Home / Food /

Gezond & voedzaam eten hoeft niet altijd DUUR te zijn

Steeds meer mensen opteren voor de gezondheidsbewuste mindset en proberen deze zoveel mogelijk te implementeren in hun levensstijl en eetgewoonten.

Terwijl dit zeer positief is, zien we ook vaker dat gezondheidsbewusten tevens het hele gezin proberen te betrekken, zodat ook hun kinderen van jongs af aan de gewoonte krijgen om gezond te eten. Maar is dit altijd wel financieel haalbaar?

Zoals jullie wellicht zelf al opgemerkt hebben, is ongezonde, bewerkte voeding en junkfood vaak goedkoper dan de gezondere voedingsmiddelen. Dit is onvermijdelijk ook de reden dat vele gezinnen zich nog steeds vaker richten tot ongezonde bewerkte voeding, zonder stil te staan bij de gezondheidsrisico's die dit teweeg kunnen brengen.

Wanneer men aan gezond eten denkt, dan denkt men vaak aan biologisch eten. En hoewel biologische voeding wel de meest gezonde keuze is, ben je niet verplicht biologisch te eten om gezonde en voedzame nutriënten binnen te krijgen.

Wanneer je het financieel niet breed hebt, ben je dus niet verplicht om jezelf te voeden met junkfood. Er zijn altijd gezondere en betaalbare keuzes ter beschikking.

We hebben een lijst samengesteld met een aantal goedkope en gezonde voedingsmiddelen die jou helpen je boodschappenrekening laag te houden.

Goedkope én gezonde groenten en fruit

Groenten en fruit behoren tot de mooiste cadeaus die moeder natuur je te bieden heeft. En als je graag gezond en fit door het leven gaat, is het belangrijk om er ook gebruik van te maken.

Er is geen makkelijkere manier om een ongezond lichaam weer op te kikken en gezond te maken, dan door simpelweg meer groenten en fruit te eten. Ze bieden je vitaminen, mineralen, vezels, koolhydraten, eiwitten en phytonutriënten, kortom bijna alles wat het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Wanneer je gezond probeert te leven maar je wilt tevens kosten besparen, dan is het zeker interessant om je dieet meer plantaardig te maken en wat minder vlees te consumeren. Aangezien vlees duurder is dan groenten en fruit.

Je kan ook aan de hand van een seizoenkalender je groenten en fruitsoorten selectief en seizoengericht gaan aankopen, zodat het goedkoper uitkomt. Uiteraard zijn groenten en fruit in hun seizoen ook het meeste voedzaam. Alvast een win-winsituatie dus!

Je kan meer lezen over de voordelen van een plantaardig dieet in dit blog.

Haver toevoegen aan een gezond dieet

Haver is een enorm voedzaam voedingsmiddel om in huis te hebben. Het is zeer betaalbaar en biedt een makkelijke manier om je gezin te voorzien van een indrukwekkende hoeveelheid voedingsstoffen.

Een grote doos havermout is niet alleen goedkoper, maar ook voedzamer dan pakjes kant-en-klare havermout met een smaakje, want deze zijn meer bewerkt en bevatten vaak toegevoegde suikers.

Volkoren havermout is tevens enorm rijk aan voedingsvezels die je cholesterolgehalte helpen verlagen en je spijsverteringsstelsel positief beïnvloeden. Bovendien krijg je van havermout langdurige energie en verzadigt het je ook lang.

Eén portie havermout per dag eten kan best voedzaam zijn. Het voorziet je lichaam van B-vitamines, ijzer, mangaan, fosfor, zink en magnesium. Haver wordt meestal als ontbijt gegeten, maar in feite kan je er enorm veel verschillende zoete en hartige bereidingen mee maken.

Kortom, haver kost niet veel en is een absolute aanrader om altijd in huis te hebben.

Tomaten in blik: zeer veelzijdig en zeer goedkoop

Tomaten in blik zijn een veelzijdig en zeer goedkoop voedingsmiddel dat vaak onderschat wordt. Een gemiddeld blik tomaten kost soms minder dan 1 euro en is zeer lang houdbaar, wat dan weer voedselverspilling kan tegengaan.

Tomaten zijn niet alleen een basisingrediënt, in veel heerlijke recepten ze zijn ook een geweldige bron van vitamine C en lycopeen, een antioxidant die ontstekingen aanzienlijk kan doen verminderen. Regelmatig tomaten eten wordt ook vaak in verband gebracht met het verlagen van het "slechte" LDL-cholesterol en de bloeddruk.

Tomaten in blik worden ook vaker gepureerd dan verse tomaten, en het is juist dan dat het antioxidant lycopeen het beste vrijkomt. Tomaten in blik kunnen gemakkelijk worden toegevoegd aan soepen, stoofschotels, stoofpotten en pastagerechten.

Kortom, tomaten zijn in het algemeen niet zo duur en ze zijn erg gezond en voedzaam. Tomaten in blik kunnen je ook de vele gezonden eigenschappen bieden en bovendien blijven ze zeer lang goed. Ideaal om dus altijd in huis te hebben wanneer je een groot gezin hebt.

Pindakaas levert veel voedingsstoffen

Bij de meeste Amerikaanse huishoudens zal je altijd wel een pot pindakaas vinden in één van de kasten, maar dat is bij ons niet altijd het geval. Doch raden we aan om altijd een pot pindakaas in huis te hebben, in tegenstelling tot de pot choco smeerpasta die de meesten onder ons wel altijd in huis hebben.

Pindakaas is namelijk zeer budgetvriendelijk en levert veel voedingstoffen. Een portie telt ongeveer 2 eetlepels, wat betekent dat je met één potje wel een tijdje vooruit kunt.

Plus, het is een geweldige bron van plantaardige eiwitten, evenals hart-gezonde vetten, vitamine E en B-vitaminen. Wanneer je pindakaas koopt, probeer dan te zoeken naar opties zonder toegevoegde suikers.

Kortom, pindakaas is niet duur, het is lekker en het wordt door jong en oud geapprecieerd. Het bevat vele gezonde eigenschappen en kan in een grote verscheidenheid van zowel zoete als hartige recepten gebruikt worden. Eveneens zeker een aanrader om altijd in huis te hebben.

Bonen in blik: zeer budgetvriendelijk en voedzaam

Bonen in blik zijn budgetvriendelijk, makkelijk en snel klaar te maken en vooral zeer voedzaam. Er zijn verschillende soorten bonen waaruit je kan kiezen en velen kosten minder dan 2 euro per blikje.

In principe kan je zelfs nog meer geld besparen door gedroogde bonen te kiezen, maar die nemen meer tijd in beslag omdat je ze moet koken.

Bonen bevatten een aanzienlijke hoeveelheid vezels en een verscheidenheid aan vitaminen en mineralen, waaronder foliumzuur, ijzer, magnesium en kalium.

Ze zijn bovendien een geweldige bron van plantaardige eiwitten. Eén kopje bonen bevat ongeveer 15 gram eiwit. Bonen kunnen in bijna elk gerecht worden verwerkt.

Probeer ze eens in soepen, salades, taco's en burrito's. Probeer ze dus altijd in huis te hebben, ze kosten niet veel en het hele gezin zal er graag van mee smullen!

Aardappelen voor meer vezels en bètacaroteen

Elk huishouden zou zeker altijd aardappelen bij de hand moeten hebben. Ze kunnen op verschillende manieren worden geserveerd, en kosten meestal minder dan 5 euro voor een grote zak van 5 kg.

Aardappelen bevatten een aanzienlijke hoeveelheid kalium, een mineraal dat zeer belangrijk is in ons lichaam, onder andere voor het reguleren van de vochtbalans en spiersamentrekkingen.

Als je een extra boost aan voedingsstoffen wil, probeer dan zoete aardappelen te gebruiken in plaats van witte aardappelen. Zoete aardappelen zijn eveneens rijk aan kalium, maar ze bevatten net iets meer vezels en bètacaroteen.

Beide soorten aardappelen zijn veelzijdig en kunnen in een enorm grote verscheidenheid van gerechten geserveerd worden. Van zelfgemaakte frietjes tot aardappelpuree, aardappelsalade en nog veel meer.

De aardappel behoort bij de voedingswaren die recht uit de aarde komen, het is dus een zuiver en onbewerkt product. Ze zijn niet duur, vallen altijd in de smaak en bovendien bevatten ze enorm voedzame eigenschappen.

Huisgemaakte popcorn is als gezonde snoep

Popcorn wordt vaak geassocieerd met je favoriete tv-serie of film bingewatchen, maar je kan er in feite op elk moment van genieten als een gezonde snack. Om deze snack te maken ben je waarschijnlijk minder dan 2 euro kwijt voor een zak van 1kg maïszaadjes. En eigenlijk kan je huisgemaakte popcorn echt als gezonde snoep beschouwen.

Maïs bevat namelijk best wat voedzame eigenschappen. Popcorn bevat vezels, magnesium en verschillende antioxidanten die goed zijn voor ziektebestrijding. Niet gesuikerde popcorn bevat ook weinig calorieën, waardoor het ook als nuttig en voedzaam tussendoortje kan dienen voor mensen die willen afvallen.

Het leuke aan popcorn is dat het heel veelzijdig is. Je kunt er bijvoorbeeld zeezout en kaas aan toevoegen voor een hartige hapje, of kaneel en suiker voor een heerlijk zoet hapje. Je kan er ook een gezondere versie van maken met wat stevia, honing of ahornsiroop.

Kortom, verse popcorn is dus een gezonde en goedkope snack om altijd in huis te hebben, en je kan het in een handomdraai klaarmaken.

Diepvriesbessen voor het eenvoudig voeden van je lichaam

Diepvriesbessen behoren ongetwijfeld bij één van de gemakkelijkste manieren om je lichaam te voeden met superkrachtige en gezonde voedingstoffen, zonder dat het je te veel kost.

In principe zou je bijna alle soorten bessen als SUPERFOOD kunnen beschouwen. Ze zitten namelijk boordevol vitaminen, mineralen, polyfenolen en antioxidanten. Het grote voordeel is dat ingevroren bessen ten opzichte van verse bessen, relatief goedkoop zijn. Zo betaal je meestal minder dan 4 euro voor een zak van 750 tot 1000 gram.

Diepvriesbessen worden zeer kort na het oogsten ingevroren, waardoor het grootste deel van alle nutriënten intact bewaard blijft. Het is altijd leuk om een zak bosbessen of een mix van verschillende rode vruchten in je vriezer te hebben.

Je kan er je smoothies mee verrijken, mengen met wat yoghurt of je kan er verschillende gezonde dessertjes mee bereiden.

Eieren zijn een veelzijdig alternatief voor vlees

Verse eieren zijn een goedkoop, voedzaam en een veelzijdig alternatief voor vlees. Het lijkt wel alsof mensen bang zijn geworden om eieren te eten omwille van de cholesterol, maar recent onderzoek heeft uitgewezen dat dit niet nodig is. Een paar eieren per week mogen zeker op het menu staan.

Eieren bevatten enorm veel vitaminen waaronder de belangrijke vitamine B12 die een belangrijke rol speelt bij vele vitale functies in je lichaam.

Je kan meer lezen over de gezonde eigenschappen van eieren in dit blog.
-Every healthy choice counts!-

Auteur: Joshua

Gepassioneerd door sport, muziek en het nastreven en promoten van een healthy lifestyle. Mijn carrière als sportmodel en fitnesscoach is het fundament van de roeping om mijn kennis met een groter publiek te delen. Daarom heb ik me gericht op het schrijven van motiverende en instruerende blog artikels voor Nutrifoodz. Ook is mijn missie om mensen te inspireren om hun geest, lichaam en ziel in balans te brengen, zodat ook zij hun eerste stappen kunnen zetten naar het creëren van hun beste zelf en een betere wereld.

Onze 100% Geen-Risico Belofte

Bestel nu zonder zorgen. Probeer het gewoon 14 volle dagen uit en als het voor jou niet zou werken, dan krijg jij je gezonde investering gewoon terug! Er is absoluut geen enkel risico om het even te proberen. Zelfs indien je de smaak niet lekker zou vinden, krijg jij je geld terug!

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *