Home / Food /

Wat zijn flavanolen en op welke manier ondersteunen ze de gezondheid van je hart?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie hebben ongeveer 1 miljard mensen wereldwijd last van hypertensie (te hoge bloeddruk), en dit terwijl slechts 1 op de 4 mensen dit probleem effectief onder controle heeft.

In feite is een te hoge bloeddruk een ernstige medische aandoening omdat het de risico's op hartaandoeningen, beroertes en andere gezondheidsproblemen verhoogt. Een evenwichtige voeding en regelmatige lichaamsbeweging zijn de belangrijkste aanbevelingen om een gezond hart en een lage bloeddruk te behouden.

Flavanolen zijn bioactieve voedingsstoffen die behoren tot de groep van antioxidanten die men polyfenolen noemt. Ze kunnen de cardiovasculaire gezondheid ondersteunen bij het bestrijden van ontstekingen.

Flavanolen kunnen je bloeddruk verlagen

In een studie (gepubliceerd in “Scientific Reports”) is bij meer dan 25.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk gekeken naar het effect van flavanolen op de bloeddruk en hart- en vaatziekten.

Deze antioxidanten helpen onze cellen te beschermen tegen schade door slijtage, en kunnen chronische ziekten helpen voorkomen. In plaats van te vertrouwen op het geheugen van mensen over wat ze aten, zoals veel voedingsstudies doen, testten onderzoekers voedingsbiomarkers in het bloed van de deelnemers.

Er werd een verschil vastgesteld van 2-4 mmgHg in bloeddruk tussen degenen met de hoogste inname van flavanol in hun dieet en degenen met de laagste inname van flavanol. Dit betekent dat degenen met de hoogste inname van flavanol de laagste bloeddruk hadden.

Flavanolen ondersteunen de productie van stikstofmonoxide

Het bloeddrukverlagende effect die flavanolen op je lichaam hebben zijn deels te danken aan de verhoogde productie van stikstofmonoxide die de flavanolen veroorzaken. Stikstofoxide is een biologische regulator die je cardiovasculaire systeem beschermt tegen schade en veroudering.

Het heeft als doel de gezondheid van het hart en de bloedvaten in stand te houden, door de elasticiteit van de slagaders te handhaven. Wanneer er voldoende stikstofmonoxide beschikbaar is in het lichaam, spreekt men van een normale vaatverwijding en een gezonde bloeddruk.

Flavanolen kunnen de arteriële functie verbeteren

Naarmate we ouder worden, verliezen onze slagaders flexibiliteit en zijn ze minder in staat om uit te zetten, zodat het bloed normaal kan stromen en circuleren. Dit kan het risico op hypertensie verhogen.

Twee studies toonden aan dat het consumeren van flavanolen gedurende vier weken de doorstroom gemedieerde vaatverwijding aanzienlijk verhoogde met 21%. Een verhoogde vaatverwijding is een teken van een verbeterde endotheelfunctie (werking van de binnenste bekleding van bloed- en lymfevaten) en wordt geassocieerd met een verminderd risico op hart- en vaatziekten.

Bovendien verbeterde de inname van flavanolen het cholesterolprofiel van het bloed, wat eveneens het risico op verstopte slagaders vermindert.

Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan flavanolen?

Het goede nieuws is dat het niet moeilijk is om deze heilzame voedingsstof te consumeren, je vindt namelijke hoge concentraties aan flavanolen terug in voedingsmiddelen zoals rode vruchten en bessen, uien, cacao (donkere chocolade), boerenkool, thee en rode wijn.
Flavanolen uit cacao
Als je er nu voor kiest om extra flavanolen te consumeren via cacao om de gezondheid van je hart te bevorderen, is het is natuurlijk niet onbelangrijk om rekening te houden met het overmatige vet en de hoge suikergehaltes die de meeste chocoladeproducten bevatten. Probeer deze te vermijden als je de effecten van de flavanolen wilt maximaliseren.
Flavanolen uit thee
Net als cacao is groene en zwarte thee rijk aan flavanolen. Meerdere studies concludeerden dat het drinken van groene of zwarte thee gunstige effecten kan hebben op de bloeddruk bij mensen met hypertensie.

Bovendien kan regelmatig groene thee drinken ook cholesterolgehaltes en het risico op diabetes en verlagen.
Flavanolen via Nutrifoodz Red Juice
Nutrifoodz Red Juice bevat o.a. een combinatie van meerdere rode vruchten die rijk zijn aan flavanolen:
  • Aardbeien
  • Blauwe bosbessen
  • Frambozen
  • Acerola
  • Rozenbottel
  • Acaïbessen
  • Kersen
  • Guarana
  • Granaatappel
Drink dagelijks 1 groot glas Nutrifoodz RED JUICE, en voorzie je lichaam van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid flavanolen.
- You Can't Beat a Healthy Heart. -

Auteur: Joshua

Gepassioneerd door sport, muziek en het nastreven en promoten van een healthy lifestyle. Mijn carrière als sportmodel en fitnesscoach is het fundament van de roeping om mijn kennis met een groter publiek te delen. Daarom heb ik me gericht op het schrijven van motiverende en instruerende blog artikels voor Nutrifoodz. Ook is mijn missie om mensen te inspireren om hun geest, lichaam en ziel in balans te brengen, zodat ook zij hun eerste stappen kunnen zetten naar het creëren van hun beste zelf en een betere wereld.

Onze 100% Geen-Risico Belofte

Bestel nu zonder zorgen. Probeer het gewoon 14 volle dagen uit en als het voor jou niet zou werken, dan krijg jij je gezonde investering gewoon terug! Er is absoluut geen enkel risico om het even te proberen. Zelfs indien je de smaak niet lekker zou vinden, krijg jij je geld terug!

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *