Leer alles wat je moet weten over magnesium bisglycinaat, een unieke en effectieve vorm van magnesium met een hoge biologische beschikbaarheid. Dit artikel biedt diepgaande inzichten in wat magnesium bisglycinaat is, hoe het in het lichaam werkt en welke voordelen het kan bieden voor je algehele welzijn, zoals bijvoorbeeld beter slapen. Maar ook de bijwerkingen van magnesium bisglycinaat zullen aan bod komen.

Geschatte leestijd: 0 minuten

Wat is magnesium bisglycinaat?

Magnesium Bisglycinaat is een speciale vorm van magnesiumsupplementen die steeds populairder wordt in Nederland en elders ter wereld. Het wordt gemaakt door magnesium te binden aan het aminozuur glycine. Dit is een unieke combinatie die resulteert in een efficiëntere opname van magnesium in het lichaam. Maar wat is het precies en waarom wordt het zo gewaardeerd door mensen die hun gezondheid en welzijn serieus nemen? In deze uitgebreide uitleg bespreken we alle belangrijke aspecten van Magnesium Bisglycinaat.

Magnesium Bisglycinaat wordt niet alleen gebruikt als supplement, maar het wordt ook vaak toegevoegd aan voedingsmiddelen en dranken, zoals energierepen, proteïneshakes en sportdranken. Dit stelt mensen in staat om magnesium op een handige manier aan hun dieet toe te voegen.

Wat zijn de voordelen van Magnesium Bisglycinaat t.o.v. andere vormen?

Magnesium Bisglycinaat is een vorm van magnesium die gemakkelijk door het lichaam kan worden opgenomen. Het heeft een hoge biologische beschikbaarheid, wat betekent dat het snel en efficiënt door het lichaam kan worden gebruikt. Dit is te danken aan de unieke eigenschappen van het aminozuur glycine, dat het magnesiumion beschermt en het transport ervan door de darmwand vergemakkelijkt.

Daarnaast staat Magnesium Bisglycinaat bekend om zijn goede verdraagbaarheid. Mensen die gevoelig zijn voor maagklachten ervaren vaak dat het beter wordt verdragen dan andere vormen van magnesium supplementen.
Een ander voordeel is de unieke combinatie van magnesium en het aminozuur glycine. Glycine speelt een rol in het beschermen en transporteren van het magnesiumion door de darmwand, waardoor de opname en efficiëntie worden verbeterd.

Kortom, het gebruik van Magnesium Bisglycinaat als magnesium supplement biedt voordelen zoals hoge biologische beschikbaarheid, goede verdraagbaarheid en een unieke combinatie met glycine. Deze voordelen maken het een aantrekkelijke keuze voor mensen die op zoek zijn naar een effectief en goed verdraagbaar magnesium supplement.

Magnesium Complex van Nutrifoodz bevat o.a. magnesium bisglycinaat en is daardoor een uitstekend supplement.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Magnesium Bisglycinaat?

Magnesium Bisglycinaat biedt een reeks gezondheidsvoordelen die voortvloeien uit zijn rol in diverse lichaamsfuncties. Hier zijn de voornaamste voordelen samengevat:

1. Je energieproductie stijgt

Magnesium is essentieel voor de productie van energie in ons lichaam. Het is betrokken bij meer dan 300 enzymatische reacties, waaronder het metabolisme van voedsel en de synthese van vetzuren en eiwitten. Magnesium Bisglycinaat, dat goed wordt opgenomen door het lichaam, kan helpen de energieproductie te verhogen, vermoeidheid te verminderen en de algehele vitaliteit te bevorderen. Dit kan vooral nuttig zijn voor mensen die intensief sporten of te maken hebben met extreme fysieke inspanningen.

2. De behandeling van fibromyalgie

Fibromyalgie, een chronische aandoening gekenmerkt door wijdverspreide pijn en vermoeidheid, kan worden verlicht met Magnesium Bisglycinaat. Diverse studies suggereren dat mensen met fibromyalgie vaak een lage magnesiumstatus hebben en dat suppletie met magnesium de symptomen kan verbeteren. Magnesium Bisglycinaat kan hierbij voordelig zijn omdat het een van de vormen van magnesium is die het beste wordt opgenomen door het lichaam. Door de magnesiumspiegels te normaliseren, kan dit supplement helpen de pijn en vermoeidheid die gepaard gaan met fibromyalgie te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

3. Een verbeterde spierfunctie

Magnesium speelt een essentiële rol bij het reguleren van spiercontractie en ontspanning. Het kan helpen bij het verminderen van spierkrampen, spierspanning en spierpijn. Magnesium bisglycinaat kan bijdragen aan een verbeterde spierfunctie en het behoud van gezonde spieren.
Ondersteuning van de botgezondheid: Magnesium is een belangrijk mineraal voor sterke botten. Het helpt bij de opname en het metabolisme van calcium, dat essentieel is voor de botvorming en het behoud van gezonde botten. Voldoende magnesiuminname, zoals via magnesium bisglycinaat, kan helpen bij het verminderen van het risico op osteoporose en het bevorderen van een goede botdichtheid.

4. Stressverlichting en ontspanning

Magnesium speelt een rol bij het reguleren van het zenuwstelsel en het verminderen van stress. Het kan helpen bij het verlichten van angstgevoelens, het bevorderen van ontspanning en het verbeteren van de slaapkwaliteit. Magnesium bisglycinaat kan ondersteuning bieden bij het verminderen van stressgerelateerde symptomen.

5. Een verbeterde cardiovasculaire gezondheid

Voldoende magnesiuminname kan gunstig zijn voor de gezondheid van het hart en de bloedvaten. Magnesium kan helpen bij het handhaven van een gezonde bloeddruk, het verbeteren van de bloedcirculatie en het reguleren van het hartritme. Magnesium bisglycinaat kan een rol spelen bij het bevorderen van een gezond cardiovasculair systeem.

6. Bevordering van een gezonde bloedsuikerspiegel

Magnesium speelt een rol bij de regulatie van de bloedsuikerspiegel. Het kan helpen bij het verbeteren van de insulinegevoeligheid en het handhaven van een stabiele bloedsuikerspiegel. Magnesium bisglycinaat kan ondersteuning bieden bij het bevorderen van een gezond glucosemetabolisme.

7. Je gaat beter slapen

Magnesium bisglycinaat kan bijdragen aan een betere nachtrust en kwalitatieve slaap. De ontspannende eigenschappen van magnesium dragen bij aan het verminderen van angstgevoelens en het ontspannen van de spieren, wat kan helpen bij het inslapen en het bevorderen van een diepere slaap.

Daarnaast heeft magnesium een impact op de productie en regulatie van het slaaphormoon melatonine. Door voldoende magnesium in te nemen, zoals via magnesium bisglycinaat, kan de natuurlijke productie van melatonine worden bevorderd, wat kan helpen bij het reguleren van de slaap-waakcyclus en het bevorderen van een gezond slaappatroon.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Magnesium Bisglycinaat?

Over het algemeen wordt Magnesium Bisglycinaat als veilig beschouwd en veroorzaakt het zelden bijwerkingen bij gebruik volgens de aanbevolen dosering. Echter, net als bij elk supplement, kunnen er enkele mogelijke bijwerkingen optreden, zij het zeldzaam.

Mogelijke bijwerkingen van Magnesium Bisglycinaat kunnen onder meer milde maagklachten, zoals diarree, misselijkheid of buikkrampen, omvatten. Deze bijwerkingen treden meestal op bij hogere doseringen of bij gevoelige individuen. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering niet te overschrijden en bij eventuele bijwerkingen de dosis aan te passen of een arts te raadplegen.
Bovendien kan Magnesium Bisglycinaat in zeldzame gevallen allergische reacties veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor magnesiumsupplementen. Als je een allergische reactie ervaart, zoals huiduitslag, jeuk, zwelling van het gezicht of ademhalingsproblemen, dien je onmiddellijk medische hulp te zoeken.

Het is ook vermeldenswaard dat Magnesium Bisglycinaat in sommige gevallen kan interageren met bepaalde medicijnen, zoals antibiotica of medicijnen voor hart- en vaatziekten. Als je andere medicijnen gebruikt, is het raadzaam om een arts of apotheker te raadplegen voordat je het supplement gaat gebruiken.

Kortom, hoewel Magnesium Bisglycinaat over het algemeen goed verdragen wordt, kunnen er enkele mogelijke bijwerkingen optreden, zoals maagklachten en zeldzame allergische reacties. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen, bijwerkingen in de gaten te houden en indien nodig medisch advies in te winnen, vooral als je andere medicijnen gebruikt of gevoelig bent voor magnesiumsupplementen.

Conclusie

Magnesium bisglycinaat is een veelbelovend magnesiumsupplement dat zich onderscheidt van andere magnesiumsupplementen door zijn hoge biologische beschikbaarheid en effectiviteit. Het biedt verschillende voordelen, zoals een betere opname in het lichaam, verbeterde bioactiviteit en mogelijk verminderde kans op maagklachten. Deze unieke eigenschappen maken het een waardevolle keuze voor iedereen die hun magnesiuminname wil optimaliseren. Door te kiezen voor magnesium bisglycinaat, kun je profiteren van een supplement dat effectiever en beter opneembaar is dan andere magnesiumsupplementen, waardoor je de maximale voordelen kunt ervaren.