Oestrogeen, een belangrijk hormoon in het menselijk lichaam, speelt een cruciale rol bij diverse fysiologische processen, vooral in verband met de reproductieve gezondheid en de regulering van secundaire geslachtskenmerken. Naarmate vrouwen ouder worden, kunnen schommelingen in oestrogeenspiegels tijdens de menopauze symptomen veroorzaken zoals opvliegers, stemmingswisselingen en vaginale droogheid. Mannen kunnen ook met oestrogeen te maken krijgen, maar in kleinere hoeveelheden, en dit hormoon heeft invloed op zaken als libido, erectiefunctie en botgezondheid.

Oestrogeen supplementen zijn een optie om deze schommelingen te beheren en symptomen te verlichten. Dit artikel verkent de verschillende soorten oestrogeen supplementen die beschikbaar zijn en biedt inzicht in waar je op moet letten bij het overwegen van deze opties.

Geschatte leestijd: 0 minutes

Oestrogeen pillen

Oestrogeen pillen, ook bekend als hormoonvervangende therapie (HRT), zijn een van de meest voorkomende vormen van oestrogeensupplementen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en doseringen voor zowel vrouwen als mannen.

Verschillende soorten oestrogeen pillen voor vrouwen

Voor vrouwen zijn er verschillende soorten oestrogeen pillen beschikbaar, waaronder:

Estradiol: Dit is een vorm van oestrogeen die het meest lijkt op het natuurlijke oestrogeen dat het vrouwelijk lichaam produceert. Het is beschikbaar in tabletvorm en kan ook worden toegediend via pleisters of gels.

Conjugated equine oestrogen (CEE): Dit zijn oestrogeen pillen afgeleid van de urine van zwangere merries. Ze bevatten verschillende soorten oestrogenen en worden soms voorgeschreven aan vrouwen in de menopauze.

Estriol: Estriol is een ander type oestrogeen dat soms wordt gebruikt in hormoonvervangende therapie. Het wordt vaak voorgeschreven voor vaginale klachten zoals droogheid.

Oestrogeen pillen voor mannen: Effecten en toepassingen

Hoewel mannen veel lagere niveaus van oestrogeen hebben dan vrouwen, speelt oestrogeen nog steeds een belangrijke rol in hun gezondheid. Oestrogeen pillen kunnen worden voorgeschreven aan mannen met aandoeningen zoals gynaecomastie (borstvergroting) of laag testosteron om de hormonale balans te herstellen.

Bijwerkingen van oestrogeen pillen

Het gebruik van oestrogeen pillen kan gepaard gaan met bijwerkingen, zoals:

Misselijkheid: Sommige mensen ervaren misselijkheid bij het nemen van oestrogeen pillen. Het innemen van de pillen met voedsel kan helpen dit te verminderen.

Gevoelige borsten: Oestrogeen kan de gevoeligheid van de borsten vergroten, wat ongemakkelijk kan zijn.

Vaginale bloedingen: Bij postmenopauzale vrouwen kunnen oestrogeen pillen soms vaginale bloedingen veroorzaken. Dit moet onmiddellijk worden gemeld aan een zorgverlener.

Verhoogd risico op bloedstolsels: Langdurig gebruik van oestrogeen kan het risico op bloedstolsels in de benen of longen verhogen.

Het is essentieel om met je arts te praten over de mogelijke voordelen en risico’s van oestrogeen pillen voordat je ze gaat gebruiken. Ze kunnen je helpen bepalen welk type oestrogeen en dosering het beste voor je is.

Oestrogeen gel

Oestrogeen gel is een andere toedieningsvorm van oestrogeensupplementen. Het wordt meestal op de huid aangebracht en geabsorbeerd om oestrogeenspiegels te verhogen.

Wat is oestrogeen gel en hoe werkt het?

Oestrogeen gel bevat geconcentreerde oestrogeen en wordt op de huid aangebracht, meestal op de armen, schouders of buik. De huid neemt het oestrogeen op en transporteert het naar de bloedbaan, waar het zijn effecten kan uitoefenen.

Toepassingen van oestrogeen gel

Oestrogeen gel wordt vaak voorgeschreven aan vrouwen in de menopauze om symptomen zoals opvliegers en vaginale droogheid te verminderen. Het kan ook worden gebruikt bij postmenopauzale vrouwen voor de behandeling van vaginale symptomen.

Ervaringen met oestrogeen gel

Ervaringen met oestrogeen gel variëren van persoon tot persoon. Sommige vrouwen melden positieve resultaten en een verbetering van hun symptomen, terwijl anderen mogelijk bijwerkingen ervaren zoals huidirritatie op de plaats waar de gel is aangebracht.

Het is belangrijk om de aanwijzingen van je arts nauwkeurig op te volgen bij het gebruik van oestrogeen gel en eventuele bijwerkingen met hen te bespreken.

Oestrogeen pleisters

Oestrogeen pleisters, ook bekend als transdermale pleisters, bieden een andere manier om oestrogeen toe te dienen zonder dat je dagelijks pillen hoeft in te nemen.

Hoe werken oestrogeen pleisters?

Oestrogeen pleisters worden op de huid aangebracht en geven geleidelijk oestrogeen af aan de bloedbaan. Ze moeten meestal om de paar dagen worden vervangen, afhankelijk van het specifieke merk en de dosering.

Toepassingen en voordelen van oestrogeen pleisters

Oestrogeen pleisters worden vaak gebruikt om dezelfde symptomen te behandelen als oestrogeen pillen en gel, zoals opvliegers en vaginale droogheid. Ze worden vaak als handig beschouwd omdat ze minder vaak hoeven te worden aangebracht dan oestrogeen gel, wat een dagelijkse routine vereist.

Overwegingen bij het gebruik van oestrogeen pleisters

Bij het gebruik van oestrogeen pleisters zijn er enkele belangrijke overwegingen:

Huidirritatie: Net als bij oestrogeen gel kan huidirritatie optreden op de plaats waar de pleister is aangebracht. Het is raadzaam om de pleister op verschillende huidgebieden te plaatsen om irritatie te minimaliseren.

Plaatsing van de pleister: Het is cruciaal om de pleister op een schone, droge en haarvrije huid aan te brengen. De pleister moet stevig op de huid worden gedrukt om ervoor te zorgen dat hij goed blijft zitten.

Dosering: Oestrogeen pleisters zijn verkrijgbaar in verschillende doseringen. Je arts zal de juiste dosering voor jou voorschrijven op basis van je symptomen en behoeften.

Het is belangrijk om consistent te zijn bij het gebruik van oestrogeen pleisters en de aanbevelingen van je arts op te volgen.

Oestrogeen crème

Oestrogeen crème is een andere topische toedieningsvorm van oestrogeen die wordt gebruikt om vaginale symptomen te behandelen.

Oestrogeen crème ervaringen: Wat kun je verwachten?

Oestrogeen crème wordt vaak voorgeschreven aan vrouwen die last hebben van vaginale droogheid, jeuk of pijn tijdens geslachtsgemeenschap. Het aanbrengen van de crème in de vagina kan helpen de vaginale weefsels te hydrateren en te versterken.

Vrouwen die oestrogeen crème gebruiken, melden vaak verlichting van hun symptomen, wat kan bijdragen aan een betere kwaliteit van leven.

Voordelen en mogelijke bijwerkingen van oestrogeen crème

Naast het verlichten van vaginale symptomen, kan oestrogeen crème ook helpen bij het herstellen van vaginale weefsels en de algehele gezondheid van de vagina verbeteren.

Het is echter essentieel om met je arts te bespreken of oestrogeen crème geschikt is voor jou, omdat het enkele bijwerkingen kan hebben, zoals irritatie of gevoeligheid.

Het belang van de juiste toepassing

De juiste toepassing van oestrogeen crème is van groot belang. Je arts zal je leren hoe je de crème correct moet aanbrengen om optimale resultaten te bereiken en bijwerkingen te minimaliseren.

Voor veel vrouwen is oestrogeen crème een effectieve behandeling voor vaginale symptomen tijdens en na de menopauze.

Natuurlijk oestrogeen in supplementen

Naast synthetische oestrogeen supplementen zijn er ook supplementen met natuurlijk voorkomend oestrogeen, afgeleid van planten.

Pil met natuurlijk oestrogeen: Wat zijn de opties?

Pillen met natuurlijk oestrogeen, ook wel fyto-oestrogenen genoemd, bevatten stoffen die lijken op oestrogeen en worden aangetroffen in planten zoals soja en rode klaver. Deze supplementen kunnen worden gebruikt om milde symptomen van de menopauze te behandelen.

Voordelen en overwegingen bij natuurlijke oestrogeensupplementen

Natuurlijke oestrogeensupplementen worden soms beschouwd als een meer natuurlijke benadering van hormonale balans. Ze kunnen helpen bij het verminderen van opvliegers en andere symptomen zonder de bijwerkingen van synthetische hormonen.

Het is echter belangrijk om met je arts te overleggen voordat je natuurlijke oestrogeensupplementen gaat gebruiken, omdat ze ook bijwerkingen kunnen hebben en niet voor iedereen geschikt zijn.

Oestrogeen tabletten met natuurlijke ingrediënten

Naast synthetische oestrogeen supplementen en fyto-oestrogenen zijn er oestrogeen tabletten die natuurlijke ingrediënten bevatten, zoals zwarte cohosh, dong quai, lijnzaad en ashwagandha. Deze kruidensupplementen worden soms gebruikt als alternatieve behandelingen voor menopauzesymptomen en hormonale disbalans.

Zwarte cohosh

Zwarte cohosh, afkomstig van de wortels van de plant Actaea racemosa, staat bekend om zijn mogelijke vermogen om opvliegers en nachtelijk zweten te verminderen. Het wordt vaak gebruikt als een natuurlijke benadering om menopauzeklachten te verlichten. Hoewel het mechanisme niet volledig begrepen is, wordt gedacht dat zwarte cohosh werkt door het beïnvloeden van oestrogeenreceptoren in het lichaam.

Dong quai

Dong quai, ook wel bekend als “vrouwelijke ginseng,” is een kruid dat traditioneel wordt gebruikt in de Chinese geneeskunde om vrouwen te helpen bij menstruatie– en menopauze-gerelateerde klachten. Het wordt soms gecombineerd met andere kruiden in oestrogeen tabletten. Dong quai wordt verondersteld te helpen bij het reguleren van hormonen en het verminderen van symptomen zoals opvliegers en stemmingswisselingen.

Lijnzaad

Lijnzaad is een rijke bron van lignanen, natuurlijke verbindingen die oestrogeen-achtige effecten kunnen hebben in het lichaam. Het wordt soms gebruikt als een natuurlijk supplement om de hormonale balans te ondersteunen. Lijnzaad kan helpen bij het verminderen van opvliegers en andere menopauzesymptomen, hoewel meer onderzoek nodig is om de effectiviteit ervan te bevestigen.

Ashwagandha

Ashwagandha, ook bekend als Withania somnifera, is een adaptogeen kruid dat wordt gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde. Het staat bekend om zijn vermogen om het lichaam te helpen omgaan met stress en spanning. Bovendien wordt ashwagandha soms geassocieerd met het ondersteunen van de hormonale balans, wat het aantrekkelijk maakt voor vrouwen die menopauzesymptomen ervaren.

Hormony van Nutrifoodz is een hemels chocoladedrankje, verrijkt met krachtige plantenextracten zoals Ashwagandha, dat bijdraagt aan hormonale balans, intieme gezondheid en algeheel welzijn voor vrouwen.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel deze natuurlijke ingrediënten veelbelovend kunnen zijn, er meer onderzoek nodig is om hun effectiviteit en veiligheid als oestrogeen supplementen te bevestigen. Bovendien is het van cruciaal belang om met je arts te overleggen voordat je oestrogeen tabletten met natuurlijke ingrediënten gebruikt, omdat ze mogelijk interacties kunnen hebben met andere medicijnen die je gebruikt of bepaalde gezondheidsrisico’s kunnen veroorzaken.

In samenwerking met je zorgverlener kun je beslissen of oestrogeen tabletten met natuurlijke ingrediënten geschikt zijn voor jou en of ze een positief effect kunnen hebben op je hormonale gezondheid en menopauzesymptomen.

Oestrogeen spray

Een minder vaak voorkomende, maar nog steeds effectieve toedieningsvorm van oestrogeen is de oestrogeenspray.

Wat is een oestrogeen spray en hoe gebruik je het?

Oestrogeen spray is een vloeistof die in de neus wordt gespoten en snel wordt opgenomen door het slijmvlies. Het wordt soms voorgeschreven aan vrouwen om vaginale symptomen te behandelen en de algehele oestrogeenspiegels te verhogen.

Toepassingen en mogelijke voordelen van oestrogeen spray

Oestrogeen spray kan effectief zijn bij het verlichten van vaginale droogheid en ongemak, evenals andere symptomen van de menopauze. Het voordeel van een spray is dat het snel wordt opgenomen, waardoor snelle verlichting mogelijk is.

Belangrijke overwegingen bij het gebruik

Bij het gebruik van oestrogeen spray is consistentie van groot belang. Het is essentieel om de voorgeschreven dosering en het toedieningsschema van je arts te volgen.

Oestrogeen zalf

Oestrogeen zalf is een andere topische optie voor vrouwen die specifieke vaginale symptomen willen aanpakken.

Oestrogeen zalf: Toepassingen en effectiviteit

Oestrogeen zalf wordt meestal voorgeschreven aan vrouwen met vaginale klachten zoals droogheid, jeuk of pijn tijdens seks. Het aanbrengen van de zalf op het vaginale weefsel kan helpen om de symptomen te verlichten en de vaginale gezondheid te herstellen.

Ervaringen met oestrogeen zalf

Veel vrouwen melden positieve ervaringen met oestrogeen zalf, omdat het direct op de getroffen gebieden wordt aangebracht. Het kan snel verlichting bieden voor ongemakkelijke symptomen.

Veilig gebruik van oestrogeen zalf

Het is belangrijk om oestrogeen zalf precies volgens de aanwijzingen van je arts te gebruiken. Overtollig gebruik kan leiden tot bijwerkingen, en het is cruciaal om de voorgeschreven dosering niet te overschrijden.

Algemene overwegingen bij oestrogeensupplementen

Het kiezen van het juiste type oestrogeensupplement kan een persoonlijke en belangrijke beslissing zijn, vooral als je symptomen ervaart die je levenskwaliteit beïnvloeden. Hier zijn enkele algemene overwegingen bij het gebruik van oestrogeensupplementen:

Welke oestrogeen supplementen zijn geschikt voor jou?

Het eerste en misschien wel het belangrijkste aspect bij het overwegen van oestrogeensupplementen is jouw individuele behoefte. Oestrogeensupplementen kunnen vrouwen helpen bij symptomen die verband houden met hormonale veranderingen, zoals opvliegers, vaginale droogheid, stemmingswisselingen en vermoeidheid tijdens de menopauze. Bij mannen kunnen ze een rol spelen bij het handhaven van een hormonale balans.

Het is belangrijk om te begrijpen dat er verschillende vormen van oestrogeensupplementen beschikbaar zijn, waaronder pillen, pleisters, gel, crèmes en sprays. Elk type heeft zijn eigen toepassingen en overwegingen. De keuze hangt vaak af van jouw persoonlijke voorkeur, medische geschiedenis en symptomen. Jouw arts kan je helpen bij het bepalen van de meest geschikte behandelingsoptie voor jou.

Veilig gebruik van oestrogeen supplementen

Oestrogeensupplementen zijn over het algemeen veilig wanneer ze worden voorgeschreven door een arts en op de juiste manier worden gebruikt. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat ze bijwerkingen kunnen hebben, net als elk ander medicijn of supplement. Bijwerkingen kunnen variëren afhankelijk van het type oestrogeensupplement en de individuele reactie.

Veel voorkomende bijwerkingen zijn onder meer hoofdpijn, misselijkheid, gevoelige borsten en stemmingsveranderingen. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen vaak na verloop van tijd.

In zeldzame gevallen kunnen oestrogeensupplementen ernstigere bijwerkingen veroorzaken. Het is belangrijk om eventuele zorgen met je arts te bespreken, vooral als je een voorgeschiedenis van medische aandoeningen hebt.

Raadpleeg altijd een professional bij twijfel

Bij twijfel of vragen over oestrogeensupplementen is het belangrijk om altijd een arts of een andere medische professional te raadplegen. Ze kunnen je medische geschiedenis beoordelen, rekening houden met mogelijke interacties met andere medicijnen die je gebruikt en je voorzien van passend advies op basis van jouw individuele behoeften en situatie.

Combineren van supplementen: Waar moet je op letten?

Als je meerdere supplementen gebruikt, waaronder oestrogeensupplementen, is het belangrijk om te begrijpen hoe ze met elkaar kunnen interageren. Sommige supplementen kunnen elkaars effectiviteit beïnvloeden of bepaalde risico’s met zich meebrengen wanneer ze samen worden ingenomen. Het is raadzaam om je arts te raadplegen voordat je verschillende supplementen combineert om ervoor te zorgen dat ze veilig en effectief samen kunnen worden gebruikt.

Conclusie

In dit artikel hebben we een uitgebreid overzicht gegeven van de verschillende soorten oestrogeen supplementen die beschikbaar zijn en waar je op moet letten bij hun gebruik. Het is belangrijk om te onthouden dat oestrogeen supplementen een rol kunnen spelen bij het beheersen van symptomen die verband houden met hormonale veranderingen, maar dat ze niet voor iedereen geschikt zijn. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

Verschillende vormen van oestrogeen supplementen: Er zijn diverse vormen van oestrogeen supplementen beschikbaar, waaronder pillen, pleisters, gels, crèmes, sprays en meer. Je keuze hangt vaak af van jouw persoonlijke voorkeur, symptomen en medische geschiedenis.

Veilig gebruik: Oestrogeen supplementen zijn over het algemeen veilig wanneer ze worden voorgeschreven door een arts en op de juiste manier worden gebruikt. Het is echter belangrijk om bewust te zijn van mogelijke bijwerkingen en eventuele risico’s, vooral bij langdurig gebruik.

Raadpleeg altijd een arts: Bij twijfel of vragen over oestrogeensupplementen is het cruciaal om professioneel medisch advies in te winnen. Je arts kan jouw specifieke behoeften beoordelen, rekening houden met mogelijke interacties met andere medicijnen en je voorzien van passend advies.

Combineren van supplementen: Als je meerdere supplementen gebruikt, is het belangrijk om te begrijpen hoe ze met elkaar kunnen interageren. Bespreek eventuele combinaties met je arts om ervoor te zorgen dat ze veilig en effectief zijn.

Het beheer van hormonale balans is een individueel proces, en oestrogeen supplementen kunnen een waardevolle rol spelen in het verbeteren van je gezondheid en welzijn. Samenwerken met je arts is van groot belang om weloverwogen beslissingen te nemen over het gebruik van oestrogeen supplementen en om de voordelen van een betere hormonale balans te ervaren. Onthoud dat een gezonde levensstijl, inclusief voeding en lichaamsbeweging, ook een essentiële rol speelt in het handhaven van een goede hormonale gezondheid.

Duik als vrouw in de harmonieuze wereld van Hormony

Zeg als vrouw vaarwel tegen de soms overweldigende uitdagingen van PMS, een onzuivere huid, vermoeidheid, stemmingswisselingen, en die moeilijk te weerstane trek in zoetigheid. Met Hormony bieden we een smakelijke, verfrissende oplossing voor vrouwen die snakken naar harmonie en evenwicht.

Waarom is Hormony van Nutrifoodz zo bijzonder?

Het geheim zit hem in onze doordachte combinatie van cacao, kokosmelkpoeder, maca, shatavari, citroenmelisse, monnikspeper, kaneel, brandnetel en ashwagandha. Elk ingrediënt is zorgvuldig geselecteerd om de vrouwelijke gezondheid optimaal te ondersteunen. 

Ontdek Hormony, je dagelijkse dosis hemelse chocolade. Gemengd met water of plantaardige melk, biedt deze romige drank, gezoet met stevia, een luxe moment.

De MCT-vetten uit kokosmelk stabiliseren je bloedsuikerspiegel, terwijl flavonolen in cacao je welzijn ondersteunen. Shatavari en maca regulariseren je menstruatiecyclus* en verhogen de vruchtbaarheid*. Monnikspeper en citroenmelisse optimaliseren de intieme gezondheid*.

Voor dagelijkse rust en balans*, reken op ashwagandha, en voor een energieboost, vertrouw op brandnetel die ook bijdraagt aan een stralende huid*.

Ervaar Hormony zelf!

Gun jezelf de zachte, natuurlijke ondersteuning die je verdient.

Bestel Hormony nu en voel de balans en harmonie in je lichaam terugkeren.

Met harmonieuze groeten,

Het Nutrifoodz Team

P.S. Klaar om je hormoonbalans te herstellen? Voeg Hormony toe aan je dagelijkse routine en voel de verandering!

*Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating.