Deze voedingsmiddelen zijn schadelijk voor je brein en kan je best vermijden
Daarom is het belangrijk om bewust te kiezen wat je wel en niet eet. Wist je dat bepaalde voedingsmiddelen die vitale functies van je hersenen kunnen schaden of belemmeren? Het blijkt zo dat dit het geval is, en jammer genoeg consumeren velen onder ons hier te veel van.
In dit artikel kijken we naar enkele voedingsmiddelen die langdurige en vaak gevaarlijke schade kunnen toebrengen aan ons geheugen en onze cognitieve functies.
Geraffineerde granen
Dit soort voedsel heeft over het algemeen een hoge glycemische index (GI), wat betekent dat je lichaam ze snel verteert en een plotse piek in insuline en bloedsuikerspiegel veroorzaakt. Dit kan een negatief effect hebben op de hersenen en op lange termijn kan het geheugen hierdoor verzwakken.
Het is altijd beter voor je hersenen om complexe koolhydraten te eten.
Suikerhoudende producten
Bovendien kan een te hoge suikerinname het geheugen en de cognitieve functies verminderen, insulineresistentie in de hersenen opbouwen en de ontwikkeling van hersenneuronen belemmeren; dit alles draagt bij tot tragere en wazige hersenen.
De meeste energiedrankjes, vruchtensappen en coladrankjes die we zo graag drinken, bevatten gevaarlijke hoeveelheden suiker. Het wordt aanbevolen om de consumptie van suikerhoudende voedingsmiddelen te vermijden of te matigen.
Sterk bewerkte voedingsmiddelen
Maar deze bevatten toegevoegde suiker, olie, zouten, zuren, bewaarmiddelen, enz… – die allemaal slecht zijn voor je hersenen. Overmatige consumptie van deze voedingsmiddelen veroorzaakt gewichtstoename en vetophoping rond je organen, waarvan de hersenen de belangrijkste zijn.
Overmatige vetophoping rond de hersenen kan schade en degeneratie van het hersenweefsel veroorzaken. Dit heeft gevolgen voor het geheugen en leidt tot een snellere afname van het redeneringsvermogen.
Ook gerookt en verwerkt vlees zoals worst, ham, spek, salami enz. bevatten nitrosamines, dit zijn chemische stoffen die zeer schadelijk kunnen zijn voor het gehele lichaam.
Alcohol
Chronisch alcoholgebruik kan leiden tot vermindering van het hersenvolume en verstoring van de werking van neurotransmitters, wat een ravage kan aanrichten in je hele lichaam, omdat dit chemische stoffen zijn die de hersenen gebruiken om te communiceren tussen cellen; alsook een toestand van verwarring en desoriëntatie die vaak “hersenmist” wordt genoemd.
Overmatig alcoholgebruik kan ook leiden tot een tekort aan vitamine B1, wat kan leiden tot ernstige hersenschade en permanent geheugenverlies.
Transvetten
Maar industrieel geproduceerd transvetrijk voedsel kan je hersenen ernstig beschadigen. Hieronder vallen margarine, kant-en-klaar gebak en koekjes, glazuur enz.
Studies hebben aangetoond dat mensen die veel transvetten consumeren een slechter geheugen hebben, een verminderde cognitieve functie en een verminderd hersenvolume.