Home / Body /

Wat zijn de oorzaken van X-benen en wat kan je eraan doen?

Knie valgus, ook bekend als X-benen, is een afwijkende uitlijning van de knie waarbij de knieën naar binnen draaien. Dit wordt zichtbaar wanneer mensen met deze aandoening met hun knieën tegen elkaar staan en er een opening van ongeveer 8cm of meer tussen de enkels is.

De knieën zijn zo ver naar binnen zijn gebogen dat de voeten elkaar niet kunnen raken en vaak is er eveneens een pronatie van de enkels waarbij de voet naar binnen inklapt. Knie valgus komt vaak voor bij jonge kinderen en corrigeert zichzelf meestal naarmate ze groeien.

Tot 75 procent van de kinderen tussen 3 en 5 jaar heeft X-benen, maar ongeveer 99 procent van deze gevallen corrigeren zichzelf tegen de tijd dat de kinderen 7 of 8 jaar oud zijn.

Knie valgus kan zich ook later in het leven ontwikkelen door:
  • Een verwonding of infectie in uw knie of been
  • Ernstig gebrek aan vitamine D en calcium
  • Zwaarlijvigheid
  • Artritis in de knie
Deze aandoening kan niet worden voorkomen, maar de effecten ervan kunnen worden geminimaliseerd. Fysiotherapie en lichaamsbeweging zijn vaak een succesvol alternatief voor chirurgie.

Wat zijn de symptomen van knie valgus?

Als de symptomen na de kindertijd aanhouden, kunnen naast slecht uitgelijnde knieën er ook andere symptomen voorkomen zoals stijve gewrichten, kniepijn en mank lopen.

De druk van de slechte uitlijning van de knieën op de ligamenten en spieren kan ook pijn in de heupen, enkels of voeten veroorzaken. Als slechts één knie naar binnen beweegt, kan dit ervoor zorgen dat ook de rest van de lichaamshouding onevenwichtig wordt.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Wanneer knie valgus wordt opgemerkt bij een ouder kind of volwassene, is het belangrijk om uit te zoeken of er een onderliggende oorzaak is zoals bijvoorbeeld een botziekte of artritis, en of deze moet worden behandeld.

Een lichamelijk onderzoek ter observatie van hoe iemand staat en loopt is essentieel, maar ook de ongelijkheid in beenlengte, de knie-uitlijningshoek en ongelijkmatige slijtage van de schoenenzolen moeten worden bekeken. In sommige gevallen kan een arts een röntgen- of MRI-scan voorschrijven om meer zicht op de botstructuur te krijgen.

Hoe wordt knie valgus behandeld?

De behandeling van knie valgus hangt af van de oorzaak en de ernst van de symptomen. Indien de ziekte van Glisson X-benen veroorzaakt, kunnen vitamine D- en calciumsupplementen helpen om de normale niveaus te herstellen.

Maar bij andere oorzaken, horen andere behandelingen:
1. Gewichtsverlies
Overgewicht kan de knieën extra belasten, waardoor de knie valgus verergert. Een aangepast en haalbaar trainingsschema voor gewichtsverlies is dan aangewezen.
2. Orthopedie
Als uw benen een ongelijke lengte hebben als gevolg van X-benen, kan een hielinzet in de schoen aan de korte kant uw beenlengte gelijk maken en helpen bij het reguleren van uw beweging. Het kan ook pijn in de benen verlichten.

Bij kinderen waarbij de knie valgus niet verdwijnt na 8-jarige leeftijd, kan een beugel of een spalk de botgroei helpen begeleiden.
3. Chirurgie
Wanneer de aandoening te ernstig is, of wanneer lichaamsbeweging niet voldoende is om de pijn te verlichten en de knie te stabiliseren, kan een arts een operatie aanbevelen.

Bij jongere mensen kan een kleine metalen plaat in de knie worden gezet, om de toekomstige botgroei te sturen. Deze kleine ingreep wordt ‘begeleide groeichirurgie’ genoemd. De plaat wordt weer verwijderd wanneer de botgroei is gecorrigeerd.

Volwassenen kunnen baat hebben bij een osteotomie. Deze operatie maakt gebruik van permanente metalen platen om de botten op één lijn te houden. Dit kan uw beenbotten aanpassen en uw knieën opnieuw uitlijnen. Bij oudere volwassenen is ook een knieprothese een optie.
4. Sporten
Voor de meeste mensen met X-benen kan aangepaste lichaamsbeweging helpen om hun knieën opnieuw uit te lijnen en te stabiliseren.

Het is hier wel belangrijk om oefeningen te doen die zijn ontworpen om de been-, heup- en dijspieren te versterken en vervolgens helpen bij de uitlijning van de knie. Specifieke rekoefeningen kunnen ook nuttig zijn bij het verlichten van symptomen.

5 Oefeningen die X-benen kunnen verbeteren

1. Figure 4 stretch (2 sets van 30 – 60 sec)
2. Side plank clambs (2 sets van 10 – 12 reps)
3. Tibialis triggerpoint release (2 sets van 60 sec)
4. Mini band squats (2 sets van 8 – 10 reps)
5. Single leg deadlifts (2 sets van 6 – 8 reps)

Auteur: Egon

Personal Trainer - Yoga & Workouts
De oorsprong van Egon’s holistische trainings vorm komt van zijn jarenlange ervaring in gevechtsporten, yoga en functional fitness. Zijn missie is om mensen niet enkel sterker te maken maar hen ook the gidsen naar een bewegelijker lichaam en een gezonde geest. Zijn passie als personal trainer, groepslesgever en yoga leraar bracht hem reeds naar verre uithoeken van de wereld met werkervaringen in Spanje, Frankrijk, Australië, Bali en Portugal. Zijn benadering van een gezond en vitaal leven komt overeen met de missie van Nutrifoodz: Creating better Humans door een fit lichaam, rustig hoofd en gebalanceerde levensttijl.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *