Home / Food /

8 algemene tips voor het bewaren van een gezonde levensstijl

Ben jij ook tot het besef gekomen dat je gezond door het leven wil gaan en dat je voeding daar een belangrijke rol bij speelt? Dan heb je hier een aantal nuttige tips die je daarbij kunnen helpen.

Eet een verscheidenheid aan voedingsmiddelen

Om ons goed te voelen, hebben we meer dan 40 verschillende voedingsstoffen nodig, en geen enkel voedingsmiddel kan die allemaal leveren. Het gaat niet om één maaltijd, het gaat om de accumulatie van al je maaltijden.

Het gaat om evenwichtige voedselkeuzes die in de loop van de tijd het verschil zullen maken! Balans is altijd de sleutel!
 • Je zou er bewust voor kunnen kiezen om een vetrijke lunch te laten volgen door een vetarm avondmaal.
 • Na een grote portie vlees bij het avondeten, zou je je de volgende dag kunnen wenden tot vis of een vegetarische maaltijd met plantaardige eiwitbronnen zoals bijvoorbeeld peulvruchten.
 • In feite zou je ook moeten proberen om je dagelijkse porties fruit en groenten zoveel mogelijk te laten variëren.

Vervang verzadigd door onverzadigd vet

Vetten zijn belangrijk voor een goede gezondheid en een goede werking van het lichaam. Te veel ervan kan echter een negatieve invloed hebben op ons gewicht. Verschillende soorten vetten hebben verschillende effecten op de werking en gezondheid van ons lichaam.

Het is beter om de consumptie van verzadigde vetten (vaak afkomstig uit voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong) te beperken. Transvetten ( o.a. bij gefrituurde voeding) kunnen best volledig vermeden worden.

Deze tips kunnen helpen bij het vinden en bewaren van de juiste balans:
 • Bij twijfel, probeer zorgvuldig de etiketten en voedingwaardetabellen te lezen om de bronnen te identificeren.
 • Probeer 2-3 keer per week vis te eten, of plantaardige voedingsmiddelen die omega-3 vetten bevatten (avocado, walnoten, zeewier,...) Dit zal bijdragen aan de juiste inname van onverzadigde vetten.
 • Bij het koken van voedsel kan je vaker plantaardige oliën gebruiken, stomen of bakken in plaats van braden, en het vette deel van vlees verwijderen.
 • Wanneer je zuivelproducten eet of drinkt kan je voor de magere/vetarme versies kiezen.

Geniet van voldoende fruit en groenten

Groenten en fruit behoren tot de belangrijkste voedingsmiddelen die ons voldoende vitaminen, mineralen en vezels geven. We moeten proberen om ten minste 5 porties per dag te eten.

Je kan bijvoorbeeld een glas vers vruchtensap drinken bij het ontbijt, misschien een appel en een stuk watermeloen als tussendoortje, en bij elke maaltijd een verscheidenheid aan groenten.

Alle soorten groenten en fruit hebben een verschillende en belangrijke invloed op de gezondheid van het menselijk lichaam.

Beperk de inname van zout en suiker

Een te hoge zoutinname kan leiden tot een ongunstige invloed op de bloeddruk en bepaalde organen.

Er zijn verschillende manieren om je zoutinname te verminderen:
 • Wanneer je boodschappen doet, kan je bewust producten kiezen met een lager natriumgehalte. Je kan dit via de voedingswaardetabel verifiëren.
 • Bij het koken kan je zout volledig of deels vervangen door specerijen, waardoor de verscheidenheid aan smaken toeneemt.
 • Je kan er een gewoonte van maken om bij het eten geen zout aan tafel te hebben. Of om in ieder geval geen zout toe te voegen voor het proeven.
Beperk je suikerinname door je vaker te wenden tot natuurlijke suikers:
 • Suiker zorgt voor zoetheid en een aantrekkelijke smaak, maar suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken bevatten een grote hoeveelheid geraffineerde suikers en kunnen best met mate worden genuttigd, en zelfs eerder als een occasionele traktatie.
 • Wanneer je trek krijgt in zoetigheid probeer je dan snoepgoed te vervangen met vers fruit, gedroogd fruit of noten.
 • Om je ontbijt, smoothies of warme dranken te zoeten kan je gebruik maken van honing ahornsiroop of agavesiroop. Dit zijn natuurlijke suikers die altijd een gezondere keuze zijn.

Drink voldoende

Volwassenen moeten minstens 1,5 liter vocht per dag drinken! En zelfs meer als het erg warm is of als ze lichamelijk actief zijn.

Water is uiteraard de beste en meest gezonde keuze, en we kunnen kraanwater of mineraalwater gebruiken, bruisend of niet-bruisend, gewoon of met een smaakje. Vruchtensappen, thee, frisdranken, melk en andere dranken zijn allemaal prima. Zolang je gehydrateerd blijft.

Probeer een gezond lichaamsgewicht te behouden

Het juiste gewicht voor ieder hangt voor van ons af van factoren zoals geslacht, lengte, leeftijd en genen. Zwaarlijvigheid en overgewicht kunnen moeilijkheden creëeren bij het behouden van een gezond lichaam.

Overtollig lichaamsvet ontstaat doordat we meer eten dan nodig hebben. De extra calorieën kunnen van elke calorische voedingsstof afkomstig zijn: eiwit, vet, koolhydraten of zelfs alcohol.

Vet is nochtans de meest geconcentreerde bron van energie. Lichamelijke activiteit helpt ons deze energie te besteden, en dat geeft ons een goed gevoel. De boodschap is redelijk eenvoudig: als je aankomt, moet je minder eten en actiever zijn!

Beweeg regelmatig, en maak er een gewoonte van!

Lichaamsbeweging is belangrijk voor mensen van alle gewichtsklassen en gezondheidstoestanden.

Het helpt ons de extra calorieën te verbranden, het is goed voor het hart en de bloedsomloop, het onderhoudt of vergroot onze spiermassa, het helpt ons te focussen en verbetert het algehele gezondheidswelzijn.

We hoeven geen topatleten te zijn om in beweging te komen! 150 minuten per week gematigde lichaamsbeweging wordt geadviseerd, en het kan gemakkelijk een deel van een dagelijkse routine worden.

Met meer regelmaat bewegen is een keuze die iedereen kan maken. Het kan zo eenvoudig zijn als:
 • De trap nemen in plaats van de lift.
 • Meer afstanden te voet afleggen.
 • Een wandeling maken tijden de lunchpauze.
 • Tussendoor even stretchen op kantoor.
 • Tijd maken voor een gezinsactiviteiten tijdens het weekend.

Start nu! En evolueer geleidelijk

Geleidelijke veranderingen in je levensstijl zijn makkelijker vol te houden dan grote veranderingen die in één keer worden doorgevoerd.

Je zou gedurende 3 dagen kunnen opschrijven welke voedingsmiddelen en dranken je gedurende de hele dag door benuttigt en hoeveel je bewogen hebt. Het zal je snel opvallen waar er plaats is voor verbetering.

Het komt er op neer dat een gezonde levensstijl iets is waar je dagelijks bewust mee bezig moet zijn, en dat je gezonde gewoonten geleidelijk aan evolueren naar geautomatiseerde routines.
 • Eet je te weinig fruit en groenten? Start dan met het invoeren van één extra stuk per dag en voer dit aantal stelselmatig op.
 • Sla je regelmatig je ontbijt over? Probeer dan eens je dag te starten met een groot glas water en een klein stukje fruit.
 • Bevat jouw favoriete eten toevallig veel vet? Dan hoef je het niet volledig te schrappen, want dit kan je juist makkelijker doen terugvallen in je oude gewoonten. Je zou voor de vetarme varianten kunnen kiezen of je kan het gewoon minder vaak eten en in kleinere porties. Zo zal je het meer appreciëren en jezelf minder schuldig voelen.
- Make one healthy choice, then make another ;) -

Auteur: Joshua

Gepassioneerd door sport, muziek en het nastreven en promoten van een healthy lifestyle. Mijn carrière als sportmodel en fitnesscoach is het fundament van de roeping om mijn kennis met een groter publiek te delen. Daarom heb ik me gericht op het schrijven van motiverende en instruerende blog artikels voor Nutrifoodz. Ook is mijn missie om mensen te inspireren om hun geest, lichaam en ziel in balans te brengen, zodat ook zij hun eerste stappen kunnen zetten naar het creëren van hun beste zelf en een betere wereld.

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure
Let op: Haal nu het pakket in huis, probeer het 14 dagen zonder risico. Deze exclusieve aanbieding is beschikbaar zolang de voorraad strekt.

Onze 100% Geen-Risico Belofte

Bestel nu zonder zorgen. Probeer het gewoon 14 volle dagen uit en als het voor jou niet zou werken, dan krijg jij je gezonde investering gewoon terug! Er is absoluut geen enkel risico om het even te proberen. Zelfs indien je de smaak niet lekker zou vinden, krijg jij je geld terug!

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *