Home / Food /

Drink je een eiwitshake het beste met water of melk?

Eiwitshakes zijn ideaal voor eenieder die zijn lichaam op een snelle, efficiënte manier wil voorzien van de nodige eiwitten. Ze zijn vooral gunstig voor mensen met een actieve en drukke levensstijl en atleten die constant onderweg zijn, maar zijn ook de perfecte oplossing voor mensen die willen afvallen.

Bij eiwitpoeders met dierlijke eiwitten gebruikt men de eiwitten uit zuivelproducten. Plantaardige eiwitpoeders zoals Nutrifoodz Complete gebruiken meestal de combinatie van erwteneiwit en eiwitten uit bruine rijst, omdat deze combinatie een compleet essentieel aminozuurprofiel bevat.

Hoewel de voordelen van eiwitshakes vrij duidelijk zijn, bestaat er nog steeds enige verwarring over hoe deze moeten worden ingenomen. Is het nu beter met melk of met water? Je ontdekt het verschil in dit artikel.

Eiwitshake met melk drinken

Als spieraanwinst je hoofddoel is, kan je zeker een aantal serieuze voordelen halen uit het drinken van eiwitshakes met melk. Caseïne en Wei zijn twee hoogwaardige eiwitten die in melk voorkomen - in een verhouding van ongeveer 80% caseïne tot 20% wei. Wei-eiwit heeft een snelle verteringssnelheid wat perfect is om je spieren na een training weer aan te vullen, terwijl caseïne-eiwit in een langzamer en stabieler tempo verteert, waardoor de eiwitsynthese voor een langere tijd gevoed wordt.

Uiteraard krijg je met een watergemengde eiwitshake ook een flinke portie proteïnen binnen, maar als je er melk aan toevoegt, is het voordeel dat je meer en diverse eiwitten consumeert. Hoeveel dan precies? In elk kopje melk dat je aan je eiwit toevoegt, zit al 8 gram eiwit. Als je het mengt met een schepje proteïnepoeder, vul je het met een machtige dosis van meer dan 30 gram proteïne.
Melk kan je spieren direct helpen om te herstellen en weer op te bouwen na een intense krachttraining. Het opbouwen van magere spiermassa heeft eigenlijk veel meer voordelen dan er alleen al gespierd uitzien. Het kan helpen om het lichaamsvet en de caloriebalans te beheren, evenals het verlagen van het risico op veelvoorkomende ziekten.

Melk is de voor de hand liggende keuze voor iedereen die spiermassa probeert op te bouwen. Met name voor zij die omwille van hun lichaamstype meer moeite hebben om genoeg massa te vergaren. Melk is een goede bron van vetten en koolhydraten om dit helpen te bereiken. Koolhydraten helpen je niet alleen om massa op te bouwen en bij het herstel van je spieren na het zware tillen, maar ze geven je ook de energie om te presteren in de sportschool.
Het grote voordeel bij het drinken van een eiwitshake met melk is dus dat je zowel Wei-eiwit als Caseïne-eiwit consumeert!
Alles over Wei-eiwit
Wei-eiwit heeft één van de beste kwaliteit in aminozuurprofielen en het is aangetoond dat het de spiereiwitsynthese in grotere mate stimuleert dan andere vormen.

In een onderzoek heeft men de effecten van wei-, caseïne- en soja-eiwit vergeleken op het stimuleren van de spiereiwitsynthese. Zes deelnemers werden in elke groep geplaatst en voerden een zware, belastende en eenzijdige beentraining uit, gevolgd door de inname van één van de drie eiwitten. Interessant is dat de spiereiwitsynthese (de belangrijkste drijvende kracht achter de spiergroei) maar liefst 120% hoger was in de wei-toestand dan alleen caseïne en 30% hoger dan bij soja.

De onderzoekers schreven de superieure resultaten toe aan de snelle afbraak van de wei-eiwitten. Wei-eiwit is zuur oplosbaar en wordt dus snel verteerd waardoor de aminozuurafgifte in het bloed en dus in het spierweefsel toeneemt.

Wetenschappers hebben aangetoond dat we een specifieke hoeveelheid leucine nodig hebben om de spiereiwitsynthese te stimuleren en ons lichaam het signaal te geven om nieuw spierweefsel aan te leggen.

Zo lijkt het erop dat wei-eiwit een superieur eiwit is voor spiergroei vanwege het hoge leucine-gehalte en de snelle afbraaksnelheid.
Alles over Caseïne-eiwit
Hoewel uit eerder onderzoek is gebleken dat caseïne de spiereiwitsynthese niet in dezelfde mate stimuleert als wei, is aangetoond dat caseïne de eiwitafbraak van het hele lichaam remt.

Het menselijk lichaam heeft gedurende de dag zowel anabolische (spieropbouwende) als katabolische (spierafbrekende) momenten. Daarom is het interessant als je de spierafbraak per dag kunt beperken, terwijl je de spiergroei verhoogt. Zo is de totale netto spiergroei op de lange termijn groter.

Met dit in gedachten kan je zien waarom caseïne-eiwit een goede keuze is om je lichaam te voeden net voor het slapen gaan of wanneer je lange periodes zonder voedsel moet overbruggen.

In een studie hebben onderzoekers 16 gezonde jonge mannen voorzien van een intensief trainingsprotocol en de anabole respons gedurende de dag gecontroleerd. Deze onderzoekers voorzagen vervolgens één groep van 40g caseïne-eiwit voor het slapengaan en de andere 40g placebo. De resultaten toonden aan dat bij de groep die caseïne consumeerde voor het slapengaan, de spiereiwitsynthese 22% groter was dan bij de andere groep.

Eiwitshake met water drinken

Het belangrijkste aspect van een eiwitshake die met water gemengd werd, is wellicht het feit dat water geen calorieën bevat. Het grote voordeel van je eiwitshakes met water te mengen in plaats van melk komt dus neer op gewichtsbeheersing. Je zou kunnen zeggen dat een eiwitshake met water de dieetversie van een eiwitshake met melk is.

Als het jouw doel is om aan de hand van eiwitshakes je gewicht te beheren of af te vallen, dan is water de beste keuze! Eén schep van het gemiddelde eiwitpoeder gemengd met slechts één kopje melk bevat naar schatting 270 calorieën. Terwijl een eiwitshake gemengd met water slechts 110 calorieën bevat. Dat is toch wel een exponentieel en belangrijk verschil voor eender wie calorieën telt.

Hetzelfde geldt voor koolhydraten en vetten. Laten we duidelijk maken dat je niet alleen koolhydraten en vetten nodig hebt voor spieraanwinst, maar ook voor het behoud van de algemene gezondheid. Voor zij die hun macronutriënten tellen, is de consumptie van koolhydraten en vetten een gebied waar bijzonder veel aandacht aan wordt besteed.
Melk bevat koolhydraten. Terwijl we hierboven de voordelen van de koolhydraten in melk hebben genoemd kan het goed zijn dat je liever geen overvloed aan koolhydraten in je post-workout shake wilt hebben.

Melk bevat ook best wat vet. Hoewel je lichaam ook vetten nodig heeft, zou het goed kunnen dat het drinken van een eiwitshake voor jou enkel draait om het eiwit. In een dieetfase is dit ook zeer begrijpelijk en wordt het zeker aangeraden je shakes met water te maken. Om je een beter idee te geven van wat je precies consumeert: elke 250 ml volle melk levert 8,3 gram vet en 4,8 gram verzadigd vet.

In principe is een goed eiwitpoeder ontworpen om goed te smaken met zowel melk als water, dus je hoeft je geen zorgen te maken over het verlies van smaak met je shake op waterbasis. Enkel de textuur zal met melk iets dikker en romiger zijn.

Voordelen en aanvullende informatie over eiwitshakes

Voordelen van een eiwitshake met melk drinken
 • Vitamine A
 • Vitamine B1, B2, B3, B6 en B11
 • Vitamine K
 • Vitamine E
 • Kalium
 • Fosfor
 • Zink
 • Magnesium
 • Koper
 • Ijzer
 • Tryptofaan
Voordelen van een eiwitshake met water drinken
 • Mengt makkelijk en snel
 • Verteert sneller
 • Bevat minder calorieën
 • Ideaal wanneer je probeert af te vallen of wanneer aankomen niet je doel is
 • Ideaal voor mensen die lactose-intolerant zijn
Wil je graag meer weten over plantaardige eiwitbronnen check dan de 7 voordelen van plantaardige eiwitten.
Extra tip: Drink dagelijks een Nutrifoodz Complete maaltijdshake en voorzie je lichaam van belangrijke voedingsvezels.

Auteur: Joshua

Gepassioneerd door sport, muziek en het nastreven en promoten van een healthy lifestyle. Mijn carrière als sportmodel en fitnesscoach is het fundament van de roeping om mijn kennis met een groter publiek te delen. Daarom heb ik me gericht op het schrijven van motiverende en instruerende blog artikels voor Nutrifoodz. Ook is mijn missie om mensen te inspireren om hun geest, lichaam en ziel in balans te brengen, zodat ook zij hun eerste stappen kunnen zetten naar het creëren van hun beste zelf en een betere wereld.

Onze 100% Geen-Risico Belofte

Bestel nu zonder zorgen. Probeer het gewoon 14 volle dagen uit en als het voor jou niet zou werken, dan krijg jij je gezonde investering gewoon terug! Er is absoluut geen enkel risico om het even te proberen. Zelfs indien je de smaak niet lekker zou vinden, krijg jij je geld terug!

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *