Als je te maken hebt met angst of depressie, heb je waarschijnlijk gehoord van zowel GABA als antidepressiva. GABA, of gamma-aminoboterzuur, is een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt bij het reguleren van neuronale activiteit en het bevorderen van een gevoel van rust en ontspanning. 

Antidepressiva zijn medicijnen die worden voorgeschreven om symptomen van depressie te verminderen en je stemming te verbeteren. Maar wat gebeurt er als je deze twee samen wilt gebruiken? 

Is het veilig om GABA en antidepressiva in combinatie te nemen? In dit artikel zullen we deze vraag onderzoeken door de werking van beide middelen te bekijken en te overwegen wat de mogelijke risico’s en voordelen kunnen zijn.

Geschatte leestijd: 7 minutes

Wat is GABA?

GABA is de belangrijkste remmende neurotransmitter in het centrale zenuwstelsel. Het helpt bij het reguleren van neuronale activiteit door de prikkelbaarheid van neuronen te verminderen, wat kan bijdragen aan een gevoel van kalmte en ontspanning. GABA werkt door te binden aan specifieke receptoren op het oppervlak van neuronen, waardoor chloridekanalen worden geopend en de neuronale activiteit wordt geremd.

Wat zijn antidepressiva?

Antidepressiva zijn medicijnen die worden gebruikt om de symptomen van depressie te behandelen. Er zijn verschillende soorten antidepressiva, waaronder selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s), serotonine-noradrenalineheropnameremmers (SNRI’s), tricyclische antidepressiva (TCA’s) en monoamineoxidase-remmers (MAO-remmers). 

Elk type werkt op een andere manier om de niveaus van bepaalde neurotransmitters in de hersenen te verhogen, zoals serotonine, noradrenaline en dopamine, wat kan helpen om je stemming te verbeteren en depressieve symptomen te verminderen.

Hoe werken GABA en antidepressiva samen?

Wanneer je zowel GABA als antidepressiva gebruikt, kunnen er interacties optreden omdat beide stoffen invloed hebben op de neurotransmitterbalans in je hersenen. Antidepressiva werken meestal door de beschikbaarheid van stimulerende neurotransmitters zoals serotonine en noradrenaline te verhogen, terwijl GABA werkt door de activiteit van neuronen te remmen. 

Deze tegengestelde werkingsmechanismen kunnen theoretisch leiden tot een balans, maar er is ook een potentieel risico op onverwachte interacties.

Veiligheidsrisico’s van het combineren van GABA en antidepressiva

Hoewel het idee van het combineren van GABA en antidepressiva aantrekkelijk kan lijken, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijke risico’s. Hier zijn enkele potentiële problemen die kunnen optreden:

 • Versterkte sedatie: Omdat zowel GABA als bepaalde antidepressiva, zoals tricyclische antidepressiva en sommige SSRI’s, sedatieve effecten kunnen hebben, kan het combineren van deze middelen leiden tot overmatige slaperigheid en verminderde alertheid.
 • Verhoogde angst of prikkelbaarheid: Hoewel GABA bedoeld is om angst te verminderen, kan het combineren met antidepressiva die de hersenchemie beïnvloeden, soms leiden tot onverwachte veranderingen in de stemming, waaronder verhoogde angst of prikkelbaarheid.
 • Interacties met de bloeddruk: Sommige antidepressiva kunnen de bloeddruk verlagen of verhogen, en het combineren met GABA-supplementen kan deze effecten versterken of onvoorspelbaar maken.
 • Serotoninesyndroom: Hoewel dit zeldzaam is, kan het combineren van verschillende middelen die de serotonineniveaus beïnvloeden, zoals antidepressiva en andere supplementen of medicijnen, leiden tot het serotoninesyndroom, een potentieel levensbedreigende aandoening die medische noodhulp vereist.

GABA en antidepressiva: Wetenschappelijk onderzoek

Er is beperkt wetenschappelijk onderzoek specifiek gericht op de combinatie van GABA-supplementen en antidepressiva. De meeste studies richten zich afzonderlijk op de effecten van GABA op angst en slaap, en op de effectiviteit van antidepressiva bij de behandeling van depressie. 

Echter, enkele studies suggereren dat GABA medicijnen of supplementen een ondersteunende rol kunnen spelen bij de behandeling van angst en depressie, vooral in combinatie met andere therapeutische benaderingen.

Alternatieve benaderingen voor het gebruik van GABA en antidepressiva

Als je overweegt om GABA en antidepressiva samen te gebruiken, is het belangrijk om dit te bespreken met je arts. Hier zijn enkele alternatieve benaderingen die je kunt overwegen:

 • Monotherapie: Het gebruik van slechts één medicijn of supplement om je symptomen te behandelen. Dit kan helpen om het risico op interacties te verminderen.
 • Aangepaste doseringen: Als je arts denkt dat het veilig is om beide middelen te gebruiken, kan hij of zij de doseringen aanpassen om mogelijke interacties te minimaliseren.
 • Regelmatige monitoring: Zorg ervoor dat je arts je regelmatig controleert op bijwerkingen of veranderingen in je symptomen wanneer je GABA en antidepressiva combineert.
 • Niet-farmacologische benaderingen: Overweeg het gebruik van niet-medicamenteuze therapieën, zoals cognitieve gedragstherapie (CGT), mindfulness, yoga, en andere vormen van stressmanagement, in combinatie met je medicatie of supplementen.

GABA-receptor werking

De werking van GABA in je lichaam wordt grotendeels bepaald door zijn interactie met GABA-receptoren. Er zijn twee hoofdtypen GABA-receptoren: GABA A en GABA B.

GABA A receptor

De GABA A-receptor is een ionotrope receptor die, wanneer geactiveerd door GABA, chloridekanalen opent in de neuronale membraan. Dit leidt tot hyperpolarisatie van het neuron, waardoor de kans op actiepotentialen afneemt en de neuronale activiteit wordt geremd. Deze receptor speelt een sleutelrol bij het reguleren van angst en het bevorderen van ontspanning.

GABA B receptor

De GABA B-receptor is een metabotrope receptor die via G-proteïne-gekoppelde signaaltransductiepaden werkt. Deze receptor moduleert de activiteit van secundaire boodschappers binnen de cel, wat leidt tot een vermindering van de neuronale excitatie. GABA B-receptoren zijn betrokken bij het reguleren van spierspanning en kunnen een rol spelen bij de behandeling van aandoeningen zoals spasticiteit en pijn.

GABA supplement werking

GABA-supplementen zijn populair vanwege hun potentiële kalmerende effecten. Hoewel er enige discussie bestaat over de effectiviteit van deze supplementen vanwege de beperkte doorgang van GABA door de bloed-hersenbarrière, rapporteren veel mensen positieve resultaten. GABA-supplementen worden vaak gebruikt om angst te verminderen, de slaap te verbeteren en de algemene ontspanning te bevorderen.

Praktische overwegingen bij het gebruik van GABA en antidepressiva

Als je overweegt om GABA en antidepressiva samen te gebruiken, zijn er enkele praktische overwegingen die je in gedachten moet houden:

 • Raadpleeg je arts: Voordat je begint met het combineren van GABA en antidepressiva, is het essentieel om dit met je arts te bespreken. Je arts kan je helpen om de mogelijke risico’s en voordelen te evalueren en een passend behandelplan te ontwikkelen.
 • Begin met lage doseringen: Als je arts instemt met het combineren van beide middelen, begin dan met de laagst mogelijke doseringen en verhoog deze geleidelijk onder medisch toezicht om het risico op bijwerkingen te minimaliseren.
 • Monitor je symptomen: Houd een dagboek bij van je symptomen en eventuele bijwerkingen. Dit kan je arts helpen om je behandeling indien nodig aan te passen.
 • Wees geduldig: Het kan enige tijd duren voordat je de volledige effecten van een nieuwe behandeling merkt. Wees geduldig en geef je lichaam de tijd om zich aan te passen.

Niet-medicamenteuze alternatieven

Naast het gebruik van GABA en antidepressiva zijn er verschillende niet-medicamenteuze benaderingen die je kunt overwegen om je mentale welzijn te ondersteunen:

 • Cognitieve gedragstherapie (CGT): Deze vorm van therapie kan je helpen om negatieve denkpatronen te identificeren en te veranderen, wat kan bijdragen aan een verbetering van je stemming en vermindering van angst.
 • Mindfulness en meditatie: Praktijken zoals mindfulness en meditatie kunnen helpen om stress te verminderen en een gevoel van kalmte te bevorderen.
 • Lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging is bewezen effectief te zijn bij het verbeteren van de stemming en het verminderen van angst en depressie.
 • Dieet en voeding: Een gezond dieet rijk aan voedingsstoffen kan bijdragen aan een betere geestelijke gezondheid. Overweeg voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium, zink en omega-3-vetzuren, die allemaal een rol kunnen spelen bij het ondersteunen van de hersenfunctie.

Toekomstperspectieven en onderzoek naar GABA en antidepressiva

De combinatie van GABA en antidepressiva blijft een interessant onderzoeksgebied. Wetenschappers blijven de interacties tussen verschillende neurotransmitters en medicatie onderzoeken om beter te begrijpen hoe ze samen kunnen werken om psychische aandoeningen te behandelen.


Er is behoefte aan meer klinische studies om de effectiviteit en veiligheid van het combineren van GABA-supplementen met antidepressiva te evalueren. Toekomstig onderzoek zou kunnen leiden tot nieuwe behandelingsstrategieën die de voordelen van beide benaderingen maximaliseren terwijl de risico’s worden geminimaliseerd.

Conclusie

Is het veilig om GABA en antidepressiva in combinatie te gebruiken? Hoewel er potentiële voordelen zijn, zijn er ook risico’s verbonden aan het combineren van deze middelen. Het is essentieel om altijd medisch advies in te winnen voordat je begint met een nieuwe behandeling, vooral als het gaat om het combineren van verschillende medicijnen of supplementen.

GABA speelt een belangrijke rol bij het reguleren van neuronale activiteit en het bevorderen van mentale rust, terwijl antidepressiva helpen om de symptomen van depressie te verminderen. 

Door zorgvuldig de doseringen aan te passen en je symptomen te monitoren, kun je mogelijk een effectieve en veilige combinatie van behandelingen vinden die je helpt om je mentale welzijn te verbeteren.

Blijf op de hoogte van de nieuwste onderzoeken en ontwikkelingen op dit gebied, en werk nauw samen met je arts om de beste behandelingsstrategie voor jouw specifieke situatie te vinden. Zo kun je werken aan het bereiken van mentale rust en balans op een veilige en verantwoorde manier.

Bronnen en verwijzingen 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3012402/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7787135/
https://www.researchgate.net/publication/356294397_GABA_System_in_Depression_Impact_on_Pathophysiology_and_Psychopharmacology