Home / Body /

Zijn pre-workout supplementen gezond of niet? Wat zijn de voor- en nadelen?

Pre-workout supplementen worden speciaal ontworpen om jouw sportieve prestaties en energie een extra stimulans te geven. Je hoort ze 30 minuten voor je training in te nemen, meestal in de vorm van een drankje, en dan zou je vol kracht en vol energie je workout tegemoet kunnen gaan.

Dit soort supplementen is razend populair geworden bij sporters, bodybuilders en trainers. Nu de sportvoeding-supplementen-industrie behoort tot een populaire en steeds meer groeiende markt, ontstaan er echter vragen bij voeding -en fitnessdeskundigen.

Werken deze pre-workout producten wel echt? Of is het gewoon de zoveelste hype? En is het wel veilig om regelmatig een pre-workout drankje achterover te slaan?

In dit artikel ontdek je meer over de voor- en nadelen van PRE-WORKOUT supplementen.

De producenten van pre-workout supplementen beweren vaak dat ze de ultieme en meest unieke combinatie van geheimzinnige ingrediënten bieden om jou bovenmenselijke krachten te geven in de gym.

In feite bevatten ze dagelijkse fitnessgerichte ingrediënten waar sporters en bodybuilders regelmatig gebruik van maken waaronder creatine, L-arginine, Beta-alanine, taurine en betaïne. Maar in de meeste gevallen is het enige werkzame ingrediënt in deze pre-workout supplementen dat werkelijk een boost van energie geeft simpelweg, pure cafeïne!
Een extra woordje uitleg bij de meest courante ingrediënten van pre-workout supplementen

Pre-workout supplementen: Cafeïne

Onafhankelijk van de oefeningen, staat het bekend dat cafeïne de stofwisseling verhoogt, het uithoudingsvermogen verbetert en vermoeidheid vermindert. Eveneens heeft het een stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel. Dit verbetert hersenfuncties en concentratie wat dan ook in productievere en efficiëntere trainingen kan resulteren. Het kan er ook voor zorgen dat je een sterkere mind-muscle connectie ervaart.


Voor de beste resultaten moet cafeïne in lage tot matige doseringen (ongeveer 3 gram per kilogram lichaamsgewicht) geconsumeerd worden. Voor een persoon met een gewicht van ongeveer 70 kg betekent dit ongeveer 200 mg, oftewel twee koppen koffie.

Creatine

Creatine is één van de meest populaire bodybuilding supplementen, en dit wordt ondersteund door een toenemend aantal bewijzen. Creatine wordt gesynthetiseerd uit aminozuren en geconcentreerd in het spierweefsel om snelle uitbarstingen van energie mogelijk te maken, zoals sprinten of gewichtheffen.

Meerdere studies hebben aangetoond dat het gebruiken van een creatine supplement effectief kan zijn in het bevorderen van spiergroei, kracht en prestaties tijdens intervaltraining.

De aanbevolen dosis creatine is 5 gram die stapsgewijs wordt ingenomen over een 5 tot 7 daagse cyclus, met een pauze van 7 tot 14 dagen voordat de cyclus opnieuw begint. De meeste deskundigen raden aan om creatine apart in te nemen, in plaats van als ingrediënt van een pre-workout supplement, zodat je de inname beter onder controle kan houden.

Pre-workout supplementen: L-Arginine

L-arginine is een semi-essentieel aminozuur. Het draagt bij aan talrijke metabolische processen omdat het de bloedcirculatie stimuleert. L-arginine is de biologische voorloper van stikstofmonoxide.

Wanneer deze in de bloedbaan terechtkomt, ontspannen de bloedvaten en worden ze wijder. Dit zorgt ervoor dat zuurstof en nutriënten beter en sneller naar de organen en spieren getransporteerd worden, wat dan weer zeer gunstig is op gebied van uithoudingsvermogen en spieropbouw.

L-arginine speelt ook een belangrijke rol bij de eiwitsynthese. De reden dat je L-arginine in bijna alle pre-workout supplementen terugvindt is omdat het enerzijds ervoor zorgt dat het je meer “pump” (verhoogde bloeddoorstroming in de spieren) geeft, en anderzijds het ervoor zorgt dat alle andere componenten van de pre-workout beter geabsorbeerd en getransporteerd worden in de bloedcirculatie.

Pre-workout supplementen: Beta-alanine

Beta-alanine is een natuurlijk voorkomend aminozuur dat in de lever wordt geproduceerd en dat de werking van het zenuwsignaal bevordert. Sommige studies hebben gesuggereerd dat het gebruik van L-arginine het begin van neuromusculaire vermoeidheid kan vertragen en de sportprestaties kan verbeteren.

Aan de andere kant kan het supplement de zenuwcellen soms overprikkelen, waardoor een tintelend gevoel ontstaat dat bekend staat als paresthesie. Omdat het voorkomen van dit neveneffect per dosis kan variëren, is het vaak beter om een individueel supplement te nemen om de inname beter onder controle te houden.

Doch zijn er veel krachtsporters die juist genieten van dit tintelend gevoel omdat ze dan werkelijk voelen dat hun lichaam in een andere staat als normaal is. Aldus sterker en sneller. Hoewel, dit is meer een psychologische bijwerking is die veel sporters ervaren bij het nemen van een pre-workout supplement.

Pre-workout supplementen: Taurine

Taurine is je vast bekend van de vele energiedrankjes die dit product eveneens bevatten. Ook is dit één van de basis ingrediënten van de meeste pre-workout supplementen. Taurine is één van de meest voorkomende aminozuren in de hersenen, spieren en orgaanweefsels. Het werkt als een neurotransmitter, stabiliseert de celmembranen en reguleert het transport van voedingsstoffen door het hele lichaam.

Volgens bepaalde onderzoeken vullen taurine en cafeïne elkaar perfect aan op een manier die zowel de fysieke als de mentale prestaties verbetert en daarom is het geen toeval dat ze vaak samen worden gebruikt in energiedrankjes en pre-workout poeders. Taurine verbetert fysieke prestaties door de glucosestroom naar de spieren te bevorderen en zo de primaire energiebron voor de werking te verzekeren.

Taurine is populair bij bodybuilders, omdat het helpt bij de eiwitsynthese en zo de groei van de spiermassa ondersteunt.
VOORDELEN VAN EEN PRE-WORKOUT

Meerdere supplementen in 1 product

Cafeïne is zonder twijfel het meest actieve bestanddeel in pre-workout supplementen, maar bevatten deze producten vaak interessante combinaties van voedingsstoffen, zoals creatine monohydraat, aminozuren, B-vitamines, elektrolyten, taurine, arginine, etc.

Dit zijn allemaal producten die zeer gunstig kunnen zijn voor sporters en daarom ook vaak gebruikt worden. Het is dus zeker nuttig en handig om ze allemaal in één supplement te kunnen verkrijgen.

Zo heeft je lichaam bijvoorbeeld aminozuren nodig om spieren op te bouwen en te herstellen. Gelijkertijd heeft het eveneens een balans nodig in elektrolyten, omdat je lichaam er verliest door te zweten, wat dan weer meer door je cafeïne inname gegenereerd wordt. Zo zullen dus veel van de ingrediënten in een pre-workout elkaar helpen en aanvullen.

Meer energie door pre-workout supplementen

Uiteraard is één van de meest belangrijke aspecten van een goede workout, de hoeveelheid energie die je erin kunt steken. En dat is nu eenmaal iets wat sommige mensen te kort komen, wat meerdere oorzaken kan hebben.

Misschien heb je wel slecht geslapen de nacht voorheen of heb je een zeer zware werkdag achter de rug die het grootste deel van je energie heeft opgeslorpt. En toch zou je graag na je werkshift in volle energie kunnen presteren in de sportschool. Dan is een pre-workout supplement zeker een antwoord op je probleem.

Voornamelijk de cafeïne in het supplement zal je meer energie en focus geven om hard en doeltreffend te kunnen trainen. Een pre-workout kan je ook helpen om net iets harder te trainen, iets zwaarder te tillen en iets langer een verhoogde intensiteit in je training vol te houden. Dit zal er ongetwijfeld voor zorgen dat je sneller en betere resultaten boekt en dat is ook de reden waarom zoveel mensen kiezen om een pre-workout te gebruiken.

Een pre-workout geeft je niet enkel energie, maar het geeft je ook extra motivatie om elke dag opnieuw in vol enthousiasme naar je sportschool te gaan.

Verhoogde alertheid en concentratie

Het meest werkzame bestanddeel van de meeste pre-workout producten is cafeïne. Meerdere studies hebben aangetoond dat het gebruik van cafeïne zowel concentratie, focus als de cognitieve werking van je brein kan bevorderen. Dit kan je dus uiteraard ook helpen om meer alert en gefocust te blijven in de sportschool en om je mind-muscle connectie te verhogen.

Echter, een te hoge dosering ervan kan een averechtse werking hebben, waardoor je te zenuwachtig en prikkelbaar bent om je goed te kunnen concentreren.
NADELEN VAN EEN PRE-WORKOUT

Overstimulering

De kriebels krijgen is niet ongewoon voor pre-workout gebruikers. Cafeïne en andere populaire pre-workout componenten stimuleren het volledige centrale zenuwstelsel. Maar er komt een punt waarop je zenuwstelsel niet alle energie kan gebruiken die je het hebt gegeven. Dit zorgt voor een wankele, prikkelende en zenuwachtige sensatie waar veel mensen niet van houden.

Daarbij gaat je hartslag ook vrij snel omhoog. Dit kan extreem riskant zijn voor mensen met een reeds bestaande hartaandoening of kwetsbaarheid voor angst of paniekaanvallen. Als je gevoelig bent voor cafeïne of andere stimulerende middelen, kan het zijn dat pre-workouts helemaal niet geschikt en zelfs gevaarlijk kunnen voor je kunnen zijn.

Als je niet zeker bent, begin dan met slechts de helft van de aanbevolen dosering en bouw van daaruit geleidelijk op als je voelt dat je lichaam het aan kan. Eerst overleggen met je huisarts wordt altijd aangeraden.

Uitdroging

Pre-workout supplementen kunnen fungeren als diuretica. Net als een kopje koffie kunnen deze stimulerende middelen je nieren het signaal geven om meer water af te geven en dit kan tot uitdroging leiden. Je kan dit probleem vermijden door altijd extra veel water te drinken wanneer je zulke producten gebruikt.

Hoge bloeddruk

Alle vormen van stimulerende middelen verhogen de bloeddruk. Ingrediënten zoals cafeïne zijn hier namelijk verantwoordelijk voor. Als je al last hebt van een te hoge bloeddruk kan dit je situatie nog erger maken. Daarom wordt het ten strengste aangeraden eerst te overleggen met je huisarts voordat je pre-workout supplementen gebruikt.

Cafeïne tolerantie en verslaving

Extra hard kunnen trainen, extra lang kunnen trainen, extra gemotiveerd kunnen trainen en extra gewicht kunnen heffen! Klinkt dit niet geweldig? Tuurlijk! Want dat is het ook, en dat is precies het gene dat een goed pre-workout supplement jou kan bieden. Maar helaas heeft elke medaille een keerzijde.

Zoals je al weet bevatten pre-workout producten enorme hoge cafeïne doseringen, tot wel 200-300 mg per schepje.

En aangezien je lichaam na verloop van tijd een tolerantie tegen cafeïne opbouwt, is het niet ongewoon dat sporters stelselmatig overschakelen naar 2 schepjes of meer, altijd maar in de hoop die zelfde energie “rush” te bereiken. Dit soort gedrag komt vaak voor bij pre-workout gebruikers, omdat ze zo van het gevoel houden en zichzelf niet meer zouden kunnen zien trainen zonder een pre-workout.

En juist dat is de keerzijde van de medaille, cafeïne-intoxicatie en een zowel psychische als lichamelijke verslaving.

Aangezien cafeïne een stimulerend middel is, veroorzaakt cafeïne-intoxicatie een cluster van symptomen die gepaard gaan met overstimulatie van de hersenen en het zenuwstelsel. Wanneer men te veel en te lang aan één stuk cafeïne consumeert kunnen onaangename symptomen verschijnen, dit gebeurt vooral bij mensen die verslaafd zijn.
 • Rusteloosheid
 • Nervositeit
 • Spanning
 • Moeite met slapen
 • Spiertrekkingen
 • Verhoogde hartslag
 • Maagklachten
 • Overmatig urineren
Conclusie
Pre-workout supplementen kunnen zeker een gunstige toevoeging zijn aan je fitness regime. Maar enkel wanneer je het correct en dus met mate gebruikt. Het wordt aangeraden niet langer dan 8 weken aan een stuk te gebruiken en dan een rustpauze in te lassen van minimaal 6 weken.

Een veilig en 100 % natuurlijk alternatief!

Neem je liever een veilig alternatief dat 100% natuurlijk is en enkel voordelen bevat? Probeer dan het allernieuwste product van Nutrifoodz: Red Juice! Een heerlijke rode SUPERFOOD punch die je een boost geeft van zowel lichamelijke als geestelijke energie!
Ontdek hieronder de voordelen:
 • Lekkere, fruitige en verfrissende smaak
 • Geef je extra energie en vitaliteit
 • Versnelt je metabolisme (stofwisseling)
 • Verhoogt je vetverbranding
 • Gezonde en glanzende huid
 • Fit en mentaal scherp
 • Betere weerstand
 • Rijk aan vitaminen, mineralen, antioxidanten, polyfenolen en fytonutriënten
 • Zeer weinig calorieën
 • 100% plantaardig-Geen suiker

Auteur: Joshua

Gepassioneerd door sport, muziek en het nastreven en promoten van een healthy lifestyle. Mijn carrière als sportmodel en fitnesscoach is het fundament van de roeping om mijn kennis met een groter publiek te delen. Daarom heb ik me gericht op het schrijven van motiverende en instruerende blog artikels voor Nutrifoodz. Ook is mijn missie om mensen te inspireren om hun geest, lichaam en ziel in balans te brengen, zodat ook zij hun eerste stappen kunnen zetten naar het creëren van hun beste zelf en een betere wereld.

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure
Let op: Haal nu het pakket in huis, probeer het 14 dagen zonder risico.

Onze 100% Geen-Risico Belofte

Bestel nu zonder zorgen. Probeer het gewoon 14 volle dagen uit en als het voor jou niet zou werken, dan krijg jij je gezonde investering gewoon terug! Er is absoluut geen enkel risico om het even te proberen. Zelfs indien je de smaak niet lekker zou vinden, krijg jij je geld terug!

Vergeet niet dat het kan gebeuren dat we tijdelijk geen voorraad hebben - omdat dit een volledig natuurlijk en hoogwaardig product is, hebben we een zeer beperkt aanbod van alle afzonderlijke ingrediënten.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *