Home / Mind /

Ontwaak het innerlijke kind (Deel1)

Koester het kind in jezelf! Het is er nog steeds en wil gezien en gehoord worden.
Naarmate we ouder worden, wordt je geleerd om te stoppen met kinderachtig doen. Dat is in een bepaald opzicht ook zeer begrijpelijk en logisch.

Naarmate je volwassen wordt, leer je om logisch te denken en te redeneren, en om te handelen volgens bepaalde waarden en normen zoals respect, waardigheid, oprechtheid, erkenning en empathie.

Je leert situaties juist in te schatten, je leert nadenken over wat je doet en wat de consequenties van je acties zijn zodat je anderen geen pijn doet in het proces van je persoonlijke doelen nastreven.

Dit moet je ook leren want het hoort nu eenmaal bij volwassen worden. Maar moet dit dan perse betekenen dat jouw persoonlijkheid geen kinderlijkheid meer mag bevatten?

In feite is het belangrijk en beter om je innerlijke kind nooit volledig los te laten, en het regelmatig te voeden zodat het blijft leven.

Waarom is het belangrijk om je kinderlijke aard nooit los te laten?

In feite is het moment in ons leven waarop we “het kind in ons” achterlaten en dus onze kinderlijke aard opgeven, het moment waarop we onze ware aard loslaten. Aldus het innerlijke kind.

Merkwaardige kenmerken van het kind:
 • Altijd speels
 • Altijd spontaan
 • Altijd vol ontzag
 • Altijd enthousiast
 • Altijd aan het genieten
 • Altijd gefascineerd om meer te weten
 • Altijd vol van verbeelding en rijke fantasie
Deze kenmerken hebben we als kind van nature uit, en zouden we beter heel ons leven behouden. Het innerlijke kind is de geïncarneerde puurheid van onze ziel, van wie we echt zijn. En wie we echt waren nog voor dat ons verteld werd wie we moesten zijn, en wat we moesten doen. In dat stadium van ons leven heerste er enkel speelsheid, fantasie en genot.

Dat gene dat ons wordt opgelegd en aangeleerd tijdens onze evolutie van kind naar volwassen persoon, is in feite wat we horen te doen om als een “normaal” persoon aanschouwd en geaccepteerd te worden. Het probleem bestaat er echter in dat dit gehele leerproces, jouw acceptatie en integratie in de maatschappij, als meest belangrijke en fundamenteel doeleinde ziet.

Er wordt ons geleerd dat we zeer serieus moeten omgaan met al deze zaken, zodat we op de juiste manier kunnen deelnemen aan de samenleving. Maar niet zodat we zouden kunnen GENIETEN van het feit dat we een samenleving zijn. Om één of andere reden voelt opgroeien als mens meer aan als een gedwongen acceptatie van een bepaalde realiteit, waar PUURHEID en het simpele GENOT van levend zijn, niet geprioriteerd worden. Een feit waar veel mensen het niet mee eens zijn!
Het is cruciaal om echt te genieten, en zoveel mogelijk te genieten van het leven op zich, om het beste uit het leven te kunnen halen.

Wanneer je het zo hoort klinkt dit zeer eenvoudig en bijna logisch, toch? Dat is zo omdat het echt eenvoudig en logisch is. Doch leven we in een maatschappij waar dit niet meer vanzelfsprekend is.

De mens is gemaakt om te genieten, een feit dat vaak vergeten wordt. Bijna elke handeling die je als mens kan maken, is een handeling waarbij genot ervaren kan worden. Wanneer je met een open hart en met mindfulness leeft, vind je schoonheid en genot in elk aspect van het leven. De sleutel naar mindfulness is in contact komen met je innerlijke kind.

Hoe kan je het innerlijke kind ontwaken?

Het proces naar het ontwaken van het innerlijke kind is in eerste instantie contact zoeken met je diepere zelf. Het is een bewustwording, een innerlijke waarheid, een puurheid die in feite zo eenvoudig is dat je er niet over hoeft na te denken. Al wat je moet doen is voelen en genieten. Het leven behandelen op een manier dat leuk is en dat het leven leuk maakt. Om het leven serieus te nemen, maar net niet TE serieus.

Kleine anekdote:
Op een dag vroeg de leerling van een Tibetaanse ZEN meester: Meester, als je jezelf kon veranderen in een levend wezen, welk wezen zou je dan kiezen? De meester gaf een onverwacht antwoord aan zijn leerling. Als ik mezelf in een ander wezen kon transformeren, dan zou ik kiezen om een kind van 3 jaar te zijn. Ik zou een jong kind zijn! Wat zou ik anders nodig hebben dan deze zalige onwetendheid, en te kunnen spelen en van elk moment en aspect van het leven te kunnen genieten zonder zorgen? En om alles rondom mij te kunnen aanschouwen als een wonderbaarlijke gelegenheid.
Dat is in feite ook wat het leven is, een wonderbaarlijke gelegenheid. Uiteindelijk is dat de ware aard van realiteit, zonder alle dualistische, linguïstische en begrensde processen in onze geest. Puur genot en gelukzaligheid van te bestaan en levend te zijn en te kunnen ervaren. Dit is wat men in het boeddhisme “Ananda” noemt.

Het innerlijke kind ontwaken is zeer eenvoudig!

Je innerlijke kind ontwaken is simpelweg je ware zelf terugbrengen naar een speelse toestand. Wat in feite zeer makkelijk is als je in staat bent buiten je hedendaagse programmering te treden.

De eerste en meest eenvoudige manier om dit te doen is om zoveel mogelijk en in alles puur te handelen in een staat van barmhartigheid (compassie). Als je elk aspect van het leven behandelt op een pure, liefdevolle en meelevende manier, kan je ook het leven op zich in zijn diepste en meest pure vorm ervaren.

Dit principe leunt aan bij de algemene principes van mindfulness. Aldus volledig toegewijd zijn aan het simpele “ZIJN”, het leven op zich. Want het is in deze staat dat je pure gelukzaligheid zult kunnen ervaren.

Wat houdt het dan concreet in om puur en barmhartig te leven?

Het antwoord is eenvoudig:
 • Liefdevol leven
 • Elk levend wezen respecteren
 • Geen plaats geven aan haatgevoelens
 • Zoveel mogelijk genieten
 • Zoveel mogelijk lachen
 • Niet liegen
 • Altijd eerlijk zijn tegen anderen
 • Altijd eerlijk zijn tegen jezelf
 • Nadenken voor je iets zegt
 • Anderen helpen
 • Luisteren naar je intuïtie
Intuïtie is iets bijzonder sterk. Diep vanbinnen weet je zelf wat juist is en wat niet juist is. Hoe meer je luistert naar de aanwijzingen die deze kleine intuïtieve stem in je hart je geeft, hoe meer je er ook van zal genieten, omdat je zal beseffen dat jouw keuzes, jouw oprechte en ware keuzes zijn, waartoe je niet wordt gedwongen door een externe factor. Dat je niet verplicht bent om op een specifieke aangeleerde manier te leven.

Vanuit deze pure en barmhartige toestand leven is enorm bevrijdend, en is een geweldige eerste stap om het innerlijke kind in jou te ontwaken.
Wil je meer weten over mindfulness? Lees dan deze blog over mindfulness en meditatie.
Lees ook zeker DEEL 2 van dit artikel, en leer in contact komen met je innerlijke kind.
- We don't stop playing because we grow old. We grow old because we stop playing -

Auteur: Joshua

Gepassioneerd door sport, muziek en het nastreven en promoten van een healthy lifestyle. Mijn carrière als sportmodel en fitnesscoach is het fundament van de roeping om mijn kennis met een groter publiek te delen. Daarom heb ik me gericht op het schrijven van motiverende en instruerende blog artikels voor Nutrifoodz. Ook is mijn missie om mensen te inspireren om hun geest, lichaam en ziel in balans te brengen, zodat ook zij hun eerste stappen kunnen zetten naar het creëren van hun beste zelf en een betere wereld.

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure
Let op: Haal nu het pakket in huis, probeer het 14 dagen zonder risico. Deze exclusieve aanbieding is beschikbaar zolang de voorraad strekt.

Onze 100% Geen-Risico Belofte

Bestel nu zonder zorgen. Probeer het gewoon 14 volle dagen uit en als het voor jou niet zou werken, dan krijg jij je gezonde investering gewoon terug! Er is absoluut geen enkel risico om het even te proberen. Zelfs indien je de smaak niet lekker zou vinden, krijg jij je geld terug!

Vergeet niet dat het kan gebeuren dat we tijdelijk geen voorraad hebben - omdat dit een volledig natuurlijk en hoogwaardig product is, hebben we een zeer beperkt aanbod van alle afzonderlijke ingrediënten.

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *