Home / Body /

Zo herken je een magnesiumtekort – De meest voorkomende symptomen

Magnesiumtekort, ook wel bekend als “hypomagnesiëmie”, is een gezondheidsprobleem dat vaak over het hoofd wordt gezien.

Onderzoekers hebben kunnen aantonen dat 70% van de bevolking niet voldoet aan de aanbevolen dagelijkse magnesium inname. Men kan hier slechts in sommige gevallen een diagnose van vaststellen omdat de meest voor de hand liggende signalen in vele gevallen pas zichtbaar worden wanneer het niveau van het magnesiumtekort reeds ernstig is.

Oorzaken van magnesiumtekort


De oorzaken van een magnesiumtekort kunnen variëren. Dit kan variëren tussen onvoldoende inname via de voeding en magnesium dat uit het lichaam verloren wordt!

Gezondheidsproblemen die gerelateerd zijn aan magnesiumtekort zijn onder andere diabetes, slechte absorptie van voedingstoffen, chronische diarree, coeliakie en het “hongerige bot syndroom.”

Alcoholisme kan ook een belangrijke oorzaak van magnesiumtekort zijn.

In dit artikel zullen we 7 symptomen bespreken die aanleiding kunnen geven tot een magnesium te kort in je lichaam.

Spiertrekkingen en krampen door magnesiumtekort

Spasmes, bevingen en spierkrampen zijn signalen van een magnesiumtekort. In ergere gevallen kan een tekort aan magnesium zelfs leiden tot aanvallen of oncontroleerbare stuiptrekkingen.
Wetenschappers geloven dat deze symptomen worden veroorzaakt door een vergrote stroom van calcium in de zenuwcellen, die de spierzenuwen overprikkelen (hyperstimulatie).

Hoewel supplementen spiertrekkingen en krampen kunnen verlichten bij mensen met een magnesiumtekort, concludeerde een onderzoek dat magnesiumsupplementen geen effectieve behandeling zijn voor spierkrampen bij oudere mensen.

Onvrijwillige spiertrekkingen kunnen vele andere oorzaken hebben. Zo kunnen ze bijvoorbeeld eveneens veroorzaakt worden door stress of een te veel aan cafeïne. Deze kunnen ook een bijwerking zijn van sommige medicijnen of een symptoom van een neurologische aandoening, zoals neuromyotonie of motorische neuronziekte.

Hoewel af en toe wat stuiptrekkingen hebben normaal is, wordt het aangeraden uw de dokter te raadplegen als deze symptomen aanhouden.

Geestelijke aandoeningen door magnesiumtekort

Een magnesiumtekort kan ook mentale aandoeningen hebben als gevolg. Deze omvatten apathie, dit wil zeggen dat je een soort mentale gevoelloosheid ervaart of een gebrek aan emotie. In de slechtste gevallen kan dit zelfs leiden tot delirium en coma. Bovendien hebben observationele studies een laag magnesiumgehalte geassocieerd met een verhoogde risico op depressie.

Eén onderzoek concludeerde dat magnesiumsupplementen in sommige gevallen mensen met angststoornissen zouden kunnen verhelpen. Maar hier is nog niet voldoende onderzoek rond gedaan om er vanuit te kunnen gaan.

Osteoporose door magnesiumtekort

Osteoporose is een aandoening die wordt gekenmerkt door zwakke botten en een verhoogd risico op botbreuken. Het risico op osteoporose wordt beïnvloed door een aantal verschillende factoren:
 • Gebrek aan beweging
 • Ouderdom
 • Tekort aan calcium
 • Tekort aan vitamine D
 • Tekort aan vitamine K
 • Magnesiumtekort
Zoals je kan zien is magnesiumtekort ook één van de risicofactoren voor osteoporose. Het kan een directe invloed hebben op het verzwakken van je botten, maar eveneens verlaagt het ook calcium concentraties in het bloed. En calcium is de belangrijkste bouwsteen van je botten

Vermoeidheid en spierzwakte

Een andere opvallend symptoom van een magnesiumtekort is oververmoeidheid. Deze aandoening wordt gekenmerkt door fysieke of mentale uitputting of zwakte.

Uiteraard is het een normaal fenomeen om af en toe vermoeid te raken. Dit maak iedereen namelijk wel eens mee, meestal betekent het gewoon dat je moet rusten of wat slaap te kort komt. Ernstige of aanhoudende vermoeidheid kan echter een teken zijn van een gezondheidsprobleem.

Aangezien vermoeidheid een niet-specifiek symptoom is, is de oorzaak ervan onmogelijk te achterhalen, tenzij het gepaard gaat met andere symptomen. Een ander en meer specifiek symptoom van magnesiumtekort is spierzwakte, ook wel bekend als myasthenie. Wetenschappers geloven dat de zwakte wordt veroorzaakt door het verlies van kalium in de spiercellen. Een aandoening die geassocieerd wordt met magnesiumtekort. Om deze reden is een magnesiumtekort een mogelijke oorzaak van vermoeidheid of zwakt

Verhoogde bloeddruk door magnesiumtekort

Wetenschappers hebben na dieper onderzoek vastgesteld dat een magnesiumtekort de bloeddruk kan verhogen, en dit is een sterke risicofactor voor meerdere hart-en vaatziekten. Verschillende observatiestudies hebben eveneens aangetoond dat een laag magnesiumgehalte of slechte voeding de bloeddruk kunnen verhogen.

