Home / Food /

Intermittent Fasting om snel en gezond af te vallen?

Intermittent fasting (periodiek vasten) is momenteel een razend populair dieetsysteem onder atleten, gezondheidsbewuste mensen en simpelweg eender wie die snel en op een gezonde manier wilt afvallen.

Wat is Intermittent Fasting nu eigenlijk?

In feite is het geen echt dieet. Het draait vooral om wanneer je recht hebt om te eten en wanneer je absoluut niets gaat eten. Wat je gaat eten speelt uiteraard ook een rol, maar het belangrijkste aspect van dit systeem is de timing van je maaltijden.

Het is een zeer efficiënt systeem om af te vallen omdat je je lichaam ermee gaat programmeren om je eigen vetten als energiebron te gaan gebruiken. En bovendien brengt het nog heel wat andere gezondheidsvoordelen met zich mee.

Het is een geweten en wetenschappelijk bewezen feit dat vasten meerdere positieve effecten heeft op het lichaam. Vooral omdat je lichaam zich even niet moet bezighouden met grote hoeveelheden energie te spenderen aan het spijsverteringssysteem. Het kan dan eindelijk meer energie gebruiken voor geestelijke doeleinden en om alle fysiologische systemen in je lichaam te rebooten en te herstellen daar waar nodig. Je lichaam is daar ook enorm dankbaar voor! En dat ga je ook voelen. Net zoals je met meditatie en ademhalingstechnieken je brein gaat "opschonen", kan je met vasten je lichaam helpen om te "resetten".

In ieder geval: veel water drinken

In sommige religieuze vormen van vasten gaat men zich ook onthouden van water. Wanneer je vast om gezondheidsredenen en om af te vallen is dit NIET aan te raden!

Je lichaam smeekt tijdens het vasten om water, want het heeft water nodig om de organen werkende te houden zodat ze kunnen blijven zuiveren en toxines kunnen verwijderen.

Het is dus juist door regelmatig te hydrateren tijdens het vasten dat je lichaam wordt gezuiverd! Tijdens het vasten MOET je dus veel drinken. Je kunt kiezen uit water, koffie of thee.

Wat houdt het verder nog in?

Er bestaan meerdere vormen van intermittent fasting. In dit artikel gaan we ons focussen op de meest gebruikte vorm dat 16u vasten inhoudt.

Gedurende 16u ga je helemaal niets eten. Geen enkele calorie mag het lichaam betreden. Dit wil zeggen wanneer je vitaminen of voedingssupplementen gebruikt je dit na je vastperiode moet doen bij je maaltijden.

Water moet je wel drinken en liefst in grote hoeveelheden. Ideaal is om 2 tot 4 liter water per dag te drinken.

Na de 16u vasten blijven er in je dag nog 8 uren over, dit is het moment waarop je gaat eten. We noemen dit de Feeding Window (eet venster).

Nu bestaan er hier meerdere "feeding" systemen. Een bodybuilder zal tijdens deze periode moeten proberen alle nodige calorieën te consumeren, zodat hij zo weinig mogelijk droge spiermassa zou kunnen verliezen. Hij zal dus zelfs binnen dit systeem rekening moeten houden met "macro's" en "micro's".

Ben je geen bodybuilder maar iemand die graag wilt afvallen op een normale en gezonde manier? Dan is het voor jou ideaal om in eerste instantie te gaan focussen op twee uitgebalanceerde maaltijden. Met tussendoortjes indien nodig.

Dit wil zeggen dat je je vasten breekt na 16 uren en dan start met een lichte maaltijd die weinig koolhydraten bevat.

Hoe werkt dit?

Je lichaam kan zowel koolhydraten als vetten gebruiken als energiebron. Wanneer je vast zal je lichaam hiervoor eerst de opgeslagen koolhydraten en vetten gebruiken, wanneer deze uitgeput zijn zal het je eigen lichaamsvet gebruiken! En juist daar ligt de sleutel om af te vallen.

Dit gebeurt ongeveer na 12 uren vasten, tijdens de overige 4 uren verbruik je uitsluitend lichaamsvet. Ga je tijdens deze periode sporten, dan verbrandt je nog meer calorieën en zullen de effecten van het vasten het meeste impact hebben.

In principe mag je kiezen op welk moment van de dag je gedurende 16 uren gaat vasten en je een feeding window van 8 uren inplant.

De meeste mensen kiezen ervoor om hun laatste maaltijd om 20u te nemen. Zo gebeurt een groot deel van het vasten tijdens de slaap en start de feeding window de volgende dag om 12u 's middags.

Dit kan je uiteraard zelf aanpassen naar keuze, als je pas om 22u eet dan vast je gewoon tot 14h.

Wat mag ik tijdens de feeding window eten als ik snel wil afvallen?

Tijdens het vasten heb je recht op water, thee en koffie. Het wordt aangeraden om zwarte koffie en bruiswater te drinken.

Zwarte koffie:
Geeft je meer energie, werkt hongerremmend en stimuleert de vetverbranding. Uiteraard mag je hier geen melk of suiker aan toevoegen!

Bruiswater:
Heeft een hongerremmende werking omdat het je maag meer een vol gevoel geeft.

Je gaat met je maaltijden vooral focussen op groenten, fruit en eiwitten. Met een minimum aan koolhydraten en een matige hoeveelheid aan gezonde vetten.

Wanneer je vast gaat je maag krimpen. Het is beter om dan als eerste maaltijd een lichte maaltijd te nemen met weinig koolhydraten. Bijvoorbeeld een grote salade die rijk is aan verse groentjes, eiwitten en gezonde vetten is ideaal. Eventueel kan je er een paar crackers bij eten.

Als je meteen na het vasten start met te veel koolhydraten wordt je maag overdonderd en gaat de vertering ervan je vermoeien. Groenten en eiwitten zullen je langdurige energie geven tot aan je tweede maaltijd.

Voor je tweede maaltijd maak je een mooie uitgebalanceerde maaltijd klaar met groenten en eiwitten. En nu mag je hier ook wat meer koolhydraten bij nemen.

Wanneer je cravings hebt of zin hebt in een tussendoortje tussen je 2 maaltijden mag je altijd wat fruit eten. 200 tot 5000 gram fruit per dag kan geen kwaad en levert je extra vitaminen, mineralen en vezels.

Je kunt ook één van je maaltijden vervangen met een lekkere Nutrifoodz Complete shake waar je nog Nutrifoodz Greens Detox aan kunt toevoegen of wat vers fruit.

10 fruitsoorten met vetverbrandende eigenschappen die je altijd als tussendoortje kunt eten

  • Appel
  • Abrikoos
  • Avocado
  • Blauwe bessen
  • Banaan
  • Watermeloen
  • Galiameloen
  • Kokosnoot
  • Pompelmoes
  • Citroen

Conclusie

Intermittent Fasting is een zeer interessant en doeltreffend dieetsysteem. Wellicht is het niet voor iedereen weggelegd en daarom is het belangrijk om het eens voor jezelf te testen.

We hebben nu de basisprincipes uitgelegd waar jij nu zelf mee aan de slag kunt. Je kunt zelf variëren en aanpassingen maken naar keuze. Je hoeft niet meteen 16 uren te vasten als dit te moeilijk voor je is. Je kunt dit stapsgewijs laten evolueren en zien hoe jij je er bij voelt.

We kunnen je wel garanderen dat van zodra je je draai hebt gevonden in dit systeem, je veel extra energie zult hebben en je kiplekker zult voelen. En dit terwijl je afvalt.

In een volgende blog zullen we een diepere kijk nemen op de vele gezondheidsvoordelen van Intermittent Fasting.

Ontvang Nutrifoodz automatisch thuis.

Abonneer en Bespaar 20%
Vrije keuze. Altijd aanpasbaar. Altijd opzegbaar.

Abonneer en Bespaar 20%
Vrije keuze. Altijd aanpasbaar. Altijd opzegbaar.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *