichtsverlies.

Meerdere studies hebben ook aangetoond dat de consumptie van MCT-vetten zorgt voor een lager gewicht, minder vetopslag rond de buik en een bijdrage kan leveren bij het voorkomen van obesitas.

LANGDURIGE ENERGIE
Een belangrijk voordeel van MCT-vet is dat het razendsnel wordt omgezet in energie. Het wordt rechtstreeks vanuit de maag naar de lever gestuurd en de lever zet de vetzuren om in snelle en langdurige energie. Bij sportieve activiteiten zal MCT (na het glucose is opgebruikt) het lichaam ook energie blijven geven.

MCT-vetten fungeren ook als een snelle brandstof voor je mitochondriën. Mitochondriën zijn energiecentrales die energie genereren in al onze cellen en kunnen vetmoleculen omzetten in energie. Hoe kleiner deze moleculen zijn, hoe sneller het proces van de energieproductie. Korte en middellange ketenvetzuren zijn dus zeer snelle energiegevers.

MCT-vetten verhogen je energie op cellulair niveau en dit kan je uithouding verbeteren door de glucose in je lichaam te sparen en zo de glycogeenvoorraden te vergroten. Dit vermindert de vermoeidheid na zware krachtinspanningen en langdurige activiteiten.

STABIELE BLOEDSUIKERSPIEGELS
Uit meerdere onderzoeken werd er ook geconcludeerd dat MCT-vetten bijdragen bij de stabilisatie van de bloedglucosespiegel en de gevoeligheid voor insuline verbetert. Dit kan zeer voordelig zijn voor diabetespatiënten en mensen die insulineresistent zijn. Ook dit kan helpen bij het afvallen omdat met een te hoog insulinegehalte in het bloed het lichaam geen vet kan verbranden. En een stabiele bloedsuikerspiegel heeft minder invloed op de eetlust.

REDUCTIE VAN SLECHTE CHOLESTEROL
Regelmatige consumptie van MCT-vetten zorgt voor lagere cholesterolniveaus in het lichaam. Meerdere onderzoeken hebben kunnen aantonen dat in een caloriearm dieet, MCT-vetten de LDL-cholesterol (slechte cholesterol) kunnen verlagen en de niveaus van HDL-cholesterol (goede cholesterol) kunnen verhogen in tegenstelling tot alle andere vetten. Door LDL-cholesterol in het lichaam te reduceren kunnen risico’s voor hart-en vaatziekten vermeden worden.

BEHOUD EN OPBOUW VAN SPIERMASSA
MCT-vetten en hun werking op de insulinespiegel kunnen ook zeer voordelig zijn voor atleten en mensen die aan krachtsport doen. Een betere insulinewerking zorgt ervoor dat koolhydraten beter opgeslagen worden in het spierweefsel en minder snel in lichaamsvet worden omgezet. Dit betekent eveneens dat er meer spiermassa gewonnen kan worden omdat insuline de aanmaak van spiermassa stimuleert.

In een koolhydraatarm dieet zullen MCT-vetten ook helpen bij het behoud van spiermassa. In de sportwereld wordt MCT-vet ook vaak gebruikt voor extra energie en om de verzuring van de spieren tegen te gaan.

BRANDSTOF VOOR HET BREIN
Onze hersenen hebben een constante stroom van energie nodig om goed te kunnen functioneren, hiervoor gebruiken ze vaak glucose als brandstof maar ze kunnen hiervoor ook ketonen gebruiken.

Wanneer het bloedglucosegehalte verlaagd wordt, treedt de lever op door opgeslagen lichaamsvet af te breken om essentiële ketonen te produceren. Je kan je hersenen dus voorzien van ketonen door een koolhydraatarm dieet te volgen dat veel vetten bevat of je kan simpelweg MCT-vetten aan je dagelijkse voeding toevoegen. MCT-vet heeft in ons lichaam dezelfde werking als ketonen en levert dus rechtsreeks een superieure brandstof aan ons brein.

Men heeft via onderzoek ook ontdekt dat consumptie van MCT-vetten het kortetermijngeheugen van Alzheimerpatiënten verbeterde en dat ze ook kunnen helpen bij symptomen van andere neurodegeneratieve ziekten zoals dementie. Eveneens zouden ze een positieve werking hebben bij het behandelen van symptomen van epilepsie en autisme bij jonge kinderen.

We kunnen dus concluderen dat MCT-consumptie een positieve invloed heeft op de werking van onze hersenen en ons geheugen en dat het ook een veelbelovend plaats zou kunnen krijgen in de medische wereld.

Gebruik Nutrifoodz Complete om snel en eenvoudig MCT-vetten binnen te krijgen

De maaltijdpoeder van Nutrifoodz Complete bevat MCT-vetten van kokosnoot. De olie is gedroogd en tot fijn poeder gemaakt. Dit maakt het erg praktisch om MCT-vetten op te nemen in je dieet. Naast deze goede vetten zit Nutrifoodz Complete nog boordevol andere gezonde voedingsstoffen, het is is de perfecte maaltijd om je lichaam te voorzien van alle voedingstoffen én het is klaar in een handomdraai!
“Het is gezond, je voelt je energiek en je valt ook nog eens af - geweldig toch!"
Peter Janssen - Nutrifoodz klant
Dit zijn de voordelen van Nutrifoodz Complete:
  • Praktisch, voedzaam en lekker!
  • Perfecte maaltijd met alle voedingsstoffen
  • Handig bij snel en gezond afvallen
  • 100% plantaardig - geen toegevoegde suiker
  • Handig als ontbijt, lunch, diner of tussendoor
  • 28 maaltijden (1400g) - vanaf € 1,43 per maaltijd
  • Je steunt de Regreen Revolution

Hoe werkt het?

Neem dagelijks één tot twee Nutrifoodz maaltijdshakes. Meng 1 of 2 scheppen (50g of 100g) poeder met 300 tot 600ml water of melk.
(Bij voorkeur in de ochtend en/of lunch)

Risicoloos proberen?

Als je enige twijfel hebt of sceptisch bent over deze maaltijdshake Nutrifoodz Complete, dan moet je het zelf gewoon gaan testen, je gaat versteld staan van de resultaten. Vergeet niet dat je Nutrifoodz vandaag risicovrij kunt testen of het werkt! Hoe geweldig is dat?!
Let op: Haal nu het pakket in huis, probeer het 14 dagen zonder risico. Deze exclusieve aanbieding is beschikbaar zolang de voorraad strekt.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *