Als je op zoek bent naar manieren om je gezondheid te verbeteren, dan heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van magnesium citraat. Dit voedingssupplement is namelijk populair vanwege haar vele voordelen. Maar wat is magnesium citraat precies, hoe verschilt het van andere magnesium supplementen en waarom is het zo goed voor ons lichaam? In dit artikel duiken we dieper in op dit mineraal en vertellen we je alles wat je moet weten.

Geschatte leestijd: 0 minutes

Wat is Magnesium Citraat?

Magnesium citraat is een van de meest verkochte vormen van magnesium supplementen. Het is een combinatie van magnesium en citroenzuur, waardoor het in het lichaam beter wordt opgenomen dan andere typen magnesium.

Naast het feit dat het verkrijgbaar is in poeder-, capsule- of tabletvorm, kan magnesium citraat ook worden gevonden in voedingsmiddelen zoals spinazie, amandelen, avocado’s en volkoren granen. Echter, veel mensen hebben moeite om voldoende magnesium binnen te krijgen via hun dieet en kiezen daarom voor een supplement.

Als je ervoor kiest om magnesium citraat als supplement te nemen, is het belangrijk om de aanbevolen dagelijkse dosering niet te overschrijden. 

Wat zijn de voordelen van Magnesium citraat t.o.v. andere mangnesium supplementen?

Magnesiumcitraat heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere vormen van magnesiumsupplementen. Een belangrijk voordeel is de betere opneembaarheid in het lichaam. Magnesiumcitraat heeft een hoge biologische beschikbaarheid, wat betekent dat het gemakkelijk door de cellen kan worden opgenomen en benut. Dit maakt het een efficiënte keuze voor mensen die moeite hebben met het opnemen van andere vormen van magnesium.

Daarnaast staat magnesiumcitraat bekend om zijn goede verdraagbaarheid, met minder kans op maagklachten of spijsverteringsproblemen. Het is vaak een geschikte optie voor mensen met een gevoelige spijsvertering, die wellicht problemen ervaren bij het innemen van andere magnesiumsupplementen. Door de goede verdraagbaarheid kan magnesiumcitraat gemakkelijk worden opgenomen zonder ongemak te veroorzaken.

Bovendien is magnesiumcitraat flexibel in dosering. Het is verkrijgbaar in verschillende sterktes, waardoor het gemakkelijk aan te passen is aan individuele behoeften. Dit maakt het eenvoudig om de juiste hoeveelheid magnesium in te nemen op basis van de aanbevolen dagelijkse inname en eventuele specifieke behoeften.

Kortom, magnesiumcitraat onderscheidt zich door zijn betere opneembaarheid, goede verdraagbaarheid en flexibiliteit in dosering. Deze voordelen maken het een aantrekkelijke keuze voor mensen die op zoek zijn naar een effectief en goed verdragen magnesiumsupplement. 

Magnesium Citraat: Wat zijn de gezondheidsvoordelen?


1. Ondersteunt de werking van het zenuwstelsel

Magnesium speelt een belangrijke rol in het zenuwstelsel. Het helpt bij het doorgeven van signalen tussen zenuwcellen en de ontspanning van spieren bevordert. Bovendien kan magnesiumcitraat de aanmaak van neurotransmitters stimuleren, wat kan bijdragen aan een betere stemming en slaapkwaliteit.

Bij migraine kan een tekort aan magnesium een rol spelen, aangezien mensen met een tekort vaak meer last hebben van migraineaanvallen. Voldoende magnesiuminname is dus belangrijk, vooral voor mensen die gevoelig zijn voor migraine.

2. Draagt bij aan het slapen

Magnesiumcitraat kan de slaapkwaliteit verbeteren, doordat het een ontspannend effect heeft op spieren en het zenuwstelsel. Dit kan helpen om gemakkelijker in slaap te vallen en dieper te slapen. Daarnaast kan magnesiumcitraat symptomen van slapeloosheid en rusteloze benen verminderen.
Bij nachtelijke spierkrampen kan een magnesiumtekort een rol spelen. Het kan daarom de moeite waard zijn om magnesiumcitraat te proberen als je last hebt van deze vervelende krampen.

3. Reguleert de hartslag

Magnesium speelt een belangrijke rol in het reguleren van de hartslag. Het ontspant de bloedvaten en draagt bij aan een gezonde bloeddruk en hartslag. Daarom kan magnesiumcitraat nuttig zijn bij hoge bloeddruk of een onregelmatige hartslag.
Een voldoende magnesiuminname kan ook helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten, aangezien mensen met een adequaat magnesiumniveau over het algemeen een lager risico hebben op dergelijke aandoeningen.

4. Ondersteunt de spierfunctie

Magnesium is van essentieel belang bij de energieproductie en het functioneren van onze spieren. Het draagt bij aan het verbeteren van de spierfunctie en kan helpen bij het verminderen van spierkrampen en -pijn.

Voldoende magnesiuminname kan ook bijdragen aan een verbeterde sportprestatie, omdat magnesium een rol speelt bij de aanmaak van ATP, de energiebron voor onze spieren.

Hoeveel Magnesium Citraat moet je per dag nemen?

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid magnesium voor een volwassen persoon varieert tussen de 300 en 400 milligram. Bij een tekort kan het nodig zijn om tijdelijk een hogere dosering in te nemen, maar volg altijd de instructies op de verpakking of raadpleeg een arts.

De behoefte aan magnesium kan toenemen in situaties zoals stress, intensief sporten en zwangerschap. In dergelijke gevallen kan het nodig zijn om tijdelijk meer magnesiumcitraat in te nemen om aan de behoeften van het lichaam te voldoen.

Wat is de werking van Magnesium Citraat?

Magnesiumcitraat wordt snel opgenomen en goed verdragen door de meeste mensen. Het kan echter enkele weken duren voordat de voordelen merkbaar zijn. Daarom is het belangrijk om magnesiumcitraat regelmatig en gedurende een langere periode in te nemen voor optimale resultaten.

De werking van magnesiumcitraat kan worden verbeterd door het te combineren met andere voedingsstoffen zoals vitamine D en calcium, die ook belangrijk zijn voor een gezond lichaam en de effectiviteit van magnesiumcitraat kunnen versterken.

Waar is magnesium citraat goed voor?

Naast de eerder genoemde voordelen kan magnesiumcitraat ook helpen bij het verminderen van stress, het bevorderen van een gezonde spijsvertering, het verlichten van PMS-symptomen en het voorkomen van hart- en vaatziekten, diabetes en osteoporose.

Wat zijn de bijwerkingen van Magnesium Citraat?

Het gebruik van magnesium citraat kan in sommige gevallen gepaard gaan met bijwerkingen, zoals diarree, misselijkheid, maagkrampen en winderigheid. Dit komt vooral voor bij hogere doseringen. Het is daarom belangrijk om de aanbevolen dosering niet te overschrijden.

Om de bijwerkingen van magnesiumcitraat te verminderen, kan het gecombineerd worden met andere voedingsstoffen zoals vitamine B6 en zink, die de opname van magnesium kunnen verbeteren.

Magnesium Complex van Nutrifoodz bevat o.a. magnesium citraat etn vitamine B6 om zo optimale absorptie te garanderen.

Hoe neem je Magnesium Citraat het beste in?

Om magnesiumcitraat optimaal in te nemen, zijn er enkele aanbevolen richtlijnen:

  1. Dosering: Volg de aanbevolen dosering zoals vermeld op de verpakking of zoals voorgeschreven door een zorgverlener. Overmatig gebruik kan bij sommige mensen leiden tot maagklachten of diarree.
  2. Timing: Neem magnesiumcitraat bij voorkeur in tijdens de maaltijd of direct na de maaltijd. Dit kan de opname bevorderen en mogelijke maagklachten verminderen.
  3. Vloeibare vorm: Magnesiumcitraat is verkrijgbaar in poedervorm of als vloeibaar supplement. Als je de vloeibare vorm kiest, meet dan de aanbevolen hoeveelheid af met behulp van een maatbeker of doseerlepel.
  4. Mengen met water: Als je magnesiumcitraat in poedervorm gebruikt, meng het dan goed met een glas water of een andere drank volgens de aanbevolen hoeveelheid. Roer het goed door totdat het volledig is opgelost voordat je het inneemt.
  5. Individuele reactie: Let op je lichaamsreactie en pas indien nodig de dosering aan. Iedere persoon kan anders reageren op magnesiumcitraat. Het is dus belangrijk om te luisteren naar je eigen lichaam en eventuele aanpassingen te maken op basis van je behoeften.

Conclusie

Magnesiumcitraat is een voedingssupplement dat een breed scala aan voordelen kan bieden voor onze gezondheid. Het speelt een belangrijke rol bij verschillende lichaamsfuncties, zoals het ondersteunen van het zenuwstelsel, het bevorderen van een goede nachtrust, het reguleren van de hartslag en het ondersteunen van de spierfunctie.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het naleven van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesiumcitraat voor volwassenen, die tussen de 300 en 400 milligram ligt, van cruciaal belang is. In gevallen van een magnesiumtekort kan het nodig zijn om tijdelijk een hogere dosering in te nemen, maar het is altijd verstandig om de instructies op de verpakking te volgen of advies in te winnen bij een arts voordat je je dosering aanpast.

Hoewel magnesiumcitraat veel voordelen kan bieden, is het ook belangrijk om bewust te zijn van mogelijke bijwerkingen. Een teveel aan magnesium kan leiden tot bijwerkingen zoals diarree, misselijkheid, maagkrampen en winderigheid. Daarom is het van groot belang om de aanbevolen dosering niet te overschrijden en eventuele bijwerkingen nauwlettend in de gaten te houden.

Naast het nemen van supplementen, kun je ook kiezen voor voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan magnesium, zoals spinazie, amandelen en avocado’s. Door een gebalanceerd dieet te volgen en voldoende magnesium binnen te krijgen, kun je je algehele welzijn en gezondheid bevorderen.

Kortom, magnesiumcitraat is een waardevol supplement dat verschillende aspecten van onze gezondheid kan ondersteunen. Het is van essentieel belang om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te respecteren en eventuele bijwerkingen nauwlettend in de gaten te houden. Met de juiste dosering en in combinatie met een gezonde levensstijl kan magnesiumcitraat een waardevolle toevoeging zijn om je gezondheid te bevorderen en je welzijn te verbeteren.