Home / Body /

Zijn eieren nu gezond voor je of niet echt?

Een veel besproken subject onder fitness fanaten en gezondheidsbewuste mensen in het algemeen, is het dilemma of eieren nu gezond zijn of niet. Jarenlang werd er beweerd dat eieren slecht zijn voor je cholesterolgehaltes en dat je deze dus met de nodige voorzichtigheid moet consumeren.
Maar hoe zit het nu eigenlijk? Moet je voorzichtig zijn met je consumptie van eieren? Hoeveel mag je er dan eten? Zijn eieren wel gezond of niet? Is het beter voor sporters om eieren te eten zonder het eigeel? Je ontdekt het in dit artikel!

Waar zijn eieren goed voor?

Met slechts 78 calorieën per stuk zijn eieren een efficiënte en rijke bron van eiwitten en vitaminen. Een groot ei bevat ongeveer 6 gram eiwit.

Eieren zijn ook een goede bron van andere voedingsstoffen, waaronder vitamine A, B12, B2, D (die de gezondheid van de botten en het immuunsysteem ondersteunt) en choline (die de stofwisseling en de leverfunctie helpt, evenals de ontwikkeling van de hersenen van de foetus). Ze zijn ook rijk aan mineralen zoals ijzer, fosfor, seleen en zink.
Eigeel kan ook goed zijn voor de ogen, het is namelijk een belangrijke bron van luteïne en zeaxanthine, die het risico op cataract en maculadegeneratie, de belangrijkste oorzaak van blindheid bij mensen van 55 jaar en ouder, blijken te verminderen.
Maar eierdooiers staan ook bekend om hun cholesterol. Een typisch groot ei bevat 186 mg cholesterol, meer dan de helft van de hoeveelheid die eerder werd aanbevolen voor dagelijkse consumptie voordat de federale voedingsrichtlijnen deze stelling in 2015 lieten vallen, onder verwijzing naar een gebrek aan wetenschappelijk bewijs voor een specifieke limiet.

Wat heeft men wetenschappelijk kunnen aantonen?

Een studie die meer dan 37.000 volwassen mannen en 80.000 volwassen vrouwen gedurende een periode van 14 jaar opspoorde, vond dat het eten van één ei per dag waarschijnlijk geen invloed had op hartziekten of beroertes.

Deze bevindingen werden in 1999 vrijgegeven. Sindsdien hebben latere studies tot vergelijkbare conclusies geleid.
Uit een meta-analyse in 2016 (het type studie dat kijkt naar bevindingen uit meerdere studies om een betere inschatting te maken van het risico op basis van de verzamelde gegevens) concludeerde men dat er geen duidelijk verband was tussen het consumeren van eieren en het risico op hartziekten, en dat het eten van een ei per dag zelfs het risico op een beroerte met ongeveer 12% kan verminderen.
Een andere studie die gepubliceerd werd in “The American Journal of Clinical Nutrition” vond dat het eten van ten minste 12 eieren per week gedurende drie maanden de cardiovasculaire risicofactoren voor mensen met pre-diabetes en type 2 diabetes niet verhoogden.

Dat resultaat ging hand in hand met een gezond dieet dat ontworpen werd om de deelnemers in gewicht te helpen verliezen.

Hoeveel eieren mag je dan eten?

De meeste experts zeggen dat het goed is om gemiddeld één ei per dag te eten. Dat betekent dat als je twee keer per week een omelet van 3 eieren en één keer per week een gebakken ei met avocado en toast eet, je nog binnen het bereik bent.
Maar zorg ervoor dat je eieren eet op een gezonde manier met een flinke rijke portie groenten en plantaardige vetten (zoals avocado) in plaats van het combineren met spek, worst en boter.
En aangezien hartaandoeningen nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak zijn, wordt het steeds aangeraden om je cholesterolwaarden regelmatig door je huisarts te laten controleren. Dit is een goed en belangrijk advies of je nu wel of geen eieren eet.
Wat van belang is, is dat je op de hoogte bent van je eigen gezondheid en van eventuele risicofactoren. Mensen die zich in de gevarenzone bevinden voor hart-en vaatziekten, die diabetes hebben of die ooit een hartaanval ervaarden, moeten extra aandacht besteden aan de hoeveelheid cholesterol die ze consumeren.

Hebben sporters meer profijt aan hele eieren of eten ze beter enkel het eiwit?

Enkel eiwit of ook de dooier? Een populaire vraag onder sporters omdat de dooier het cholesterol en verzadigd vet bevat, maar het is eveneens de dooier waarin zich de meeste voedingsstoffen bevinden. Sommige nutriënten zoals vitamine D en choline, zijn niet zo makkelijk terug te vinden in voedingswaren.
Eieren zijn hier dus wel een zinvolle bron voor. In feite suggereren overheidsgegevens dat de meeste volwassenen te weinig choline consumeren, deze voedingsstof is betrokken bij geheugen-en stemmingsregulatie.
Eieren zijn een belangrijke bron van deze essentiële stof. Eigeel bevat ook de antioxidanten luteïne en zeaxanthine, die een gezond gezichtsvermogen ondersteunen.
In feite is het interessanter om eieren in hun geheel te consumeren in tegenstelling tot enkel de eiwitten. In een kleine studie onder jonge mannen hebben onderzoekers gekeken naar de impact van het consumeren van hele eieren of enkel eiwitten op hun spier opbouwende reactie na de training.
Hoewel de eiwitniveaus onder beide groepen gelijk waren, leidden de hele eieren tot een toename van 40 procent in de spier opbouwende reactie, wat aangeeft dat sportmannen die hele eieren eten een betere toename in spiermassa zouden ervaren dan degenen die de dooiers overslaan.
Eieren op zich zijn dus niet slecht voor je, je moet er enkel niet mee overdrijven en ze aan een gezond dieet toevoegen alleen dus niet in combinatie met spek en worst.

Het wordt wel altijd aangeraden om regelmatig je bloedwaarden te laten checken door je huisarts, en om op basis daarvan te beslissen wat je wel of niet eet en met welke voedingswaren je voorzichtig moet zijn. Probeer ook altijd voor biologische eieren te kiezen.

Auteur: Joshua

Gepassioneerd door sport, muziek en het nastreven en promoten van een healthy lifestyle. Mijn carrière als sportmodel en fitnesscoach is het fundament van de roeping om mijn kennis met een groter publiek te delen. Daarom heb ik me gericht op het schrijven van motiverende en instruerende blog artikels voor Nutrifoodz. Ook is mijn missie om mensen te inspireren om hun geest, lichaam en ziel in balans te brengen, zodat ook zij hun eerste stappen kunnen zetten naar het creëren van hun beste zelf en een betere wereld.

Onze 100% Geen-Risico Belofte

Bestel nu zonder zorgen. Probeer het gewoon 14 volle dagen uit en als het voor jou niet zou werken, dan krijg jij je gezonde investering gewoon terug! Er is absoluut geen enkel risico om het even te proberen. Zelfs indien je de smaak niet lekker zou vinden, krijg jij je geld terug!

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *