Lion’s Mane, ook wel bekend als Hericium erinaceus, is een unieke paddenstoel die de laatste jaren steeds populairder is geworden als voedingssupplement. Bekend om zijn potentieel voor het verbeteren van cognitieve functies, het ondersteunen van het immuunsysteem en andere voordelen, trekt Lion’s Mane de aandacht van gezondheidsbewuste consumenten wereldwijd. 

Maar zoals bij elk supplement, is het belangrijk om ook de mogelijke nadelen en risico’s te overwegen. In dit artikel duiken we dieper in de vraag of er verborgen risico’s zijn bij het gebruik van Lion’s Mane.

Geschatte leestijd: 6 minutes

Wat is Lion’s Mane?

Lion’s Mane is een eetbare paddenstoel die al eeuwenlang wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Het heeft een kenmerkend uiterlijk dat lijkt op een witte, harige bol, wat het zijn naam “Lion’s Mane” heeft opgeleverd. 

Deze paddenstoel is rijk aan bioactieve stoffen, waaronder polysacchariden, hericenonen en erinacines, die bijdragen aan de verschillende gezondheidsvoordelen die aan Lion’s Mane worden toegeschreven.

Waarom gebruiken mensen Lion’s Mane?

Mensen gebruiken Lion’s Mane om verschillende redenen. Het wordt vaak geprezen om zijn mogelijke voordelen voor de cognitieve gezondheid, waaronder het verbeteren van het geheugen, concentratie en algehele hersenfunctie. 

Daarnaast wordt het verondersteld het immuunsysteem te ondersteunen, ontstekingen te verminderen en een positieve invloed te hebben op de gemoedstoestand.

Mogelijke bijwerkingen van Lion’s Mane

Hoewel Lion’s Mane over het algemeen als veilig wordt beschouwd voor de meeste mensen, zijn er enkele bijwerkingen gerapporteerd die je in gedachten moet houden.

Maagklachten

Een van de meest voorkomende bijwerkingen van Lion’s Mane is maagklachten. Sommige gebruikers melden symptomen zoals misselijkheid, buikpijn en diarree na het innemen van het supplement. Deze bijwerkingen kunnen variëren afhankelijk van de dosering en individuele gevoeligheid.

Allergische reacties

Net als bij elk voedingssupplement is er een risico op allergische reacties. Mensen die allergisch zijn voor paddenstoelen of schimmels moeten voorzichtig zijn met het gebruik van Lion’s Mane. Symptomen van een allergische reactie kunnen onder meer jeuk, huiduitslag, ademhalingsmoeilijkheden en zwelling van de lippen, tong of keel omvatten.

Interacties met medicijnen

Lion’s Mane kan mogelijk interageren met bepaalde medicijnen, vooral die voor bloedstolling en diabetes. Als je medicijnen gebruikt, is het belangrijk om met je arts te overleggen voordat je begint met het nemen van Lion’s Mane-supplementen om mogelijke interacties te voorkomen.

Onderzoek naar de veiligheid van Lion’s Mane

Hoewel er veel anekdotisch bewijs is voor de veiligheid van Lion’s Mane, zijn er nog steeds vragen over de lange termijn effecten en veiligheid van langdurig gebruik. De meeste studies naar Lion’s Mane zijn kleinschalig en van korte duur, waardoor er een gebrek aan uitgebreide klinische gegevens is.

Wetenschappelijke studies over Lion’s Mane

Onderzoek naar cognitieve functies

Een aantal studies heeft de effecten van Lion’s Mane op de cognitieve functie onderzocht. Een studie gepubliceerd in “Phytotherapy Research” toonde aan dat oudere volwassenen die dagelijks Lion’s Mane-supplementen innamen, verbeteringen vertoonden in cognitieve functies vergeleken met een placebogroep. Deze studie was echter beperkt in omvang en duur, wat aangeeft dat er meer onderzoek nodig is om de resultaten te bevestigen.

Onderzoek naar zenuwgroei

Lion’s Mane bevat verbindingen die bekend staan als erinacines en hericenonen, waarvan is aangetoond dat ze de productie van zenuwgroeifactor (NGF) stimuleren in celculturen. NGF is cruciaal voor de groei, het onderhoud en de overleving van zenuwcellen. Hoewel deze bevindingen veelbelovend zijn, zijn ze voornamelijk gebaseerd op in vitro studies en diermodellen, wat betekent dat de effecten op mensen nog verder onderzocht moeten worden.

Lion’s Mane en het immuunsysteem

Onderzoek naar immuunondersteuning

Lion’s Mane wordt vaak geprezen om zijn potentiële vermogen om het immuunsysteem te ondersteunen. Studies hebben aangetoond dat de polysacchariden in Lion’s Mane immunomodulerende eigenschappen hebben, wat betekent dat ze het immuunsysteem kunnen helpen reguleren. Een onderzoek gepubliceerd in “International Journal of Biological Macromolecules” wees uit dat Lion’s Mane-extract de immuunrespons bij muizen verbeterde. Wederom is meer onderzoek bij mensen nodig om deze bevindingen te bevestigen.

Lion’s Mane en ontstekingen

Onderzoek naar ontstekingsremmende effecten

Lion’s Mane wordt ook onderzocht op zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Chronische ontsteking wordt in verband gebracht met veel chronische ziekten, waaronder hartziekten, diabetes en auto-immuunziekten. Een studie gepubliceerd in “Journal of Agricultural and Food Chemistry” vond dat Lion’s Mane-extract ontstekingsmarkers bij ratten verminderde. Deze bevindingen suggereren dat Lion’s Mane een ontstekingsremmend effect kan hebben, maar opnieuw zijn er meer studies bij mensen nodig om deze effecten te bevestigen.

Gebruikerservaringen met Lion’s Mane

Positieve ervaringen

Veel gebruikers melden positieve ervaringen met het gebruik van Lion’s Mane-supplementen. Ze rapporteren verbeteringen in cognitieve functies, een betere gemoedstoestand en meer energie. Deze anekdotische bewijzen kunnen echter variëren en zijn niet altijd een betrouwbare indicator van de werkelijke effectiviteit.

Negatieve ervaringen

Aan de andere kant melden sommige gebruikers negatieve ervaringen, waaronder de eerder genoemde bijwerkingen zoals maagklachten en allergische reacties. Het is belangrijk om deze mogelijke nadelen in overweging te nemen en zorgvuldig te monitoren hoe je lichaam reageert op het supplement.

Praktische tips voor het gebruik van Lion’s Mane

Start met een lage dosering

Als je besluit Lion’s Mane-supplementen te proberen, begin dan met een lage dosering om te zien hoe je lichaam reageert. Dit kan helpen om eventuele bijwerkingen te minimaliseren.

Raadpleeg je arts

Voordat je begint met het nemen van Lion’s Mane-supplementen, is het belangrijk om je arts te raadplegen, vooral als je medicijnen gebruikt of bestaande gezondheidsproblemen hebt. Je arts kan je helpen bepalen of het supplement veilig voor je is en of er mogelijke interacties zijn met andere medicijnen die je gebruikt.

Kies voor kwaliteit

Niet alle Lion’s Mane-supplementen zijn gelijk. Kies voor supplementen van hoge kwaliteit van gerenommeerde merken die transparant zijn over hun ingrediënten en productieprocessen. Controleer of het supplement getest is op zuiverheid en potentie door een derde partij.

Conclusie

Zijn er verborgen risico’s bij het gebruik van Lion’s Mane? Over het algemeen is Lion’s Mane veilig voor de meeste mensen en biedt het verschillende potentiële gezondheidsvoordelen, zoals verbeterde cognitieve functies en immuunondersteuning. 

Echter, net als bij elk supplement, zijn er enkele mogelijke nadelen en risico’s waar je je bewust van moet zijn. Maagklachten, allergische reacties en interacties met bepaalde medicijnen zijn enkele van de bijwerkingen die je kunt ervaren. 

Het is belangrijk om deze mogelijke nadelen in overweging te nemen en zorgvuldig te monitoren hoe je lichaam reageert op het supplement.

Als je overweegt om Lion’s Mane-supplementen te gebruiken, begin dan met een lage dosering en raadpleeg je arts om ervoor te zorgen dat het supplement veilig voor je is. Door zorgvuldig de mogelijke risico’s en voordelen af te wegen, kun je een weloverwogen beslissing nemen over het gebruik van Lion’s Mane als onderdeel van je gezondheidsroutine. 

Bronnen en verwijzingen 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10650066/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31118969/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3852124/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10280799/