Waarom we allen op de hoogte moeten zijn van de problemen die de palmolie-industrie veroorzaakt

De meest gebruikte plantaardige olie ter wereld is ongetwijfeld palmolie, die wordt geperst uit de vruchten van een boom die men de Afrikaanse oliepalm noemt.

Het is een wereldwijd verhandeld landbouwproduct dat wordt gebruikt in enorm veel verschillende consumentenproducten. Het is zo'n belangrijke grondstof dat vrijwel 50% van de producten die je in de supermarkt vindt palmolie bevat!

Vergeleken met sojaolie (de op één na meest geconsumeerde plantaardige olie) is voor de productie van palmolie slechts een tiende van het land, een zevende van de meststoffen, een vierde van de pesticiden en een zesde van de energie nodig.

Omdat palmolie zo goedkoop kan worden gemaakt, is de vraag de afgelopen 15 jaar verdubbeld en zal die naar verwachting nog verder toenemen. De oliepalmen die in de jaren '60 hoofdzakelijk in Afrika werden geteeld zijn in de 20e eeuw naar Zuidoost-Azië verplaatst.

Momenteel zijn Indonesië en Maleisië de belangrijkste producenten van palmolie in de wereld.

Wat is het probleem met palmolie?

De productie van palmolie is een zeer winstgevende industrie. Het creëert werkgelegenheid voor veel mensen en draagt aanzienlijk bij aan de economische groei.

Echter, deze economische voordelen gaan gepaard met een groter aantal nadelen en problemen die men niet kan blijven negeren, en die moeten worden aangepakt! We gaan graag dieper in op de problemen die de palmolie-industrie veroorzaakt.
Het milieu
Het meest verontrustende effect van de palmolieproductie is de negatieve invloed die het heeft op het milieu.

De twee meest dringende problemen zijn: de grootschalige omvorming van bossen en het verlies van habitat, en vooral voor diersoorten die al met uitsterven bedreigd zijn. De volledige biodiversiteit dreigt zo zijn natuurlijk evenwicht te verliezen, met alle gevolgen van dien.

Door de alsmaar groeiende vraag naar palmolie wordt steeds meer land gebruikt om het te kunnen produceren. Wat nog verontrustender is, is dat het niet alleen om landbouwgrond gaat, maar vooral om inheemse regenwouden die worden platgebrand - allemaal om meer ruimte te creëren voor de groei van oliepalmbomen.

Of het kappen van deze regenwouden illegaal is of niet, is een geheel andere kwestie. Maar wat iedereen moet begrijpen is dat ontbossing de plaatsen vernietigt waar verschillende dieren en planten leven.

Om even een beeld te schetsen van hoe ernstig dit is: in de jaren '90 waren er ca. 315.000 orang-oetans. Echter, vandaag de dag is hun aantal naar schatting gedaald tot slechts 50.000. En los van de orang-oetans worden ook andere dieren, zoals de Sumatraanse tijger, de neushoorn, de zonnebeer en de nevelpanter met uitsterven bedreigd door het verlies van hun natuurlijke habitat.

Sommigen zullen aanvoeren dat de palmolie-industrie niet de enige boosdoener is voor het feit dat de biodiversiteit ernstig wordt bedreigd. Maar het feit dat het er eveneens een beduidende rol in speelt, kan niet worden ontkend.
Klimaatverandering
Regenwouden zijn 's werelds belangrijkste bronnen van kooldioxide, maar als er veel van verdwijnen om plaats te maken voor oliepalmplantages, komt er te veel koolstof vrij in de atmosfeer. En aangezien kooldioxide wordt beschouwd als een primair broeikasgas, verergert dit alleen maar een ander probleem: klimaatverandering.

In Indonesië, waar regenwouden worden gekapt om plaats te maken voor industriële palmolieplantages, is de ontbossing verantwoordelijk voor 80% van de CO2-uitstoot van het hele land. Daarmee is Indonesië ook de op twee na grootste uitstoter van broeikasgassen.
Pollutie
Ontbossing veroorzaakt niet alleen broeikasgassen, maar er komt ook rook vrij bij het verbranden van regenwouden.

Dit draagt bij tot de luchtverontreiniging die schadelijk is voor de volksgezondheid, en vooral voor degenen die op de plantages werken. De rook die afkomstig is van brandende bomen kan zeer grote afstanden afleggen.

Wat er in juni 2013 in Singapore gebeurde is hier een bewijs van. Illegale bosbranden op het eiland Sumatra (Indonesië) waren hiervoor verantwoordelijk. Dit incident veroorzaakte een dikke nevel die de stad bedekte en kinderen moesten binnen blijven om zich te beschermen tegen de vervuilde lucht.
Erosie
Het is bekend dat een stuk land zonder planten of bomen, zelfs op kleine schaal, vatbaar is voor erosie. Dit betekent dat erosie op nog grotere schaal plaatsvindt op land waar ooit regenwouden stonden.

En zelfs met de plantages die de bosgronden vervangen, is er nog steeds geen teelt die de bodem helpt beschermen. Wat er gebeurt is dat de gezonde bovengrond wordt weggespoeld en rivieren en andere watermassa's kan doen dichtslibben.

Aangezien de bodem niet langer zo gezond is als gevolg van erosie en het gebrek aan biodiversiteit, worden chemicaliën in de vorm van onder andere meststoffen, insecticiden en pesticiden aan de bodem toegevoegd om een betere groei van de oliepalmbomen te bevorderen.

Maar dat is niet alles. De chemicaliën die in deze plantages worden gebruikt, kunnen in de grond lekken. Ze kunnen ook wegspoelen in nabijgelegen watermassa's, die daardoor vervuild raken en zowel mensen als dieren treffen.
Sociale gevolgen
Het is niet alleen het milieu dat zwaar te lijden heeft onder de niet-duurzame productie van palmolie en niet enkel de bedreigde dieren die van hun woonplaatsen worden verdreven.

Maar ook de inheemse bevolking die in deze gebieden woont, verliest haar huis en haar bestaansmiddelen. Verhalen over illegale landroof en mensenrechtenschendingen zijn maar al te bekend op plaatsen waar palmolieplantages worden aangelegd.

Helaas worden de gewoonterechten van inheemse volkeren vaak niet erkend door de staat. Dit leidt ertoe dat de overheid hun land overhandigt aan oliepalmbedrijven voor ontwikkeling.

Ook de arbeiders op de plantages leven vaak in armoedige omstandigheden zonder toegang tot noodzakelijke voorzieningen zoals schoon water en verlichting.

Samen actie ondernemen tegen de palmolie-industrie

De problemen rondom de palmolie-industrie zouden meer dan genoeg moeten zijn om iedereen aan het denken te zetten en nog belangrijker, om actie te ondernemen.

Echter, het is niet zo eenvoudig als geen producten kopen die palmolie bevatten. En dat komt helaas doordat er tot nu toe geen betere en goedkopere alternatieven voor palmolie zijn. Mensen hebben dus maar één optie: producten kopen waarin alleen duurzame palmolie is verwerkt.

Dat kan alleen nog wel wat problemen opleveren, vooral als je bedenkt hoeveel aliassen er voor palmolie worden gebruikt op de ingrediëntenlabels van verschillende producten. Bovendien is slechts 17% van de wereldwijde palmolieproductie duurzaam.

Een manier om te weten of het product dat je koopt duurzame palmolie bevat, is door te kijken naar het RSPO-label (Roundtable on Sustainable Palm Oil). De RSPO is een non-profitorganisatie die betrokkenen uit verschillende sectoren van de palmolie-industrie verenigt om wereldwijde normen voor duurzame palmolie te ontwikkelen en toe te passen.

Je zou ook tegen detailhandelaars kunnen zeggen dat je enkel producten wil kopen waarvoor specifiek duurzame palmolie is gebruikt. En terwijl je dat doet, zou het ook nuttig zijn om het bewustzijn te vergroten door andere mensen te vertellen over de negatieve gevolgen van niet-duurzame palmolie.

Wat JIJ kunt doen als consument

Wat je als consument aan de problemen met palmolie kunt doen, lijkt misschien beperkt. Maar dat is alleen zo als slechts weinig mensen hun steentje bijdragen. Als de hele wereld bewust wordt gemaakt van de schadelijke effecten van palmolie op het milieu, de dieren en mensen, dan zou de productie van 100% duurzame palmolie een realiteit kunnen worden.
- This earth was made for all beings, not just human beings -

Auteur: Joshua

Gepassioneerd door sport, muziek en het nastreven en promoten van een healthy lifestyle. Mijn carrière als sportmodel en fitnesscoach is het fundament van de roeping om mijn kennis met een groter publiek te delen. Daarom heb ik me gericht op het schrijven van motiverende en instruerende blog artikels voor Nutrifoodz. Ook is mijn missie om mensen te inspireren om hun geest, lichaam en ziel in balans te brengen, zodat ook zij hun eerste stappen kunnen zetten naar het creëren van hun beste zelf en een betere wereld.

Onze 100% Geen-Risico Belofte

Bestel nu zonder zorgen. Probeer het gewoon 14 volle dagen uit en als het voor jou niet zou werken, dan krijg jij je gezonde investering gewoon terug! Er is absoluut geen enkel risico om het even te proberen. Zelfs indien je de smaak niet lekker zou vinden, krijg jij je geld terug!

1 x NUTRIFOODZ COMPLETE

vanaf € 1,43 per shake
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GOLD

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

1 x NUTRIFOODZ GREENS DETOX

vanaf € 0,62 per portie
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
+50.000 trotse Nutrianen

inclusief gratis verzending

100% Geen-Risico Belofte
Niet tevreden = Niet betalen
secure

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *