Deze voedingsmiddelen zijn schadelijk voor je brein en kan je best vermijden

Elke actie die je uitvoert start in je hersenen. Je brein is dus het meest belangrijke orgaan in je lichaam. Het regelt alles wat er in je lichaam gebeurt, en daar heeft het uiteraard de juiste brandstof voor nodig zodat het alles soepel kan laten verlopen. En deze brandstof omvat alles wat je dagelijks eet.

Daarom is het belangrijk om bewust te kiezen wat je wel en niet eet. Wist je dat bepaalde voedingsmiddelen die vitale functies van je hersenen kunnen schaden of belemmeren? Het blijkt zo dat dit het geval is, en jammer genoeg consumeren velen onder ons hier te veel van.

In dit artikel kijken we naar enkele voedingsmiddelen die langdurige en vaak gevaarlijke schade kunnen toebrengen aan ons geheugen en onze cognitieve functies.

Geraffineerde granen

Witte bloem, witte rijst, witte pasta en eigenlijk alles wat geen volkoren koolhydraten zijn, kunnen ongunstige effecten hebben op de hersenfuncties.

Dit soort voedsel heeft over het algemeen een hoge glycemische index (GI), wat betekent dat je lichaam ze snel verteert en een plotse piek in insuline en bloedsuikerspiegel veroorzaakt. Dit kan een negatief effect hebben op de hersenen en op lange termijn kan het geheugen hierdoor verzwakken.

Het is altijd beter voor je hersenen om complexe koolhydraten te eten.

Suikerhoudende producten

Suiker, en vooral geraffineerde suiker, is op vele manieren slecht voor je. Het verhoogt het risico op hartziekten en obesitas.

Bovendien kan een te hoge suikerinname het geheugen en de cognitieve functies verminderen, insulineresistentie in de hersenen opbouwen en de ontwikkeling van hersenneuronen belemmeren; dit alles draagt bij tot tragere en wazige hersenen.

De meeste energiedrankjes, vruchtensappen en coladrankjes die we zo graag drinken, bevatten gevaarlijke hoeveelheden suiker. Het wordt aanbevolen om de consumptie van suikerhoudende voedingsmiddelen te vermijden of te matigen.

Sterk bewerkte voedingsmiddelen

Chips, snoep, instant noedels, instant soepen, diepvries maaltijden,enz… – in het kort, alles wat we junk food noemen, zijn in toenemende mate een integraal onderdeel van onze dagelijkse voeding. Simpelweg omdat ze gemakkelijk verkrijgbaar zijn en omdat het minder tijd en vaardigheid vergt om klaar te maken.

Maar deze bevatten toegevoegde suiker, olie, zouten, zuren, bewaarmiddelen, enz… – die allemaal slecht zijn voor je hersenen. Overmatige consumptie van deze voedingsmiddelen veroorzaakt gewichtstoename en vetophoping rond je organen, waarvan de hersenen de belangrijkste zijn.

Overmatige vetophoping rond de hersenen kan schade en degeneratie van het hersenweefsel veroorzaken. Dit heeft gevolgen voor het geheugen en leidt tot een snellere afname van het redeneringsvermogen.

Ook gerookt en verwerkt vlees zoals worst, ham, spek, salami enz. bevatten nitrosamines, dit zijn chemische stoffen die zeer schadelijk kunnen zijn voor het gehele lichaam.

Alcohol

Langdurig alcoholgebruik is niet alleen slecht voor je lever, maar ook voor je hersenen.

Chronisch alcoholgebruik kan leiden tot vermindering van het hersenvolume en verstoring van de werking van neurotransmitters, wat een ravage kan aanrichten in je hele lichaam, omdat dit chemische stoffen zijn die de hersenen gebruiken om te communiceren tussen cellen; alsook een toestand van verwarring en desoriëntatie die vaak “hersenmist” wordt genoemd.

Overmatig alcoholgebruik kan ook leiden tot een tekort aan vitamine B1, wat kan leiden tot ernstige hersenschade en permanent geheugenverlies.

Transvetten

Dit is een type onverzadigd vet dat schadelijk kan zijn voor je hersenen. Hoewel dierlijke producten zoals vlees en zuivel natuurlijke transvetten bevatten, zijn deze niet echt gevaarlijk, als ze niet overmatig worden geconsumeerd.

Maar industrieel geproduceerd transvetrijk voedsel kan je hersenen ernstig beschadigen. Hieronder vallen margarine, kant-en-klaar gebak en koekjes, glazuur enz.

Studies hebben aangetoond dat mensen die veel transvetten consumeren een slechter geheugen hebben, een verminderde cognitieve functie en een verminderd hersenvolume.

– Eat to fuel your body, not to feed your emotions. –

Auteur: Joshua

Gepassioneerd door sport, muziek en het nastreven en promoten van een healthy lifestyle. Mijn carrière als sportmodel en fitnesscoach is het fundament van de roeping om mijn kennis met een groter publiek te delen. Daarom heb ik me gericht op het schrijven van motiverende en instruerende blog artikels voor Nutrifoodz. Ook is mijn missie om mensen te inspireren om hun geest, lichaam en ziel in balans te brengen, zodat ook zij hun eerste stappen kunnen zetten naar het creëren van hun beste zelf en een betere wereld.

Onze 100% Geen-Risico Belofte

Bestel nu zonder zorgen. Probeer het gewoon 14 volle dagen uit en als het voor jou niet zou werken, dan krijg jij je gezonde investering gewoon terug! Er is absoluut geen enkel risico om het even te proberen. Zelfs indien je de smaak niet lekker zou vinden, krijg jij je geld terug!