Pre- en probiotica zijn termen die je vaak tegenkomt als het gaat om gezondheid en welzijn, maar wat betekenen ze eigenlijk? 

In dit artikel duiken we diep in wat pre- en probiotica zijn, hoe ze verschillen, en waarom ze belangrijk kunnen zijn voor jouw dagelijkse gezondheidsroutine. Laten we samen deze fascinerende wereld verkennen!

Geschatte leestijd: 10 minuten

Wat zijn prebiotica?

Prebiotica zijn een specifiek soort voedingscomponenten, meestal onverteerbare vezels, die de groei en activiteit van gunstige bacteriën in de darmen stimuleren. Deze niet-verteerbare vezels fungeren als voedsel voor de goede bacteriën, met name bifidobacteriën en lactobacillen, die essentieel zijn voor een gezonde darmflora. Prebiotica worden van nature aangetroffen in veel plantaardige voedingsmiddelen.

Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

 • Vezelrijke groenten zoals artisjokken, asperges, en prei.
 • Granen zoals haver en gerst, die beta-glucanen bevatten.
 • Knolgewassen zoals uien, knoflook en jicama, rijk aan inuline en FOS (fructo-oligosacchariden).
 • Fruit zoals bananen, appels en bessen, die pectine bevatten.

Naast het voeden van de goede bacteriën, kunnen prebiotica ook helpen bij het verbeteren van de stoelgang, het verhogen van de opname van mineralen en het ondersteunen van het immuunsysteem. Door deze voedingsstoffen op te nemen in je dieet, kun je bijdragen aan een gezondere darmomgeving, wat weer voordelen kan hebben voor je algehele gezondheid.

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn levende micro-organismen, vaak bacteriën, die een gezondheidswinst kunnen bieden wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd. Deze gunstige bacteriën lijken op de natuurlijk voorkomende micro-organismen in het menselijk darmstelsel. Probiotica worden vaak ‘goede’ of ‘vriendelijke’ bacteriën genoemd omdat ze helpen om het natuurlijke evenwicht van micro-organismen in de darmen te behouden of herstellen.

Je vindt probiotica in verschillende gefermenteerde voedingsmiddelen en dranken, waaronder:

 • Yoghurt en kefir, die lactobacillus- en bifidobacteriën bevatten.
 • Gefermenteerde groenten zoals zuurkool, kimchi en ingelegde komkommers.
 • Gefermenteerde sojaproducten zoals miso en tempeh.
 • Gefermenteerde dranken zoals kombucha.

Daarnaast zijn er probiotische supplementen verkrijgbaar, die een geconcentreerde dosis van specifieke probiotische stammen bevatten. Deze kunnen nuttig zijn in bepaalde situaties, zoals na het gebruik van antibiotica of bij spijsverteringsproblemen. Probiotica kunnen bijdragen aan een gezondere darmflora, wat kan leiden tot verbeteringen in de spijsvertering, immuunfunctie en mogelijk zelfs de stemming.

Door het opnemen van zowel pre- als probiotica in je dieet, kun je de gezondheid van je darmen ondersteunen, wat een belangrijke rol speelt in je algehele welzijn. Het is echter belangrijk om een evenwichtige benadering te hanteren en ook andere aspecten van een gezonde levensstijl, zoals voldoende beweging en stressmanagement, niet uit het oog te verliezen.

Wat is het verschil tussen prebiotica en probiotica

Het onderscheid tussen prebiotica en probiotica is essentieel om te begrijpen hoe ze elk op unieke wijze bijdragen aan de gezondheid van het spijsverteringsstelsel en de algehele gezondheid.

Functie en Werking

 • Prebiotica: Deze zijn in wezen de ‘brandstof’ voor de goede bacteriën in de darmen. Ze bestaan uit onverteerbare vezels en andere niet-verteerbare componenten die in de dikke darm terechtkomen. Daar worden ze gefermenteerd door de goede bacteriën, wat leidt tot de productie van korteketenvetzuren (zoals butyraat, acetaat en propionaat) die de gezondheid van de darmwand kunnen ondersteunen en ontstekingsprocessen in het lichaam kunnen verminderen.
 • Probiotica: Dit zijn levende micro-organismen die, indien in adequate hoeveelheden ingenomen, een gezondheidswinst opleveren voor de gastheer. Ze werken door de balans van het darmmicrobioom te herstellen, wat vooral nuttig kan zijn na verstoringen zoals antibioticagebruik of ziekte. Probiotica kunnen ook de immuunrespons beïnvloeden en de integriteit van de darmbarrière versterken.

Bronnen en Soorten

 • Prebiotica: Ze zijn voornamelijk afkomstig van koolhydraatrijke voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit en volkoren producten. Enkele veel voorkomende prebiotica zijn inuline, fructo-oligosacchariden (FOS) en galacto-oligosacchariden (GOS).
 • Probiotica: Deze worden gevonden in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir, zuurkool, en kimchi. Daarnaast zijn ze beschikbaar in supplementvorm, waarbij verschillende stammen zoals Lactobacillus, Bifidobacterium en Saccharomyces boulardii worden aangeboden.

Gezondheidsvoordelen

 • Prebiotica: Door het stimuleren van de groei van gunstige bacteriën in de darmen, kunnen prebiotica helpen bij het verbeteren van de stoelgang, het verlagen van het risico op bepaalde darmziekten, het verbeteren van de opname van mineralen en het versterken van het immuunsysteem.
 • Probiotica: Ze kunnen helpen bij het verlichten van spijsverteringsstoornissen, zoals het prikkelbare darm syndroom (IBS), het verminderen van de frequentie en ernst van diarree, en het verbeteren van de immuunfunctie. Sommige studies suggereren ook een positief effect op de stemming en mentale gezondheid.

Interactie en Synergie: Probiotica en prebiotica samen nemen:

Hoewel pre- en probiotica afzonderlijk werken, kunnen ze ook synergetisch werken. De combinatie van beide, bekend als synbiotica, kan de overleving en kolonisatie van probiotica in de darm bevorderen, waardoor hun effectiviteit wordt verbeterd. 

Dit concept is belangrijk in de ontwikkeling van functionele voedingsmiddelen en supplementen die zowel prebiotische vezels als probiotische stammen bevatten.

Samenvattend, het verschil tussen pre- en probiotica ligt in hun functie en werking in het lichaam. Prebiotica zijn voedingsstoffen die de gezonde darmbacteriën voeden, terwijl probiotica levende organismen zijn die bijdragen aan de balans van het darmmicrobioom. Beide spelen een cruciale rol in de darmgezondheid en kunnen elkaar aanvullen voor een verbeterde algehele gezondheid.

De werking van pre- en probiotica

Prebiotica werken door de groei en activiteit van bepaalde gezonde bacteriën in je darmen te stimuleren. Dit kan bijdragen aan een betere spijsvertering en mogelijk een sterkere immuunrespons. 

Probiotica daarentegen kunnen helpen bij het herstellen van de balans van de darmflora, vooral na een antibioticakuur, wat soms de goede bacteriën in je darmen kan verminderen.

Wanneer kan je pre- en probiotica het beste innemen?

De timing van het innemen van pre- en probiotica kan invloed hebben op hun effectiviteit, hoewel er geen universeel ‘beste moment’ is. Het is belangrijker om consistentie te behouden in hun inname en te begrijpen hoe ze werken binnen je lichaam.

Regelmatige Inname

 • Consistentie is Cruciaal: Het regelmatig consumeren van pre- en probiotica is belangrijker dan het specifieke tijdstip van inname. Dit zorgt ervoor dat je darmen continu worden voorzien van de voedingsstoffen en bacteriën die ze nodig hebben om een gezonde balans te onderhouden.
 • Lange Termijn Voordelen: Gezondheidsvoordelen van pre- en probiotica worden vaak gezien bij langdurig gebruik, omdat het tijd kost voor het lichaam om een evenwichtige darmflora op te bouwen en te onderhouden.

Inname van Prebiotica

 • Samen met Maaltijden: Aangezien prebiotica in veel voedingsmiddelen aanwezig zijn, is het praktisch om ze te integreren in je dagelijkse maaltijden. Dit zorgt voor een gestage aanvoer van voedingsvezels die de gezonde darmbacteriën voeden.
 • Verspreid over de Dag: Door prebiotica gedurende de dag te consumeren, ondersteun je consistent de groei van gunstige bacteriën in je darmen.

Inname van Probiotica

 • Op een Lege Maag: Sommige deskundigen adviseren het innemen van probiotica op een lege maag, wanneer de zuurgraad in de maag lager is. Dit kan de overlevingskans van de bacteriën verhogen terwijl ze door het maagdarmkanaal reizen.
 • Voor of na Maaltijden: Er is enige discussie over of probiotica het beste voor of na maaltijden kunnen worden ingenomen. Het eten van voedsel kan de pH van de maag verhogen, wat de overlevingskans van de probiotische bacteriën kan verbeteren.

Combinatie van Pre- en Probiotica

 • Synbiotisch Effect: Het samen innemen van pre- en probiotica kan synergetisch werken, waarbij de prebiotica als voeding dienen voor de probiotica, waardoor hun effectiviteit wordt verhoogd.
 • Timing voor Synbiotica: Als je kiest voor een synbiotische benadering, overweeg dan om beide tegelijk in te nemen, bijvoorbeeld tijdens een maaltijd, om de voordelen van beide te maximaliseren.

Individuele Factoren

 • Luister naar je Lichaam: Iedereen reageert anders op pre- en probiotica. Het kan nodig zijn om te experimenteren met verschillende tijdstippen om te zien wat het beste werkt voor jouw lichaam.
 • Overleg met een Gezondheidsprofessional: Bij specifieke gezondheidsproblemen of als je medicatie gebruikt, is het raadzaam om advies te vragen aan een gezondheidsprofessional over de beste tijd om pre- en probiotica in te nemen.

Door aandacht te besteden aan de timing van de inname van pre- en probiotica, kun je de voordelen die ze bieden voor je darmgezondheid en algehele welzijn optimaliseren. Het is echter belangrijk om te onthouden dat regelmaat en consistentie cruciaal zijn, en dat het aanpassen van de inname aan je persoonlijke behoeften en levensstijl het meest effectief is.

Ervaringen met pre- en probiotica

De ervaringen met pre- en probiotica variëren sterk van persoon tot persoon, wat grotendeels te wijten is aan de unieke samenstelling van het darmmicrobioom bij elk individu.

Diverse Reacties

 • Positieve Effecten: Veel gebruikers melden verbeteringen in de spijsvertering, zoals verminderde winderigheid, een regelmatigere stoelgang en een vermindering van opgeblazenheid. Anderen merken een verbeterde immuunrespons op, voelen zich energieker of ervaren zelfs een beter humeur en mentale helderheid.
 • Geen Merkbare Verandering: Sommige mensen ervaren weinig tot geen merkbare veranderingen na het gebruik van pre- of probiotica. Dit kan te maken hebben met verschillende factoren, waaronder de algehele gezondheid van het darmmicrobioom voordat ze met de inname begonnen.

Persoonlijke Factoren

 • Darmmicrobioom: Elk individu heeft een uniek darmmicrobioom, wat betekent dat de effecten van pre- en probiotica variëren.
 • Leefstijl en Dieet: De algehele leefstijl, inclusief dieet en lichaamsbeweging, speelt een belangrijke rol in hoe het lichaam reageert op deze supplementen.

Beste pre- en probiotica producten

Bij het selecteren van pre- en probiotica is het essentieel om aandacht te besteden aan verschillende factoren die de kwaliteit en effectiviteit bepalen.

Kwaliteitsaspecten

 • Soorten Stammen: Zoek naar producten die een verscheidenheid aan probiotische stammen bevatten, omdat elke stam verschillende voordelen kan bieden. Veelgebruikte stammen zijn onder meer Lactobacillus, Bifidobacterium en Saccharomyces boulardii.
 • Aantal CFU’s: De hoeveelheid levensvatbare bacteriën, uitgedrukt in colony-forming units (CFU’s), is belangrijk. Een hoger aantal CFU’s kan duiden op een hogere potentie, maar meer is niet altijd beter. Het is belangrijk om een product te kiezen dat een adequate dosis biedt die overeenkomt met de gebruikte doseringen in klinische studies.

Prebiotische Voedingsmiddelen

 • Rijk aan Vezels: Kies voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, zoals groenten, fruit, granen en peulvruchten. Deze voedingsmiddelen bevatten natuurlijke prebiotica zoals inuline en FOS.
 • Diversiteit in Dieet: Het opnemen van een breed scala aan vezelrijke voedingsmiddelen kan helpen om verschillende soorten gunstige darmbacteriën te voeden.

Overwegingen bij het Kiezen

 • Etiket en Certificering: Controleer of het product derde partijen testen heeft ondergaan voor kwaliteitsgarantie en of het voldoet aan de etiketteringsvereisten.
 • Bewaarcondities: Sommige probiotica moeten gekoeld worden om de levensvatbaarheid van de bacteriën te behouden. Zorg ervoor dat je de bewaarcondities controleert en volgt.

Conclusie

Pre- en probiotica spelen beiden een cruciale rol in het ondersteunen van een gezonde darmflora, maar op verschillende manieren. Prebiotica, voornamelijk onverteerbare vezels, dienen als voeding voor de goede bacteriën in onze darmen. 

Ze bevorderen de groei en activiteit van deze bacteriën, wat essentieel is voor een gezonde spijsvertering en een sterk immuunsysteem. Probiotica daarentegen zijn levende micro-organismen, vaak vergelijkbaar met de goede bacteriën die al in onze darmen aanwezig zijn. Ze helpen het evenwicht in de darmflora te herstellen en te onderhouden, wat van belang is voor onze algehele gezondheid. 

Samenvattend, terwijl prebiotica de darmbacteriën voeden, voegen probiotica daadwerkelijk levende, gunstige bacteriën toe aan ons darmecosysteem. Beide zijn complementair aan elkaar en dragen bij aan een gebalanceerde en gezonde darmflora, wat een fundament is voor onze algehele gezondheid.

Bronnen en verwijzingen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5031164/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4045285/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6041804/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6463098/