Magnesium oxide is een belangrijk mineraal dat van nature voorkomt in ons lichaam. Het speelt een cruciale rol bij verschillende processen in ons lichaam, waaronder de productie van energie en het reguleren van de spier- en zenuwfunctie. In dit artikel gaan we dieper in op wat magnesium oxide is, de voordelen ervan, en wanneer het nuttig kan zijn om het als supplement te gebruiken.

Geschatte leestijd: 6 minuten

Wat is Magnesium Oxide?

Magnesium oxide, ook wel bekend als magnesiumzout, is een anorganische verbinding van magnesium en zuurstof. Het heeft veel gezondheidsvoordelen en is daardoor dus een populair magnesiumsupplement. Je kan het ook vinden in verschillende soorten voedsel, waaronder noten, zaden, bonen en groene bladgroenten.

Een belangrijk kenmerk van magnesium oxide is dat het een hoog magnesiumgehalte bevat. Dit mineraal is van vitaal belang voor veel lichaamsfuncties, waaronder het ondersteunen van een gezond immuunsysteem, reguleren van de bloeddruk en het in stand houden van de gezondheid van de botten.

Hoewel magnesium oxide over het algemeen veilig is, moeten we rekening houden met enkele bijwerkingen. Te veel kan leiden tot diarree, misselijkheid en buikpijn. Ook kensen met nierproblemen moeten ook voorzichtig zijn, omdat het kan leiden tot nierbeschadiging.

Magnesium oxide is dus een van de meest voorkomende vormen van magnesiumsupplementen. Het wordt geproduceerd door magnesiumcarbonaat te verhitten, waardoor het oxide vrijkomt. Het supplement komt voor in de vorm van pillen, capsules en poeders.

Voordelen van Magnesium Oxide

De voordelen van magnesium oxide zijn talrijk. Het kan helpen bij het verlichten van constipatie, het verminderen van stress en angst, en het verbeteren van de algehele slaapkwaliteit. Bovendien kan het ook helpen bij het verlichten van spierkrampen en het verminderen van de frequentie van migraine-aanvallen.

Naast de voordelen voor de gezondheid van het lichaam, heeft magnesium oxide ook voordelen voor de gezondheid van de huid. Het kan helpen bij het verminderen van acne en het verbeteren van de algehele uitstraling van de huid. Bovendien kan het ook helpen bij het verminderen van de zichtbaarheid van littekens en het voorkomen van vroegtijdige veroudering.

Hieronder gaan we wat dieper in op enkele voordelen:

Reguleert de bloedsuikerspiegel

Magnesium oxide kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Het mineraal is betrokken bij de productie en werking van insuline, het hormoon dat de bloedsuikerspiegel reguleert. Door regelmatig magnesium oxide in te nemen, kan de insulinegevoeligheid worden verbeterd en kan het risico op diabetes type 2 worden verminderd.

Verbetert de spijsvertering

Magnesium oxide kan ook helpen bij het verbeteren van de spijsvertering. Het mineraal is betrokken bij de productie van spijsverteringsenzymen en kan helpen bij het verminderen van constipatie en andere spijsverteringsproblemen. Bovendien kan het helpen bij het verminderen van maagzuur en brandend maagzuur.

Versterkt het immuunsysteem

Magnesium oxide kan ook helpen bij het versterken van het immuunsysteem. Het mineraal is betrokken bij de productie van witte bloedcellen, die het lichaam beschermen tegen ziekteverwekkers. Door regelmatig magnesium oxide in te nemen, kan het immuunsysteem worden versterkt en kan het risico op infecties worden verminderd.

Hoe kan je best Magnesium Oxide innemen?

Magnesium oxide kan het beste worden ingenomen met voedsel om de opname te verbeteren. De aanbevolen dagelijkse inname van magnesium voor volwassenen is ongeveer 400-420 milligram. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering niet te overschrijden, aangezien te veel magnesium schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Als u zwanger bent, borstvoeding geeft of medicijnen gebruikt, is het belangrijk om uw arts te raadplegen voordat u het als supplement inneemt. Sommige medicijnen kunnen interageren met magnesium oxide en het is mogelijk dat u de dosering moet aanpassen.

Wanneer is Magnesium Oxide nuttig?

Magnesium oxide is nuttig voor mensen die hun algehele gezondheid en welzijn willen verbeteren. Het kan ook nuttig zijn voor mensen die niet genoeg magnesium binnenkrijgen via hun dieet. Bovendien kan het worden gebruikt voor de behandeling van bepaalde aandoeningen, waaronder hoge bloeddruk, osteoporose en diabetes.

Het is belangrijk om op te merken dat magnesium oxide niet voor iedereen geschikt is. Mensen met nierproblemen of bepaalde medische aandoeningen moeten hun arts raadplegen voordat ze dit supplement gebruiken.

Magnesium Oxide vs Magnesium Citraat?

Magnesium oxide en magnesium citraat zijn twee verschillende vormen van magnesiumsupplementen, en hun belangrijkste verschillen liggen in hun biologische beschikbaarheid en hoe ze in het lichaam werken.

  1. Magnesium Oxide: Dit is een type magnesiumsupplement dat wordt geproduceerd door magnesium met zuurstof te combineren. Magnesium oxide bevat een hoog percentage elementair magnesium, wat betekent dat het veel magnesium per gewichtseenheid bevat. Echter, studies hebben aangetoond dat magnesiumoxide minder goed wordt opgenomen door het lichaam. Dat betekent dat ondanks het hoge magnesiumgehalte, niet veel ervan daadwerkelijk beschikbaar is voor het lichaam om te gebruiken.
  2. Magnesium Citraat: Dit type magnesiumsupplement wordt geproduceerd door magnesium te combineren met citroenzuur. Hoewel magnesiumcitraat minder elementair magnesium bevat dan magnesiumoxide, zal het lichaam deze vorm beter absorberen. Het heeft ook het voordeel dat het een laxerend effect kan hebben, wat het een goede keuze maakt voor mensen die last hebben van constipatie.

Kortom, terwijl magnesiumoxide meer elementair magnesium bevat, wordt magnesium citraat beter geabsorbeerd door het lichaam. De keuze tussen deze twee supplementen hangt af van de individuele behoeften en omstandigheden. Het is altijd aan te raden om met een gezondheidsdeskundige te overleggen voordat je begint met het innemen van een nieuw supplement.

Magnesium Complex van Nutrifoodz bevat o.a. magnesium citraat en is daardoor een hoogwaardig magnesium supplement. Ga zeker een kijkje nemen in onze shop.

Conclusie

Al met al is magnesium oxide een belangrijk mineraal dat een grote rol speelt in onze algehele gezondheid en welzijn. Door regelmatig magnesium oxide als supplement te nemen, kunnen we onze bloeddruk reguleren, onze botten en spieren versterken en ons immuunsysteem ondersteunen.