Vitamine B2, ook bekend als riboflavine, is een essentiële voedingsstof die een cruciale rol speelt in tal van lichaamsfuncties. In dit uitgebreide artikel gaan we dieper in op vitamine B2, van de functie ervan in je lichaam tot de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, voedselbronnen, supplementen, mogelijke tekorten en bijwerkingen. Laten we beginnen met een introductie tot vitamine B2.

Geschatte leestijd: 9 minuten

Wat is vitamine B2 (riboflavine)?

Vitamine B2, ook wel bekend als riboflavine, behoort tot het complex van B-vitaminen. Het is een in water oplosbare vitamine die een cruciale rol speelt in verschillende biochemische reacties in je lichaam. In tegenstelling tot vetoplosbare vitamines zoals vitamine A en vitamine D, wordt riboflavine niet opgeslagen in grote hoeveelheden in je lichaam, dus je moet ervoor zorgen dat je er voldoende van binnenkrijgt via je dieet.

De rol van vitamine B2 in het lichaam

Nu je bekend bent met wat vitamine B2 is, laten we eens kijken naar de belangrijke functies die deze vitamine in je lichaam vervult:

 • Energieproductie: Vitamine B2 is essentieel voor de energieproductie in je cellen. Het helpt bij de afbraak van koolhydraten, vetten en eiwitten, en zet ze om in bruikbare energie.
 • Antioxidante werking: Riboflavine fungeert als een antioxidant en beschermt je lichaam tegen schadelijke vrije radicalen. Het helpt om cellen en weefsels te beschermen tegen oxidatieve stress en schade.
 • Gezonde huid en ogen: Vitamine B2 speelt een rol in het behoud van een gezonde huid en gezonde ogen. Het is betrokken bij de productie van collageen, de belangrijkste structuureiwit in de huid, en helpt bij het handhaven van de gezondheid van het hoornvlies.
 • Ondersteuning van het zenuwstelsel: Riboflavine is belangrijk voor een gezond zenuwstelsel en kan helpen bij het verminderen van zenuwgerelateerde symptomen zoals gevoelloosheid en tintelingen.

Nu we begrijpen waarom vitamine B2 zo belangrijk is, laten we eens kijken naar de voordelen en toepassingen ervan.

Waar is vitamine B2 goed voor?

Vitamine B2 biedt verschillende voordelen voor je gezondheid en welzijn. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen en toepassingen:

 • Verbeterde energieniveaus: Riboflavine speelt een cruciale rol in het energiemetabolisme, wat betekent dat het bijdraagt aan het verhogen van je energieniveaus. Dit kan helpen vermoeidheid en lusteloosheid te verminderen.
 • Gezonde huid en haar: Vitamine B2 ondersteunt een gezonde huid, nagels en haar. Het helpt bij de productie van collageen en keratine, belangrijke eiwitten voor de huid en het haar.
 • Ooggezondheid: Riboflavine is gunstig voor de gezondheid van je ogen. Het kan helpen bij de preventie van oogaandoeningen zoals cataract.
 • Migraine verlichting: Sommige studies suggereren dat vitamine B2 suppletie kan helpen bij het verminderen van de frequentie en ernst van migraineaanvallen.
 • Bescherming tegen vrije radicalen: Als antioxidant helpt vitamine B2 bij het neutraliseren van schadelijke vrije radicalen, wat kan bijdragen aan een verminderd risico op chronische ziekten.

Nu we de voordelen kennen, is het belangrijk om te begrijpen hoeveel vitamine B2 je dagelijks nodig hebt.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van vitamine B2

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van vitamine B2 kan variëren afhankelijk van leeftijd, geslacht en andere factoren. Hier zijn de algemene ADH-waarden:

 • Zuigelingen (0-6 maanden): 0,3 milligram per dag
 • Zuigelingen (7-12 maanden): 0,4 milligram per dag
 • Kinderen (1-3 jaar): 0,5 milligram per dag
 • Kinderen (4-8 jaar): 0,6 milligram per dag
 • Kinderen (9-13 jaar): 0,9 milligram per dag
 • Volwassen mannen (ouder dan 14 jaar): 1,3 milligram per dag
 • Volwassen vrouwen (ouder dan 14 jaar): 1,1 milligram per dag
 • Zwangere vrouwen: 1,4 milligram per dag
 • Zogende vrouwen: 1,6 milligram per dag

Het is belangrijk om een evenwichtig dieet te volgen dat voldoende vitamine B2 bevat om aan je dagelijkse behoeften te voldoen. Maar waar vind je vitamine B2 in voedsel?

Voedingsbronnen van vitamine B2

Je kunt vitamine B2 halen uit verschillende voedingsmiddelen, zowel dierlijk als plantaardig. Hier zijn enkele goede bronnen van riboflavine:

 • Zuivelproducten: Zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas zijn uitstekende bronnen van vitamine B2.
 • Vlees en gevogelte: Rundvlees, kip, kalkoen en varkensvlees bevatten allemaal aanzienlijke hoeveelheden vitamine B2.
 • Vis: Vissoorten zoals zalm, forel en makreel zijn goede bronnen van riboflavine.
 • Eieren: Eieren bevatten vitamine B2, vooral in de dooier.
 • Bladgroenten: Spinazie, boerenkool en andere bladgroenten bevatten riboflavine.
 • Noten en zaden: Amandelen, zonnebloempitten en sesamzaad zijn rijk aan vitamine B2.
 • Volkoren granen: Volkorenbrood, bruine rijst en volkoren pasta bevatten riboflavine.
 • Groenten: Andere groenten zoals champignons, broccoli en asperges dragen ook bij aan je riboflavine-inname.
 • Fruit: Sommige vruchten, zoals avocado en pruimen, bevatten vitamine B2.

Het opnemen van deze voedingsmiddelen in je dagelijkse dieet kan je helpen om aan je vitamine B2-behoeften te voldoen. Als aanvulling hierop zijn er ook vitamine B2-supplementen beschikbaar.

Vitamine B2 supplementen

Als je moeite hebt om voldoende vitamine B2 uit je dieet te halen of als je specifieke gezondheidsproblemen hebt die een hogere inname vereisen, kan het overwegen van een vitamine B2-supplement een optie zijn. Voordat je echter supplementen gaat gebruiken, is het raadzaam om met een zorgverlener te spreken om te bepalen of dit geschikt is voor jouw situatie.

De relatie tussen vitamine A en B2

De synergetische relatie tussen vitamine A en vitamine B2, ook bekend als riboflavine, speelt een belangrijke rol bij het behouden van een optimale gezondheid, vooral als het gaat om de gezondheid van je ogen en je gezichtsvermogen. Beide vitamines vervullen unieke functies in het lichaam en dragen bij aan het behoud van gezonde ogen en het voorkomen van bepaalde ooggerelateerde aandoeningen.

Vitamine A: De hoeder van je gezichtsvermogen

Vitamine A staat bekend om zijn cruciale rol in het behoud van een gezond gezichtsvermogen. Deze vitamine is verantwoordelijk voor de productie van een pigment genaamd “rhodopsine” in de retina van je ogen. 

Rhodopsine is essentieel voor het waarnemen van licht bij weinig licht, zoals tijdens de schemering en ’s nachts. Zonder voldoende vitamine A kan het aanmaken van rhodopsine verstoord worden, wat kan leiden tot nachtblindheid en andere visuele problemen.

Daarnaast speelt vitamine A een rol bij het behoud van een gezond hoornvlies, het doorzichtige voorste deel van je oog. Een gezond hoornvlies is essentieel voor een scherp zicht en beschermt je oog tegen infecties en schadelijke invloeden van buitenaf.

Vitamine B2: De ondersteuning voor ooggezondheid

Terwijl vitamine A als de “superster” van ooggezondheid wordt beschouwd, heeft vitamine B2 zijn eigen belangrijke rol te spelen. Riboflavine is betrokken bij verschillende metabolische processen in het lichaam, waaronder die in de ogen. Het helpt bij de omzetting van tryptofaan, een aminozuur dat voorkomt in voedingsmiddelen, naar niacine (vitamine B3), wat op zijn beurt van vitaal belang is voor een goede oogfunctie.

Bovendien is vitamine B2 essentieel voor het behoud van gezonde ogen en het hoornvlies, net als vitamine A. Het werkt samen met andere voedingsstoffen en antioxidanten om de ogen te beschermen tegen schade door vrije radicalen, die worden veroorzaakt door factoren zoals blootstelling aan de zon en luchtvervuiling. Het vermogen van vitamine B2 om oxidatieve stress te verminderen, draagt bij aan het handhaven van een gezonde oogstructuur en -functie.

De samenwerking van vitamine A en B2

Hoewel vitamine A en vitamine B2 elk hun eigen unieke functies hebben als het gaat om ooggezondheid, werken ze soms samen om elkaar te versterken. Een voldoende inname van beide vitamines kan zorgen voor een optimale gezondheid van de ogen.

Vitamine A kan worden omgezet in een actieve vorm genaamd “retinoïnezuur,” dat essentieel is voor het gezond houden van de slijmvliezen van je ogen. Vitamine B2 ondersteunt deze omzetting en draagt bij aan de effectieve werking van vitamine A in je lichaam.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het behouden van een evenwichtige voeding met voldoende inname van zowel vitamine A als vitamine B2 cruciaal is voor het handhaven van e

Tekort aan vitamine B2

Hoewel een tekort aan vitamine B2 zeldzaam is in ontwikkelde landen vanwege de beschikbaarheid van riboflavinerijke voedingsmiddelen, zijn er nog steeds groepen mensen die een verhoogd risico lopen op een tekort aan deze essentiële vitamine. Enkele van deze groepen omvatten:

 • Ouderen: Naarmate mensen ouder worden, kunnen ze moeite hebben met het opnemen van vitamine B2 uit voedsel.
 • Veganisten en vegetariërs: Omdat veel van de beste bronnen van vitamine B2 dierlijke producten zijn, lopen mensen die een strikt veganistisch of vegetarisch dieet volgen mogelijk een verhoogd risico op een tekort.
 • Mensen met bepaalde medische aandoeningen: Sommige medische aandoeningen, zoals inflammatoire darmziekten of coeliakie, kunnen de opname van voedingsstoffen, waaronder vitamine B2, beïnvloeden.

Symptomen van een tekort aan vitamine B2 kunnen zijn:

 • Gebarsten lippen
 • Ontstekingen van de huid, vooral rond de mondhoeken
 • Een ontstoken tong, wat bekend staat als “rode tong”

Als je vermoedt dat je een tekort aan vitamine B2 hebt, is het belangrijk om advies in te winnen bij een arts of een geregistreerde diëtist. Zij kunnen je helpen om de juiste stappen te ondernemen om je vitamine B2-inname te verbeteren.

Bijwerkingen van vitamine B2

Over het algemeen wordt vitamine B2 als veilig beschouwd wanneer het via voedsel of supplementen wordt ingenomen, en bijwerkingen zijn zeldzaam. In sommige gevallen kunnen hoge doses riboflavine leiden tot heldere gele urine, maar dit is meestal onschadelijk.

Conclusie

Concluderend speelt vitamine B2, of riboflavine, een fundamentele en veelzijdige rol in onze gezondheid. Het is essentieel voor energieproductie, beschermt als antioxidant, draagt bij aan een gezonde huid en ogen, en ondersteunt het zenuwstelsel. De voordelen van vitamine B2 zijn talrijk, waaronder verbeterde energieniveaus, ondersteuning van een gezonde huid en haar, bijdrage aan de gezondheid van de ogen, en zelfs mogelijke verlichting van migraine.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B2 varieert per leeftijd en behoefte, en het is belangrijk deze te halen uit een evenwichtig dieet rijk aan diverse voedingsbronnen zoals zuivelproducten, vlees, vis, eieren, bladgroenten, noten en zaden, volkoren granen en bepaalde groenten en fruit. 

Voor degenen die moeite hebben om voldoende riboflavine via hun dieet binnen te krijgen, kunnen supplementen een nuttige aanvulling zijn, maar altijd in overleg met een zorgverlener.

Het is cruciaal om een balans te vinden in de inname van vitamine B2, samen met andere voedingsstoffen zoals vitamine A, om de algemene gezondheid en in het bijzonder de gezondheid van de ogen te bevorderen. Terwijl een tekort aan vitamine B2 zeldzaam is, zijn er specifieke groepen die mogelijk een hoger risico lopen en aandacht moeten besteden aan hun inname.

Samenvattend is vitamine B2 een onmisbare voedingsstof die een sleutelrol speelt in onze algehele gezondheid en welzijn. Een bewuste inname van deze vitamine draagt bij aan een gezond, vitaal leven.

Bronnen en verwijzingen 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK525977/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7037471/