Onderzoekers hebben ontdekt dat men deze problemen kan behandelen net magnesiumsupplementen, en dit vooral bij volwassenen met een te hoge bloeddruk.

Astma door magnesiumtekort

Het is soms opvallend dat patiënten van ernstige Astma, ook vaak last hebben van een magnesiumtekort. Bovendien is het magnesiumgehalte altijd lager bij mensen met astma dan bij gezonde mensen

Onderzoekers geloven dat een tekort aan magnesium kan leiden tot de opbouw van calcium in de spieren die zich in de binnenkant van de luchtwegen bevinden. Dit zorgt er voor dat de luchtwegen vernauwd worden en dus de ademhaling een stuk moeilijker maken. Om deze redenen bevatten de inhalators voor patiënten met ernstige Astmatische problemen, altijd magnesiumsulfaat. Dit helpt ze namelijk de luchtwegen te verruimen. Mensen met levensbedreigende symptomen krijgen hier bij voorkeur injecties voor.

Wetenschappers geloven echter dat ernstige astma een symptoom kan zijn van magnesiumtekort bij sommige patiënten, maar verdere studies zijn nodig om de werkelijke rol van magnesium in dit verhaal te kunnen bepalen.

Onregelmatige hartslag

Een van de ernstigste symptomen van magnesiumtekort is hartritmestoornissen of anders gezegd een onregelmatige hartslag. Men noemt dit ook wel “aritmie”. De symptomen van aritmie zijn in de meeste gevallen redelijk mild, vaak is er zelfs helemaal geen sprake van symptomen. Bij sommige mensen zal magnesiumtekort eerder hartkloppingen veroorzaken. Men spreekt van hartkloppingen wanneer er korte pauzes ontstaan tussen de hartslagen in.

Andere mogelijke symptomen van aritmie zijn duizeligheid, kortademigheid, pijn op de borst of flauwvallen. In de ernstigere gevallen kan aritmie het risico op een beroerte of hartfalen vergroten.
Volgens meerdere wetenschappers zou de oorzaak hiervan een onevenwichtig kaliumgehalte kunnen zijn binnen en buiten de hartspiercellen.

Bij sommige patiënten met congestief hartfalen en hartritmestoornissen is aangetoond dat ze een lager magnesiumgehalte hebben dan gezonde mensen. De behandeling van deze patiënten met magnesiuminjecties heeft hun hartfunctie aanzienlijk verbeter.
Bij vele van de hierboven opgesomde symptomen kan een eenvoudig magnesiumsupplement al de oplossing zijn, doch is het verstandig om je huisarts hiervoor raad te plegen. Wil je op een natuurlijke manier magnesiumtekorten vermijden dan is het zeker interessant om je tot magnesiumrijke voedingsmiddelen richten, waarvan we er hieronder enkele voorbeelden meegeven.

Magnesiumrijke voedingswaren:

 • Cashewnoten
 • Paranoten
 • Amandelen
 • Pompoenpitten
 • Sesamzaad
 • Lijnzaad
 • Chiazaad
 • Quinoa
 • Havermout
 • Pindakaas
 • Pure chocolade
 • Bruine rijst
 • Volkoren pasta
 • Zongedroogde tomaten
 • Sojabonen
 • Spinazie
 • Witte bonen
 • Kidneybonen
 • Nutrifoodz Complete

Auteur: Joshua

Gepassioneerd door sport, muziek en het nastreven en promoten van een healthy lifestyle. Mijn carrière als sportmodel en fitnesscoach is het fundament van de roeping om mijn kennis met een groter publiek te delen. Daarom heb ik me gericht op het schrijven van motiverende en instruerende blog artikels voor Nutrifoodz. Ook is mijn missie om mensen te inspireren om hun geest, lichaam en ziel in balans te brengen, zodat ook zij hun eerste stappen kunnen zetten naar het creëren van hun beste zelf en een betere wereld.

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+49.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+49.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+49.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure
Let op: Haal nu het pakket in huis, probeer het 14 dagen zonder risico. Deze exclusieve aanbieding is beschikbaar zolang de voorraad strekt.

Onze 100% Geen-Risico Belofte

Bestel nu zonder zorgen. Probeer het gewoon 14 volle dagen uit en als het voor jou niet zou werken, dan krijg jij je gezonde investering gewoon terug! Er is absoluut geen enkel risico om het even te proberen. Zelfs indien je de smaak niet lekker zou vinden, krijg jij je geld terug!

Vergeet niet dat het kan gebeuren dat we tijdelijk geen voorraad hebben - omdat dit een volledig natuurlijk en hoogwaardig product is, hebben we een zeer beperkt aanbod van alle afzonderlijke ingrediënten.
100% Geen-Risico Belofte

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+49.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+49.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+49.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *